Industriarbetarnas tidning

GS-rapport: Klimat och korruption hör ihop

27 november, 2015

Skrivet av

Det krävs hållbarhet i tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social. Isolerade var för sig riskerar de att motverka varandra. Det menar GS-facket som tittar på klimatfrågan ur ett arbetstagarperspektiv i flera rapporter.

Den nuvarande politikens inriktning snarare stjälper än hjälper de förändringar som krävs för att möta klimathoten. Så skriver det globala bygg- och träarbetarfacket (BWI) i en rapport i maj i år. Ökad ojämlikhet i världen gör det svårare både att få till ett globalt klimatavtal och att lokalt i praktiken leva upp till avtalen, menar BWI. Ordförande i BWI är Per-Olof Sjöö, även ordförande för GS-facket i Sverige.

Rapporten handlar om hur trä- och byggbranschen kan bidra till ett bättre klimat. I en kommande rapport som GS-facket tar fram behandlas frågan om en hållbar utveckling i regnskogsområden. Båda frågorna är viktiga ur klimatsynpunkt, anser facket. Behovet av nya bostäder och byggnader i världen är oerhört stort och byggprocessen släpper ut stora mängder koldioxid. Avskogningen uppskattas stå för mellan 20 och 25 procent av de globala koldioxidutsläppen.

De två frågorna hänger tätt samman då BWI och GS anser att trä är det mest klimatsmarta materialet för att bygga hus. Men det ställer stora krav på ett hållbart skogsbruk och skyddandet av stora områden av regnskog. En sådan utveckling är i sin tur beroende av social hållbarhet, menar rapportskrivarna.

Avskogning har många orsaker, men fattigdom och otillräckliga regler bidrar bland annat till illegal avverkning i både liten och stor skala. Ofta saknas ekonomiska incitament att bevara skogarna, då det på kort sikt är mer lönsamt att avverka skogen för att odla och anlägga betesmarker. Det är en balansgång att skydda regnskog samtidigt som de som bor i och vid skogen ska kunna försörja sig.

I den kommande rapporten lyfter GS upp behovet av att motverka korruption för att skydda skogarna, något som osäkra anställningar, låga löner, outbildad arbetskraft och social dumping sätter käppar i hjulen för.

BWI listar i sin rapport flera punkter för att komma till rätta med klimatproblemet, bland andra:

  • Representanter för arbetstagare bör få tillträde till diskussioner om klimatförhandlingar på alla nivåer.
  • Regeringar bör genomföra investerings- och låneprogram för att främja minskade utsläpp och social rättvisa. De rika länderna måste hjälpa fattiga med detta.
  • WTO:s regelverk (världshandelsorganisationen) måste anpassas för att stödja klimatomställningen.
  • Klimatsmart teknik måste göras tillgänglig världen över och arbetstagarna måste få utbildning och kompetensutveckling för att fullt ut kunna medverka i klimatomställningen.
  • Offentlig upphandling bör innehålla miljökrav och sociala krav, till exempel att träprodukter kommer från hållbart förvaltade skogar.
  • Låga klimatutsläpp bör läggas till de enhetliga byggnormerna.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall i Umeå:  Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Får inte desinficera bilarna – ”ratten torkar ut”

Samhalls bilar får under pandemin inte rengöras med något annat än en fuktad trasa. Medel förstör interiören.

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Samhall i Sörmland: Vi har gjort så mycket vi kan

Anställda på Samhall i Sörmland kritiserar att de skickats ut under coronapandemin utan rätt skyddsutrustning. Fredrik Nilsson, distriktschef Sörmland/Gotland, svarar.

Samhall har städat bort sin själ

Samhall har städat bort sin själ

Människovärdet offras på vinstmaximeringens altare, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.