Industriarbetarnas tidning

Pappers om terrordådet

20 november, 2015

Pappers pågående förbundsmöte antog ett uttalande i dag med anledning av den uppflammande terroristskräcken.

”I fredags kväll utsattes Paris för en terrorattack. Det var samtidigt en attack på det öppna demokratiska samhället. Ett samhälle som de flesta av oss står upp för, och många kämpar för att uppnå. Det öppna demokratiska samhället utmanas ideligen av olika krafter. Denna gång var det militanta muslimska krafter som utmanade det öppna demokratiska samhället.”

”IS angrepp på civila mitt i Paris är inget enskilt terrordåd. Det är ett planerat krig där skräck och rädsla ska skapas i så hög grad att rörelsen kan bygga upp sin förtryckande terrorstat. Det får självklart inte ske. ”

Frankrike är för de flesta förknippat med Frihet, Jämlikhet och Broderskap – ord som ständigt måste försvaras, skriver Pappers, som dock påminner om:

”IS terrorism drabbar i första hand befolkningen i Syrien och Irak. Det är de som halshuggs och mördas under skräckväldet. När attentat nu sker i Europas huvudstäder är det viktigt att stoppa terrorn också för att skydda människor i Syrien och Irak.”

Pappers menar att det också är självklart rätt att förbjuda svenskar att delta i krig på IS sida och anser att FN bör göra det brottsligt att handla med IS.

”Någon köper ju oljan som säljs för att finansiera sina vapen. Någon handlar med terrornätverket. Att stoppa pengarna är lika viktigt som att bekämpa krigarna.”

Pappers uttalande slutar:

”Det är viktigt att vi nu håller huvudet kallt, inte blir rädda, gör något överilat och stänger våra gränser för flyktingar. Då dessa i många fall flyr från förtryck och törstar efter de det fria öppna demokratiska samhället som vi tar för givet. Nu är det viktigt att fackföreningsrörelsen står upp för asylrätten, vilket vi alltid gjort! ”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.