Industriarbetarnas tidning

GS-facket anmäler företag till DO

27 januari, 2016

Skrivet av Erik Ignerus

Sedan slutet av 2014 har den lokala klubben utan resultat försökt få Strålfors att ta fram en ny lönekartläggning och jämställdhetsplan. Nu anmäler GS-facket företaget till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Fackklubben på Strålfors i Ljungby ska enligt GS-facket vid upprepande tillfällen sedan 2014 ha försökt få igång en samverkan kring lönekartläggning och en jämställdhetsplan.

Till slut tröttnade klubben och kontaktade avdelningen och förbundet,  som nu alltså väljer att anmäla Strålfors till DO. Enligt Erica Selander, ombudsman på GS-facket, har det varit ovanligt svårt att få till en lösning.

– Annars brukar det gå att diskutera sig fram och starta arbetet med att ta fram en lönekartläggning och en jämställdhetsplan. Vi har aldrig varit med om att det har varit så här svårt, säger hon.

Fackklubben på Strålfors i Ljungby har ungefär 300 medlemmar.

–Det är ett stort bolag som bör ta det här på väldigt stort allvar vilket vi upplever att det inte har gjort. Därför väljer vi att göra en anmälan till DO, sedan får vi se vart det leder, säger Erica Selander.

Nästa steg i processen är att en utredare på DO går igenom och bedömer GS-fackets anmälan. Därefter beslutas om en eventuell tillsyn ska inledas. Det är först då som DO kan komma att ta kontakt med arbetsgivaren.

Strålfors förklarar nu varför arbetet med lönekartläggningen och jämställdhetsplanen har dragit ut på tiden.

– Det har varit svårt att få till möten när vi under hela året har varit till salu och alla har varit engagerade i värderingen av företaget. Det har tagit jättemycket tid och blivit prioriterat i stället för det här. Det är inte rätt, vi skulle förstås ha prioriterat det här också, det är bara att erkänna, säger Eva Malmberg HR- och kommunikationschef på Strålfors AB.

Hon berättar att arbetet med att ta fram en lönekartläggning och en jämställdhetsplan sedan tidigare är påbörjat men ännu inte är helt klart. Förslag kommer att skicka ut till GS under februari. Förslag kommer även att skickas till Saco och Unionen som också har fått vänta.

– Vi har inte klarat den här tidsplanen och det är bara att beklaga. Hade vi gjort klart det här till den sista december hade vi sluppit anmälan, nu är det inte mycket mer att göra än att skynda på, säger Eva Malmberg.

Hur ser ni på GS-fackets anmälan?

– Är det så att GS vill anmäla och ha den kommunikationen så får vi acceptera det. Självklart är det så att den sista december skulle lönekartläggningen och jämställdhetsplanen ha varit klar. Det var den inte, det är bara att erkänna och det är det som GS har fokuserat på.

Hur arbetar Strålfors med jämställdheten?

– Det är inte så att vi har undvikit att jobba hårt med det i företaget. 2009 hade vi 19 procent kvinnliga chefer, 2015 hade vi 37. Vi har en rekryteringsprocess där vi aldrig eller vid väldigt få tillfällen sätter oss vid en slutintervju utan att ha en kandidat från varje kön. Men det finns mycket mer att göra och om det skulle finnas någon lönediskriminering kommer vi definitivt att rätta till det.

Strålfors jobbar med olika typer av kommunikationslösningar, både fysiskt och digitalt. Företaget är en del av Postnord och finns förutom i Sverige även i Norge, Danmark, Finland, Frankrike, Storbritannien och Polen.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.