”Vuxenutbildningen borde bli en av valets viktigaste frågor”Chefredaktör Helle Klein om utbildningarna i bristyrken som inte leder till jobb.

”Förnekelsen svider för klassresenären”Anneli Jordahl om att förneka sitt ursprung, förakt för kroppsarbete och en fransk författar­e som fått nog.

Foto: TT

Upp med händerna! 

high Five Dodgers Stadium den 2 oktober 1977. Unge basebolltalangen Glenn Burke står vid kanten och ser det hända: Dusty Baker gör sin trettionde homerun. På arenan utbryter vild glädje.

När Baker springer av planen sträcker Glenn Burke upp sin hand i luften. Baker förstår gesten, höjer sin hand … de möts … och …

Pang.

High five är född.

Så går legenden: High five spreds över världen och Glenn Burke gick till historien.
Men vänta. Hade två människor aldrig tidigare slagit ihop sina händer i luften … någonsin?

Basketlaget Louisville firade ju också så? Och de amerikanska volleybolldamerna på 60-talet. Såg man förresten inte nåt liknande i filmen Till sista andetaget från 1960?

Nåja, historien om Glenn Burke slutar inte där. Det gick rykten om att han var homosexuell – otänkbart för en basebollspelare på den tiden. Dodgers ledning erbjöd honom 75 000 dollar för att försöka få honom att gifta sig. Ryktena bidrog antagligen till att hans karriär tog slut redan 1980.
1982 blev han den förste som spelat i Major League att komma ut.

Under 80-talet sågs han sitta utanför barerna i San Franciscos gaykvarter Castro och göra high five med alla. Det går kanske inte att säga att Glenn Burke uppfann high five. Det uppstod nog av sig själv, i olika tider, på olika ställen på jorden. Men det känns ändå rätt att han, när han avled i aids 1995, fick dö i övertygelsen om att han skapat något historiskt.


aj@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Har du också kisspanik? 

Skruvat.Äntligen hemma! Nycklarna trevar efter låset. Då vaknar urinblåsan med ett skrik: Jag ska tömmas! NU!!! Känner du igen dig? Du är inte ensam.

Därför gör det så ONT att förlora 

SKRUVATKanske du har fått ett nytt spel i helgen - kanske du mött någon dålig förlorare eller vinnare. Hur kan en lek väcka så starka känslor? Det beror på vår inlevelseförmåga, säger psykologen Jenny Klefbom.

 Nej, vi är faktiskt nej-sägare! 

SkruvatVill du ­skapa ­stordåd? Lyssna inte på nej-sägare.

Det finns alltid nåt att fira!

Tjugo år – är det något att fira egentligen? Japp! Jubileer stärker känslan av kollektiv gemenskap, säger forskarna. Och dessutom är folk helt besatta av att minnas. Så även vi på Dagens Arbete!

Namnkaos i hjärnan

SkruvatDet är helt normalt att kalla din äkta hälft för hundens namn. Det visar forskning i USA.

DA sommar 2017

Ny hobby till semestern? 

SkruvatHar du semester och vill inte sitta still? DA tipsar om alternativa motionsformer - men tar inte ansvar för följderna.

Alternativa fakta inget nytt

SkruvatIbland ser inte verkligheten ut som man vill, då kan det vara bra att fila på detaljerna. DA har grävt i den moderna historia och visar att Donald Trump inte alls var först med denna teknik.

Vad är det för dag i dag?

SKRUVATÄr det kladdkakans, pilsnerkorvens, eller kyssarnas dag i dag? DA har gått igenom årets alla temadagar och undrat - vem bestämmer över dem?

Halta Lotta och Bosse Bråttom

SkruvatDu har säkert också någon kompis som är fotstegs-nörd: Bara genom att lyssna till skoljuden plingar ett namn till. Det kan vara en fråga om överlevnad.

En lök att bita i   

SKRUVATSvensken har gått från beröringsskräck till att helt omfamna vitlöken, dagligdags. DA:s Marie Edholm skriver om dess hälsofrämjande kemi, om varulvsmyten och om att det är dags att plantera nu.

Strumpor tar man inte med en klackspark

SkruvatDA:s Hans Strandberg har en fråga: är höger- och vänstermärkta joggingstrumpor verkligen olika eller är jag grundlurad?

Lögn, förbannad lögn - och statistik

SkruvatJu mer margarin amerikanerna äter, desto fler skiljer sig i delstaten Maine. Hänger det ihop?