Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Välkommen till fattigdomslinjen

17 mars, 2016

Skrivet av Matts Jutterström

Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu sjunger allianspartierna fattigdomens lov, genom att försöka överträffa varandra i ogina förslag.

I dagarna gick de forna allianspartierna ut och sjöng fattigdomens lov. På olika sätt vill man trycka ner lönerna i samhället. För att uppnå denna för borgerligheten utopiska ordning försöker man ständigt överträffa varandra i ogina förslag.

Lägre löner för nyanlända som Annie Lööf och Centerpartiet föreslår, är nog det allra dummaste förslaget. Apartheidlagstiftning har det kallats, det är bara att hålla med. En lagstiftning som gör att nya svenskar får lägre lön i fem år är att betrakta som en gammal sydafrikansk apartheidlag.

Men dumheten har inga gränser, nu fullkomligt tävlar alliansen om hur de kan sänka löner härs och tvärs, Moderaterna har sina ”hitte på-anställningar”, Kristdemokraternas bidrag till detta heter lön till introduktionsanställningar med 75 procent av lägsta lönen.

Liberalerna ville ha träsklöner, Moderaterna vill helst ha obetalt arbete och Centerpartiet vill sänka lönen för dem som kommer från ett annat land. Nu vill Kristdemokraterna sänka lönen för nästan alla. Arbetslinjen heter numera fattigdomslinjen.

Och inte nog med det, nu ger sig Svenskt Näringslivs Carola Lemne, vd med 490 000 kronor i månaden ut på spelplanen och tycker att politikerna måste lagstifta om lönesänkningar om inte facken går med på det. Man bara häpnar över galenskapen.

I den allmänna borgerliga ivern att krossa svensk fackföreningsrörelse finns tydligen inga heliga kor, man är beredd att använda de svagaste i samhället som slagträ.

Det är parterna som sköter lönebildningen på svensk arbetsmarknad, en annan ordning skulle omkullkasta den svenska modellen och Sverige skulle kastas i ett vacuum av ovisshet.

Annie Lööf kan inte heller svara på hur låga löner som är rimligt för en andra klassens medborgare, är det tio tusen i månaden eller kanske mindre. Vad är hennes gräns för anständighet, gränsen för medmänsklighet, finns gränsen överhuvudtaget.

Tro inte att det räcker med lönesänkningar för utpekade grupper kamrater, nästa gång är det er tur att integreras i en livslång fattigdom. En arbetare ska bli vid sin läst, bocka och be om smulor från en partiledare för ett litet skitparti som själv tjänar 120 000 i månaden.

Vi får inte glömma att vi har kamrater i LO kollektivet som redan i dag tjänar så dåligt att man tvingas ha fler arbeten. Det finns ingen arbetsgivare på jordklotet som anställer fler människor än han behöver för att lönekostnaden blir mindre, varför skulle han?

För övrigt så anser jag SD är ett fascistiskt och fackföreningsfientligt parti.

En kommentar till “Välkommen till fattigdomslinjen

 • Arbetslinjen har gett en vanlig skiftarbetare en ökning av inkomsten med mellan 3-4000kr/mån nettot.
  Svårt att kalla det fattiglinje.
  Jag förstår att politiker oroar sig över massinvandringen och vill ha lösning på sysselsättningsfrågan när inte parterna klarar av det.
  Vad gäller löner på 15-16000/ mån som det pratas om för outbildad arbetskraft så tror jag vilken människa som helst hellre ville ha det än hanka sig fram på försörjningsstöd som är Jutterströms lösning.

  Intressant är att Jutterström tycker att merparten av hans medlemmar numera har fascistiska och fackfientliga åsikter, för inte vill väl Matts bara förminska medlemmarna som vågar ha egna åsikter utanför ”fållan”?
  mvh

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Nu måste vi kämpa för Las!

Nu måste vi kämpa för Las!

I nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

Det är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Friskare arbetsliv – var god dröj

”Jakten på de sjuka fortsätter oavsett regering. Det är helt galet”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

Nu har du chansen att välja rättvist

”Det är dags att välja vilket samhälle vi ska ha. Ett som dras isär eller håller ihop”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”Det gäller att vi väljer rätt väg”

”Det är alltid ­pengarna som styr, det har jag lärt mig under alla år, men när ska kapitalägarna bli nöjda?”, skriver Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers.

”Valrörelsen har skötts som om vi vore kunder på en marknad”

”Med solen kommer en debatt om ökade bensinpriser” skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Därför skäller borgarna på facket

Den nyliberala politiken är inte bara emot stark stat och offentlig sektor. På område efter område lägger de borgerliga partierna sig i det som är parternas avtalsområde.

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

”Vi behöver politik – inte mer marknad”

Att privatisera Arbetsförmedlingen är att gå åt precis fel håll. En fungerande vuxenutbildning och matchning behöver en stabil arbetsmarknadspolitik, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

”S har tappat bort pensionerna”

Pensionen kan bli en viktig konfliktfråga för Socialdemokraterna. Men i stället kommer en överenskommelse full av frågetecken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inomindustrin. De anser att Opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från Opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till förslaget. […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.