Industriarbetarnas tidning

Är det värt att köra på?

Publicerad 2016-10-31, 14:40   Uppdaterad 2020-08-13, 08:48

65Da reder ut Du har fyllt 65 och funderar på att fortsätta jobba. Vad händer med försäkringar, pension och skatt? DA ger dig koll.

Mer lönsamt att jobba

trafik-betalNär du får pension i stället för lön höjs din skatt, eftersom jobbskatteavdraget (skattesänkning införd av alliansregeringen) bara gäller inkomst av lön.

Fortsätter du att jobba belönas du dessutom med ett dubbelt jobbskatteavdrag på lönen från och med det år du fyller 66. Skillnaden i skatt kan bli stor.

En 66-åring som jobbar och tjänar 25 000 i månaden skattar
i snitt 4 052 kronor. En 66-åring med lika hög pension skattar 2 500 kronor
mer varje månad.

skatt-pension

Räkna ut din skatt:

På skatteverket.se kan du jämföra hur hög din skatt blir om du fortsätter att jobba eller går i pension.

Högre pension – men inte för alla

trafik-slirig-vagDin allmänna pension (den statliga) är beräknad att räcka ett visst antal månader baserat på en genomsnittlig livslängd. Ju längre du väntar med att ta ut pensionen desto färre månader ska den fördelas på och blir därmed högre.

En tumregel är att den stiger med 0,7 procent för varje månad du väntar med att ta ut den. Men se upp! Det här gäller inte alla. Personer som har haft låg inkomst och har rätt till garantipension eller garantitillägg kanske inte alls tjänar på att
jobba några år extra.

Räkna ut din pension

minpension.se kan du se hur just din pension påverkas om du jobbar längre än till 65.

Kortare sjukskydd

skylt-kryssEfter 180 dagars sjukskrivning dras din sjukpenning in om Försäkringskassan anser att din arbetsförmåga är varaktigt nedsatt.

 

 

Stopp för vissa försäkringar

Jobbar du på en arbetsplats med kollektivavtal har ni ett helt försäkringspaket. Det här gäller även efter 65:

gront-ljusTGL – Grupplivförsäkring som ersätter begravningskostnader och ger ett engångsbelopp till efterlevande make/maka och barn.

TFA – Arbetsskadeförsäkringen ger bland annat ersättning vid sjukskrivning på grund av arbetsskada eller arbetssjukdom. Gäller dock inte för arbetssjukdomar som visar sig efter 65 års ålder (undantaget cancer orsakad av asbest).

 

rott-ljusDe här delarna faller bort när du fyller 65:
AGS – Sjukförsäkring som fyller ut sjukpenningen från Försäkringskassan.
AGB – Ger ett engångsbelopp vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

 

 

 

Möte med chefen

Kräv fortsatt tjänstepension

trafik-moteEn av vinsterna med att jobba längre är att pensionen kan bli högre. Men arbetsgivare behöver inte fortsätta att betala för din kollektivavtalade pensionsförsäkring när du fyllt 65. Fast det finns inget som hindrar att de fortsätter med det.

Boka ett möte med chefen och förhandla om det! Tala om för din pensionsförvaltare att du vill vänta med att ta ut pensionen, annars betalas den ut när du fyllt 65.

trafik-kajkantSlut med a-kassa

Blir du arbetslös när du passerat 65 får du ingen a-kassa.

 

trafik-olyckaIngen livränta

Försäkringskassans arbetsskadeförsäkring gäller för alla som förvärvsarbetar oavsett ålder. Vid 67 upphör dock livräntan, det vill säga ersättningen för inkomstförlust som beror på att du tvingats byta arbete eller gå ner i tid på grund av arbetsskada.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Förhandlingar om försäkringar igång

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det…

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du…

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk…

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar…

Ta kommandot över dina försäkringar

Vet du hur starkt ditt skyddsnät är?

Krångliga förkortningar och invecklade blanketter. Fackets försäkringar kan verka snåriga, men det kan finnas pengar att hämta. Här får du hjälp med ditt skyddsnät…

Regeringen satsar 40 miljarder på reformer

Regeringen satsar 40 miljarder på reformer

Fler platser på yrkeshögskolan, sänkt pensionärsskatt och höjt tak i sjukersättningen. Det är några av satsningarna i regeringens sista höstbudget innan valet nästa år.

Hur mycket är samhällets trygghetssystem värt?

”Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?”

Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.