Industriarbetarnas tidning
Pappers är förbundet som går sin egen väg. Stolta, störiga och superrika. Här är några av milstolparna i Pappers historia.
Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.
Sune Ekbåge var ordförande för Pappers 1991-2006.
Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.
Matts Jutterström var Pappers ordförande 2014-2019.
Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Hela jubileumsnumret finns som e-tidning här.
Hur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammalt brev och söker svar.
Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.
Timlönen vid Lilla Edets pappersbruk under det ekonomiska glansåret 1963 var 4,70 kronor.
Bägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.
I Frövi investerar man för att rusa in i framtiden men behåller också sin historia. DA har besökt museet som rymmer Sveriges äldsta pappersmaskin – fast också ölburkar och konst.
Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.
Som barn sorterade hon trådrullar i en polsk textilfabrik. I dag klär hon popstjärnor i papper. DA har träffat modedesignern Bea Szenfeld – läs reportaget med ögon eller öron.