Industriarbetarnas tidning

Myten om sjukfusket

Dagens Arbete granskar myten om sjukfusket. Sjukfuskarna som skulle klämmas åt var få. De verkliga smitarna fuskar med skatten. Granskningen är gjord i samarbete med Dagens Arena.

Helt sjukt om fusk och fel

Zakia vaknar en gång i timmen varje natt för att äta värktabletter. Hon tillhör fuskdebattens största förlorare. Sjukfuskarna som skulle klämmas åt var få. De som verkligen lurar staten på pengar finns någon helt annanstans.

Så LITET är sjukfusket – och här försvinner de stora pengarna

När kostnaden för sjukskrivningarna rusade iväg till 132 miljarder i början av 2000-talet hotades statsfinanserna enligt flera debattörer. Färre bryr sig om att 133 skattemiljarder aldrig når statskassan varje år.

Zakia får betala för jakten på fuskarna

Fuskjakten skördar offer. Zakia drabbades av sjukförsäkringens nya regler.
Det handlar om ett stort och farligt experiment, säger experten.

Det ”omfattande” fusket: 0,04 procent

Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar förra året. Trots att fusket beskrivits som ”omfattande” utgjorde det endast 0,04 procent av alla utbetalningar 2009, visar Dagens Arbetes och Dagens Arenas granskning.

Viktigt minska skattefel – men för krångligt att räkna på fusket

Det är viktigt att minska skattefusket, tycker regeringens skatteexpert. Men att räkna ut hur stort fusket är, som man gör med bidragsfusket, verkar svårt.

Regeringen räknade med att spara miljarder

Regeringen ansåg att sjukförsäkringen missbrukades så hårt att ett kraftpaket med åtgärder skrevs in i budgeten. 1 miljard om året kunde sparas på minskat fusk, ansåg regeringen.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.