Industriarbetarnas tidning

Nu skrotas Fas 3

21 augusti, 2015

Skrivet av

Uppdaterad 24 augusti 2015

Senast i november kommer Fas 3 att läggas ner, erfar Dagens Arbete. Regeringen har beordrat Arbetsförmedlingen att ta fram en plan för att avveckla den kritiserade arbetsmarknadsåtgärden.

Fakta Fas 3

Fas 3 är den sista delen i Jobb- och utvecklingsgarantin och infördes  sommaren 2007 av alliansregeringen.
Fas 3 infaller efter 450 dagars arbetslöshet i Jobb- och utvecklingsgarantin.
Den arbetslösa ska erbjudas sysselsättning hos en av Arbetsförmedlingens utsedd anordnare som får ersättning från myndigheten.
Från början fick inga ordinarie arbetsuppgifter utföras men regelverket har lättats upp.

Läs mer:

Fas 3-bidrag kan vara olagligt

Tusentals unga på väg in i fas 3

Delar av Arbetsförmedlingens ledning har varit uppkallad till Arbetsmarknadsdepartementet. Ordern från den politiska ledningen var tydlig: Fas 3, sysselsättningsfasen, ska läggas ner senast i november 2015, vilket innebär att inflödet av arbetslösa till Fas 3 stoppas. Arbetsförmedlingen ska ta fram en plan för hur man flyttar över de inskrivna till alternativa åtgärder. De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.

Nu pågår ett febrilt arbete på Arbetsförmedlingen, som bara har några månader på sig. En tänkbar lösning är att samtliga faser i Jobb- och utvecklingsgarantin skrotas. De arbetslösa slipper hamna i den sista fasen, Fas 3, och där hamna i sysselsättning som av kritiker beskrivits som meningslös.

Förra året aviserade regeringen att man ville skrota Fas 3 och i stället införa så kallade Extratjänster, som innebär 75 procent av en heltid och med kollektivavtalad lön. Från och med 3 augusti i år har Arbetsförmedlingen möjlighet att flytta över arbetslösa personer till Extratjänster. Den nya åtgärden gäller främst sysselsättning i vissa delar av välfärden.
– Regeringen har insett att man måste visa handlingskraft inom arbetsmarknadsområdet. Det har snart gått ett år utan några ordentliga och konkreta åtgärder, säger en initierad källa till Dagens Arbete.

Det finns sedan tidigare ett riksdagsbeslut på att Fas 3 ska läggas ner men regeringskrisen under förra hösten medförde att regeringen Löfven fick styra med alliansens budget. Då gick det inte att lägga ner Fas 3 och införa alternativa åtgärder.

Decemberöverenskommelsen innebär att regeringens höstbudget kommer att gå igenom vilket ger möjlighet att skrota åtgärden.

Fas 3 har växt med drygt åtta procent från juli 2014 till juli 2015, då 36 277 personer befann sig i programmet.

– Regeringen har inget alternativ. Fas 3 måste bort. Det finns inget utrymme för bortförklaringar när de får igenom sin egen budget, säger Dagens Arbetes källa.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons pressekreterare Natali Sial säger att avvecklingen av Fas 3 är planerad men inte tidsbestämd.

– Jag vet inte vilka uppgifter du har men november stämmer inte, hävdar hon.

62 kommentarer till “Nu skrotas Fas 3

 • Bra att Fas 3 tas bort så det blir riktiga jobb och inte den slaveri vi har idag. Vi jobbar gratis, vi har inte rätt till semester, vi har inte rätt till nåt, men vi jobbar och andra tjänar pengar på oss. Vi har inga riktiga liv längre.

 • Detta vansinne måste få ett slut för folk mår dåligt psykiskt av detta så se till att det går fort som möjligt att lägga ner skräpet.

 • Hoppas att detta inte är ett skämt igen. Fas 3 är ett modernt slaveri och skulle aldrig ha kommit till. Ett stort HURRA och fyrverkeri för avskaffandet, om nu är sant ??????

 • Fas 3:s avveckling med ersättningen av extratjänster med 75 procent bör för föreningar bli 90 procent, i annat fall kan inte föreningar behålla de som är i nuvarande Fas 3!

 • Märklig artikel (och rubrik) med tanke på avslutande stycket.
  Är DA läsvärd eller ett klickmonster?

 • Upphör Fas 3 i november eller inte? Enligt den tidigare planen skulle Fas 3 avvecklas successivt under några år framöver till dess andra alternativ kunde ersätt. Vad är det som har hänt mer än att de får igenom sin egen budget?
  Det enda vettiga är att skrota all Fas 3-verksamhet i november, oavsett om det finns alternativ eller inte.

 • Jag tycker det är toppen att Fas 3 försvinner. Men undrar vad som händer för de som är redan i Fas 3. Blir det kvar där? Jag är i Fas 3 och vill inte vara där.

 • Det var på tiden, den summan som de oseriösa Arbetsgivarna tjänat skattefritt från staten, och mycket ofta byggt upp sitt företag med: 5000 kr per månad för varje Fas 3-are, och det gånger antalet 36 277 st, en gigantisk summa…

 • Jag tycker de är helt rätt att dom som är i Fas 3 ska få en anställningsform istället, men sen är de frågan om AF gör detta för Fas3 eller inte.

 • FAS3 är kränkande för individen som ofta får sitta i en lokal utan sysselsättning. Anordnaren tjänar pengar på att hyra en lokal och inhysa människor där. Fruktansvärt!

 • Varför inte fixa fram riktiga jobb och inte massa meningslös verksamhet. För att det ska se bra ut i statistiken i deras listor?

 • Stämmer verkligen. Det finns ingen bortförklaring. Ylva Johansson pressekreterare säger att FAS 3 skall läggas ner men det är inte tidsbestämt. Regeringen har lurat väljarna.

 • Det var fanimej på tiden! Är själv FAS 3-are. Jag arbetar heltid och får ut 3872 kr i månaden. Det täcker drygt halva hyran. Slavarbete är vad det är. Arbeta heltid och vara tvingad till socialbidrag!

 • Har talat med goda vänner som varit i Fas 3, och dom har känt sig förnedrade. T ex fått måla stolar, som sedan fått målats igen, p g a sysselsättningsbrist. Nej, låt människan växa istället!

 • Jamen va bra då. Min arbetsgivare som inte skulle ha kapital för att anställa mig om det inte vore för att dom har tagit hand om tre Fas 3-are kommer alltså inte att kunna behålla mig längre, så här ryker en genuin anställning. Strålande, regeringen, strålande. Istället för att kortsiktigt vråla om att ta bort Fas 3 så kanske ni FÖRST ska komma på vad ni ska göra med alla människor som är i dylika beroendeställningar.

 • Bra att Fas 3 skrotas, men hur blir det med A-kasseersättningen om man på nytt blir arbetslös i framtiden?
  Nu ska 75 procent av heltid betalas som avtalsenlig lön via kollektivavtalet, resterande 25 procent då?
  Om dessa 25 procent är baserade på tidigare A-kasseersättning så kommer dom att dra ner den totala A-kassan.
  Den nya höjningen av A-kassan från 680:-/dag till 910:-/dag gäller bara för dom första 100 dagarna med A-kassa.
  Efter detta blir det 760:-/dag som högst, detta gynnar bara dom som tjänat över 23000:-/månad eftersom nya taket hamnat på 25000:-.
  Alla arbetslösa som tjänat under 23000:-/månad kommer inte att få någon höjning av a-kassa/aktivitetsstödet eftersom 80%, 70% och 65% nivåerna kommer att finnas kvar.

 • ” De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.” Låter som det kan bli en långdragen historia. Att kunna placeras någonstans tycks vara det väsentliga. Under tiden tillåts tyranniet fortsätta. Med tanke på den kritik som har framförts emot sysselsättningsfasen i media, ifrån deltagare, fackliga organisationer, Svenskt Näringsliv, Almega, partimedlemmar, tankesmedjor och många andra så kvarstår frågan: Varför säger man inte upp avtalen redan nu med anordnare eller är man bered att förlänga dom om inga andra ersättningsplatser hittas?
  Att ett avtal med en Fas 3-anordnare sägs upp betyder inte att arbetssökande skrivs ut ifrån Arbetsförmedlingen. Istället så blir han eller hon inskriven i de aktiviteter som finns på respektive AF. Det är något som tillämpas redan idag då det saknas Fas3-platser. När det gällde PLUS-jobben lät man avtalstiden gå ut, sen var det bra med det. Klart som tusan att
  en svekdebatt uppstår och kommer att fortsätta så länge inga märkbara förändringar märks och det med all rätta. Nånting som regeringen inte kommer att ha råd med om man har för avsikt att försöka nå full sysselsättning år 2020 och bibehålla det lilla förtroende som finns när det gäller arbetsmarknadspolitiska åtgärder för de som artikeln ovan handlar om. Efter att ha läst artikeln så blev jag inget klokare av vad som väntar och när. Hoppas att ni kommer med mera ingående information senare.

 • En bra åtgärd att ta bort Fas 3, men finns det relevans i artikeln?
  För det första bör det väl vara ett beslutet som tas i regeringen och att det klubbas igenom så att åtgärden försvinner vilket inte är gjort än.
  För det andra bör man veta att dessa Fas 3-placeringar ger en nettoinkomst på varje individ ca 5000 kr/mån som är med dom ca 37000 som har den placeringen är en summa sammanlagt ca 185,000,000 kr i månaden som svenska kommuner och privata aktörer delar på per månad. Med den summan som går förlorad så kan inte jag tänka mig att vissa aktiviteter som är gratis idag blir det inte i framtiden. Och att den enskilde individen blir inkastad i något som AF bestämmer d,v.s t.ex studera eller lönebidrags anställning om beslutet klubbas igenom i regeringen.

 • Generellt sett är Fas 3 ingen bra modell och uppenbarligen upplever många den som kränkande slavarbete. Men det finns också gott om undantag. Många har också bra och utvecklande platser.

 • Jag tror det när jag ser det.
  Varför inte göra så här: Släpp alla oss i fas 3 fria och fyll inte på med nya men med följande undantag. Behåll fas 3 i några år och tvinga de mest ansvariga för införandet av denna vidriga åtgärd att sitta där själva som kassakor åt någon ”anordnare”, hålla på med nonsensaktiviteter på heltid och fungera som avskräckningsmedel för att tvinga upp arbetsutbudet. Det skulle vara ett lämpligt ansvarsutkrävande, något som det råder stor brist på. Om ett ordentligt ansvarsutkrävande av politiker funnits hade bl.a. Arbetsförmedlingen inte varit den katastrof den varit i åratal. För egen del hade jag förmodligen varit i arbete för många år sedan om AF inte funnits. Det är politikerna som är de stora förbrytarna och det är de som ska jagas och ställas till svars. Vi som varit utsatta för detta borde få skadestånd och en offentlig ursäkt.

 • Regeringen är passiv. Jag tror inte på förändringar, de själva vet inte vad ska de göra. Bortkastade pengar…

 • Att fas 3 ska skrotas, det har vi hört förut. Vi tror ingenting längre, vi som förnedras i fasan. Men vad kommer istället? Man bävar. Ytterligare förnedring och minimilöner? Hur kan Alliansen – som införde fas 3 – tro att arbetsföra människor INTE vill ha ett jobb och därmed en lön? Ska människor vara nöjda med sysselsättning och bidrag? Icke! Sådant slöseri med människor och pengar! Vi har förnedrats nog nu. Släpp fångarna loss det är höst!

 • ”De som redan befinner sig i Fas 3 kvarstår i programmet till dess nya placeringsmöjligheter kommit på plats.”

  Vad är det för bra med det här?? Ni vet ingenting! Vi kvarstår! Vi får inte lämna detta slaveri, allt är en stor jävla lögn! Förbannade jävla parasiter! Jag är så trött på detta system!

 • Så nu kommer vi att få annat att göra. Men vad? Vi är bara siffror i systemet, utanför statistikens nummer. Visst kan vi plugga men vad blir vi av bara ett års plugg? Har pluggat arkeologi men den arbetsmarknaden är så svår. Sitter och slösurfar på ett ställe i Hässelby gård. Denna anordnare får 5 000 i månaden och vi gör inget. Man blir en soffpotatis. Jag vill jobba, har inga skulder, är inte i belastningsregistret och har en högskoleexamen. Men det är bara känslan att man inte är behövd som jag inte tycks komma bort från.

 • Men nu tvingas ni att gå i skolan igen.
  Rätt till studiemedel 6000 kr upp till 25 års ålder.
  Sedan får ni ta CSN lån.
  Därmed har regeringen sänkt statistiken på arbetslöshet….

 • Jag är en av dem… av de nästan 40 000.
  36 år,ensamstående mamma. Jag har gått på sex olika söka jobb-skolor, varav alla sa sig vara ”den bästa”.
  Vad har jag lärt mig? Inget alls. Jag är svensk! Jag kan svenska, engelska o jag vet hur man startar en dator.
  Jag har fått jobba, slava! Gråta varje kväll eftersom jag gjorde tremanna jobb utan lön, rast mm.
  Jag har mått så enormt dåligt de senaste sju åren att jag har sökt hjälp. Men då kom nästa: Eftersom jag går på fas 3 har jag ingen SGI!
  Så där sätt jag förra julen, men kniven i handen, sjukskriven o inte en krona. Det var min jul, så det var bara att börja på ett nytt vuxendagis,så jag ska kunna ha mat på bordet.
  Sen alla dessa ”det e bara att söka jobb”-människor…
  Har man inte haft ett jobb på så många är är det inte bara att skaffa ett jobb.
  Det är 500 personer på varje jobb som finns.
  Folk borde stötta o inte förnedra.
  Vi mår väldigt dåligt, många av oss!

 • Fas 3 är skit och borde aldrig ha funnits! Det är förnedring på högsta nivå! Man tvingas söka socialbidrag och vissa kommuner godkänner inte ens Fas 3 som en giltig orsak att bevilja försörjningsstöd… Hur fan är det då tänkt att man ska kunna betala hyran och köpa mat? SKROTA FAS 3 REDAN IDAG!!!

 • Idag har jag blivit anvisad till sysselsättningsplats genom Fas 3. Af väntar på ett beslut från politikerna för att stoppa anvisningen till Vuxendagis.
  Tro inte på nyheterna längre!

 • Fas 3 är inget alternativ för någon förutom anordnare! Stoppa slaveriet! Bra! Men vad är en avtalsenlig lön för en ”extratjänst” på 75 procent? Vad jag har ”forskat” ca. 17 000 kr per mån före skatt, heltid. Vilket innebär ca. 12.750kr per månad före skatt för 75-procents tjänst. Vilket är väsentligt lägre än högsta aktivitetsstödet. Efter 7 september ca 4000 kr mindre per månad. Tänker även denna regering lura oss?? Mycket möjligt!

 • Är på tiden att fas 3 avskaffas, men har svårt att tro på det. Är rena slaveriet. Man kommer ännu längre bort från arbetsmarknaden. Mår dåligt var dag att bli utnyttjad, kommunen tjänar pengar på mig.

 • Jag är på en fas 3-plats och tycker att det är bra här och det tycker också många av mina kolleger. Det måste vara några andra som också har en bra plats att gå till.

 • Jag är it-ingenjör. Och vad gör jag? Jo sitter å knappar på en dator. Helt meningslöst… ingenting händer

 • Ta bort slavarbetet omedelbart. Fas 3 är inte bra för någon .Dessutom förlorar man väldigt mycket på att vara i Fas 3. Man förlorar tilltron till andra människor, pensionspoäng, pengar och semesterdagar. Så bort med det.

 • Skrota fas 3 = inga jobb till dom som får det… Enkelt … Ni som vill skrota förstår ni inte att ni blir utan pengar?

 • Såg lite mysko matte högre upp. De i sysselsättningsfasen har 65% av tidigare lön eller mindre. 75% av avtalsenlig lön lär för en klar majoritet bli ekonomisk förbättring. Gillar både förslag om för arbetsmarknaden relevant utbildning och betalt arbete medan man ev letar en bättre betald anställning.

 • Jag är på en fas 3-plats där man är ganska tolerant med tider mm och där gör jag lite vad jag vill, och väldigt lite nytta. Hellre det än en anställning där jag får ut lika lite ”lön”, men får ansvar och måste slita 30 tim i veckan. För inte kommer det att bli en lön värd namnet.

 • Måndag morgon och jag har kommit till min fas 3 plats. Känner att jag har något att gå till känner inte som alla andra att det är slaveri.

 • Extratjänster med avtalsenlig lön låter ju bra.Men varför bara 75 % ? Och hur hög är lönen? Det känns som om arbetslösa hela tiden ska finna sig i allt.75 % är väl bättre än att inte få jobb alls tänker väl de som bestämmer.Visst är det så.Men bara om man själv har valt det.

 • Om man ändå kunde tillgodo räkna sig nya a-kassedagar skulle det kanske kännas bättre, för man gör ju ett jobb, och timmarna är oftast en arbetsdag även med särskilt anställningsstöd får man inte nya dagar. Har endast och knappt till att överleva.

 • Förstår inte all klagan på FAS 3. Man får ju välja plats om man inte trivs hos en FAS 3-anordnare. Har själv bytt två gånger då jag vantrivdes…inga problem alls. Idag stortrivs jag, håller på med två projekt som kanske, kanske kan leda till ngt i framtiden. Enda missen med FAS 3 är att man borde ha delat på de 5000 kr anordnaren fick, hälften borde ha gått till deltagaren.

 • Till dem som känner sig hotade om sin anställning (via fas 3) så är det bara 2 procent ca som får jobb genom fas 3 enligt alla undersökningar, så majoriteten får alltså inga jobb. Ska vi då ta hänsyn till 2 procent och därför ha kvar fas 3? Nej, absolut inte. Demokratisk värld går väl efter vad majoriteten vill, kunde ju ha ett val om detta. Det finns de som gillar fas 3 tydligen, och ni som gör de kan ju orda om att fas 3 borde finnas som ett tillval så de som vill kan vara kvar i denna skyddade lilla trygga värld utan verklighetsförankring.

 • Blev inskriven på ny fas3-plats så sent som 26 nov utan någon info eller ha fått träffa anordnare innan.

 • I samband med utfasningen av fas 3 kan man likväl fasa ut arbetsförmedlingen också och börja ge folk medborgarlön istället, eftersom dessa instanser är värdelösa. Våra politiker och byråkrater borde tänka om och omvärdera vad arbete är för något idag och inse att alla kan inte eller vill arbeta av olika anledningar. Vi kan inte tvinga på folk arbete som de inte kan få, och inte minst av olika åtgärder för att minska arbetslöshetssiffrorna och att andra ska tjäna pengar på det. Jag anser att vi lever i Lutheransk, gammalmodig världsbild där vi ska arbeta oss till döds samt att slaveri är ett signum av då och nutiden. Men detta strider mot folkrätten och demokratin, paradoxalt nog.

 • Min dotter har blivit anvisad fas 3 plats 28/1 2016. Varför tar man in nya nu när det ska avskaffas i februari?

 • Carina:
  Jag sitter fortfarande kvar i Fas tre. Det enda som har hänt är att det har bytt namn till något annat, (kommer inte ihåg vad). Jag arbetar 60% men går kvar i fas tre. Jag har vänner som slipper gå dit och de är helt arbetslösa. Det är mycket märkligt. Dagens datum är 2016-08-02.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

En bespottad reform går i graven

En bespottad reform går i graven

Den hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

”Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre”

Arbetsmarknadspolitiken i landet har gått i stå. I den begynnande sommaren 2015 är vi väldigt många som står till arbetsmarknadens förfogande, skriver Nike Markelius.

Fyra av tio saknar planerat jobbsökande i fas 3

Arbetsförmedlingen har ingen handlingsplan för fyra av tio av deltagarna i fas 3, trots att lagen kräver det. Bland unga saknar var femte en handlingsplan. Arbetsförmedlingen erkänner lagbrott.

Arbetsförmedlingens generaldirektör underkänner fas 3

Arbetslösa ”hamnar längre bort” från arbetsmarknaden i fas 3, säger Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez-Svankvist. Lyssna på hela intervjun här.

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Generaldirektören: ”Har du någon bättre idé?”

Inga unga i fas 3, beslutade Arbetsförmedlingen i somras. Nu är tusentals på väg dit. Men myndigheten har inga nya lösningar – förutom att anställa dem själv.

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tusentals unga på väg in i fas 3

Tom, 25, har aldrig haft ett jobb. Han drömmer om att bli industriarbetare men har fastnat på Arbetsförmedlingens slutstation. Tusentals unga står nu på tröskeln till fas 3.

Nytt beslut ger facken rätt till information

Inför en placering i fas 3 ska Arbetsförmedlingen fråga om fackets åsikt. Men även om facket säger nej får de sällan veta vilket beslut Arbetsförmedlingen tar. En ny överenskommelse ska ändra på det.

”Vi ska inte bidra till att konkurrera ut andra”

Verksamheter som baseras på deltagare i Fas 3 kan vara okej, men då ska de gynna deltagarna och pengarna ska stanna i verksamheten.

Arbetarna som företagen får betalt för

Löner är usla. Rättigheterna få. Arbetsgivare hunsar, hotar och tjänar pengar på dem. –  Vi är moderna slavar, säger Eva Kostenniemi.

De ersättningslösa

De ersättningslösa

De är unga, gamla, funktionsnedsatta och utrikes födda och de får inte en krona från staten. Mer än var tiond­e inskriven i Fas 3 saknar ersättning. Samtidig­t får deras arbetsgivare 4 500 kr i månaden och gratis arbetskraft. Vi guidar dig genom Fas 3 och presenterar: de ersättningslösa. Fär att starta bildspelet, klicka på miniatyrerna nedan till höger.