”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fas 3-bidrag kan vara olagligt

 Foto: TT

Foto: TT

Bidrag till Fas 3-företag kan vara olagliga. Anordnare av Fas 3 får 4 500 kronor i månaden per deltagare i stöd från Arbetsförmedlingen. Nu kan företagen bli återbetalningsskyldiga. – I nuläget kan vi inte utesluta att vi kan komma att kräva tillbaka anordnarbidrag, säger Arbetsförmedlingens chefsjurist.

Fakta EU statsstödsregler

Ett stöd omfattas av statsstödsreglerna om det uppfyller följande:

  • Stödet gynnar ett visst företag eller en viss produktion.
  • Stödet finansieras genom offentliga medel. Finansieringen kan vara direkt eller indirekt.
  • Stödet snedvrider eller hotar att snedvrida konkurrensen.
  • Stödet påverkar handeln mellan medlemsstaterna.

Enligt statsstödsreglerna får stöd inte lämnas förrän det godkänts av EU-kommissionen om det inte följer ett gruppundantag.

Regler om statsstöd finns i artiklarna 107-109 i EUF-fördraget.

 

Anordnare som tar emot personer i sysselsättningsfasen, tidigare Fas 3, får ett bidrag 4 500 kronor i månaden per deltagare från Arbetsförmedlingen. Ett bidrag som är tänkt ska täcka anordnarens kostnader.

Nu kan Dagens Arbete avslöja att anordnarbidraget kan bryta mot EU:s statsstötsregler. Under förra året betalade Arbetsförmedlingen ut över 1,4 miljarder kronor i stöd till olika Fas 3-anordnare.

På Arbetsförmedlingen pågår ett arbete med att utreda vilka arbetsgivarstöd som kan vara olagliga statsstöd.

– De stöd som kan vara aktuella är de som inte har någon direkt koppling till någon funktionsnedsättning, säger Joanna Berlin, chefsjurist på Arbetsförmedlingen.

Hur ser det ut med anordnarbidragen i Fas 3?

– Vi tittar på anordnarstöd. Det är inte direkt riktat till dem som har funktionsnedsättning. För att något ska vara ett otillåtet statsstöd så ska det ge en fördel.

Myndigheten har inte rutiner för att säkerställa att inga otillåtna statsstöd betalas ut. Syftet med EU:s regelverk är att se till att inte konkurrensförhållanden snedvrids genom att medlemsstater ekonomiskt gynnar ett visst företag.

Jobbfabriken är en stor anordnare. De tar emot många personer i Fas 3 och gör vinster på flera miljoner. Vad gäller för dem? 

– Jag inte kommentera enskilda ärenden utifrån sekretessen. Men naturligtvis är det den typen av stöd vi måste titta närmare på.

Men Arbetsförmedlingens sekretess gäller inte Jobbfabrikens egna årsredovisningar. Där framgår att Jobbfabriken haft 1 907 deltagare från fas 3 under de tre åren 2010, 2011 och 2012. Det innebär statsstöd på över 100 miljoner kronor totalt. Till det kommer att bolagets ägare plockat ut över sju miljoner kronor i vinst, till största del pengar som Jobbfabriken ursprungligen fått i bidrag från Arbetsförmedlingen.

Har ni någon samordning med andra myndigheter när det gäller statsstöd? Vad har ni för rutiner?

– I dagsläget har vi ingen sådan samordning med andra myndigheter. Vi måste titta på det för att får reda på om företag har andra stöd. Men det finns inget system för det.  Det finns också en sekretessproblematik som gäller mellan myndigheter.

När började ni det här arbetet?

– Det här ligger i vårt vanliga linjearbete att vi hela tiden tittar på om vi tolkar något fel. Någon gång innan jul började jag jobba med det här, säger Joanna Berlin.

Kan det vara så att Arbetsförmedlingen betalar ut olagligt statsstöd?

– Det är det vi måste utreda och titta närmare på nu. Vi har skyldighet att agera.

Hur agerar ni?

– Det finns en lag om otillåtet statsstöd. Bidrag som har gått ut felaktigt ska krävas tillbaka.

Gäller sådana återkrav retroaktivt?

– Ja, det är det som är poängen. Har man fått något som är otillåtet statsstöd så kan man bli skyldig att betala tillbaka det.

Kan det bli så att Arbetsförmedlingen kan komma att kräva tillbaks bidrag från anordnare i Fas 3?

– I nuläget kan vi inte utesluta att vi kan komma att kräva tillbaka anordnarbidrag, säger Joanna Berlin.


md@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Strejk

Foto: WIKIMEDIA COMMONS

Strejkerna du måste känna till

KonflikthistoriaI modern tid har fackförbund ofta kritiserats för att strejka för sällan. Men historien är fylld med konflikter på arbetsmarknaden. Dagens Arbete har grottat ner sig i den svenska historien. Här är listan på strejkerna du måste känna till.

En bespottad reform går i graven

DA reder utDen hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

6
Ylva Johansson från en pressträff i Rosenbad på tisdagen. Foto: TT

"Idag börjar utfasningen på riktigt"

Fas 3Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftar nu DA:s uppgifter om att inflödet till Fas 3 ska strypas.

7

Handelsavtal TTIP

Cecilia Malmström. Foto: TT

"Här är 31 miljoner skäl att handla mer"

Debatt/TTIP"Jag kommer att fortsätta debattera med dem som i svepande ordalag hävdar att handelsavtalen skulle försämra våra matstandarder, hota vår europeiska livsstil och montera ner demokratin. Inget av detta är sant."

5
Nike Markelius

"Människor i fas 3 har inte tid att vänta längre"

GästkrönikaNike Markelius.

11
Från vänster: sticksåg, handhållen cirkelsåg, press, svarv och borr. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Tio farligaste maskinerna som kan stympa dig på jobbet

VärstinglistanKapar och sågar är värst. Vi har listat maskinerna som stympar flest på jobbet.

Andreas Brindedahl ska lämna Kiruna och gruvan. Högskolestudier väntar. Han känner sig inte bitter men konstaterar: ”LKAB kände till lönefusket.” Foto: LARS THULIN

"LKAB tjänade på fusket"

Tjugo av LKAB:s gruvarbetare sparkades ut efter att ha fuskat med övertiden. Enligt gruvjätten låg allt ansvar hos de anställda. Nu bryter Andreas Brindedahl och hans kolleger tystnaden.

Gruvkrisen

"Vi förberedde en uppstart"

NorthlandIF Metalls klubbordförande i gruvan: "Vi förberedde en uppstart"

Så höjer du din lön

Proffsen tipsarTvå fackliga rävar ger sina hemliga tips.

Foto: TT

Regeringen satsar på arbetsmiljö

BudgetenI regeringens budget för 2015 föreslås Arbetsmiljöverket 60 miljoner kronor i ökade anslag. Satsningar görs också på kvinnors arbetsmiljö och den regionala skyddsombudsverksamheten.

Polisen ska ta hjälp av skyddsombuden

Polisen kommer att satsa mer resurser på arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljögrupper kommer att bildas inom varje ny polisregion. Nu sträcks en hand ut till alla Sveriges skyddsombud. – Hur ska vi annars kunna lyckas? frågar sig Katharina Genberg, kriminalinspektör på Stockholmspolisen.

Daniel Pettersson och Dan Andersson tog guld i mekatronik Foto: WorldSkills Sweden

Guld till Sverige i Yrkes-EM

Sverige tog hem 11 medaljer i Yrkes-EM. I grenen mekatronik blev det guld. Daniel Pettersson och Dan Andersson heter de stolta segrarna.

Över 100 IF Metallare sägs upp efter gruvstopp

NorthlandStrax över 100 IF Metallare berörs när Northland Resources stoppar gruvdriften i Pajala. – Katastrof. Gruvan har stor betydelse för regionen, säger Tomas Nilsson, ordförande IF Metall Malmfälten.

DA granskar Plymouthbröderna

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken"Beskrivningen stämmer dåligt in"

Skolan inspekterades  senast i maj 2014. Foto: ANDERS ANDERSSON. Bilden är från 2007

Skolan tillåts isolera barnen

Kritiserad av SkolinspektionenKritiker menar att Laboraskolan är en skattefinansierad hjärntvätt där Plymouthbrödernas barn isoleras från övriga samhället.

Laboraskolans styrelse svarar: "Skolan är öppen för alla"

Laboraskolans styrelse svarar:"Skolan är öppen för alla"

Här är imperiets kärna

FöretagsimperiumDagens Arbete har kartlagt 38 svenska aktiebolag som kan knytas till Plymouthbröderna.

Plymouthföretagen svarar: "Vi följer arbetsrätten"

Plymouthföretagen svarar:"Vi vill klargöra att kyrkan inte äger, driver eller ha någon inverkan på företagen", skriver företrädare för bolag ägda av Plymouthbröder.

"Laboraskolan har inte förändrats på djupet"

Skolinspektionen har fler gånger kritiserat Laboraskolan. Skolan har varje gång åtgärdat bristerna. – Jag kan nu konstatera att förändringarna inte har skett på djupet, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Plymouthföräldrar kritiserar Skolinspektionen

”Vi blev helt chockade”, ”kränkande frågor”, ”rent diskriminerade.” Föräldrar till elever på Laboraskolan är kritiska mot Skolinspektionen efter det senaste tillsynsbesöket. Föräldrarna kräver att inspektörerna inte kommer tillbaks till skolan igen. Ett föräldrapar har också JO-anmält inspektörerna.

100 varslas på Väderstad

100 personer varslas från Väderstadverken. Varslet berör både tjänstemän och kollektivanställda. Anledningen är kraftigt minskad försäljning i Ryssland och Ukraina.

GS avvaktar om krav till ny regering

ValresultatetJobben, minskade klyftor och en restaurering av a-kassan är frågor som GS-facket kan komma att kräva att en ny regering ska driva.

Stark kritik mot Laboraskolan i ny rapport

DA granskar PlymouthbrödernaI en ny rapport riktar Skolinspektionen stark kritik mot Laboraskolan. Eleverna får inte lära sig att tänka kritiskt, lärarna saknar kompetens och ger inte allsidig undervisning. Yrkes- och studievägledningen är nästan obefintlig.

Statssekreteraren: "Mångfald och bredd vore bättre"

– Friskolan behåller sitt tillstånd så länge man följer skollag och läroplaner, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Pendlar. För att komma till och från jobbet måste Roger cykla över bron mellan Holmsund och Obbola. Foto: ALEXANDRA ANDERSSON ELLIS

Klassiskt hälsolyft i Obbola

Friskvård”En svensk klassiker” är en klassiker för hugade motionärer. Bruket i Obbola har sjösatt en egen variant. Precis som i originalet står skidor, cykling, löpning och simning på programmet. – Efter längre sträckor vill jag ha en rullkebab och öl, säger pappersarbetaren Roger Vängbo.

Så säger partierna om Fas 3

Avskaffa, förändra, behålla. Läs vad de olika riksdagspartierna vill göra med Fas 3.

27 till sjukhus efter brand i gruva

Igår fattade en lastbil eld i LKAB:s gruva i Kiruna, 1370 meter under jord. 27 gruvarbetare fick uppsöka sjukhus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

"Hade inte överlevt utan varandra"

På tisdagmorgonen började en lastbil brinna drygt tusen meter under jord i LKAB:s Kirunagruva. Fyra gruvarbetare blev instängda och tvingades gå över en kilometer i rökfyllda gruvgångar. De byggde en egen räddningskammare och väntade i tre timmar innan räddningen kom.

.

"Det är för lätt att fuska"

En femtedel av arbetsgivarna som tar emot nystartsjobbare får felaktiga bidrag. Det finns inget övre tak för lönerna och reglerna är få.

DA granskar nystartsjobb

Ministern: "Jag kommer aldrig acceptera fusk"

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson överväger åtgärder för att minska risken för felaktiga utbetalningar.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.