"Det pågår en ständig kamp mellan arv och förnyelse."Helle Klein om arbetarrörelsens framtid.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Efter att ha misslyckats i skolan hamnade Tom Lindvall, 25, i en mardröm av meningslösa åtgärder. Foto: LASSE HEJDENBERG

Tusentals unga på väg in i fas 3

ÅtervändsgrändTom, 25, har aldrig haft ett jobb. Han drömmer om att bli industriarbetare men har fastnat på Arbetsförmedlingens slutstation. Tusentals unga står nu på tröskeln till fas 3.

Toms väg till fas 3

2009–2010
Jobbgarantin för unga

 • Tom skriver in sig på Arbetsförmedlingen i Linköpin­g. Innan han får någo­n hjälp måste han vänta ut karens­tiden på tre månader.

Våren 2009

 • Tom skrivs in i Jobb­garantin för unga och får nästan 3 000 kronor i ersättnin­g i månaden.

Hösten 2009 – Våren 2010

 • Tom skickas till tre olika privata jobbcoachnings­företag. Tre gånger får han lära sig samma sak: Att skriva cv och gå på anställnings­intervju.
 • Tom förväntas söka minst tre–fyra jobb i veckan trots att alla jobb kräver antingen erfarenhet, gymnasiebetyg eller körkort. Tom saknar alla tre.
 • Under 15 månader träffar Tom sin arbetsförmedlare endast två gånger. De tillförordnade handläggarna byts ut hela tiden.
 • Tom vill jobba inom bygg- eller industrisektorn. Men sådana arbetsmarknadsutbildningar sträcker sig över minst ett år och i ungdomsgarantin får man inte gå utbildningar som är längre än sex månader.

Maj – juni 2010
Jobb- och utvecklingsgarantin.

 • När ungdomsgarantin tar slut efter 15 månader flyttas Tom över i vuxenprogrammet Jobb- och utvecklingsgarantin, trots att han bara är 23 år.
 • Tom hittar en arbetsmarknadsutbildning till installationselektriker i Katrineholm. Men utan jobb och med låg inkomst är han chanslös att hitta bostad.

Våren 2011

 • De långa pendlingsavstånden tvingar Tom att hoppa av sin drömutbildning till CNC-operatör i Mjölby.

December 2011

 • Under ett halvår får Tom i stället hålla på med trädgårdssysslor i ett projekt för arbetslösa i Kisa.

2012 Juni

 • Tom placeras i fas 3 och får en plats hos en anordnare i Linköping. Han blir av med sin aktivitetsersättning och får i stället cirka 3 800 kronor i månaden från socialen, plus hyresstöd till mamman på 1 500 kronor och busskort.

Hösten 2012
Glädjebeskedet.

 • Tom får bli inne­boende hos en kompis i Linköping efter nyår. Nu hoppas han få fortsätta sin utbildning till CNC-operatör.

Uppföljningar:

Arbetsförmedlingens generaldirektör underkänner fas 3

Riksdagen kommenterar DA:s granskning

Vi käkar ”burgarlunch” på Texas Longhorn i Linköping. Tom Lindvall är uppspelt och anledningen är killen som står och vänder hamburgare bakom disken. För första gången sedan gymnasiet kan Tom se ljuset i den tunnel som stundtals känts oändligt mörk och lång.

– Jag har drömt om det här i många år. Att flytta hemifrån kanske inte låter så märkvärdigt för andra, men för mig har det känts helt ouppnåeligt. Och nu vågar jag nästan inte tro att det är sant, säger han.

Killen bakom disken är Toms bästa kompis Karl. Han har hittat en lägenhet i Linköping och nu lovat att Tom ska få bli inneboende. Det är som skillnaden mellan natt och dag. Fortsatt stampande i fas 3 eller en chans att slutföra sin drömutbildning som CNC-operatör. Eller kanske han ska bli licenssvetsare i stället? Jobba på oljeriggar i Norge?
– Det känns helt overkligt att det plötsligt händer saker. Jag har levt med den där känslan av att inte komma någonstans så länge nu. Det har varit så förlamande, säger han.

Tom är 25 år och har aldrig haft ett jobb. Efter åratal i arbetsmarknadsprogram, först i ungdomsgarantin och sedan i vuxengarantin, är Tom sedan i somras placerad på slutstationen fas 3, även kallad sysselsättningsfasen. Efter fas 3 finns det inga fler åtgärder. Där kan man bli kvar till pensionen.

Tusentals ungdomar är nu på väg dit. Det handlar om unga i Arbetsförmedlingens ungdomsprogram som inte fått jobb och därför trillat över i vuxenprogrammet, Jobb- och utvecklingsgarantin. Där har antalet unga ökat dramatiskt och är i dag över 12 000 (se grafik). Efter nästan tre och ett halvt år på Arbetsförmedlingen når de slutligen fas 3. Slutstationen.
Då får de unga inte längre någon hjälp med kartläggning, jobbsökande, coachning eller praktik. Där återstår endast ”sysselsättning” på heltid och en ersättning motsvarande a-kassans lägsta eller pengar från socialen för den som står utanför, vilket de flesta ungdomar gör.

Att få gå en arbetsmarknadsutbildning är också mycket svårare. Kraven är hårdare. De unga måste bevisa att utbildningen leder till en anställning, vilket väldigt få kan.
Det tar knappt tre och ett halvt år för en ung arbetslös att obrutet vandra igenom hela systemet till fas 3. Backa den tiden och Sverige befinner sig i efterverkningarna av finanskrisen. Det är krisens arbetslösa ungdomar som nu står i tusental på tröskeln till fas 3.

Och samtidigt som antalet nyinskrivna ungdomar ökar månad för månad, så minskar de riktiga jobbchanserna nu åter. Nästa lågkonjunktur är här.
I oktober var 367 ungdomar under 25 år inskrivna i fas 3. Men Dagens Arbete har beställt en specialkörning från Arbetsförmedlingen som visar att de i själva verket var mångdubbelt fler. Samma månad hade ytterligare 689 ungdomar passerat alla dagar utan att ha registrerats i fas 3 av Arbetsförmedlingen.
Och nya ungdomar fylls hela tiden på. Om samtliga skrivs in kan programmet ha växt med tusen ungdomar före årsskiftet – trots att inga unga ska vara i fas 3.
Och utvecklingen blir än mer alarmerande om man lägger till dem som är mellan 25 och 30 år, liksom Tom Lindvall. Då har vi ytterligare cirka 1 500 redan inskrivna.

Toms historia börjar i grundskolan i Norrköping. Eller kanske ännu längre tillbaka. För när resultaten i skolan sjönk och ingen lärare fångade upp honom, då föll Tom handlöst.
Tom föddes i en familj utan ekonomiska marginaler. Även om både mamma, mormor och gammelmormor – tre generationers tidiga förstföderskor – gjorde sitt yttersta så försvann Tom alltmer in i en annan värld. En värld av monster och fantastiska karaktärer som slukade upp nätterna framför dataskärmen.
På föräldramötena upprepades alltid samma fras: ”Tom kan, bara han vill.” Men Tom ville inte.

Tom visste mycket lite – och brydde sig ännu mindre – när han skulle välja framtid i nian. Han såg sin mamma jobba sig allt närmare en sjukskrivning som undersköterska, så det var inget alternativ. Och när hans kompisar valde IT-gymnasiet följde Tom efter.
– Men jag förstod ganska snabbt att IT inte var min grej. Då försvann den sista motivationen. Jag ville jobba med händerna, se resultat av det jag gjorde. Men då visste jag ingenting om industrijobb eller byggjobb.

Tom blev allt oftare kvar hemma, framför datorn. När han tog studenten år 2006 hade han elva icke godkända betyg. Familjen flyttade från Norrköping till Kisa och Tom försökte läsa upp sina betyg på folkhögskolan i Rimforsa. Men han föll snabbt in i sitt tidigare skolbeteende.

Tom suckar och tar en klunk cola.
– Alltså, hade jag haft en tidsmaskin i dag hade jag åkt tillbaka och gett mig själv en rejäl omgång. Jag inser ju hur mycket jag skadade mig själv. Men gjort är gjort, säger han.
När han slutade folkhögskolan 2009 hade han fortfarande två icke godkända betyg. Tom berättar att det kändes som att slå i botten.
Han gick till Arbetsförmedlingen i Linköping dit familjen nu flyttat. Efter tre månaders arbetslöshet skrevs Tom in i ungdomsprogrammet, den så kallade Jobbgarantin för unga, och han fick nästan 3 000 kronor i ersättning i månaden.

Under totalt 15 månader i ungdomsprogrammet skickades Tom till tre olika privata coachningsföretag, eller ”vuxendagis” som han själv väljer att kalla det. På alla ställen lärde han sig samma sak:

Jag kunde ju bli coachad, söka jobb och skriva cv tills fingrarna blödde.

– Jag kunde ju bli coachad, söka jobb och skriva cv tills fingrarna blödde. Jag hade ju ändå inte betygen, kompetensen, erfarenheten, körkortet eller vad som nu krävdes, säger han.

Tom hade i stället siktet inställt på en arbetsmarknadsutbildning. Han googlade på industrijobb och byggjobb och fattade tycke. Men dessa utbildningar sträckte sig över minst ett år. Och i ungdomsgarantin fick man inte gå utbildningar längre än sex månader.
– De värdefulla utbildningarna fick man inte gå. Helt obegripligt, säger han.
På Arbetsförmedlingen i Linköping var det kaos, berättar Tom. Ett knappt år efter finanskrisen var arbetslösheten skyhög och handläggarna sönderstressade. Tom träffade bara sin egen arbetsförmedlare två gånger på drygt ett år. De tillfälliga handläggarna avlöste varandra.

I stället för de industriutbildningar han helst ville gå, nöjde sig Tom med ett halvårs lagerutbildning. Men precis när han skulle börja fick utbildningen rekryteringsstopp på grund av krisen.
I stället fick Tom besöka ”jobbrummet” en gång i veckan. Där skulle man plocka på sig jobbannonser som hängde längs väggarna. Ett par arbetsförmedlare cirkulerade i rummet och noterade närvaro och antal jobb man sökt under veckan och hur många nya annonser man tog med sig. Det informella kravet var tre–fyra jobb i veckan.

– Första lappen jag läste stod det: ”Erfaren jungman sökes”. Och så fortsatte det. Viking line sökte serveringspersonal med fem års erfarenhet. Det var ju inga jobb jag kunde få, ändå var jag tvungen att söka dem.

Under våren 2010 var Toms tid i ungdomsprogrammet över. I stället vandrade han automatiskt in i vuxenprogrammet, Jobb- och utvecklingsgarantin, som är uppdelat i tre faser. Han fortsatte att besöka ”jobbrummet”, men började genast söka till de långa arbetsmarknadsutbildningarna. Till sin stora lycka fick Tom till slut plats på en utbildning till installationselektriker i Katrineholm.

Problemet var bara att Katrineholm låg tio mil bort.
Med tre veckor kvar till utbildningsstart gjorde Tom allt vad han kunde för att hitta en lägenhet i Katrineholm. Men utan inkomst och med två–tre lediga ettor i hela staden var han chanslös i konkurrensen.
Utbildningen började utan honom. Och i stället för Katrineholm fick Tom åter flytta med sin mamma till Kisa.

Det enda positiva var att Arbetsförmedlingen i Kisa var betydligt lugnare än den i Linköping. Och Tom fick en handläggare som lyssnade på hans dröm om att jobba handfast. Det ledde så småningom till en plats på en CNC-utbildning i Mjölby.
– En riktig drömutbildning. Jag var riktigt glad och trivdes hur bra som helst.
Men återigen var det brist på boende och långa pendlingsavstånd som ställde till det. Tom gick upp 04.50 och kom hem 19.10 varje dag. Efter fem veckor slutade han vakna när väckarklockan ringde. Efter sex veckor gav han till slut upp.
– Det var en sorg. Utbildningen var hur bra som helst. Men det var fysiskt omöjligt. Jag klarade det inte, säger han.

Tom hade inget annat val än att börja i ett lokalt program för långtidsarbetslösa som fanns i Kisa. Det var trädgårdsskötsel och liknande sysslor under sex månader.
– Helt bortkastad tid. Inget som överhuvudtaget tog mig närmare arbetsmarknaden.
Sommaren 2012 flyttades Tom över i fas 3. Eftersom han aldrig jobbat, och därmed aldrig haft a-kassa, blev han av med sin ersättning. Tom blev tvungen att gå till socialkontoret.

I dag har han en fas 3-plats i Linköping. För det får han några tusenlappar, ett hyresbidrag och ett busskort i månaden från socialen för att kunna pendla från Kisa. I övrigt får han ingen hjälp av Arbetsförmedlingen att hitta ett jobb.
– Men jag lär mig en del Photoshop och programmering av de andra deltagarna. De flesta är högutbildade programmerare och nätverkstekniker.

Varför ska man skickas runt på vuxendagis när man skulle kunna lära sig saker?

Tiden på Arbetsförmedlingen känns som en lång onödig transportsträcka.
– Jag förstörde för mig själv i skolan. Det var där det började. Men sen då? Varför kan man inte få hjälp att flytta till olika utbildningar? Det hade kunnat spara flera år. Varför ska man skickas runt på vuxendagis när man skulle kunna lära sig saker? Jag får känslan av att de där uppe inte har en aning om vad som egentligen händer här nere, säger han.

Tom är besviken när han tänker tillbaka. Men det gör han alltmer sällan. Just nu är han uppfylld av framtiden och räknar dagar till flytten från Kisa. Från Linköping är det möjligt att pendla till Mjölby och fortsätta drömutbildningen. Och även om han inte fått några löften så hoppas han att Arbetsförmedlingen ska bevilja det.
– Oljerigg, alltså. Ligga ute på havet i tre månader i sträck. Jag tror det skulle passa mig, säger han mellan hamburgertuggorna.

Generaldirektören svarar: ”Har du någon bättre idé?”

Mikael Färnbo

Läs mer från Dagens Arbete:

BONUS I INDUSTRIN

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

DA och Expressen granskar

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

INDUSTRI PÅ HÖGVARV

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

5

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Val 2018 | Sjukförsäkringen

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

14

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

6

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

DET NYA SAMHALL

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

FACKET FÖR UNGA

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

2

”Livet har blivit begränsat”

Sjuk av jobbetDagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

1

Visselblåsaren som gjorde skillnad

DA GRANSKARDe Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

2

Det nya arbetslivet

Bemanningens baksida

Gillar du att arbeta i högt tempo under extrema förhållanden? Bemannings­företag söker dig som är stark och snabb. Dagens Arbete och Handelsnytt granskar en bransch med rädda unga som blir av med jobbet när de slits ut.

1

Arbetsförmedlingens kontroller

Allt hårdare kontroll av arbetslösa 

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

13

Skärvätskor

Sjuk av skärvätskor

I Sverige diskuteras knappt hälsoriskerna med skärvätskor. Symtomen medicineras bort medan den skadliga luften blir kvar. Nu kan Dagens Arbete visa att det faktiskt finns lösningar.

Återväxten i industrin

Sveriges industriskolor i kris

industriutbildningHälften av industriutbildningarna har fem eller färre elever, många hotas av nedläggning, visar DA:s granskning. Och villkoren är olika: I Lycksele får man snåla med plåten, i Södertälje finns 3D-skrivare och robotar.

DA granskar Afa Försäkring

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Facket och arbetsgivarna startade försäkringsbolag för att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt skulle få ersättning. I dag har bolaget blivit en jätte som betalar tillbaka miljarder till arbetsgivarna samtidigt som färre utslitna får del av pengarna. Dagens Arbete och Kommunalarbetaren har granskat sveket mot de arbetssjuka.

8

Kampen för att få hjälp

Fast i byråkratinAfa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

6

"Hela tiden nya hinder"

Läsarberättelser"Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt." Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

5

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.