Industriarbetarnas tidning

Nazist utesluten ur Metall

1 december, 1999

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Det går inte att vara medlem i både Metall och en nazistisk organisation. Det slår Metalls förbundsstyrelse fast efter ett blixtinkallat telefonsammanträde där Anders Ärleskog från Karlskrona uteslöts.
Anders Ärleskog är anställd på en uthyrningsfirma och har den senaste tiden varit uthyrd till ett företag i Ljungby. Men från och med i dag, onsdag, lämnar han företaget i Ljungby. Arbetskamrater upptäckte att Ärleskog var en av de 62 nazister och kriminella som DN, Expressen, Aftonbladet och Svenska Dagbladet på tisdagen publicerade namn och bild på. Efter avslöjandet har arbetsledningen på företaget meddelat att Ärleskog inte längre är önskvärd på företaget.

Anders Ärleskog pekas i gårdagens tidningar ut som den näst högste ledaren för den högerextrema organisationen Nationalsocialistisk front, NSF. Medlemskap i en sådan organisation är oförenligt med medlemskap i Svenska Metallindustriarbetareförbundet Det slog Metalls förbundsstyrelse fast vid ett telefonsammanträde i dag.

– I vår målsättning för medlemskap ingår ett antal värderingar, däribland allas lika värde. Därför är det mycket viktigt att vi visar att vi hugger direkt på en sådan här sak, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.