Industriarbetarnas tidning

Facket kränkt i Bingolotto

21 oktober, 2005

Skrivet av JOHN LEANDER

Bingolottos programledare Rickard Olsson skojade elakt om facket. Hans skämtlynne har retat upp en metallare som skrivit ett öppet brev.

En man från Trollhättan ringde förra söndagen till tv-programmet Bingolotto. När programledaren Rickard Olsson fick höra var han kom från frågade han om mannen var med i facket. Mannen svarade att det var han inte.

– Vad bra, då är du inte en sån där, sa Rickard Olsson då.

Programledaren Rickard Olssons underförstådda skämt syftade på förra årets skandal, då det uppdagades att personer ur Metalls avdelning 112 i Trollhättan druckit sprit och besökt porrklubbar för medlemmarnas pengar.

Nu får Rickard Olsson stå till svars för sina mindre väl valda ord.

– Man måste tänka på hur man uttrycker sig i TV, säger Anna Udén projektanställd på Metalls avdelning i Göteborg.

– Jag förstår att han syftar på skandalen i Trollhättan, men det låter som om alla i facket är som dem.

Anna Udén har skickat ett öppet brev riktat till Rickard Olsson, där hon uttrycker att han har kränkt alla medlemmar i facket.

Rickard Olsson själv tycker att saken har fått orimliga proportioner.

– Det är en kolerisk överreaktion. Det är ju ett spelprogram. Är det någon som har smutskastat hela fackföreningsrörelsen så är det de som var i styrelsen för 112:an i Trollhättan. Det är en av de grisigaste skandalerna som hänt inom facket.

Rickard Olsson kan hålla med om att han valde sina ord något klumpigt och att alla tittare inte gärna kunde förstå att han bara häcklade några få fackliga styrelseledamöter.

– Men det är en direktsänd situation där jag improviserar. När han sa att han var från Trollhättan var skandalen det första som poppade upp i huvudet. Hade jag hunnit spinna vidare på det så hade det blivit tydligare.

Anna Udén förstår att Rickard Olsson tycker att saken blivit alltför uppförstorad.

– Han är inte inne i det fackliga arbetet så som vi som engagerar oss med blod, svett och tårar. För honom är det här ingen stor sak, men det är det för oss medlemmar inom facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.