Industriarbetarnas tidning

”Vi splittrar inte för nöjes skull”

6 november, 2006

Skrivet av

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven har gått sin tuffaste rond hittills, utmålad som LO:s splittrare.

Men han är säker på att han gjorde rätt när han i morse reserverade sig mot LO:s styrelse i fråga om jämställdhetspotterna.

– Beslutet är väl genomtänkt och väl underbyggt. Jag vet att vi gör rätt. Man reserverar sig inte på lösa grunder.

Blev du hudflängd i LO:s styrelse?

– Inte alls. Det finns ingen anledning till att dramatisera det som hänt. Vi har fört ett civiliserat samtal och kommit fram till olika slutsatser. Mer dramatiskt är det inte. Nu ligger frågan hos förbunden och 1 december får vi se hur alla förbund ställer sig.

Löper inte IF Metall ändå risken att betraktas som splittrare?

– Samtidigt måste vi slå vakt om våra medlemmar som jobbar på avtalsområden med låga löner. Man kan inte begära att de ska ställa upp i sympatiåtgärder för dem som dels redan har det bättre och dels ska få högre påslag. Det strider mot min fackliga logik.

– Vi splittrar inte för nöjes skull. Vi är med på principerna att ge lågavlönade mer. Vi är eniga om ramen och att var och en formulerar lönekraven inom denna ram.

Hade det inte gått och lyfta lönerna för 2 000 tvätteribiträden utan att splittra LO?

– Nu handlar det inte bara om tvätterierna. Jag använde dem mest för att det var ett tydligt exempel. Men vi har även andra avtalsområden där det här slår helt snett. Jämställdhetspotterna slår konstigt inte bara mellan förbunden utan även inom förbunden beroende på hur mycket kvinnor det är.

– Av LO:s pressmeddelande kan man få uppfattningen att alla lågavlönade kvinnor ska få minst 200 kronor i en pott.

Stämmer inte det?

– Nej, så är det inte. Potten är en fjärdedel av LO:s kronkrav på 825 kronor. Det gör pottens storlek till cirka 205 kronor, om man ska vara exakt. Men storleken på potten minskar ju fler män som finns i avtalsområdet. Det har inte riktigt kommit fram.

– Därför kan en lågavlönad kvinna få väldigt lite om hon råkar jobba i ett lågavlönat avtalsområde med många män. Jag har respekt för att andra förbund tycker det är bra, men vi tycker det inte.

Hur ska man få upp de lågavlönade kvinnorna då?

– Vi tycker att det är bättre att försöka öka lägstlönerna med minst 1 400 kronor i månaden. Då når vi våra lågavlönade medlemmar.

Är samordningen inom LO striktare den här gången?

– Om vi skulle ställa upp på det här upplägget, då skulle vi också vara beredda att gå i konflikt för den här konstruktionen. Det vill säga att lågt avlönade medlemmar i vårt förbund tvingas till sympatiåtgärder för andra som ska ha mer och som tjänar mer. Då är det lika bra att säga till nu med det samma: vi ställer inte upp på det.

Hur förklarar du att de andra industrifacken i LO:s styrelse inte reserverade sig?

– Jag vill inte försöka förklara det. Jag kan bara konstatera att problemen kan se olika ut i olika förbund. Återigen: jag har full respekt för att andra förbund gör andra bedömningar. Ví gör våra bedömningar utifrån våra medlemmars behov.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.