Industriarbetarnas tidning

Insyn i löner för starkare fack

20 mars, 2007

Skrivet av OLLE SAHLSTRÖM

Gemensamma databaser med uppgifter om företag och avtal. Det kan bli ett resultat av det nya samarbetet mellan stora europeiska fackförbund.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om europeiska och amerikanska bilarbetarfack som samarbetar för att få mer styrka i förhandlingarna med General Motors. DA har också skrivit om det samarbetsavtal som engelska metall- och grafikerfacket Amicus skrivit med andra stora tyska och amerikanska fack.

Den gången gällde det tyska IG Metall och de amerikanska facken USWA (stålverksindustrin) och IAM (flygindustrin, bland annat). Nu är också ett avtal på gång med Amicus motsvarighet i Australien, AMWU.

Fler förbund kan bli aktuella, säger Simon Dubbins, Amicus internationella sekreterare.

Varför har ni träffat dessa avtal?

– Amicus är ju resultatet av en sammanslagning mellan flera förbund och syftet har varit att bygga en facklig styrka gentemot arbetsgivaren, regeringen och Labour Party i vårt eget land.

– Men vi behöver gå vidare och det är inte möjligt att möta ett globalt kapital enbart på en fackligt nationell arena. Därför måste vi också bygga en facklig styrka på en internationell nivå. Och samarbetsavtalen är ett steg i den riktningen.

Vilket är syftet med avtalen på kort sikt?

– Avtalen syftar till ett nära samarbete mellan förbunden. Det gäller särskilt de företag som vi gemensamt har medlemmar i. Företagen ska inte kunna spela ut oss mot varandra.

– Men vi vill också ”provocera” våra egna medlemmar att se längre än till nationsgränsen och visa på vikten av en solidaritet över gränserna. Tanken att avtalen ska omsättas i praktiskt handling.

Vad betyder det?
– Vi kan ta stålarbetarna i USA som ett exempel. De har en databas med företag och vilka avtal som har träffats. Vi har en liknande databas och vi pratar om att skapa en gemensam bas som kan användas av förtroendevalda och vara ett stöd i direktkontakt och gemensamma möten.

Avtalen syftar alltså till ett direkt samarbete mellan förtroendevalda i företagen?

– Ja, och vi har talat om att på sikt harmonisera avtalen i fråga om innehåll, när de ska träffas, avtalens längd, sådana saker. Och vi tänker oss också att vi ska kunna medverka på varandras förbundsstyrelsemöten. Vi vill något mer än handskakningar och diplomatiskt tal på konferenser.

Har ni andra syften?
– Vi talar också om politisk påverkan. Vår regering lyssnar gärna på den amerikanska. Vi vill ha ett fackligt samarbete, koordinera oss, så att vår gemensamma fackliga röst hörs tydligare och i båda länder.

Vad betyder det, vill ni skapa ett riktigt gränsöverskridande internationellt fack?

– Ja, Derek Simpson, Amicus generalsekreterare, är väldigt tydlig på den punkten. Han vill arbeta för det. Samtidigt har han sagt att det är en process och tar tid, kanske tio år. På kort sikt syftar avtalen till att inleda ett mycket nära samarbete.

– Vår känsla är att vi inte kan fortsätta som vi har gjort. Vi behöver något annat och mer mot det globala kapitalet och ett fackligt genombrott internationellt är nödvändigt.

Faktaruta
* Engelska Amicus har 1.2 miljoner medlemmar och organiserar medlemmar inom bland annat branscher som metallindustrin, it, finans och grafisk industri. I maj 2007 går de också samman med T&G (Transport and General Workers Union) och blir därmed det största engelska förbundet med över 2 miljoner medlemmar.
* Tyska IG Metall med 2,5 miljoner medlemmar inom främst metall, men också textil-, beklädnads – och träindustrin.
* Amerikanska IAM (International Association of Machinist and Aerospace Workers) har 730 000 medlemmar på företag som Boeing, United Airlines och General Electric.
* USWA (United Steelworkers of America) har 1.2 miljoner medlemmar i både USA och Canada.
* AMWU (Australian Manufacturing Workers´Union) har 144 000 medlemmar inom främst metall-, livsmedel – och grafisk industri.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.