Industriarbetarnas tidning

Konkurs när nedläggning blev för dyr

30 juli, 2008

Skrivet av MIKAEL FÄRNBO

Företagsledningen trodde att uppsägningstiden för personalen var en månad. I själva verket var den ett halvår. De ökade kostnaderna fick företaget att gå i konkurs och fler att förlora jobbet.

När Plaståtervinning i Arvika AB skulle lägga ner fabriken i Norrköping ville ägaren Leif Andersson bara ge en månads uppsägningstid till de anställda. Detta trots att de flesta av arbetarna jobbat på fabriken under många år.

Leif Andersson hade dock ägt fabriken endast ett drygt halvår och ansåg att anställningstiden, och därmed uppsägningstiden, skulle räknas från köpetillfället. Det ansåg inte IF Metallklubben.

Konflikten fick lösas i centrala förhandlingar där det ganska snart konstaterades att de anställda fick tillgodoräkna sig alla år de jobbat på fabriken, oavsett ägare. Det innebar minst sex månaders uppsägningstid.

Nedläggningskostnaderna i Norrköping blev därmed för dyra och bolaget har nu försatts i konkurs. Konkursen drabbar inte bara de anställda i Norrköping utan även de i Arvika och sammanlagt förlorar 60 arbetare jobbet. De får nu förlita sig på den statliga lönegarantin.

– Det här är ansvarslöst företagande och det är många av oss som är besvikna och förbannade. Lönegarantin fyller inte heller upp för de som jobbat treskift eller ständig natt, säger IF Metalls klubbordförande Anneli Malmström på fabriken i Norrköping.

Tre veckor har nu de anställda kvar på jobbet innan det är dags att packa ihop. Alla har inte heller hunnit bli informerade eftersom många är på semester.

– Så sent som i maj sa ledningen att orderingången var på väg upp och att de såg positivt ut. I juni bestämmer man sig sedan plötsligt för att lägga ner fabriken. Trots att vi har full beläggning och två vikarier. Sedan påstår man att man inte visste att uppsägningstiden var sex månader och går i konkurs. Det verkar inte rimligt, säger Anneli Malmström.

Vd Leif Andersson vill inte kommentera ärendet utan hänvisar till uttalanden i lokalmedia. Han har inte heller någon förståelse för arbetarnas missnöje.

– De är besvikna för att de inte har något jobb, och då får de väl vara det, säger han.

Det här är inte Leif Anderssons första konkurs. Så sent som i september förra året gick hans förra bolag Dagöplast i konkurs. Då räddades fabriken genom att moderbolaget Plaståtervinning i Arvika AB gick in som huvudägare. Men 17 anställda fick gå.

– Sånt här ska inte kunna ske. Vi inbillar oss att vi har trygga anställningar, men på det här sättet rundas alla lagar, säger Anneli Malmström.

Fakta/Statlig lönegaranti
Betalas ut till den som inte fått sin lön på grund av att företaget gått i konkurs eller är föremål för företagsrekonstruktion.Betalas ut i högst sex månader med tak på fyra prisbasbelopp = 164 000 kronor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.