Industriarbetarnas tidning

Linus klämdes på sommarjobbet

1 december, 2009

Skrivet av

Underarmen krossades och skadorna var livshotande. Linus Lundberg märktes för livet. Allt för två veckors sommarjobb på Hans Andersson återvinningsfabrik. Efter olyckan fälldes två av cheferna i tingsrätten.

Ett skrik som skar genom mullret av maskiner fick en sommarjobbande arbetskompis att trycka på nödstopp.

Linus Lundberg skulle pilla bort en plastbit som hade fastnat mellan vals och transportband. Plötsligt fastnade handsken och hela armen drogs in i maskinen. Kroppen vreds ett halvt varv och armen trycktes upp bakom ryggen. Linus Lundberg blev sittande på knä på transportbandet med ansiktet vänt bort från valsen.

– Första tanken var att dra ut armen och fortsätta jobba.

Han satt som i ett skruvstäd. Hade inte jobbarkompisen tryckt på nödstopp skulle armen skilts från kroppen. Sju minuter senare var räddningstjänsten på plats vid återvinningsfabriken i Staffanstorp. Brandmännen plockade isär maskinen för att få loss den unge sommarjobbaren.

När trycket släppte kom smärtan. Som om tusentals nålar pressades in i den deformerade armen. Armbågsleden hade slitits ur sitt läge. Huden var söndertrasad och skelettet syntes. Nervskadorna var omfattande. Brandmännen väntade in akutläkarens smärtstillande och lugnande sprutor för att kunna fortsätta sitt arbete. Linus Lundbergs minnesbilder är suddiga. Enligt polisens förundersökning satt han fast i drygt 30 minuter. Olyckan inträffade vid halv tolv-tiden i början av juli 2007. Först åtta på kvällen vaknade han på sjukhuset med armen fixerad i en stålställning.

Det blev tre veckor på sjukhus och nästan ett halvårs rehabilitering för killen som precis tagit studenten. Tanken var att arbeta hela sommaren på Hans Andersson och tjäna pengar till en resa. Skadornas omfattning gjorde att han behövde smärtstillande intravenöst i en månad, och var tvungen att fortsätta med maxdos alvedon och morfin under nästan hela hösten.

Idrotta var inte att tänka på. Förrän nu. Två år efter olyckan fungerar innebandyn igen.

– Basket, volleyboll och liknande sporter går inte. Jag har ingen koordination.

Linus Lundberg berättar lugnt och sakligt. Småskrattar ofta. När han har t-shirt syns ärren på vänsterarmen, från biceps och nedåt. Muskler och känsel i underarmen är nästan helt borta. Två fingrar går inte att räta ut. Handen kan inte användas för att skriva på tangentbord.

– Jag tänkte inte på en framtid i industrin. Nu pluggar jag till civilekonom.

Linus Lundberg fick aldrig lära sig hur maskinerna fungerade eller vilka risker som fanns. Förutom det en annan sommarjobbare berättade.

– Man vill inte verka dum och gå och fråga hela tiden.

Redan 2005 inträffade en liknande olycka på samma fabrik, men i en annan maskin. Den då 25-årige Jonas Wennberg fastnade i en vals och armen bröts rakt av.

– Jag var helt själv och nådde inte nödstopp. Hann tänka att det är vinna eller försvinna. Slet allt vad jag orkade och lyckades dra mig ut.

Armen hölls ihop enbart av hud när han sprang mot sina arbetskamrater, som ringde ambulans. Läkarna använde 18 skruvar för att dra ihop de avvridna benen.

Jonas Wennberg återvände aldrig till Hans Andersson efter olyckan. Han fick ett annat jobb.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.