”Demokratin behöver sina försvarare”Vår kontinent har alltför ofta i historien härjats av nationalismens dåraktighet. Låt det inte ske igen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver fundera över vilken makt vi har över teknologin – och den över oss”Daniel Mathisen om digital ensamhet.

De dolda olyckorna

Skadorna osynliga i statistiken

Arbetsförmedlingen skickar praktikanter till livsfarliga jobb. Krossade ben och stympade kroppsdelar är inget ovanligt. Men skadorna syns inte i statistiken. Olyckorna göms och glöms bort.

Så anmäls olyckorna

Arbetsmiljöverket, AV, har två sätt att registrera arbetsolyckor:

1. De som anmäls till Försäkringskassan som i sin tur lämnar siffrorna till AV blir den officiella arbetsskadestatistiken. I den syns inte praktikanternas olyckor.

2. De som enligt lagen ska ringas in direkt till Arbetsmiljöverket från arbetsplatserna där de sker.

Olyckorna behöver inte synas i båda systemen.

De känner sig som andra klassens arbetare. De tvingas till jobb som de kanske inte klarar av. Ersättningen är låg och rättigheterna få.

Dagens Arbete har tagit reda på de uppgifter som ligger dolda hos myndigheterna. 1 882 olyckor har drabbat människor i olika arbetsmarknadsåtgärder de senaste fem åren. DA:s granskning visar att mer än hälften ledde till sjukskrivningar i över två veckor.

– Vi plockades in från gatan till ett träföretag. Fick ingen utbildning. Min kompis sågade av en bit av fingret, säger en praktikant som vill vara anonym av rädsla för att förlora sin inkomst.

Varje år skadas 100-tals av Arbetsförmedlingens praktikanter i allvarliga olyckor. Det handlar om fingrar som slitits av, om armar och ben som krossats och brutits. De senaste fem åren har fem praktikanter dött på jobb de anvisats till.

Tore J Larsson, professor på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, har ägnat sig åt arbetsskadefrågor i över 30 år:

– Det är ett problem när folk kommer till arbetsmiljöer de inte är vana vid.

En studie han deltog i kom fram till att sågverksarbetare löper 50 gånger större risk att skada sig första dagen på jobbet jämfört med efter tre månaders arbete.

– Situationen är ju speciell också för människor som skickas ut från Arbetsförmedlingen, påpekar Tore J Larsson. De kan ha råkat ut för arbetsskador tidigare eller har en annan sjuklighet i botten.

Håkan Altins öde är toppen på ett isberg. Hade han inte avlidit i sviterna av olyckan är det inte säkert att händelsen ens hade utretts.

Varje år publiceras statistik för olyckor på arbetsplatser. Men bara för människor som har ett arbete. För dem som skickas ut från Arbetsförmedlingen finns inga officiella siffror, de göms undan på Arbetsmiljöverket.

För att kunna granska de 1 882 olyckorna specialbeställde Dagens Arbete underlag från verkets statistikavdelning.

Varför man inte redovisar olyckorna för dem som finns i arbetsmarknadspolitiska program, vill ingen ansvarig på verket svara på. Dagens Arbete hänvisas till statistikenheten, och där är svaret ständigt detsamma:

– Arbetsskadestatistiken görs bara för sysselsatta.

Arbetsförmedlingen, som anvisar praktikanterna till arbetsplatserna, vet inte hur många de skickar ut i olika branscher. Därför är det omöjligt att ställa antalet olyckor mot antalet praktikanter i exempelvis skogsbruk. Det går alltså inte att få veta hur vanligt det är att praktikanter råkar ut för arbetsolyckor i det farligaste jobbet av alla.

Ingen av myndigheterna tycks heller ha något intresse av att följa upp praktikanternas farliga jobb.

– Vi har ingen samordning med Arbetsmiljöverket. Det är en orimlig begäran att vilja veta om de här människorna är värre utsatta än andra på arbetsmarknaden, säger Lena Igelström på Arbetsförmedlingens statistikavdelning.

Det gör Sven-Erik Österberg, socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, upprörd:

– Det är orimligt att man gömmer undan olycksfallsstatistiken. Den måste fram i ljuset. Annars har vi ju en falsk statistik i det här landet. En för dem som har vanliga jobb och en för de här arbetslösa, som inte räknas in bland olycksfallen. De behandlas som andra klassens människor.

– Människovärdet är väl lika viktigt för en person i åtgärd som dör av ett fallande träd som för en som är i öppna arbetsmarknaden.

Österberg är själv före detta skogarbetare och vet vad det innebär att arbeta med motorsåg.

– Det är farliga verktyg. Jag är inte förvånad att det händer olyckor när man sätter dem i händerna på ovana människor.

Många av de allvarliga olyckor Dagens Arbete granskat utreds aldrig av polis eller Arbetsmiljöverket, eftersom de inte anmälts, varken av arbetsgivare eller Arbetsförmedling.

När olyckorna inte utreds riskerar de farliga arbetsplatserna att finnas kvar. Nya praktikanter riskerar att skadas på samma sätt.

Frågan om vem som har ansvar för praktikanterna är inte prövad, de hamnar mellan stolarna.

– Arbetsgivare, Arbetsförmedling och inte minst praktikanten som har fått platsen måste vara medvetna om vilket ansvar man har enligt lagen, kommenterar Arbetsförmedlingens generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist.

Hennes egen myndighet, Arbetsförmedlingen, har ingen skyldighet att kontrollera med Arbetsmiljöverket innan praktikanter skickas till arbetsplatser.

– Vi borde kanske ha en aktivare roll mot Arbetsmiljöverket, säger Pasi Keskikastari, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen. Men för oss är kontakterna med facket viktigast.

Innan en praktikant skickas till en arbetsplats ska Arbetsförmedlingen ha samråd med det fackförbund som har kollektivavtal med arbetsplatsen. Något som fungerar dåligt, enligt fackliga företrädare som Dagens Arbete talat med.

– För Arbetsförmedlingen verkar det mest handla om att få ut folk och få bra statistik, säger Michael Kinell, regionalt skyddsombud på IF Metalls stockholmsavdelning.

– De bryr sig inte om att granska arbetsmiljön på arbetsplatserna och struntar i om vi avstyrker, säger han.

– Om vi säger nej gör vi det inte för att vi tycker det är kul, säger Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metalls avdelning i Norrbotten.

– Det kan handla om oseriösa företagare som inte ska ha med anställda att göra. Eller företag som tidigare sagt upp folk och sedan tar in arbetslösa som billig arbetskraft.

Praktikanterna har svårt att neka en anvisad plats. Om de gör det riskerar de att förlora sin ersättning:

– Jag får inget annat. Måste ha en försörjning. Vi som hamnat på de här jobben har inget att säga till om. Ingen bryr sig, säger en praktikant.

ANDERS ELGHORN, MARCUS DERLAND

Läs mer på samma tema:

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplats blev slutet för pappa

GuldspadenomineradArbetsförmedlingens praktikplats blev Håkans död. Han skickades ut till Sveriges farligaste jobb med en motorsåg i handen. Ett år senare väntar döttrarna fortfarande på svar. Varför dog pappa?

  Under vintern och våren åker Mikael Åström runt på mässor i hela Sverige och säljer bad- och bastutunnor. Han nekar till uppgifter om att han skulle skrika och hetsa anställda. ”Jag var värre för tio år sedan. Nu har jag lugnat ner mig”, säger han. Foto: VERONICA LJUNG-NIELSEN

Hit skickas arbetslösa

Maskinerna är livsfarliga, personal slutar på löpande band, miljoner i skatteskulder och hundratals betalningsanmärkningar. Hit skickar Arbetsförmedlingen arbetslösa och bjuder på arbetsgivaravgiften.

 

Tv-inslag efter DA:s avslöjande

I januari avslöjade Dagens Arbete att Håkan Altin dog efter skador han fick på en praktikplats på Gävle kommun. Nu har Rapport gjort ett reportage där Håkan Altins döttrar intervjuas om deras pappas tragiska dödsolycka.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

V-Tab tappar tryckuppdraget för MittMedia

Vid årsskiftet går MittMedias tryckavtal med V-Tab ut, och tio tidningar ska då flytta till MittMedia-koncernens egna tryckerier. Värst drabbas V-Tab i Västerås, som förlorar åtta titlar.

Dekalbolaget, Sala. Foto: Fredrik Swartling

”Kan sakna att jobba med kroppen”

ÖGONBLICKET Klockan är 10.32 på Dekalbolaget i Sala. Victor Hermansson jämför utskrifterna från nya skrivaren.

Ta med en arbetskompis och rösta

KRÖNIKA | EU-VALET ”Vi behöver ett EU som bryr sig. Det är våra jobb det handlar om, vår vardag och våra liv”, skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Striden om arbetsrätten

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

4

Pappers hoppar av Las-förhandlingar

Pappers hoppar av de centrala förhandlingarna om arbetsrätten, som nu pågår mellan fack och arbetsgivare.

3

Europa sent ute med egna batterifabriker

PerspektivScania och Ikea stöttar svenska Northvolt. Men Volvo Cars väljer asiatiska tillverkare. Europa har hamnat på efterkälken i batteritekniken, skriver DA:s Harald Gatu.

IF Metall stämmer företag för brott mot kollektivavtalet

ARBETSDOMSTOLENIF Metall stämmer ett företag i Uppsala inför Arbetsdomstolen. Företaget har infört sammanfallande semesterår, trots att det enligt facket bryter mot semesterlagen och kollektivavtalet.

Matts Jutterström 1961 – 2019

Matts Jutterström 1961–2019. Foto: ADAM DAVER

Matts Jutterström är död

Matts Jutterström är död. Pappers ordförande blev bara 58 år. Han sörjs närmast av sin fru Andrea och barn och barnbarn. Han sörjs av alla oss som fick förmånen att träffa honom och arbeta tillsammans med honom.

3
Matts Jutterström är förbundsordförande för Pappers.

Nu måste vi kämpa för Las!

KrönikaI nästa nummer av Dagens Arbete har Matts Jutterström skrivit sin sista krönika. Med anledning av hans bortgång publicerar vi den nu. I krönikan slår han fast att det är dags att stå upp för Las.

1

”Det är skönt att få ta i”

ProfilenHalva veckan väver Petra Elström exklusiva mattor i Märta Måås-Fjetterströms verkstad i Båstad. Men det är bland kossorna som hennes vecka kommer i balans.

Ångermanländska Husum är det bruk som har den största Pappersavdelningen i landet. Foto: PER ÅGREN

Metsä miljardsatsar i Husum

Metsä Boards massabruk i Husum ska bli effektivare och mer miljövänligt. Därför har ägaren nu beslutat att satsa tre miljarder kronor på bruket. ”Jäkligt bra!” säger Pappers avdelningsordförande Kenneth Olsson.

Dödsolycka i Lycksele

En man i 55-årsåldern har omkommit efter en arbetsplatsolycka i en serviceverkstad i Lycksele.

Dödsolycka i Södra Sandby

En man i 20-årsåldern omkom igår efter en arbetsplatsolycka på en betongfabrik i Södra Sandby utanför Lund.

”Vi har tagit hem en massa jobb”

VAD HÄNDE SEN ?Tryckeriet JMS hade gått i konkurs. Tryckaren Micke Carlsson var en i ett gäng anställda som tömde sina sparkonton och startade om i slutet av 2013.

IF Metall stämmer bilvårdsföretag

16 bilvårdsarbetare i Göteborg har haft för låga löner, enligt IF Metall. Därför stämmer facket arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen, AD.

4

Skuldfällan

Blir Kjell någonsin fri?

Kjells firma gick i konkurs för 27 år sedan. Huset såldes med tvång och skulderna började växa. Han hoppades bli ”förlåten” vid pensioneringen – i stället kom ett brev från Kronofogden. Läs eller lyssna på DA:s reportage.

”EU-parlamentet ligger närmare är du tror”

DEBATT”Varför ska du rösta i EU-valet? Låt mig ge dig flera goda skäl. Både till dig som industriarbetare, fackmedlem och människa”, skriver Aleksandar Srndovic, avdelningsordförande för Pappers i Hallstavik.

EU-valet

Allt du vill veta om EU-valet

26 maj är det val till Europaparlamentet. Vi guidar dig om hur EU funkar, vad partierna vill och vad medlemskapet betyder för dig som jobbar.

3

Las ska utredas på ett år

Regeringen har nu tillsatt utredningen som på ett år ska föreslå ändringar i lagen om anställningstrygghet, bland annat ”tydligt utökade undantag från turordningsreglerna”. Men om parterna under tiden kan enas om en förändrad Las kan deras förslag bli lag i stället för utredarens.

8

”Nästa års avtalsrörelse började i dag”

PerspektivSvensk basindustri har svårt att hitta rätt arbetskraft och hämmas av höga lönekostnader och krångliga tillståndsprocesser, enligt Industriarbetsgivarna. DA:s Harald Gatu har läst nya rapporten och konstaterar att nästa års avtalsrörelse redan har börjat.

1

Månadsklocka ska ge färre ­olyckor

ARBETSMILJÖ Ett tema per månad. Så arbetar Kvarn­sveden för att öka säkerhetstänket på bruket. ”Det blir lättare när man har en sak i taget att ­fokusera på”, säger huvudskyddsombudet Jan Grundelius.

Trumps kamp i Sundsvall

HANDELSKRIGUSA:s sanktioner mot ryska oligarker gjorde att Robert Sundin och hans 500 arbetskamrater på Kubal fick gå nio månader under hot om arbetslöshet. Nu när den faran är avvärjd möter DA ändå oro för vad som ska bli nästa kris.

”En viktig röst för kollektivavtalen”

KRÖNIKADet är dags att rösta igen, och vad man än tycker om EU är det ett mycket viktigt val. Vill vi ha en union för eller mot trygga anställningar?

”Därför ska jag demonstrera 1 maj”

KRÖNIKATrots januariavtalets mindre bra delar är det betydligt bättre än alternativet. Nu ska vi driva politiken i en riktning som medlemmarna vinner på.

1

”Jag sjöng som ett as!”

TV-STJÄRNAHan sjöng hem hela Talang och blev en halv miljon kronor rikare. Den tävlingsinriktade pappersarbetaren Micke Holm är missnöjd med finalsången men börjar ändå tro ”att jag duger till någonting”.

Tyskar ska bygga elbilar i Trollhättan

Det tyska företaget Sonos ska börja tillverka elbilar på Nevs fabrik i Trollhättan – 260 000 under åtta år. ”Så här nära bilproduktion har vi inte varit på många år”, säger Stefan Larsson, ordförande för 170 IF Metallare på Nevs.

Läget på pappersbruken

Bruken ­fortsätter göra stora pengar

HÖGKONJUNKTURDen svenska ­massa- och pappersindustrin har en rejäl formtopp. DA:s årliga granskning visar att bara några av 60 arbetsplatser har problem med lönsamheten.

Lång kamp för ett erkännande

FÖRSÄKRINGSPENGARHon fick svåra utslag, andningsbevsär och huvudvärk på jobbet. Hon misstänkte skärvätskorna, företaget nekade ansvar – men Jaana Isaksson gav sig inte. Läs eller lyssna på hennes berättelse.

1

Industrin och klimatet

”Dags för kollektiv kamp för klimatet”

KRÖNIKANu måste vi i den internationella fackföreningsrörelsen stiga ner från åskådarplatsen och förena oss med Gretas rörelse, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

1

Ladda ner DA nr 4 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.