Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivare får tydligt ansvar för praktikanter

5 april, 2011

Skrivet av KATRIN SVENSSON

Arbetsförmedlingen slår nu fast att det är arbetsgivarna som ansvarar för praktikanters arbetsmiljö. Efter Dagens Arbetes larm om att praktikanter ofta drabbas av allvarliga olyckor ska informationen bli tydligare.

Varken Arbetsförmedling eller arbetsgivare har velat ta ansvar för de olyckor som praktikanter har råkat ut för.

– Förut var det oklart vem som har ansvaret. Vi gör ett nytt faktablad som ska komma ut den här veckan, säger Pasi Keskikastari, kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

Den nya informationen ska vara mer konkret. Bland annat ska det finnas tydliga exempel på vad som gäller med skyddskläder och utrustning.

DA:s granskning visade att Arbetsförmedlingens praktikanter har råkat ut för 1 882 olyckor de senaste fem åren. Av dessa var fem dödsolyckor. Men olyckorna syns inte i statistiken och frågan om vem som ansvarar för praktikanternas arbetsmiljö har varit otydlig. Dessutom är det många allvarliga olyckor som inte utreds eftersom de aldrig anmälts.

Utan en utredning finns det risk att nya praktikanter skadas på samma arbetsplatser. I den nya, tydligare informationen ska det därför framgå att det är arbetsgivaren som ska rapportera in olyckor.

– Faktabladet ska delas ut till arbetsgivaren vid varje nytt beslut om praktikplats. Det ska också ut till alla nya praktikanter så att de själva vet vad som gäller om det händer något, säger Pasi Keskikastari.

I helgen rapporterade Sveriges Radios Ekot om förändringen. Lyssna på inslaget här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.