”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

De dolda olyckorna

Under vintern och våren åker Mikael Åström runt på mässor i hela Sverige och säljer bad- och bastutunnor. Han nekar till uppgifter om att han skulle skrika och hetsa anställda. ”Jag var värre för tio år sedan. Nu har jag lugnat ner mig”, säger han. Foto: VERONICA LJUNG-NIELSEN

Hit skickas arbetslösa

Maskinerna är livsfarliga, personal slutar på löpande band, miljoner i skatteskulder och hundratals betalningsanmärkningar. Hit skickar Arbetsförmedlingen arbetslösa och bjuder på arbetsgivaravgiften.

Vid fabriken, i utkanten av Bygdsiljum i Västerbottens inland, står mängder med bad- och bastutunnor uppradade för leverans till kunder i hela Sverige. För över tio år sedan startade Mikael Åström tillverkningen i den gamla lantbruksfastigheten.

Kalla vinterdagar kan det vara några plusgrader inomhus. Arbetsmiljöverket ställde över 30 krav på förbättringar vid en inspektion för två år sedan. Sågklingor och andra maskiner saknade skydd.

–  Mikael var helt galen när han visste att Arbetsmiljöverket skulle komma. Vi fick städa och så delade han ut munskydd. Men munskydden samlade han in när inspektörerna hade åkt, säger en tidigare anställd.

Farliga maskiner täcktes över så inspektörerna inte skulle se dem.

– Vi hade en tryckluftsdriven spikpistol utan säkring. När man stoppade i tryckluftslangen gällde det att vara beredd. Då kunde den skjuta iväg spik, säger en annan tidigare anställd.

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion monterades skydd på maskiner. En högljudd hyvel byggdes in.

–  Det går inte för sitt liv att förstå hur det såg ut innan Arbetsmiljöverket var där. Nu är det bättre, säger Michael Lindberg, regionalt skyddsombud på GS-facket.

Ägaren Mikael Åström förnekar att det finns brister i arbetsmiljön.

– Vi gjorde de åtgärder Arbetsmiljöverket krävde. Allt är avslutat.

Han säger att det inte finns någon farlig spikpistol och kylan inomhus berodde på ett tillfälligt haveri på värmepannan. Några maskiner har aldrig täckts över.

–  Munskydd finns alltid tillgängliga, säger han.

Men anställda berättar att det fortfarande finns stora problem med trädamm och utsug som inte fungerar. I plåtverkstaden fylls lokalen ofta av moln med svetsrök. Och bilderna på det öppna elskåpet och den smutsiga miljön (se föregående uppslag) är tagna efter Arbetsmiljöverkets inspektion.

Vid sina besök granskade inte Arbetsmiljöverket den psykosociala arbetsmiljön. Flera personer vittnar om hur Mikael Åström stressar anställda. Han skriker och hetsar.

–  Värst är det för de unga pojkarna som inte haft andra jobb att jämföra med. Det måste vara den värsta arbetsplatsen i Sverige, säger en källa.

Michael Lindberg på GS-facket berättar att flera slutat på grund av psykisk stress.

–  Det har varit hög personalomsättning. Först när folk har slutat törs de vara kritiska och prata om sin arbetssituation, säger han.

Anställda som varit sjuka har tvingats ta semester i stället för att sjukanmäla sig.

–  Vi hade ett ärende med en kille som var hemma och var sjuk. Mikael Åström åkte hem till honom med en febertermometer och tvingade honom att ta tempen. När han inte hade feber fick han sparken, säger Tommy Lundmark, ombudsman på IF Metall i Skellefteå.

Trots att Arbetsförmedlingen är medveten om livsfarliga maskiner och tak som kan ramla in har de genom åren försett bastuföretaget med subventionerad arbetskraft.

– Jag berättade om allt för Arbetsförmedlingen. Hur Mikael Åström mobbade anställda och om de farliga maskinerna. Det är helt sjukt att han ändå får dit nya arbetslösa, säger en person som tidigare jobbat på företaget.

I en hovrättsdom från 2004, då Mikael Åström dömdes till fängelse och näringsförbud, framgår att han redan då haft praktikanter från Arbetsförmedlingen.

I tidigare granskningar har DA avslöjat att anvisade från Arbetsförmedlingen inte omfattas av Arbetsmiljöverkets olycksstatistik. Och Arbetsförmedlingen lämnar inte heller ut uppgifter om vilka företag som tar emot arbetslösa.

–  Arbetsförmedlingen borde kolla upp arbetsmiljön innan de skickar ut folk. Vi borde få tycka till, säger Tomas Andersson, ombudsman på GS-facket.

Just nu arbetar fem personer på företaget med så kallade nystartsjobb. Arbetsförmedlingen står då för arbetsgivaravgiften.

När det gäller nystartsjobb så kontrollerar Arbetsförmedlingen endast skatteskulder på företaget som tar emot den arbetslöse.

–  Vi gör inga kontroller av arbetsmiljön. Det ligger på skyddsorganisationen. Enskilda kan också höra av sig till Arbetsmiljöverket, säger Per Renström, chef på arbetsförmedlingen i Umeå.

Bastu och Badtunna har under våren haft stora skatteskulder hos kronofogden, men ändå jobbar fem personer där på nystartsjobb.

–  Det kan vara så att det inte fanns skatteskulder när vi tog beslut. Vid nästa prövning görs en ny kontroll, säger Per Renström.

Mikael Åström förnekar att hans företag har skatteskulder fast det fortfarande finns en skuld på 300 000 kronor. En vecka senare ringer han upp och berättar att skulden nu har betalats.

På gårdsplanen utanför fabriken finns allt från gamla maskiner, oljefat och plastrester till impregnerat virke, färgburkar och plåtskrot. Under jorden ser det lika illa ut, enligt flera personer Dagens Arbete pratat med.

–  Han har beordrat anställda att gräva ner sopor. Jag såg aldrig någon container där, säger en tidigare anställd.

Polisen hade en grävmaskin på plats i höstas som grävde upp skräp på gårdsplanen. Då togs också markprover. En polisutredning pågår.

Runt fabriken finns skärmtak där bastutunnorna förvaras. Skärmtaken har kollapsat flera gånger. En gång fick en truck användas för att stötta upp en port.

– Det var en traktor som körde på taket. Klart det rasade då, säger Mikael Åström.

Skellefteå kommuns byggnadsinspektör har konstaterat brister med ventilation, brandskydd och bullerskydd.

–  Det är stora och tunga brister. Han har inte beaktat några regler när fabriken byggts ut, säger Leif Ershammar, byggnadsinspektör.

Hela byggnaden är dessutom ett svartbygge. Skellefteå kommun kräver Mikael Åström på över 90 000 kronor om han inte skickar in bygglovshandlingar.

–  Det har jag överklagat, säger han.

Läs mer: DA granskar


md@da.se

Läs mer på samma tema:

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplats blev slutet för pappa

GuldspadenomineradArbetsförmedlingens praktikplats blev Håkans död. Han skickades ut till Sveriges farligaste jobb med en motorsåg i handen. Ett år senare väntar döttrarna fortfarande på svar. Varför dog pappa?

 

Tv-inslag efter DA:s avslöjande

I januari avslöjade Dagens Arbete att Håkan Altin dog efter skador han fick på en praktikplats på Gävle kommun. Nu har Rapport gjort ett reportage där Håkan Altins döttrar intervjuas om deras pappas tragiska dödsolycka.

 

Skadorna osynliga i statistiken

Arbetsförmedlingen skickar praktikanter till livsfarliga jobb. Krossade ben och stympade kroppsdelar är inget ovanligt. Men skadorna syns inte i statistiken. Olyckorna göms och glöms bort.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

DA granskar skuggsamhället

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Knarket i industrin

Dagens Arbete granskar knarket i industrin

Fabriksgolven är knarklangarnas nya arena. Polisen står handfallen. Dagens Arbete granskar knarket i industrin. Läs de anställdas berättelser om hur de knarkat på jobbet.

2

Volvos personalbil användes vid knarkbrott

Volvos personalbil användes för att frakta stora mängder knark. Det är inte första gången Volvos personalbilar används vid brott, enligt polisen.

Tipsa oss om droger på jobbet

Hur är det att jobba med drogpåverkade kollegor? Har du själv använt narkotikaklassade preparat? Hur har din arbetsgivare agerat? Tipsa oss!

Sålde knark via företagets mobil

Langare använde företagets mobil för att sälja knark. Trots att företaget tidigare flaggat för drogrelaterade problem inledde polisen ingen förundersökning.

”Drogtester är som ett lotteri”

Om du åker fast i ett drogtest på jobbet kan du köpas ut, polisanmälas, omplaceras eller skickas till behandlingshem. Rättsläget är oklart. Privata företag bestämmer själva hur de gör.

7

Volvo kan ha begått narkotikabrott

Volvo kan ha gjort sig skyldigt till narkotikabrott. Företaget har inte polisanmält när de hittat misstänkta droger i lokalerna. I stället har Volvo sparat misstänkt knark.

Bonus i industrin

Är din ­arbetslust till salu?

GRANSKNINGEtt upplägg för fjäsk, eller en anledning att spotta i nävarna? Dagens Arbete har i en stor undersökning kartlagt bonusen på industrigolvet. Vi har hittat system som forskare varnar för – men också pengar till en tryggare pension.

4

Scania: Lika bonus för alla – utom ledningen

På Scania håller företagsledningen med facket: bonusen ska vara lika för alla. Men för höga chefer finns ett annat bonusprogram.

Astra Zenecas kommunikations­direktör: ”Man kan ta det som en sporre”

Man kan välja att gräva ner sig, eller se en låg bonus som en sporre. Det säger Astra Zenecas kommunikationsdirektör Jacob Lund i en intervju om kritiken mot företagets bonussystem.

”Nästa gång skär någon av sig handen”

Bonussystem kan vara bra men det finns risker. Och det är en fördel om de går att påverka i förhandlingar. Vi lät avtalssekreterarna med företrädare på Pappers, IF Metall och GS kommentera.

Vakter som hatar

120 personer är dömda för grova brott

Dagens Arbetes och Expressens fortsatta granskning avslöjar att 120 personer som är anställda i säkerhetsbranschen har dömts för allvarliga brott. Det handlar bland annat om våldtäkt, rån och mordförsök.

Hennes livvakt var en näthatare

DA:s chefredaktör Helle Klein har sedan länge vant sig vid att leva med hat och hot. Nu fick plötsligt högerextrema åsikter ett ansikte på mycket nära håll – hennes egen livvakt.

Nazister och ­våldsdyrkare jobbar som vakter

Det finns i dag fler väktare och ordningsvakter än poliser i Sverige. Men de som ska öka allas vår säkerhet kan i själva verket vara ett hot. Dagens Arbete och Expressen avslöjar att organiserade nazister jobbar på välkända vaktbolag.

1

Farliga vibrationer

Ett livslångt lidande

UTSLAGNINGVibrationsbesvär är Sveriges vanligaste arbetssjukdom, trots att det finns teknik för att förebygga skador. Läs eller lyssna på DA:s reportage om hur unga i industrin ­bara hinner börja arbetslivet innan de sliter sönder sina händer.

Industri på högvarv

”Träningen gör att jag fungerar igen. Mitt mål är att kunna köra hinder­bane­loppet Tough viking.” Foto: Adam Daver

Bilboom – och trasiga kroppar

FARLIG ÖVERTID.Svensk fordonsindustri går bättre än någonsin. Men framgången har en baksida. Det uppdrivna tempot leder till övertid och utslitna kroppar. Josefin Christensen hann bara göra några månader innan kroppen sade ifrån. ”Kanske jag kommer att ha smärtor i resten av livet.”

Vad är ett vanligt jobb?

Hon tar striden för din sjukpenning

När du varit sjukskriven i ett halvår kräver Försäkringskassan att du ska ta ett ”normalt förekommande arbete” på heltid. Men efter 20 år med samma lag vet fortfarande ingen vad det betyder. Ing-Britt Vikström ska tvinga fram ett svar från högsta instans.

15

DA granskar vuxenutbildningen

Det stora slöseriet

Mikael hade redan blivit erbjuden ett jobb. Han ­behövde bara komplettera sina kunskaper. Men på skolan fanns ingen som kunde lära honom svetsa. DA granskar en miljardindustri där bara fyra av tio får jobb, trots att företagen ­skriker efter arbetskraft.

7

Efter DA:s granskning: Arbetsförmedlingen granskar Lernia

Efter DA:s granskning ska Arbetsförmedlingen nu granska varför inte en enda svetselev på Lernia Halmstad fick något diplom under drygt två år.

1

Det nya Samhall

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

”Det känns som om det inte finns något slut”

DA GRANSKARSamhall ska bygga upp människor genom att ge dem meningsfull sysselsättning. DA:s granskning visar en annan sida, där sjuka och arbetsskadade bryts ner av stress och farliga jobb.

4

Facket för unga

Vilse i den fackliga labyrinten

SNÅRIGTPåhugg på fabrik, helgerna i butik, inhopp som servitör. DA:s Rasmus Lygner dök in i många unga svenskars vardag - ingen fast anställning och jobb i olika branscher. Slutsats: Fackförbunden har inte förändrats i takt med arbetsmarknaden. Hör eller läs reportaget här.

1

Rätt livränta

Snårig väg till pengarna

Johnny, Stina, Berndt, Pelle och Björn. Alla skadades i jobbet och fick en livränta som visade sig bli för låg. Slumpen, rätt kontakter och mycket slit gjorde att de fick de miljoner de har rätt till. Dagens Arbete guidar till rätt ersättning – både livränta och andra försäkringar.

3

”Livet har blivit begränsat”

Sjuk av jobbetDagens Arbete berättar gärna om arbetsplatser som blivit säkrare eller mer hälsosamma, men granskar också riskerna som finns i industrin. Ibland märks de inte förrän det är för sent. Majken Lundqvist Eriksson lider ännu av det osynliga giftet.

Färre dör men många skadas

Antalet dödsolyckor i jobbet har minskat kraftigt, men skador och sjukdomar är vanliga. Gamla problem kommer tillbaka och nya risker uppstår. Här är några av dem som vi har skrivit om.

1

Visselblåsaren som gjorde skillnad

DA GRANSKARDe Samhallanställda sorterade återvunnet papper bland farliga maskiner och giftig dieselrök. Reportaget från 2009 är ett av många under åren där DA avslöjat missförhållanden som annars förblivit dolda. Men Lars-Erik Sköngård fick betala ett pris för att han berättade om den ohälsosamma arbetsmiljön.

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden

Dagens Arbete nomineras till Guldspaden för sin granskning av hur Samhall blev ett bemanningsföretag och hur de anställda lider av stress och jobbar i farliga miljöer.

2
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.