Industriarbetarnas tidning

Hit skickas arbetslösa

27 april, 2011

Skrivet av

Maskinerna är livsfarliga, personal slutar på löpande band, miljoner i skatteskulder och hundratals betalningsanmärkningar. Hit skickar Arbetsförmedlingen arbetslösa och bjuder på arbetsgivaravgiften.

Vid fabriken, i utkanten av Bygdsiljum i Västerbottens inland, står mängder med bad- och bastutunnor uppradade för leverans till kunder i hela Sverige. För över tio år sedan startade Mikael Åström tillverkningen i den gamla lantbruksfastigheten.

Kalla vinterdagar kan det vara några plusgrader inomhus. Arbetsmiljöverket ställde över 30 krav på förbättringar vid en inspektion för två år sedan. Sågklingor och andra maskiner saknade skydd.

–  Mikael var helt galen när han visste att Arbetsmiljöverket skulle komma. Vi fick städa och så delade han ut munskydd. Men munskydden samlade han in när inspektörerna hade åkt, säger en tidigare anställd.

Farliga maskiner täcktes över så inspektörerna inte skulle se dem.

– Vi hade en tryckluftsdriven spikpistol utan säkring. När man stoppade i tryckluftslangen gällde det att vara beredd. Då kunde den skjuta iväg spik, säger en annan tidigare anställd.

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion monterades skydd på maskiner. En högljudd hyvel byggdes in.

–  Det går inte för sitt liv att förstå hur det såg ut innan Arbetsmiljöverket var där. Nu är det bättre, säger Michael Lindberg, regionalt skyddsombud på GS-facket.

Ägaren Mikael Åström förnekar att det finns brister i arbetsmiljön.

– Vi gjorde de åtgärder Arbetsmiljöverket krävde. Allt är avslutat.

Han säger att det inte finns någon farlig spikpistol och kylan inomhus berodde på ett tillfälligt haveri på värmepannan. Några maskiner har aldrig täckts över.

–  Munskydd finns alltid tillgängliga, säger han.

Men anställda berättar att det fortfarande finns stora problem med trädamm och utsug som inte fungerar. I plåtverkstaden fylls lokalen ofta av moln med svetsrök. Och bilderna på det öppna elskåpet och den smutsiga miljön (se föregående uppslag) är tagna efter Arbetsmiljöverkets inspektion.

Vid sina besök granskade inte Arbetsmiljöverket den psykosociala arbetsmiljön. Flera personer vittnar om hur Mikael Åström stressar anställda. Han skriker och hetsar.

–  Värst är det för de unga pojkarna som inte haft andra jobb att jämföra med. Det måste vara den värsta arbetsplatsen i Sverige, säger en källa.

Michael Lindberg på GS-facket berättar att flera slutat på grund av psykisk stress.

–  Det har varit hög personalomsättning. Först när folk har slutat törs de vara kritiska och prata om sin arbetssituation, säger han.

Anställda som varit sjuka har tvingats ta semester i stället för att sjukanmäla sig.

–  Vi hade ett ärende med en kille som var hemma och var sjuk. Mikael Åström åkte hem till honom med en febertermometer och tvingade honom att ta tempen. När han inte hade feber fick han sparken, säger Tommy Lundmark, ombudsman på IF Metall i Skellefteå.

Trots att Arbetsförmedlingen är medveten om livsfarliga maskiner och tak som kan ramla in har de genom åren försett bastuföretaget med subventionerad arbetskraft.

– Jag berättade om allt för Arbetsförmedlingen. Hur Mikael Åström mobbade anställda och om de farliga maskinerna. Det är helt sjukt att han ändå får dit nya arbetslösa, säger en person som tidigare jobbat på företaget.

I en hovrättsdom från 2004, då Mikael Åström dömdes till fängelse och näringsförbud, framgår att han redan då haft praktikanter från Arbetsförmedlingen.

I tidigare granskningar har DA avslöjat att anvisade från Arbetsförmedlingen inte omfattas av Arbetsmiljöverkets olycksstatistik. Och Arbetsförmedlingen lämnar inte heller ut uppgifter om vilka företag som tar emot arbetslösa.

–  Arbetsförmedlingen borde kolla upp arbetsmiljön innan de skickar ut folk. Vi borde få tycka till, säger Tomas Andersson, ombudsman på GS-facket.

Just nu arbetar fem personer på företaget med så kallade nystartsjobb. Arbetsförmedlingen står då för arbetsgivaravgiften.

När det gäller nystartsjobb så kontrollerar Arbetsförmedlingen endast skatteskulder på företaget som tar emot den arbetslöse.

–  Vi gör inga kontroller av arbetsmiljön. Det ligger på skyddsorganisationen. Enskilda kan också höra av sig till Arbetsmiljöverket, säger Per Renström, chef på arbetsförmedlingen i Umeå.

Bastu och Badtunna har under våren haft stora skatteskulder hos kronofogden, men ändå jobbar fem personer där på nystartsjobb.

–  Det kan vara så att det inte fanns skatteskulder när vi tog beslut. Vid nästa prövning görs en ny kontroll, säger Per Renström.

Mikael Åström förnekar att hans företag har skatteskulder fast det fortfarande finns en skuld på 300 000 kronor. En vecka senare ringer han upp och berättar att skulden nu har betalats.

På gårdsplanen utanför fabriken finns allt från gamla maskiner, oljefat och plastrester till impregnerat virke, färgburkar och plåtskrot. Under jorden ser det lika illa ut, enligt flera personer Dagens Arbete pratat med.

–  Han har beordrat anställda att gräva ner sopor. Jag såg aldrig någon container där, säger en tidigare anställd.

Polisen hade en grävmaskin på plats i höstas som grävde upp skräp på gårdsplanen. Då togs också markprover. En polisutredning pågår.

Runt fabriken finns skärmtak där bastutunnorna förvaras. Skärmtaken har kollapsat flera gånger. En gång fick en truck användas för att stötta upp en port.

– Det var en traktor som körde på taket. Klart det rasade då, säger Mikael Åström.

Skellefteå kommuns byggnadsinspektör har konstaterat brister med ventilation, brandskydd och bullerskydd.

–  Det är stora och tunga brister. Han har inte beaktat några regler när fabriken byggts ut, säger Leif Ershammar, byggnadsinspektör.

Hela byggnaden är dessutom ett svartbygge. Skellefteå kommun kräver Mikael Åström på över 90 000 kronor om han inte skickar in bygglovshandlingar.

–  Det har jag överklagat, säger han.