Industriarbetarnas tidning

”Ett stort svek från samhället”

13 mars, 2012

Skrivet av

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) vrider sig i stolen i tjänsterummet i riksdagen. Han pratar om sitt ansvar som riksdagsledamot, om förtroendet från väljarna och att se till att regering och myndigheter gör sitt bästa för att värna Sveriges medborgare.

Anette Pernum som förlorade sin man är ett fall som engagerar Mehmet Kaplan.

– Jag blir ilsken och upprörd. Det här handlar om människoliv på riktigt, och deras familjer som drabbas.

– Det är illa nog om bara några personer råkat illa ut. Om det rör sig om toppen av ett isberg handlar det om ett stort svek från samhället. Jag vill veta hela omfattningen, ifall det rör sig om en skandal, säger han.

Redan i somras vände sig Mehmet Kaplan till riksdagens utredningstjänst, Rut, för att få hjälp att reda ut hur många av företagen som tar emot lönebidrag som har försäkringar. Svaren från Arbetsförmedlingen upprörde Mehmet Kaplan.

Arbetsförmedlingen svarade Rut att alla som går på lönebidrag har försäkring, utan att berätta hur de kommit fram till svaret.

Mehmet Kaplan nöjde sig inte.

– Jag fick inga vettiga svar. Antingen vill man inte berätta eller så vet man inte. Jag vet inte vad som är värst, säger han.

För att gå till botten krävde han att alla de företag som tar emot lönebidrag skulle jämföras med ett försäkringsregister.

När det drog ut på tiden vänder sig Kaplan till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att den vägen förmå Arbetsförmedlingen att berätta hur det egentligen ligger till. Utan resultat.

– I en utredning som Rut gjorde 2009 så driver Arbetsförmedlingen själva en hypotes att en relativt stor andel är oförsäkrade. I svaret 2011 säger de motsatsen. Att alla är försäkrade, påpekar han.

Varför litar du inte på Arbetsförmedlingens svar att alla är försäkrade?

– Jag får olika svar. De borde lätt kunna ge mig uppgifter som bevisar att alla är försäkrade, men gör det inte. Jag undrar varför? Har de något att dölja?

I den Rut-utredning från 2009 som Mehmet Kaplan hänvisar till framkommer att när det gäller nystartsjobb, så saknar nästan en femtedel av arbetsgivarna försäkringar för sina anställda.

Vad innebär det om lika många med lönebidrag är oförsäkrade och inte får tjänstepension?

– Då är dessa människor och deras familjer svikna. Arbetsförmedlingen är en av våra viktigaste myndigheter. Människor som får de här jobben litar på att allt med pensioner och försäkringar är ordnat, säger han.

Peter Eriksson (MP) är ordförande i Konstitutionsutskottet. Han tycker det är anmärkningsvärt att myndigheten bromsar riksdagens arbete.

– Det här borde vara problematiskt för regeringen och arbetsmarknadsministern. Att de har en Arbetsförmedling som inte talar om hur det förhåller sig, säger han.

Har du blivit lurad?

Har du haft lönebidragsanställning? Har du blivit lurad på din pension? Så här kollar du:

  • Fora är ett servicebolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Alla privatanställda arbetare som går på lönebidrag ska enligt Arbetsförmedlingens regler vara försäkrade och få pension inbetald via Fora för att de ska få samma skydd som andra på arbetsmarknaden.
  • Ring till Foras kundservice och uppge ditt personnummer. Telefonnummer 08-787 40 10, det finns också information på Foras hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.