Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Lönebidragsanställda blåsta på miljoner

Mehmet Kaplan är ledamot i arbetsmarknadsutskottet. I sju månader har han väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen. ”Jag får känslan att myndigheten försöker dölja något”, säger han.

”Ett stort svek från samhället”

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

Riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP) vrider sig i stolen i tjänsterummet i riksdagen. Han pratar om sitt ansvar som riksdagsledamot, om förtroendet från väljarna och att se till att regering och myndigheter gör sitt bästa för att värna Sveriges medborgare.

Anette Pernum som förlorade sin man är ett fall som engagerar Mehmet Kaplan.

– Jag blir ilsken och upprörd. Det här handlar om människoliv på riktigt, och deras familjer som drabbas.

– Det är illa nog om bara några personer råkat illa ut. Om det rör sig om toppen av ett isberg handlar det om ett stort svek från samhället. Jag vill veta hela omfattningen, ifall det rör sig om en skandal, säger han.

Redan i somras vände sig Mehmet Kaplan till riksdagens utredningstjänst, Rut, för att få hjälp att reda ut hur många av företagen som tar emot lönebidrag som har försäkringar. Svaren från Arbetsförmedlingen upprörde Mehmet Kaplan.

Arbetsförmedlingen svarade Rut att alla som går på lönebidrag har försäkring, utan att berätta hur de kommit fram till svaret.

Mehmet Kaplan nöjde sig inte.

– Jag fick inga vettiga svar. Antingen vill man inte berätta eller så vet man inte. Jag vet inte vad som är värst, säger han.

För att gå till botten krävde han att alla de företag som tar emot lönebidrag skulle jämföras med ett försäkringsregister.

När det drog ut på tiden vänder sig Kaplan till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att den vägen förmå Arbetsförmedlingen att berätta hur det egentligen ligger till. Utan resultat.

– I en utredning som Rut gjorde 2009 så driver Arbetsförmedlingen själva en hypotes att en relativt stor andel är oförsäkrade. I svaret 2011 säger de motsatsen. Att alla är försäkrade, påpekar han.

Varför litar du inte på Arbetsförmedlingens svar att alla är försäkrade?

– Jag får olika svar. De borde lätt kunna ge mig uppgifter som bevisar att alla är försäkrade, men gör det inte. Jag undrar varför? Har de något att dölja?

I den Rut-utredning från 2009 som Mehmet Kaplan hänvisar till framkommer att när det gäller nystartsjobb, så saknar nästan en femtedel av arbetsgivarna försäkringar för sina anställda.

Vad innebär det om lika många med lönebidrag är oförsäkrade och inte får tjänstepension?

– Då är dessa människor och deras familjer svikna. Arbetsförmedlingen är en av våra viktigaste myndigheter. Människor som får de här jobben litar på att allt med pensioner och försäkringar är ordnat, säger han.

Peter Eriksson (MP) är ordförande i Konstitutionsutskottet. Han tycker det är anmärkningsvärt att myndigheten bromsar riksdagens arbete.

– Det här borde vara problematiskt för regeringen och arbetsmarknadsministern. Att de har en Arbetsförmedling som inte talar om hur det förhåller sig, säger han.

Har du blivit lurad?

Har du haft lönebidragsanställning? Har du blivit lurad på din pension? Så här kollar du:

  • Fora är ett servicebolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv. Alla privatanställda arbetare som går på lönebidrag ska enligt Arbetsförmedlingens regler vara försäkrade och få pension inbetald via Fora för att de ska få samma skydd som andra på arbetsmarknaden.
  • Ring till Foras kundservice och uppge ditt personnummer. Telefonnummer 08-787 40 10, det finns också information på Foras hemsida.

Läs mer:


md@da.se

Läs mer på samma tema:

Här är bevisen: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Arbetsförmedlingen dolde sanningen i ett år. Dagens Arbete berättar historien om hur myndigheten flera gånger ljugit för riksdagen och försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar. Ansvariga ministern Hillevi Engström har tacklat situationen med tystnad.

"Vi ska se över våra rutiner"

Arbetsförmedlingen tänker vidta åtgärder efter avslöjandet att nästan var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad.

Ferbe: Regeringen förstår inte värdet av kollektivavtal

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kräver att arbetsmarknadsministern vidtar åtgärder efter avslöjandet att var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. – Det är jävligt anmärkningsvärt, säger Anders Ferbe.

Var tionde lönebidragsanställd saknar försäkring

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen – var tionde tjänar för lite

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen. Dagens Arbete kan avslöja att nästan var tionde lönebidragsanställd tjänar under 17 000 kronor i månaden. Svenskt Näringsliv och fackförbund rasar nu mot både regeringen och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har betalt ut en miljard för mycket

Arbetsförmedlingens har betalat nästan en miljard kronor för mycket till arbetsgivare de senaste tre åren – enbart när det gäller lönebidragsanställningar. Myndigheten erkänner för Dagens Arbete att utbetalningarna kan vara för höga.

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette,  Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

”Mina pengar har stulits”

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Teresa nekades begravningspengar

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

Myndighetens expert: Alla är försäkrade

Arbetsförmedlingen är övertygad om att alla med lönebidrag är försäkrade. Men myndigheten kan inte svara på varför riksdagen fått olika besked.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.