Industriarbetarnas tidning

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

13 mars, 2012

Skrivet av

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

Mörkret föll över skånska Sösdala. I den blå höstkvällen skvallrade gluggar av ljus om vardagsliv som pågick innanför fönster och väggar.

Hos Anette Pernum infann sig en stunds lugn, något hon länge saknat. Det var som om någon – för en kort stund – lyckats bryta upp fingrarna på greppet av oro som pressat så hårt om hennes familj de senaste åren. Hennes man Claes hade ätit. Han, som sista tiden knappt fått i sig små klunkar av näringsdryck, hade fått i sig en hel skål av den hemlagade grytan.

Senare gick döttrarna upp på övervåningen. Claes la sig till rätta i sjuksängen som hade flyttats ner till vardagsrummet. Anette såg hur hans andning stabiliserades. Hon kröp ner i soffan intill, drog filten över sig och glömde oron för ett slag.

Ett krafsande ljud fick henne att titta upp. Det var Claes som ville ha uppmärksamhet. Han pratade genom syrgasmasken och skämtade.

–Ska jag massera dina fötter?

Anette drog på munnen, men sa åt honom att vila. Nästa dag väntade ett möte om deras behov av vård i hemmet. Hon sträckte ut armen för att hålla sin livskamrats hand. Snart sov de båda, medan höstvindarna tog fart över det skånska slättlandet och slog mot husfasaden.

Halv sju väcktes hon av dotterns skrik.

–Mamma! Mamma! Han har inte på sig syrgasmasken!

Anette förstod innan hon gnuggat sömnen ur ögonen. Nu var det över. Claes fanns inte längre.

Claes  Pernum hade arbetat många år som borrare i Malmfälten. Kanske var det jobbet som satte sig i lungorna till slut. Kanske var det något annat. Men bindväv och ärr växte där inne och gjorde motstånd varje gång Claes sög efter luft. Han led av lungfibros.

Jakten på ett lättare jobb för Claes tog hela familjen till Skåne. Arbetsförmedlingen ordnade arbetsträning på en cafeteria. Med tiden blev det en lönebidragsanställning.

Vad Claes inte visste var att han var oförsäkrad. Odjuret i lungorna svällde och snart var han tvungen att göra en lungtransplantation. När Claes återhämtat sig skickade han in papper till Afa Försäkring för att begära utfyllnad i sjukpenningen.

–Han hade varit sjukskriven tidigare och visste att man kunde få det, säger Anette.

Men den här gången blev svaret nej. Cafeterian, som fått lönebidrag för att anställa Claes, hade aldrig betalat för någon försäkring. Arbetsförmedlingen hade inte kontrollerat att Claes var försäkrad, trots skyldigheten att göra det. Arbetsförmedlingen erkände sitt misstag och Claes fick pengar från myndigheten som motsvarade försäkringen.

De hade annat att tänka på sen, familjen Pernum. Livet anpassades efter upp- och nedgångarna i Claes hälsa. Oftast gick det nedåt.

Och så kom höstmorgonen då han inte längre vaknade ur sin sömn. Det har gått ett och ett halvt år sedan dess, men Anette har inte inlett sitt sorgearbete än. Hon har haft annat att brottas med. Om Claes hade varit försäkrad på sitt jobb hade Anette fått närmare 200 000 kronor efter hans död. Men försäkringen fanns inte. Och nu ansåg inte längre Arbetsförmedlingen att de var skyldiga att betala för vad deras misstag lett till.

Flera experter ifrågasätter deras beslut.

–Arbetsförmedlingen erkände sitt fel när det gällde tillägget i sjukpenningen. Då borde de agera på samma sätt när det gäller dödsfallet, säger Annika Nilsson, ombudsman som jobbar med försäkringar på IF Metall.

Afa Försäkring, som administrerar arbetsmarknadsförsäkringarna, har tittat på Claes fall. Försäkringsspecialisten Hans Lennberg slår fast att om en försäkring hade funnits hade Anette utan tvekan haft rätt till ersättning.

LO-TCO Rättsskydds enhetschef Claes Jansson har granskat Arbetsförmedlingens avslag.

–Juristen som skrivit det här verkar inte känna till reglerna. Beslutet är helt åt pepparn, säger han.

Han skakar på huvudet.

–Arbetsförmedlingen tar inga risker när de fattar sådana här korkade beslut. De går ju inte att överklaga.

För Anette återstår bara att stämma Arbetsförmedlingen inför tingsrätten. Men till det har hon inga pengar. Hon lutar sig över köksbordet och knäpper händerna framför sig.

–När jag fick besked att det inte blir några pengar skrattade jag. Orkade inte ens gråta.

Hade hon fått ut försäkringspengarna skulle hon slippa oroa sig för ekonomin, för sin egen sjukskrivning och a-kassedagarna som är på väg att ta slut. Hon hade kunnat ta hand om huset som är eftersatt. Köksrenoveringen som inleddes för tre år sedan hade kunnat slutföras. Värmen som havererat hade gått att fixa och de hade sluppit frysa i vinter.

Men pengarna är slut och Arbetsförmedlingen har fattat sitt beslut.

– Jag har så svårt att förstå. De har ju redan erkänt sitt misstag en gång.

Arbetsförmedlingen erkänner att man gjorde ett misstag när Claes försäkringar inte kontrollerades. Men myndigheten försvarar sitt beslut att inte betala ut skadestånd till Anette.

–Regeln om försäkringar avsåg att skydda honom och därför bedömde vi att skadestånd kunde betalas till honom men inte till hans efterlevande, säger Joanna Berlin, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingens juristavdelning.

–Att det begåtts ett fel i handläggningen innebär inte per automatik att skadestånd ska betalas ut, säger hon.

Du kanske också vill läsa…

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

Skyddslösa arbetare river asbest

Skyddslösa arbetare river asbest

När det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

Här tog Samhall isär granaterna

Här tog Samhall isär granaterna

Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

Lasse orkade inte mer

Lasse orkade inte mer

Lasse blev sjuk av jobbet – men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

Asbest dödar – igen

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Adrians död – ingens ansvar

Adrians död – ingens ansvar

Fem män från Umbraresti i Rumänien kom till 
Sverige med en dröm. 18-årige Adrian Ojoc var 
en av dem.

”Maddes mod höll mig uppe”

”Maddes mod höll mig uppe”

Ingen trodde att det skulle gå att övertyga domstolen. Det var en fruktansvärd olycka. Absolut. Men kunde den ge så mycket skam att det inte gick att jobba? Tore Hägbom vet. Han bestämde sig för att kämpa.

Återvinnarna är förlorarna

Återvinnarna är förlorarna

Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga.

VITA DUKAR – SVART TVÄTT

De rika köpte champagne för 75 000 kronor flaskan på Stureplans nattklubbar. Svartarbetarna tvättade deras dukar för 35 kronor i timmen. Dagens Arbete har granskat tvätteribranschen i Stockholm.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.