Nu behövs solidarisk innovation

Det är hoppfullt när industriföretag ställer om sin produktion efter samhällets behov, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

Lönebidragsanställda blåsta på miljoner

Familjen Pernum (från vänster Andreas, Anette, Linnéa och Malin) sörjer Claes bortgång. Dottern Malin och barnbarnet Linnéa har flyttat hem till Anette för att stötta henne. Familjen vädjar till Arbetsförmedlingen att ompröva sitt beslut. Foto: ADAM HAGLUND

Slarvet kostade dem 200 000 kronor

Arbetsförmedlingen struntade i att kontrollera Claes försäkringar. När han dog gick änkan Anette miste om 200 000 kronor i ersättning. Myndigheten vägrar rätta till sitt misstag.

Mörkret föll över skånska Sösdala. I den blå höstkvällen skvallrade gluggar av ljus om vardagsliv som pågick innanför fönster och väggar.

Hos Anette Pernum infann sig en stunds lugn, något hon länge saknat. Det var som om någon – för en kort stund – lyckats bryta upp fingrarna på greppet av oro som pressat så hårt om hennes familj de senaste åren. Hennes man Claes hade ätit. Han, som sista tiden knappt fått i sig små klunkar av näringsdryck, hade fått i sig en hel skål av den hemlagade grytan.

Senare gick döttrarna upp på övervåningen. Claes la sig till rätta i sjuksängen som hade flyttats ner till vardagsrummet. Anette såg hur hans andning stabiliserades. Hon kröp ner i soffan intill, drog filten över sig och glömde oron för ett slag.

Ett krafsande ljud fick henne att titta upp. Det var Claes som ville ha uppmärksamhet. Han pratade genom syrgasmasken och skämtade.

–Ska jag massera dina fötter?

Anette drog på munnen, men sa åt honom att vila. Nästa dag väntade ett möte om deras behov av vård i hemmet. Hon sträckte ut armen för att hålla sin livskamrats hand. Snart sov de båda, medan höstvindarna tog fart över det skånska slättlandet och slog mot husfasaden.

Halv sju väcktes hon av dotterns skrik.

–Mamma! Mamma! Han har inte på sig syrgasmasken!

Anette förstod innan hon gnuggat sömnen ur ögonen. Nu var det över. Claes fanns inte längre.

Claes  Pernum hade arbetat många år som borrare i Malmfälten. Kanske var det jobbet som satte sig i lungorna till slut. Kanske var det något annat. Men bindväv och ärr växte där inne och gjorde motstånd varje gång Claes sög efter luft. Han led av lungfibros.

Jakten på ett lättare jobb för Claes tog hela familjen till Skåne. Arbetsförmedlingen ordnade arbetsträning på en cafeteria. Med tiden blev det en lönebidragsanställning.

Vad Claes inte visste var att han var oförsäkrad. Odjuret i lungorna svällde och snart var han tvungen att göra en lungtransplantation. När Claes återhämtat sig skickade han in papper till Afa Försäkring för att begära utfyllnad i sjukpenningen.

–Han hade varit sjukskriven tidigare och visste att man kunde få det, säger Anette.

Men den här gången blev svaret nej. Cafeterian, som fått lönebidrag för att anställa Claes, hade aldrig betalat för någon försäkring. Arbetsförmedlingen hade inte kontrollerat att Claes var försäkrad, trots skyldigheten att göra det. Arbetsförmedlingen erkände sitt misstag och Claes fick pengar från myndigheten som motsvarade försäkringen.

De hade annat att tänka på sen, familjen Pernum. Livet anpassades efter upp- och nedgångarna i Claes hälsa. Oftast gick det nedåt.

Och så kom höstmorgonen då han inte längre vaknade ur sin sömn. Det har gått ett och ett halvt år sedan dess, men Anette har inte inlett sitt sorgearbete än. Hon har haft annat att brottas med. Om Claes hade varit försäkrad på sitt jobb hade Anette fått närmare 200 000 kronor efter hans död. Men försäkringen fanns inte. Och nu ansåg inte längre Arbetsförmedlingen att de var skyldiga att betala för vad deras misstag lett till.

Flera experter ifrågasätter deras beslut.

–Arbetsförmedlingen erkände sitt fel när det gällde tillägget i sjukpenningen. Då borde de agera på samma sätt när det gäller dödsfallet, säger Annika Nilsson, ombudsman som jobbar med försäkringar på IF Metall.

Afa Försäkring, som administrerar arbetsmarknadsförsäkringarna, har tittat på Claes fall. Försäkringsspecialisten Hans Lennberg slår fast att om en försäkring hade funnits hade Anette utan tvekan haft rätt till ersättning.

LO-TCO Rättsskydds enhetschef Claes Jansson har granskat Arbetsförmedlingens avslag.

–Juristen som skrivit det här verkar inte känna till reglerna. Beslutet är helt åt pepparn, säger han.

Han skakar på huvudet.

–Arbetsförmedlingen tar inga risker när de fattar sådana här korkade beslut. De går ju inte att överklaga.

För Anette återstår bara att stämma Arbetsförmedlingen inför tingsrätten. Men till det har hon inga pengar. Hon lutar sig över köksbordet och knäpper händerna framför sig.

–När jag fick besked att det inte blir några pengar skrattade jag. Orkade inte ens gråta.

Hade hon fått ut försäkringspengarna skulle hon slippa oroa sig för ekonomin, för sin egen sjukskrivning och a-kassedagarna som är på väg att ta slut. Hon hade kunnat ta hand om huset som är eftersatt. Köksrenoveringen som inleddes för tre år sedan hade kunnat slutföras. Värmen som havererat hade gått att fixa och de hade sluppit frysa i vinter.

Men pengarna är slut och Arbetsförmedlingen har fattat sitt beslut.

– Jag har så svårt att förstå. De har ju redan erkänt sitt misstag en gång.

Arbetsförmedlingen erkänner att man gjorde ett misstag när Claes försäkringar inte kontrollerades. Men myndigheten försvarar sitt beslut att inte betala ut skadestånd till Anette.

–Regeln om försäkringar avsåg att skydda honom och därför bedömde vi att skadestånd kunde betalas till honom men inte till hans efterlevande, säger Joanna Berlin, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingens juristavdelning.

–Att det begåtts ett fel i handläggningen innebär inte per automatik att skadestånd ska betalas ut, säger hon.

Läs mer: DA granskar | DA Guldgräv


md@da.se

Läs mer på samma tema:

Här är bevisen: Arbetsförmedlingen ljög i ett år

Arbetsförmedlingen dolde sanningen i ett år. Dagens Arbete berättar historien om hur myndigheten flera gånger ljugit för riksdagen och försökt dölja att funktionshindrade med lönebidrag saknar försäkringar. Ansvariga ministern Hillevi Engström har tacklat situationen med tystnad.

"Vi ska se över våra rutiner"

Arbetsförmedlingen tänker vidta åtgärder efter avslöjandet att nästan var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad.

Ferbe: Regeringen förstår inte värdet av kollektivavtal

IF Metalls ordförande Anders Ferbe kräver att arbetsmarknadsministern vidtar åtgärder efter avslöjandet att var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. – Det är jävligt anmärkningsvärt, säger Anders Ferbe.

Var tionde lönebidragsanställd saknar försäkring

Var tionde lönebidragsanställd är oförsäkrad. Det visar en färsk undersökning från Riksdagens utredningstjänst som presenterades i arbetsmarknadsutskottet på tisdagsmorgonen. – En enorm mängd som visar att Arbetsförmedlingen inte har koll på sin verksamhet, säger riksdagsledamoten Mehmet Kaplan (MP).

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen – var tionde tjänar för lite

Arbetsförmedlingen bryter mot lagen. Dagens Arbete kan avslöja att nästan var tionde lönebidragsanställd tjänar under 17 000 kronor i månaden. Svenskt Näringsliv och fackförbund rasar nu mot både regeringen och Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen har betalt ut en miljard för mycket

Arbetsförmedlingens har betalat nästan en miljard kronor för mycket till arbetsgivare de senaste tre åren – enbart när det gäller lönebidragsanställningar. Myndigheten erkänner för Dagens Arbete att utbetalningarna kan vara för höga.

Mehmet Kaplan är ledamot i arbetsmarknadsutskottet. I sju månader har han väntat på uppgifter från Arbetsförmedlingen. ”Jag får känslan att myndigheten försöker dölja något”, säger han.

”Ett stort svek från samhället”

Lönebidragsanställda luras på pensioner och försäkringar. Men inget vet hur många som drabbats. Miljöpartiet kräver besked från Arbetsförmedlingen. – Det är oacceptabelt att myndigheten bromsar riksdagens arbete, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i konstitutionsutskottet.

”Mina pengar har stulits”

Per hade en lönebidragsanställning under hela 2000-talet. Arbetsgivaren betalade aldrig in någon pension och Arbetsförmedlingen missade kontrollen.

Teresa nekades begravningspengar

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

Myndighetens expert: Alla är försäkrade

Arbetsförmedlingen är övertygad om att alla med lönebidrag är försäkrade. Men myndigheten kan inte svara på varför riksdagen fått olika besked.

Läs mer från Dagens Arbete:

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

SkuggsamhälletSverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

6

Skyddslösa arbetare river asbest

ASBESTSANERINGNär det rivs och renoveras i byggboomens Sverige blir ett gammalt problem aktuellt igen: asbest. Hanteringen av det livsfarliga dammet görs inte sällan av fattig utländsk arbetskraft. De jobbar i ett skuggsamhälle längst ner i entreprenörskedjorna. En av dem var Rakhmat Akilov.

DET NYA SAMHALL

Här tog Samhall isär granaterna

DA GRANSKAR.Anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär. Ett orange färgpulver spreds i lokalen när granaterna plockades isär. Samhall hade inte kontrollerat innehållet innan jobbet sattes i gång.

4

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

DA granskar asbest

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

12

DA granskar TSL

Vill vinna kontrakt. Omställningsföretag över hela landet uppvaktar  fackets företrädare med gåvor. Målet är att etablera en relation och säkra  de lönsamma omställningsuppdragen.  Foto: TT NYHETSBYRÅN, PIXHILL  Bildcollage: ISAK KRANTZ

Företag mutar för dina pengar

Guldspadenominerad 2013Travkväll på Solvalla, datorer och SM-slutspel i hockey. Dagens Arbete avslöjar en mutkultur där omställningsföretag smörjer fackets ombudsmän i jakten på uppdrag.

Omställd fyra gånger. Josefin Holmsgaard är trött på att bli coachad. ”Skriva personligt brev och uppdatera cv:t för 20 000 kronor. Been there, done that. Jag gör det inte igen.”	 Foto: DAVID SCHREINER

Trixande med statistik bakom coachföretags fina jobbsiffror

Omställningsföretagens resultat höjs till skyarna av fack och arbetsgivare: ”8 av 10 arbetare får nytt jobb” Men statistiken är missvisande. Många får tillbaka sitt gamla jobb. Andra erbjuds inhopp på bemanningsföretag.

Plantans pris

Det var 18-årige Adrian Ojocs första resa utanför hemlandet Rumänien. Han drömde om pengarna han skulle tjäna på att plantera tall och gran åt det statliga bolaget Sveaskog. Men mellan Gällivare och Överkalix tog allting slut. (Bilden är ett montage.)     Foto: SCANPIX och ANDREI ASTEFANESEI

Adrians död – ingens ansvar

Guldspadenominerad 2012Fem män från Umbraresti i Rumänien kom till 
Sverige med en dröm. 18-årige Adrian Ojoc var 
en av dem.

”Hon är driftig, ger sig inte”, säger Tore om sin fru Madeleine, Madde. ”Utan henne och barnen hade det varit svårt att leva vidare.” En havsörn har alldeles nyligen passerat över deras huvuden.  Foto: KARL MELANDER

”Maddes mod höll mig uppe”

Ingen trodde att det skulle gå att övertyga domstolen. Det var en fruktansvärd olycka. Absolut. Men kunde den ge så mycket skam att det inte gick att jobba? Tore Hägbom vet. Han bestämde sig för att kämpa.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Helt sjukt om fusk och fel

Guldspadenominerad 2010.Zakia vaknar en gång i timmen varje natt för att äta värktabletter. Hon tillhör fuskdebattens största förlorare. Sjukfuskarna som skulle klämmas åt var få. De som verkligen lurar staten på pengar finns någon helt annanstans.

De dolda olyckorna

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplats blev slutet för pappa

GuldspadenomineradArbetsförmedlingens praktikplats blev Håkans död. Han skickades ut till Sveriges farligaste jobb med en motorsåg i handen. Ett år senare väntar döttrarna fortfarande på svar. Varför dog pappa?

Återvinnarna är förlorarna

Foto: ROGER SCHEDERIN

Återvinnarna är förlorarna

Guldspade 2009.Sverige är världsbäst på återvinning. Företagsledarna tjänar mångmiljonbelopp. Men samhällets svaga betalar priset för vårt rena samvete. Funktionshindrade från Samhall sorterar skräp vid livsfarliga maskiner, i giftig dieselrök. Oskyddade. Utnyttjade. Osynliga.

Vita dukar – svart tvätt

VITA DUKAR – SVART TVÄTT

Guldspade 2008De rika köpte champagne för 75 000 kronor flaskan på Stureplans nattklubbar. Svartarbetarna tvättade deras dukar för 35 kronor i timmen. Dagens Arbete har granskat tvätteribranschen i Stockholm.

1

Vita dukar svart tvätt

Den farliga maskinen krossade en hand och fläkte upp en tumme. Chefen dömdes för arbetsmiljöbrott. Men tryckpressarna körs fortfarande utan skydd. Utländsk arbetskraft jobbar upp till 15 timmar om dagen för svältlöner bland råttor i bitande kyla. Välkommen till fabriken som tillverkar Systembolagets plastkassar.

Den pyttelilla döden

Guldspadenominerad 2007.Svenska industriarbetare utsätts för tusen gånger mer farliga partiklar på jobbet än vad som finns på Sveriges smutsigaste gata. Det visar Dagens Arbetes egna mätningar. Medan larmen duggar tätt om uteluften är det tyst om arbetsplatserna. Trots att reglerna tillåter 70 gånger farligare luft i industrin.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.