Industriarbetarnas tidning

Teresa nekades begravningspengar

13 mars, 2012

Skrivet av

Teresas son Martin omkom i en bilolycka fick hon veta att han saknade försäkringar. Anne-Marie gick miste om 17 000 i pensionspengar och Anna fick ingen ersättning när hon skadade sig. Möt tre personer som på olika sätt drabbats hårt av Arbetsförmedlingens bristande kontroll av arbetsgivarna.

Teresa:  Hjälp mig så att jag kan sörja

 

Martin Pazera jobbade på ett litet it-företag i Helsingborg, med lönebidrag. Han hade opererats åtta gånger och meningen var att han skulle komma tillbaka till arbetslivet i lugn takt.

Men Martin var så upprymd att han satsade all sin kraft på jobbet som egentligen var på halvtid.

För mamma Teresa Andersson (bilden är från Uppdrag Granskning) berättade han att han var världens lyckligaste slav. Hennes känslor var däremot dubbla. Glädje över att Martin var på väg tillbaka, men samtidigt en gnagande oro som inte ville släppa. Skulle sonens hälsa klara utmaningen?

Teresas farhågor blev verklighet.

Martin körde bil och krockade. Några dagar senare dog han på sjukhuset.

Teresa fick då reda på att han aldrig hade försäkrats av arbetsgivaren och att Arbetsförmedlingen hade missat sin kontroll. Om det funnits försäkringar hade hon fått begravningshjälp och ett engångsbelopp.

Teresa, som själv är förtidspensionerad, fick knappt ihop pengar för att begrava sin egen son. Myndigheterna erbjöd ingen hjälp. Hon skrev till regeringen och justitieombudsmannen, JO. Ingen lyssnade.

– Jag är avspisad överallt. Snälla hjälp mig så att jag kan sörja mitt enda barn i lugn och ro, skrev hon i sin JO-anmälan.

Fotnot: Teresa berättar också i Uppdrag granskning, SVT Play.

 

Anne-Marie gick miste om 17 000

 

När Anne-Marie Wäpneborg hade jobbat på en mäklarfirma med lönebidrag i 2,5 år upptäckte hon att de aldrig hade betalat in pengar för hennes pension. När hon krävde att premierna skulle betalas in i efterhand svarade mäklarfirman att de inte hade råd och senare blev Anne-Marie uppsagd.

Hon ansökte om skadestånd från Arbetsförmedlingen men fick avslag.

– Jag har inte råd att driva en rättslig process mot Arbetsförmedlingen, säger hon.

I lönebidraget, som företaget fått för att anställa Anne-Marie, ingår premier för arbetsmarknadsförsäkringar och tjänstepension.

– De har stulit mina pensionspengar och Arbetsförmedlingen bryr sig inte. För mig som redan är låginkomsttagare är det extra viktigt med tjänstepensionen.

En försäkringshandläggare har hjälpt henne att räkna ut hur mycket hon har gått miste om. Det rör sig om drygt 17 000 kronor.

Arbetsförmedlingen avslog Anne-Maries begäran om skadestånd.

 

Anna fick ingen ersättning

Anna bar en tung låda på jobbet när hon halkade och skadade sitt knä så illa att hon tvingades söka läkarvård.

När olyckan inträffade hade hon varit lönebidragsanställd i fyra år. Anställningen hade förlängts tre gånger av Arbetsförmedlingen. Sista gången hade de inte kontrollerat att arbetsgivaren hade försäkringar.

Det visade sig att Anna varit oförsäkrad på jobbet i två år. Därmed gick hon miste om den ersättning hon borde haft rätt till.

Arbetsförmedlingen avslog Annas begäran om skadestånd eftersom de tidigare hade kontrollerat att försäkringar fanns. Men i Arbetsförmedlingens egna regler står det att en kontroll ska göras vid varje nytt beslut om lönebidragsanställning.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.