Industriarbetarnas tidning

”Visst ses det mellan fingrarna”

13 mars, 2012

Skrivet av

Arbetsförmedlingen lovar riksdagen att alla är försäkrade. Dagens Arbete kan avslöja att myndigheten ljuger.

I september i fjol svarade Arbetsförmedlingen riksdagen att alla med lönebidrag har försäkring.

Arbetsförmedlingen är enligt en förordning skyldig att kontrollera att det finns försäkringar innan lönebidrag godkänns.

Men Dagens Arbete har hittat flera fall där anställda med lönebidrag gått miste om försäkringar och tjänstepension.

Dagens Arbete har kontaktat flera olika handläggare runt om i landet som bekräftar att myndigheten slarvar med kontrollerna. En förklaring är kravet på att få ut folk i arbete och pressa ner arbetslösheten.

– Vi har höga mål, att få ut stora volymer med arbetslösa. Det sägs inte rakt ut att vi ska fuska, men visst ses det mellan fingrarna, säger en handläggare.

Varje år får företag tio miljarder kronor i bidrag från Arbetsförmedlingen för att anställa personer med lönebidrag. Bidraget är upp till 16 700 kronor i månaden per anställd.

I en rapport från Statskontoret slås fast att det finns risker för felaktiga utbetalningar i ”betydande omfattning”, när det gäller lönebidrag. Statskontoret varnar också för att Arbetsförmedlingens bristande dokumentation innebär risker för att lönebidrag ges till arbetsgivare som inte betalar försäkringar.

2009 undersökte riksdagens utredningstjänst nystartsjobben (som då hade samma regler som lönebidrag). Ungefär 17,5 procent av de företag som fick bidrag för nystartsjobbare saknade försäkringar. Om det är likadant med lönebidrag skulle det innebära att minst cirka 10 000 människor berörs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.