Industriarbetarnas tidning

André är på löpet hela sommaren

26 juni, 2012

”Man får ta ansvar, samtidigt hjälper folk till när det behövs. Det är det bästa med sommarjobbet”, säger André Johansson som arbetar tredje sommaren i rad i Sydsvenskans tryckeri i Malmö.

Lönerna på Sydsvenskan

  • Sommararbetande ungdomar på Sydsvenskan får en lön som motsvarar Tidningsavtalets minimilön, med ett visst påslag om de jobbat där tidigare.
  • Snittlönen bland de fast anställda på Sydsvenskans tryckeri är 26 000 kronor i månaden.
  • Jobbar sommarvikarierna på natten får de (schablon-)ob-tilllägget som gäller för alla: 5 720 kronor i månaden.
  • Avtalets minimilön är 15 024 kronor i månaden för den som är mellan 18 och 22 år.
  • Minimilönen för den som är äldre än 22 år är 17 881.

Vi träffar André Johansson, 21 år, på tryckeriet i slutet av maj, en dryg vecka innan han  börjar jobba. Han öppnar dörren till en separat lokal där löpsedlarna trycks.

– Det är lugnt nu, men vid tiotiden på kvällen är det fullt upp.

André Johanssons morbror, som själv jobbat länge på tryckeriet ordnade så att André fick sommarjobb för tre år sedan. En av arbetsuppgifterna blev att trycka löpsedlarna, vilket han ska göra även i år.

Löpsedelpressen består av en rad små valsar med färgbad i olika färger. Utmed väggen står rullar med vitt och illgult papper.

– Ibland måste färgerna korrigeras, säger André. Det gäller att få en bra färghållning. Då får man ändra inställningen på displayen.

– Andra kvällar är plåtarna försenade. Då är det upp till mig att ta reda på varför. Hans-Åke Svensson, som är klubbordförande på tryckeriet, berättar om en sådan kväll då redaktionen bestämde sig i sista minut för att ändra texten. Tryckarna stod och väntade nere på tryckeriet.

– När ändringen till slut kom märkte vi ingen skillnad. Efter en stund var det någon som såg att de satt dit ett kommatecken, säger han och skrattar.

Varje kväll trycks mellan 700 och 800 löpsedlar till Sydsvenskan. Till det kommer löpsedlar för bland annat Kvällsposten och Metro.

Andrés andra arbetsställe är rullplan som ligger under den stora tryckpressen. Där förbereder han tidningsrullarna innan de går in i pressen.

André tjänar 15 100 kronor i månaden, vilket är något mer än Tidningsavtalets minimilön. 5 720 kronor får André i ob-tillägg varje månad.

Det är helt okej, tycker han. Men sen, när han är klar med sitt examensarbete på Malmö högskola (som handlar om it-tillämpning i larm för äldre), siktar han på ett bättre betalt jobb.

– Jag har försökt att få upp Andrés lön i förhandlingar med företaget, men det är svårt, säger Hans-Åke Svensson. Det finns ju också en viss skillnad i försörjningsbördan för skolungdomar som jobbar extra och arbetslösa tryckare. När erfarna tryckare sommarjobbar hos oss får de mellan 20 000 och 21 000 kronor.

Det är inte heller mycket, tycker Hans-Åke. Men klubben har haft fullt upp med att få upp lönerna för de fast anställda.

André bor hemma fortfarande, tillsammans med föräldrar och syskon. Ibland blir han väckt när han sover på förmiddagen. Men det är inga större problem.

– Jag gillar att jobba på natten, säger han. Det är lugnt. På sommaren är det ju ljust när man börjar halv sju och ljust när man åker hem halv fem på morgonen.

Hans-Åke Svensson berättar att Sydsvenskan tar in 16 sommarvikarier i sommar. De flesta är arbetslösa tryckare, André är den ende skolungdomen i år.

Kanske blir det inga skolungdomar alls nästa sommar. Runt 40 personer kommer att försvinna från företaget i år i samband med en nedskärning. Några av dem kan bli arbetslösa och återvända som sommarvikarier.

– Sommarjobbet på Sydsvenskan har lärt mig mycket, säger André innan vi skiljs. Jag har sett hur man jobbar på ett tryckeri. Med den erfarenheten är det inte omöjligt att jag återvänder till branschen någon gång i framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?