Industriarbetarnas tidning

Kornboden: ”Vi försöker inte smörja någon”

5 november, 2013

Skrivet av Marcus Derland, Jeanette Herulf och Anna Tiberg

Företaget Kornboden bjuder på mat och öl till fotboll på storbildsskärm.  – Vi vill skapa relationer till fackliga företrädare, säger Hans-Olof Jonsson, ansvarig för omställning på företaget.

Han berättar att fotbollskvällen var tänkt som en After Work. De bjöd in fackliga företrädare och andra kunder.

– Kom om du har tid, sa vi. Och stanna så länge du vill. Det var förra året i samband med EM i fotboll, säger Hans-Olof Jonsson.

Han berättar också att de ger julklappar till personer i facket som de känner och bjuder på frukost på Scandic i Östersund. Ett ”otvunget forum” utan program med syftet att lära känna varandra. Kunder och företrädare från GS, IF Metall och andra fack bjuds in. En gång kom det många, en annan gång färre.

Varför ger ni gåvor och bjuder på evenemang?

– Ska man välja Kornboden ska det bygga på att man känner till oss, att vi är trovärdiga. Enda sättet att göra det är att träffas, lära känna varandra, se vad man går för. Det räcker inte med bara skriftlig information.

Hur påverkar det konkurrensen mellan företagen?

– Alla omställningsföretag har någon typ av kontaktskaperi. Så är det. Men i grunden är branschen självsanerande. Det spelar ingen roll om vi så bjuder på Grand Hotel i Stockholm om vi inte är en bra omställningsleverantör. Det kanske funkar en gång, men sen är det kört. Det viktigaste är nätverk och kunskaper om arbetsmarknaden.

– Och ingen väljer en omställningsleverantör för att de får en frukost en gång i månaden.

Varför gör ni det då om det inte har betydelse? 

– Ombudsmän och andra fackliga företrädare är precis lika upptagna som andra. Frukost ska man ändå äta, varför inte skapa ett tillfälle då man kan prata. Tid är bristvara för de flesta. Frukost och lunch är bra tillfällen. Enkelt och otvunget.

Enligt en expert kan vissa av era erbjudanden handla om lagbrott, givande av muta. Hur kommenterar du det?

– Jag vet inte om jag vill kommentera det. Det här är väldigt enkla former. Vi kräver ingen motprestation. Vare sig uttalat eller underförstått.

Kravet på motprestatation är inte relevant, enligt lagstiftningen. Huruvida den fackliga företrädaren väljer er eller inte har ingen betydelse.

– Jag vet inte om du väljer att ha den vinkeln, men i vårt fall handlar det om att skapa tillfällen där man kan mötas. Vi försöker inte smörja någon.