Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

DA granskar arbetsmiljöbrott

Så straffas företag vid dödsolyckor

Företagen betalar i snitt 1,3 miljoner kronor i böter. Räknat på genomsnittsomsättningen motsvarar det 0,05 procent.

Så gjordes undersökningen

  • Dagens Arbete har sammanställt alla företagsböter som dömts för vållande till annans död i arbetsolycka åren 2004 till 2013.
  • Bötesbeloppen har jämförts med företagens omsättning året innan domen föll. Många av de dömda företagen ingår i stora multinationella koncerner, men i de fallen har bara siffror från den svenska verksamheten använts. Informationen är hämtad från Retriever.

Företagsbot är en böter som kan ges företag när de begår brott inom verksamheten, till exempel bryter mot regler om arbetsmiljö. Som lagstiftningen ser ut i dag baseras inte boten på företagets ekonomiska situation. Beloppet som kan dömas är 5 000 kronor till 10 miljoner kronor, och avgörs av vilket typ av brott företaget döms för. Åklagarnas riktlinjer är att en dödsolycka på jobbet ska leda till minst
1 miljon kronor i företagsbot, oavsett vad företaget tjänar. Det kan jämföras med det personliga straffet dagsböter som till skillnad från företagsboten baseras både på hur allvarligt brottet är och den dömdes ekonomi.

DA:s sammanställning visar att snittsumman som dömts för dödsolyckor de senaste tio åren är 1,3 miljoner. Jämför man boten med företagens omsättning motsvarar den i genomsnitt 0,05 procent.

Dömda för vållande till annans död på jobbet:

 2004–2008: 18 domar

  • Personligt ansvar: 14 (78 %)
  • Personligt ansvar och företagsbot: 3 (17 %)
  • Bara företagsbot: 1 (5 %)

2009–2013: 17 domar

  • Personligt ansvar: 3 (18 %)
  • Personligt ansvar och företagsbot: 5 (29 %)
  • Bara företagsbot: 9 (53 %)


Läs alla artiklar i granskningen:

”Summan spelar ingen roll för företagen”
Politikerna svarar – ska straffet för arbetsmiljöbrott skärpas?

Läs mer:

Kajsa Nilsson

Läs mer på samma tema:

Orsaka dödsolycka – inte värre än att stjäla mobil

Den som blir dömd för att ha orsakat någons död på jobbet kan räkna med ett lindrigt straff. 60 dagsböter och villkorlig dom är genomsnittet – ett straff man också kan få för att exempelvis stjäla en mobil.

"Summan spelar ingen roll för företagen"

Företagsbot är en vanlig påföljd när någon dör på sitt jobb. Åsikterna om det går isär. Vissa tycker att boten är ett mer rättvist straff än det personliga ansvaret, medan andra menar att den tar udden ur allvaret att bryta mot arbetsmiljöbestämmelserna.

Kriminologen: "Väldigt milt straff för så grovt brott"

DA:s granskning visar att genomsnittstraffet för vållande till annans död i arbetsolycka är 60 dagsböter och villkorlig dom.

Politikerna svarar: ska straffet för arbetsmiljöbrott skärpas?

Enkät

Läs mer från Dagens Arbete:

Om Gustaf, Johan och det nya arbetslivet

Elinor Torp har skrivit en bok om det nya arbetslivet och olyckan som aldrig hade behövt hända.

Rättegången mot Nordkalk

Nordkalk åtalas för kalkugnsolycka

Nästan fyra och ett halvt år efter den omtalade kalkugnsolyckan i Luleå 2011 åtalas Nordkalk och en tidigare arbetsledare. "Det har varit enormt frustrerande att det tagit så vansinnigt lång tid", säger Lars-Erik Löfroth, pappa till Johan Löfroth som omkom i olyckan.

"Med lite tur har jag spelat roll"

FÖRELÄSAREKalkolyckan för fyra år sedan tog jobbarkompisen Johans liv - men Gustaf Seppelin Solli undkom döden. Nu föreläser han om sin olycka på industrier och skolor runtom i landet. Se DA:s drabbande bildspel. Läs Elinor Torps reportage - eller ladda ner hennes inläsning.

3

Åtal för dödsolycka vid SSAB

DödsolyckaSSAB riskerar fyra miljoner i företagsbot för dödsolyckan i Luleå 2013 då två arbetare dränktes i stenkolstjära. Dessutom åtalas en ansvarig chef för vållande till annans död.

1

Grävmaskinist omkom i sprängolycka

En 25-årig grävmaskinist omkom vid en explosion i ett dagbrott i Vångaberget i nordöstra Skåne.

Ny rättegång om dödsolycka på vindkraftverk

För fyra år sedan dog en arbetare efter fall i ett vindkraftverk. Nu börjar en ny runda i domstolen.

2

Tre misstänkta för dödsolyckan på Nordkalk

Döden på jobbetUtredningen av dödsolyckan på Nordkalk i Luleå, där Johan Löfroth dog och Gustaf Seppelin Solli skadades mycket svårt, har tagit nya steg framåt.

Friande dom överklagas

Dödsolyckan vid IdreTingsrätten friade ägaren och företaget för dödsolyckan utanför Idre 2010. Men nu överklagar åklagaren domen: – Mora tingsrätt har enligt min mening gjort en felbedömning, skriver arbetsmiljöåklagare Aino Alhem.

Södra Timber misstänks för dödsolycka

ArbetsmiljöSödra Timber AB har delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott och riskerar företagsbot för dödsolyckan på Ramkvillas sågverk i augusti 2013. Då omkom en 61-årig anläggningsarbetare.

Åtal för dödolyckan i Braviken

Holmens bruk i Braviken åtalas för dödsolyckan i augusti 2011 då en 47-årig operatör omkom. Arbetsmiljöåklagare Bengt Svensson yrkar företagsbot på en miljon kronor för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Företaget har erkänt gärningen och godtar företagsboten.

Åtal för dödsolycka i Mellansel

Box Rexroth Mellansel AB utanför Örnsköldsvik åtalas för dödsolyckan i mars 2012 då en 62-årig operatör klämdes ihjäl. Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson yrkar en miljon kronor i företagsbot.

Femte dödsolyckan – hittills ingen dömd

Måndagens dödsolycka är den femte sedan 2003 på SSAB i Luleå. Hittills har ingen av dem kommit upp i domstol.– Det är konstigt att när man tidigare hittat så många fel att det inte räckt för åtal och fällande dom, säger huvudskyddsombudet Roger Forsberg.

Klämdes ihjäl i serviceverkstad

DödsolyckaEn chaufför i 60-årsåldern omkom på måndagen i en serviceverkstad på Arendal i Göteborg. Han klämdes fast mellan flaket och hjulhuset på en trailer.

"Vi får acceptera domen och ta konsekvenserna"

Dagens hovrättsdom sätter punkt för en oerhört tragisk händelse konstaterar Munksjö Paper Billingsfors platschef, Ulf Maxén.

Munksjö Paper fälls i hovrätten

Munksjö Paper i Billingsfors får böta 1,5 miljoner kronor för den olycka för tre år sedan som kostade en anställd livet. – Det var överraskande. Det är inte ofta någon fälls för arbetsmiljöbrott, säger Pappers huvudskyddsombud Stein Begby på företaget.

Vattenfall åtalas för dödsolycka på Ovako Steel

Ovako SteelVattenfall Service Nordic AB och en arbetsledare vid företaget åtalas för dödsolyckan vid Ovako Steel i Hofors 2011. Då omkom en 48-årig elektriker när han fick elektrisk ström genom kroppen.

Taket på mesasilon där dödsolyckan skedde. Foto: SÖREN HÅKANLIND

Hovrätten prövar dödsolyckan i Billingsfors

BillingsforsDödsolyckan på Munksjö Billingsfors i augusti 2011 tas nu upp av hovrätten för Västra Sverige. Företaget friades i tingsrätten, men den domen överklagades och ska nu synas av jurister i högre instans.

En person delgiven misstanke för dödsolyckan på Nordkalk

Utredningen av dödsolyckan på Nordkalk i Luleå 2011 har tagit ett steg framåt:– En person har delgivits misstanke för arbetsmiljöbrott, säger arbetsmiljöåklagare Stig Andersson.

Ikea Industry frias för dödsolycka

Lycksele tingsrätt frikänner Ikea Industry, tidigare Hedlunda Industrier, för dödsolyckan i november 2011. Även de två åtalade cheferna frikänns.

Krävs på 2 miljoner för dödsolycka

Dödsolyckan på Hedlunda IndustrierTvå miljoner tjugofemtusen kronor i företagsbot. Det riskerar Ikea Industry, tidigare Hedlunda Industrier i rättegången om dödsolyckan den18 november 2011. Dåvarande verkställande direktören och en tjänsteman är också åtalade. Rättegången som nu pågår vid Lycksele tingsrätt beräknas vara avslutad på måndag.

Fem operatörer på bruket och ingen av dem har högskoleutbildning. Lars-Åke Ny, Per Sundkvist, Dan Blomqvist, Jan Lagnert och Cecilia Hägg. Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

Ledningens krav oroar de anställda

Det blir svårare för personer med låg utbildning att få jobb inom industrin. Stora Enso-ägda Kvarnsveden i Borlänge är det första pappersbruket i landet som kräver att alla nyanställda operatörer ska ha högskoleutbildning. Detta trots att bara en av tio Pappersmedlemmar lever upp till kraven.

Redan innan Arbetsdomstolen kom med sin dom hade Johan fått nytt jobb som tekniker.  Foto: LISELOTT RYDBERG SÖRENSEN

”Tragiskt hur de håller på”

När Johans visstidsanställning som mekaniker tog slut hade han rätt till ett nytt jobb på bruket. Men i stället anställde Stora Enso Kvarnsveden sju personer med högskoleutbildning till de lediga operatörstjänsterna. – Det känns som att de tycker att mekanikerna duger till skitgörat, men inget mer, säger han.

Dödsolyckan vid SSAB:s koksverk till åklagare

Arbetsmiljöverket begär åtalsprövning av dödsolyckan vid SSAB:s koksverk i Luleå i oktober förra året. Då dränktes två industriarbetare av stenkolstjära.

Flera trätekniska utbildningar läggs ner

YrkesprogramGymnasieskolorna har svårt att locka elever till yrkesprogrammen. På senare år har flera trätekniska linjer lagts ned i brist på sökande. Andra läggs på is.

Jönköpingsföretag döms till en miljon i företagsbot

DödsolyckaJönköpings tingsrätt har dömt Topiro Entreprenad AB till en miljon kronor i företagsbot för dödsolyckan i augusti 2012. Då klämdes en 26-årig betongvaruarbetare till döds av fallande betongblock.

Foto: THORD NILSSON

15 miljoner i företagsbot yrkas för dödsolyckan

LKABFem företag åtalas för dödsolyckan 2010 då far och son omkom i Vitåforsgruvan i Gällivare. För varje företag yrkas minst tre miljoner kronor i företagsbot.

Hägglunds misstänks för dödsolycka

Hägglund Drives i Mellansel utanför Örnsköldsvik riskerar företagsbot efter att ha delgivits misstanke för dödsolyckan i mars 2012. Då klämdes en 62-årig operatör ihjäl.

Scania åtalas för dödsolycka

Scania i Södertälje och dotterbolaget Dynamate Industrial AB åtalas för dödsolyckan i november 2010. Åklagren yrkar sammanlagt fyra miljoner kronor i företagsbot. Dessutom åtalas två chefer och en projektledare på de båda företagen för arbetsmiljöbrott.

Ur Dagens Arbete nr 5 2014.

"Det är lite som att leka med dockor"

Från Vietnamkrig till vinster i välfärden – Robert Nyberg har tecknat politisk satir i 40 år. Nu har han vunnit pris som årets läsfrämjare av föreningen En bok för allas vänner.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.