Industriarbetarnas tidning

Chefen vägrar att betala trots domen

17 juni, 2014

– De som säger att jag betalat för lite lön ljuger. Jag lurar inte dem som jobbar åt mig, säger Ekrem Ardil, Yussufs tidigare chef och ägare till Ardil Transport AB. Han vägrar att följa tingsrättens dom.

De låga beloppen på Yussufs lönekonto förklarar Ekrem Ardil med att Yussuf var skyldig honom pengar. Han drog av pengar från lönen som en avbetalning på skulden. Det hävdade han också i domstolen, men rätten trodde inte på honom eftersom det varken fanns kvitton på lånet eller vittnen.

Det är fler som säger att du lurat dem på lön. Hur kommenterar du det?

– Vem är det som fått mindre? Kom hit med dem till mig. Upp till bevis, säger jag. Jag kan betala dubbelt tillbaka, eller tredubbelt. Men det är bara lögn.

När Dagens Arbete kontaktar Ekrem Ardil svarar han med ett av sina andra företags namn, Södermalms Däck & Bilrekond AB. Han har ett fyrtiotal anställda, säger han. Han räknar upp sex personer med nystartsjobb och tre med instegsjobb. Men han funderar på att säga upp några av dem. En del av dem kan inte jobbet, de förstör bilarna och de talar alltför dålig svenska, enligt Ekrem Ardil.

– Ändå får de en lön på mellan 19 000 och 23 000 kronor i månaden, säger han.

Men du betalar inte hela summan …

– Mig kostar de mellan 6 000 och 7 000 kronor i månaden.

Han är också trött på Arbetsförmedlingens byråkrati. Vill han fråga om något hamnar han i en väntekö med 40 personer före.

Ardil Tranport AB, som ska betala tillbaka skulden och skadeståndet till Yussuf, har du försatt i konkurs. Bolaget är tömt på alla tillgångar, kommentar?

– Varför undrar du? Det är inte din sak.

Har du fört över tillgångarna till något av dina andra företag?

– Det ingår inte i ditt arbete att fråga sånt. Är du advokat? Domare? Polis?