Replokalen är en magisk plats

Hur mycket får drömmar kosta?, undrar Carl-Einar Häckner.

Striden om tiden har börjat – igen

Precis som företagsledare kräver ökad förutsägbarhet av politiken behöver arbetarna känna ökad förutsägbarhet i arbetet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar nystartsjobb

Yussuf blev lurad på 80 000

Yussuf skulle äntligen kunna skaffa en egen bostad. Men nystartsjobbet på bilverkstaden blev inte som han tänkt sig, han fick inte den lön han hade rätt till. Här berättar Yussuf.

”Verkstaden var så liten, så ibland var vi tvungna att jobba ute med bilarna, på gården. Mitt i vintern. Metallen var iskall. I början bad arbetsgivaren mig att jobba i helgerna också, för att han var ensam och just startat sitt företag. Jag trodde att det var något tillfälligt, men det bara fortsatte. 

Vi hade kommit överens om en lön på 18 500 kronor i månaden. Det var också den uppgiften Arbetsförmedlingen fick. Men det blev aldrig så mycket. Jag fick flera tusen mindre. Och övertidsarbetet på helgerna gav inget extra. Jag klagade men fick bara höra att pengarna skulle komma, att jag måste vänta. 

När jag kom hem på kvällarna var jag så trött att jag ramlade ner i sängen. Jag somnade direkt, orkade inte ens ta en dusch. Jag, som alltid älskat mitt arbete, tappade lusten att jobba. Vad var meningen med ett liv som det här? Jag mådde dåligt.

Till slut sa jag nej när chefen ville att jag skulle jobba ytterligare en lördag. Då skrek han att jag lika gärna kunde lämna tillbaka nycklarna och aldrig mer komma tillbaka. Det var då jag tog kontakt med facket. Ombudsmannen där förklarade att en uppsägning först gäller när den är skriftlig så jag gick tillbaka dit och jobbade. Det krävde mycket tålamod, men jag gjorde det. Jag försökte koncentrera mig på jobbet.

Jag kände mig kränkt. Min chef var arg över att jag gått till facket. Jag var rädd för att han skulle hitta på saker som att något försvunnit från verkstaden. Att jag tagit med mig det.

Företaget fick 11 600 kronor i månaden i stöd av Arbetsförmedlingen för att jag hade ett nystartsjobb. Jag vet det, det står i beslutet som jag fick. Det är egentligen helt fel. Det finns ju lediga jobb som bilmekaniker, Det är bara att gå in på Arbetsförmedligens listor och titta. Företagen utnyttjar det här. Varför ska de ha bidrag? De skulle anställa ändå.

Det var jättesvårt att klara sig på pengarna jag fick ut. Det blev inte mer än några tusenlappar i månaden. Jag bodde hos en kompis. Jag hade inte råd att köpa biljett på tunnelbanan. Jag hoppade över spärrarna. En gång åkte jag faktiskt fast och fick böta 1 200.  De stoppade mig vid utgången och frågade efter leg. Då gick det inte att komma undan.

Nu tror jag att det kan bli bättre. Facket har hjälpt mig och jag har vunnit i domstol. Företaget som lurade mig på pengar ska betala tillbaka 80 000 kronor i lön, plus 25 000 kronor i skadestånd. När jag fick reda på det tänkte jag först att vi skulle ha råd med mycket. Jag skulle kunna ta körkort och vi ville köpa grejor till barnet som vi väntar. Men nu har företaget gått i konkurs. Enligt facket ska jag ändå få ut en del av mina pengar, genom den statliga lönegarantin. 

Det är ett konstigt system. Jag vet att han som äger företaget utnyttjat möjligheten att gå i konkurs tidigare. Är det staten som ska betala hans kostnader? Finns det ingen moral? 

Jag hittade ett bra arbete efter att jag slutat på det andra jobbet. Det var en snäll chef. Jag jobbade där några månader. Det var ett vanligt jobb, utan bidrag från Arbetsförmedlingen. Han hade inte råd att ge mig jobb under vintern. Han sa att jag kunde börja i vår igen. Men det blir inget. Han har tagit hit en mekaniker från Turkiet som ska jobba hos honom.

Jag söker jobb hela tiden. Jag var nära att få jobb på Mekonomen, men det blev nej eftersom jag inte har något körkort. Många man ringer till frågar om man har rätt till nystartsjobb. Har man inte det är man chanslös. I morgon ska jag ut till Akalla och snacka med en kille som har en verkstad. Kanske kan det bli något. 

Min fru kom till Sverige för några veckor sedan. Hon väntar vårt första barn. Vi vill åka båt, dansa, gå på diskotek. Det kunde vi göra om jag hade många pengar, men jag har inga. Jag har i varje fall många vänner och släkt här. Min fru tycker mycket om Sverige. Hon är tandläkare och kommer från ett land där det är svårt att röra sig fritt som kvinna. 

Domen, att jag fick rätt i tingsrätten, betyder mycket. Jag blev glad. Visst behöver jag pengarna, men det är inte allt. Jag hade hoppats att få rätt, inte bara för mig själv utan också för alla andra som blir utnyttjade. Även de kan vinna, om de vågar anmäla.” 

Berättat för Jeanette Herulf. Yussuf är ett fingerat namn. 

Läs alla artiklarna i granskningen:

”Vi utnyttjas utan att någon bryr sig”
Chefen vägrar att betala trots domen
’’Det är för lätt att fuska’’
Ministern: ”Jag kommer aldrig acceptera fusk’’

 

Läs mer:

Läs mer på samma tema:

Många företag man ringer till frågar efter nystartsjobb. De vill ha billig arbetskraft. Har man inte rätt till det är man chanslös, säger Yussuf, som egentligen heter något annat. Foto: REBECKA UHLIN

"Vi utnyttjas – ingen bryr sig"

NystartsjobbAllonias Sebhartu slog larm. Facket slog larm. Yussuf blev lurad på lön och vann i tingsrätten. Ändå fortsätter Arbetsförmedlingen att betala ut bidrag till arbetsgivaren.

 

Ministern: "Jag kommer aldrig acceptera fusk"

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson överväger åtgärder för att minska risken för felaktiga utbetalningar.

 

Chefen vägrar att betala trots domen

– De som säger att jag betalat för lite lön ljuger. Jag lurar inte dem som jobbar åt mig, säger Ekrem Ardil, Yussufs tidigare chef och ägare till Ardil Transport AB. Han vägrar att följa tingsrättens dom. 

 

Läs mer från Dagens Arbete:

JO-kritik mot Arbetsförmedlingen

Trots att han gjort allt rätt fick en arbetssökande flera gånger veta att han riskerade sanktioner. JO kritiserar Arbetsförmedlingen och anser att de måste se över sina rutiner.

5

En bespottad reform går i graven

DA reder utDen hårt kritiserade arbetsmarknadsåtgärden fas 3 med nästan 40 000 deltagare läggs ner. Men avvecklingen går trögt och tar tid.

6
Ylva Johansson från en pressträff i Rosenbad på tisdagen. Foto: TT

"Idag börjar utfasningen på riktigt"

Fas 3Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson bekräftar nu DA:s uppgifter om att inflödet till Fas 3 ska strypas.

7
.

"Det är för lätt att fuska"

En femtedel av arbetsgivarna som tar emot nystartsjobbare får felaktiga bidrag. Det finns inget övre tak för lönerna och reglerna är få.

Tveksamma prestationer. Kornelia Ender (simning), Jari Isometsä (skidor), Tommy Simpson (cykel), Wilf Paiement (ishockey), Marion Jones och Ben  Johnson (friidrott) är idrottsutövare som passerat gränsen för det tillåtna.  Foto: TT NYHETSBYRÅN

Historien bakom fuskarnas ansikten

Fred Lorz tog bilen till maraton-segern i St Louis OS 1904 medan mer miljömedvetna Rosie Ruiz klev av tunnelbanan strax före målgången i New York Maraton 1979. Två fuskare i sportens underbara värld.

"Det är inget fel på regelverket"

Frågan om olagligt statsstöd i Fas 3 är Arbetsförmedlingens ansvar, meddelar arbetsmarknadsdepartementet. Rättschefen kan inte svara på om bidrag till Fas 3-företag är olagligt statstöd.

Återupprätta Arbetsförmedlingen

I förra veckan skrev DA om att antalet arbetslösa som når fas 3 fortsätter att öka. I mars väntas en toppnotering på nästan 36 000 personer. Detta trots att riksdagen har röstat för att stoppa inskrivningen till fas 3.

Arbetsmarknadsminister – till vad?

Massarbetslösheten består. Långtidsarbetslösheten biter sig fast och ungdomsarbetslösheten ställer hela generationer i ett utanförskap som skapar allt annat än framtidstro.

Otrygghet har ersatt utanförskap

I dag får vi en försmak av valårets kommande debatter. I riksdagen hålls partiledardebatt. Upplägget är känt på förhand: Regeringen hävdar att det mesta är bra. Oppositionen säger tvärtom att det mesta är uselt.

"Jag blir så in i helvete förbannad"

– Samhället håller på att krackelera. Jag blir så in i helvete förbannad, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson på seminariet om LO:s rapport Två år efter SAAB-kraschen. Han syftade på Arbetsförmedlingens urholkade uppdrag.

Saab-uppsagda underkänner Arbetsförmedlingen

RapportFörvirring och besvikelse över Arbetsförmedlingens insats. Men många pluspoäng till omställningsföretaget Startkraft. Det är huvuddragen i intervjuer med före detta Saab-arbetare som ingår i LO-rapporten ”Två år efter SAAB-kraschen”.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dubbla uppdrag för Proffice – hyr ut omställda till sina gamla jobb

För ett år sedan sades de upp från Husqvarna och fick omställningsstöd av Antenn. Nu kommer en del att hyras in igen. Via Antenns eget moderbolag Proffice. – Jag förstår att folk blir förbannade och irriterade, säger Lars Nilsson, ombudsman på IF Metalls avdelning i Jönköping.

Foto: JESSICA GOW

Privata förmedlare ger inte fler jobb

StudieChanserna att få ett jobb är lika, vare sig du får hjälp av Arbetsförmedlingen eller ett privat företag som de anlitat. Det visar en färsk studie.

Arbetsförmedlingen: Fler måste få utbildning

Ge oss utbildning i stället för samtal med coacher. Det säger flera av dem som Dagens Arbete intervjuat om omställningsstödet TSL. Både TSL själva och Arbetsförmedlingen lyfter frågan om fler möjligheter till utbildning, framför allt för äldre.

Misslyckad arbetsförmedling beror på politiken

Allt sedan den borgerliga alliansen inledde sin regeringsperiod har Arbetsförmedlingen kommit allt längre bort från att förmedla jobb och att ge arbetslösa de verktyg som behövs för att snabbt kunna gå vidare på arbetsmarknaden.

"Det är tufft för oss arbetslösa"

Thomas Hammarström, arbetslös IF Metallare från Bengtsfors tycker att det är för tyst om de arbetslösa.

Nu måste arbetslösa skriva rapporter

Från och med idag skärps kraven på de arbetslösa. En gång i månaden måste varje arbetslös skicka in en aktivitetsrapport till Arbetsförmedlingen. – Skit, säger Olle Åkerlund, kassaföreståndare för IF Metalls arbetslöshetskassa.

Nytt projekt ska få ungdomar till industrin

Arbetsförmedlingen, Teknikföretagen och IF Metall går nu ihop för att rekrytera arbetslösa ungdomar till industrin.

De dolda olyckorna

Håkans döttrar väntar fortfarande på svar. Varför dog pappa på jobbet? Foto: ROGER VIKSTRÖM

Praktikplats blev slutet för pappa

GuldspadenomineradArbetsförmedlingens praktikplats blev Håkans död. Han skickades ut till Sveriges farligaste jobb med en motorsåg i handen. Ett år senare väntar döttrarna fortfarande på svar. Varför dog pappa?

Kiruna kommun medverkar på mässan och räknar med att det förutom gruvjobb, kommer att finnas 500 nya jobb inom bland annat förskolan och vården fram till år 2020.  Foto: FREDRIK PERSSON

Mässa ska locka folk till gruvan

Gruvindustrin växer snabbt och gruvföretagen skriker efter arbetskraft. Sammanlagt handlar det om tusentals jobb. I morgon arrangeras en mässa i Luleå som ska locka folk till gruvorna.

Arbetsgivare får tydligt ansvar för praktikanter

Arbetsförmedlingen slår nu fast att det är arbetsgivarna som ansvarar för praktikanters arbetsmiljö. Efter Dagens Arbetes larm om att praktikanter ofta drabbas av allvarliga olyckor ska informationen bli tydligare.

Lars-Göran Larsson och Eva Haglund trivs i skogen - men erättningen för Fas 3-jobbet är svår att leva på. Foto: Thomas Karlsson

"Regeringen skickar ut oss för att få snygga siffror"

”Avlastningsstation. Förvaring.” Domen över Arbetsförmedlingens program är hård bland deltagarna i Skogsstyrelsens projekt i Gävle.

”Alla tjänar på oss”

”Avlastningsstation. Förvaring.” Domen över Arbetsförmedlingens program är hård bland deltagarna i Skogsstyrelsens projekt i Gävle. –  Hur ska det här leda till jobb? undrar de.

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Det "omfattande" fusket: 0,04 procent

Försäkringskassans jakt på bidragsfuskare ledde till 320 fällande domar förra året. Trots att fusket beskrivits som ”omfattande” utgjorde det endast 0,04 procent av alla utbetalningar 2009, visar Dagens Arbetes och Dagens Arenas granskning.

Det "omfattande" fusket: 0,04 procent

Stigande arbetslöshet i industrin

Arbetslösheten fortsätter att öka inom industrin, trots optimistiska besked från Arbetsförmedlingen. Inom GS område, som är skogs- och träindustrin och den grafiska branschen, ökade andelen arbetslösa med 1,7 procent under förra årets sista månader.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.