Industriarbetarnas tidning

Här är imperiets kärna

9 september, 2014

Skrivet av

Medlemmar i Plymouthbröderna har byggt upp ett företagsimperium inom tillverkningsindustrin som omsätter 678 miljoner kronor. Dagens Arbete har kartlagt 38 svenska aktiebolag som kan knytas till Plymouthbröderna.

Många av företagen ligger i småländska Ljungby och Smålandsstenar, där de flesta av rörelsens medlemmar bor. Men det finns också bolag kring Stockholm och Göteborg samt i Helsingborg.

Enligt de senaste årsredovisningarna gjorde bolagen vinster före skatt på över 40 miljoner kronor. Antalet anställda var drygt 200 personer.

Bolagen säljer lastpallar, plastprodukter, stängsel, persiennmateriel, trätofflor med mera. Barnen, företrädesvis pojkarna, börjar jobba och hjälpa till i unga år. Det finns vittnesmål om att unga söner kört truckar utan truckkörkort. Ibland har de varit påverkade av alkohol.

Anställda har sett unga pojkar jobba hårt med farliga maskiner. Dagens Arbete har varit i kontakt med flera personer som jobbat på sektmedlemmars företag. De vågar inte vara fackligt anslutna, Plymouthbröderna vill inte teckna kollektivavtal med facken.

Helst vill de enbart anställa sina egna medlemmar. Saknas kompetens anställs utomstående som kan få i uppgift att lära ut arbetsuppgifter. Sedan sägs de upp.

Plymouthbröderna anses vara duktiga entreprenörer och goda affärsmän. Bröderna jobbar flitigt och tar sällan semester. Familjerna hjälps åt för att göra företagen framgångsrika.

Rörelsens kvinnor kan ibland ha jobb på kontoren. Sektens bibeltolkning har varit att kvinnor inte får inneha positioner där de står över männen.

Se listan med företagen här.