”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar Plymouthbröderna

Skolan inspekterades senast i maj 2014. Foto: ANDERS ANDERSSON. Bilden är från 2007

Skolan tillåts isolera barnen

Kritiker menar att Laboraskolan är en skattefinansierad hjärntvätt där Plymouthbrödernas barn isoleras från övriga samhället. Flera gånger har skolan kritiserats av Skolinspektionen.

Laboraskolan

  • Startade 2007 med årskurserna 6–9 och ett industrigymnasium.
  • 2011 fick skolan tillstånd att utöka verksamheten med årskurserna 1–5.
  • 58 elever gick på skolan i våras.
  • I aktiebolagets styrelse sitter enbart medlemmar i Plymouthbröderna.

2007 startade Plymouthbröder Laboraskolan i Långaryd utanför Smålandsstenar. Som andra friskolor finansieras skolan med skattemedel. Skolan är öppen för alla men kommunen känner inte till att några andra än sektens barn gått på skolan. Enligt skolledningen ser utbildningen ut som på andra skolor.

Jakob Widström, ombudsman på Lärarnas riksförbund:

– Jag ser skolan som skattefinansierad hjärntvätt. Lagar stiftade av Sveriges riksdag gäller inte för de här eleverna. Det här med människors lika värde och att det ska finnas möjlighet att förverkliga sig själv i det svenska studiesystemet gäller inte för de här eleverna.

Jakob Widström berättar att han aldrig har stött på en skola som är så sluten gentemot resten av samhället.

Han får medhåll av tidigare rektorn Kjell Blomster, som har haft en konflikt med skolans styrelse. Enligt honom finns skolan främst till för att hindra barnen från att träffa andra barn.

– Genom att tillåta skolan hjälper staten till att föra över sektkulturen till ännu en generation, säger han.

Barnen skickas till skolan från olika delar av landet (se grafik).

Förre rektorn Kjell Blomster:

– Det är orimligt att barnen fraktas på det sätt som görs.

Under minst två läsår bedrevs en omfattande distansundervisning på hemorterna. Något som Skolinspektionen kraftfullt har kritiserat.

Skolinspektionen har bland annat slagit ner på brister i saklighet och allsidighet, att skolan inte följer likabehandlingsplanen och att föräldrarna har för stort inflytande över undervisningen.

Tidigare lärare berättar om att litteraturen som eleverna läste måste godkännas av föräldrarna. Vilhelm Moberg, Jonas Gardell och Pär Lagerkvist är exempel på författare som inte tilläts.

– Lärare har berättat för mig att det är som en regisserad teaterföreställning när Skolinspektionen kommer på besök. Lärarna instrueras av rektorn om vad de ska säga. Om de inte gör det riskerar de att få sparken, säger Jakob Widström.

Skolinspektionens uppdrag är att se till att skolan följer skollag och läroplaner. Laboraskolan är ett pågående ärende. Därför vill undervisningsrådet Ulrika Palm inte uttala sig, men säger:

– Hur barn har det i sitt hem eller andra saker är ingenting som vi har befogenheter att titta på.

Kjell Blomster kräver att skolan måste granskas på djupet.

– Det har aldrig gjorts. Skolinspektionen kan inte göra något åt isoleringen barnen utsätts för.

Styrelsen svarar på kritiken: ”Skolan är öppen för alla”

Statssekreteraren: ”Mångfald och bredd vore bättre” 

Läs mer:


md@da.se

Läs mer på samma tema:

"Jag berättar för att rädda barnen"

I förmiddags var John, som hoppat av från sekten Plymouthbröderna med i Malou efter tio i TV4. – Jag försökte få fram att det är fel att sekten får driva skola, sa John efteråt.

”Jag sticker hellre och riskerar att förstöra mitt eget liv än stannar, skaffar fru och barn och förstör en hel familj”, tänkte John innan han lämnade Plymouthbröderna.  Foto: NICKE JOHANSSON

Så lyckades John lämna sekten

Plymouthbröderna är en sluten religiös sekt. Medlemmar driver en kritiserad friskola och kontrollerar ett industriimperium som är fientligt mot facket. Dagens Arbete har träffat John, en av få som lyckats slita sig loss från sekten.

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken

Plymoutbröderna svarar på sektkritiken"Beskrivningen stämmer dåligt in"

Laboraskolans styrelse svarar: "Skolan är öppen för alla"

Laboraskolans styrelse svarar:"Skolan är öppen för alla"

Stäng sektskolan!

LedareNär kan en skola stängas? Uppenbart kan skolor konkursas och privata ägare plötsligt ta sin hand ifrån eleverna. Det har vi sett flera exempel på i vinstmaximeringens tid. Men när kan staten av kvalitetsskäl stänga en skola?

Här är imperiets kärna

FöretagsimperiumDagens Arbete har kartlagt 38 svenska aktiebolag som kan knytas till Plymouthbröderna.

Plymouthföretagen svarar: "Vi följer arbetsrätten"

Plymouthföretagen svarar:"Vi vill klargöra att kyrkan inte äger, driver eller ha någon inverkan på företagen", skriver företrädare för bolag ägda av Plymouthbröder.

Läs mer från Dagens Arbete:

Skolan inspekterades  senast i maj 2014. Foto: ANDERS ANDERSSON. Bilden är från 2007

"Laboraskolan har inte förändrats på djupet"

Skolinspektionen har fler gånger kritiserat Laboraskolan. Skolan har varje gång åtgärdat bristerna. – Jag kan nu konstatera att förändringarna inte har skett på djupet, säger Tommy Lagergren, avdelningschef på Skolinspektionen.

Plymouthföräldrar kritiserar Skolinspektionen

”Vi blev helt chockade”, ”kränkande frågor”, ”rent diskriminerade.” Föräldrar till elever på Laboraskolan är kritiska mot Skolinspektionen efter det senaste tillsynsbesöket. Föräldrarna kräver att inspektörerna inte kommer tillbaks till skolan igen. Ett föräldrapar har också JO-anmält inspektörerna.

Stark kritik mot Laboraskolan i ny rapport

DA granskar PlymouthbrödernaI en ny rapport riktar Skolinspektionen stark kritik mot Laboraskolan. Eleverna får inte lära sig att tänka kritiskt, lärarna saknar kompetens och ger inte allsidig undervisning. Yrkes- och studievägledningen är nästan obefintlig.

Statssekreteraren: "Mångfald och bredd vore bättre"

– Friskolan behåller sitt tillstånd så länge man följer skollag och läroplaner, säger statssekreterare Bertil Östberg.

Stoppa skolhaveriet

LedareAlliansregeringens utbildningspolitik ser vi nu konsekvenserna av. Skolverket har kommit med ännu en rapport om bottenrekord för svensk skola. Andelen elever som inte får godkänt i nionde klass har ökat dramatiskt och nytt rekord slogs i vårs. Hela 13,1 procent klarar inte sin behörighet till gymnasiet.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.