Industriarbetarnas tidning

Skatte­verket: ”Vi trodde inte att det skulle bli så stort”

27 november, 2014

Skrivet av Marie Edholm och Hans Strandberg

På Skatteverket är man väl medveten om att deras hantering riskerar att slå hårt mot tryckeriernas kunder. – Samtidigt har vi vårt uppdrag att driva in skatt, säger Susanne Malmborg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av EU-domen gör att kunder som inte har gjort fel krävs på den moms som tryckerierna har fått tillbaka.

– Vi har förståelse för att folk undrar varför vi driver frågan så hårt, säger Susanne Malmborg

Varför gör ni det?

– Samtidigt är det vårt uppdrag att driva in skatt, och efter beslutet om att betala tillbaka till tryckerierna så blev följden att vi måste få in skatten från annat håll.

Ni kunde ha nekat tryckerierna?

– Nej, det kunde vi inte efter att ha tolkat EU-domen som att tryckerierna framställer varor och inte tjänster, och därmed ska de ha den lägre momssatsen.

Enligt en skattejurist som jobbade på Skatteverket när EU-domen kom, var det flera anställda som kämpade starkt emot att pengarna skulle betalas ut till tryckerierna, de ansåg att det gick att hävda att det handlar om ”obehörig vinst”.

– Obehörig vinst finns inte som begrepp i skattelagstiftningen och kan inte användas. Momsen har diskuterats mycket här, eftersom frågan engagerar är det inte konstigt att det finns olika syn på saken, svarar Susanne Malmborg.

Hade ni räknat med att det skulle bli så här stort?

– Nej.

Har ni någon gång tänkt att följderna för kunderna blir för stora och att ni bör strunta i kraven?

– Det är klart vi har fört sådana diskussioner och det kan framstå som hårt, det slår oerhört. Men skatten ska bli rätt, och därför är det viktigt att saken prövas i domstol.

När förstod ni att tryckerierna skulle behålla pengarna?

– Jag vet inte om det kan sättas ett datum för detta, men jag vet att Skatteverket i ett pressmeddelande tidigt 2011 skrev att pengarna ska vidare till kunderna.

Skatteverket har betalat ut totalt 3,35 miljarder kronor, medan tryckerierna har krävt 5,2 miljarder. Kunderna har hittills krävts på 1,9 miljarder. Var slutsummorna hamnar kan Susanne Malmborg inte svara på.

Hur mycket har betalats in?

– Vi har inga sådana uppgifter, en del har ju också fått anstånd.

Men hur har ni koll på att pengarna kommer in?

– Systemet känner av det automatiskt. Om till exempel anståndet går ut och det inte blir betalt går det ut en påminnelse, till slut restförs skulden hos kronofogden.

Uppdaterad den 25 mars 2015.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.