”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

Skatteverket: ”Vi trodde inte att det skulle bli så stort”

På Skatteverket är man väl medveten om att deras hantering riskerar att slå hårt mot tryckeriernas kunder. – Samtidigt har vi vårt uppdrag att driva in skatt, säger Susanne Malmborg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av EU-domen gör att kunder som inte har gjort fel krävs på den moms som tryckerierna har fått tillbaka.

– Vi har förståelse för att folk undrar varför vi driver frågan så hårt, säger Susanne Malmborg

Varför gör ni det?

– Samtidigt är det vårt uppdrag att driva in skatt, och efter beslutet om att betala tillbaka till tryckerierna så blev följden att vi måste få in skatten från annat håll.

Ni kunde ha nekat tryckerierna?

– Nej, det kunde vi inte efter att ha tolkat EU-domen som att tryckerierna framställer varor och inte tjänster, och därmed ska de ha den lägre momssatsen.

Enligt en skattejurist som jobbade på Skatteverket när EU-domen kom, var det flera anställda som kämpade starkt emot att pengarna skulle betalas ut till tryckerierna, de ansåg att det gick att hävda att det handlar om ”obehörig vinst”.

– Obehörig vinst finns inte som begrepp i skattelagstiftningen och kan inte användas. Momsen har diskuterats mycket här, eftersom frågan engagerar är det inte konstigt att det finns olika syn på saken, svarar Susanne Malmborg.

Hade ni räknat med att det skulle bli så här stort?

– Nej.

Har ni någon gång tänkt att följderna för kunderna blir för stora och att ni bör strunta i kraven?

– Det är klart vi har fört sådana diskussioner och det kan framstå som hårt, det slår oerhört. Men skatten ska bli rätt, och därför är det viktigt att saken prövas i domstol.

När förstod ni att tryckerierna skulle behålla pengarna?

– Jag vet inte om det kan sättas ett datum för detta, men jag vet att Skatteverket i ett pressmeddelande tidigt 2011 skrev att pengarna ska vidare till kunderna.

Skatteverket har betalat ut totalt 3,35 miljarder kronor, medan tryckerierna har krävt 5,2 miljarder. Kunderna har hittills krävts på 1,9 miljarder. Var slutsummorna hamnar kan Susanne Malmborg inte svara på.

Hur mycket har betalats in?

– Vi har inga sådana uppgifter, en del har ju också fått anstånd.

Men hur har ni koll på att pengarna kommer in?

– Systemet känner av det automatiskt. Om till exempel anståndet går ut och det inte blir betalt går det ut en påminnelse, till slut restförs skulden hos kronofogden.

Uppdaterad den 25 mars 2015.

Läs mer:

Marie Edholm och Hans Strandberg

Kommentera artikeln här.

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.