”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Dagens Arbete publicerade för några veckor sedan ett långt reportage om det som har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, med hjälp av revisionsbolag och skattekonsulter, fått ut totalt 3,1 miljarder från Skatteverket.

De stora förlorarna är i stället deras kunder, som får stå för notan. De har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Nu försöker de i stället i ökande grad dra sina tryckerier inför domstol.

Tidigare i år har bland andra Råd och Rön, Conventus Media House och Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders, i förra månaden stämdes Mittmedia Print av Dagens Samhälle.

Men den riktiga anstormningen under hösten har gällt Sörmlands Grafiska, som fått nära 200 miljoner tillbaka från Skatteverket. Utan dessa pengar hade tryckeriet gått med förlust de senaste tre åren. Till och med i går hade 21 stämningar lämnats in mot tryckeriet vid Nyköpings tingsrätt.

Totalt krävs Sörmlands Grafiska på 40 miljoner kronor plus ränta av tidigare kunder. Här finns mångmiljonkrav från bland annat Aller Media, Egmont Publishing och First Publishing Group, men också krav från tidningen Vi, de hemlösas tidning Situation Sthlm – och telekomjätten Ericsson. Senast i raden att stämma, denna vecka, är Fitness Media.

Bakgrunden till den stora tryckerimomshärvan är en EU-dom, som Skatteverket tolkade som att tryckerierna tillhandahåller en vara (6 procents moms) och inte en tjänst (25 procent).  Tryckerierna har begärt tillbaka moms för åren 2004-2007 och med hjälp av en lucka i lagen har de kunnat behålla pengarna. I vanliga fall ska sådana momsintäkter skickas vidare till kunderna.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) gav i vintras, efter år av processande, Skatteverket rätt att kompensera sina utbetalningar till tryckerierna genom att efterbeskatta kunderna. HFD ansåg samtidigt att kunderna i första hand skulle kräva tryckerierna på pengar.

Men, om det är oskäligt eller orimligt svårt, att få tillbaka pengarna den vägen kan tryckerikunderna få slippa betala till Skatteverket. Fast det räcker inte att kunden skickar en faktura och en påminnelse som tryckeriet vägrar betala. Slutsatsen av ett antal nya domar blir att kunderna måste stämma tryckerierna i tingsrätten.

-Det verkar svårt att vinna själva skatteprocessen genom att argumentera om oskälighet eller orimlighet, åtminstone i Kammarrätten i Stockholm. Det är ännu ett skäl till att vi uppmanar alla våra kunder att stämma sina tryckerier, säger Mattias Fri på skatterådgivningsbyrån Svalner, som företräder runt 40 kunder.

Läs mer:

Hans Strandberg Marie Edholm

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.