”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Tryckerijätten Elanders har tidigare lovat sina kunder att de inte skulle drabbas i den så kallade tryckerimomshärvan. Nu vägrar man betala och stäms därför av flera kunder. På fredag börjar den första rättegången.

Dagens Arbete har i flera artiklar visat hur tryckerimomsen har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, efter råd från skattekonsulter och revisionsbolag, begärt och fått totalt 3,1 miljarder kronor från Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av en dom i EU-domstolen 2010 – som sänkte tryckerimomsen från 25 till 6 procent – samt sena ändringar av svensk lagstiftning skapade ett glapp i lagen. Den luckan gjorde det möjligt för tryckerierna att begära tillbaka moms utan att betala den vidare till sina kunder, menade rådgivarna.

De stora förlorarna blev istället tryckerikunderna. De har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Efter att först ha försökt överklaga skattebesluten drar nu allt fler av dem sina tryckerier inför rätta.
Därför blir utgången av morgondagens rättegång i Göteborgs tingsrätt intressant, den första mot ett stort tryckeriföretag: Förlaget Svensk Byggtjänst kräver 350 000 av sitt gamla tryckeri Elanders Sverige.

Elanderskoncernens alla tryckerier har totalt fått tillbaka nästan 250 miljoner i moms av Skatteverket, enligt den lista DAs publicerade häromveckan .Av dessa har drygt 110 miljoner hamnat hos Elanders Sverige.

-I avtalet mellan parterna framgår att man ska betala gällande moms, och i och med EU-domen så var ju den gällande momsen 6 procent under den aktuella perioden. Elanders har fått tillbaka moms från Skatteverket och då hävdar vi att de i sin tur ska kompensera Byggtjänst som betalat för mycket, säger dess ombud Pia Janné Nyberg hos advokatbyrån Skarp Stockholm.

Hon driver i första hand en avtalsrättslig linje, i andra hand hävdar hon det som på juridiska kallas condictio indebiti, en betalning av misstag, och i tredje hand att Elanders gjort en ”obehörig vinst”.

Elanders, som också har stämts av tidningsförlaget Conventus och Konsumentverkets tidning Råd & Rön, avvisar alla yrkanden från Byggtjänst. Tryckeriet tolkar leveransavtalet på ett helt annat sätt och hävdar att de andra kraven inte är ”tillämpliga i förevarande fall”.

Tryckeriföretagets vägran att betala skiljer sig från den hållning man hade innan det slogs fast att Skatteverket fick begära tillbaka pengar från kunderna. I en information till den egna säljorganisationen 2011 lovade Elanders att ”ersätta kunden för moms och kostnadsränta” om Skatteverket skulle få rätt i högsta instans.

Dagens Arbete har sökt Elanders för att ställa frågor om hur man ser på tryckerimomsfrågan – dock utan framgång.

 

Läs mer:

Marie Edholm Hans Strandberg

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.