”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade det uppmärksammade tryckerimomsmålet i Göteborgs tingsrätt.Tryckerijätten ska betala 350 000 kronor plus ränta till Svensk Byggtjänst.

Det innebär att det nu står 1-1 i bråket mellan flera stora svenska tryckerier och dess kunder. Nyköpings tingsrätt gick i början av mars på Sörmlands Grafiskas linje när man underkände Mediabolaget EWE:s samtliga yrkanden.

Göteborgs tingsrätt skriver att det som kallas tryckerimomshärvan har inneburit att tryckerierna har fått pengar av Skatteverket medan deras kunder tvingas betala moms två gånger. En gång till Elanders och nu en andra gång till Skatteverket.

Rätten skriver: ”Denna uppenbara obalans i parternas prestationer, som inte förutsågs av någon av parterna är ett förhållande som bör medföra jämkning”.

Domstolen hänvisar till den så kallade lojalitetsplikt som finns i avtalslagen, som innebär att en plikt att begränsa eventuella skador som avtalet kan orsaka. Göteborgs tingsrätt dömer Elanders att betala 351 499 kronor i momsersättning plus ränta samt rättegångskostnader på 172 300 kronor.

Efter att på olika sätt försökt få tillbaka pengar från tryckeriet stämde Svensk Byggtjänst i fjol Elanders Sverige i en tvist som gäller moms för åren 2005 till 2007.

Under de åren var momsen för tryckeritjänster 25 procent, allt var frid och fröjd. Men sommaren 2010 beslutade Skatteverket efter en EU-dom att sänka momsen till 6 procent.

Därigenom har svenska tryckerier fram till i dag fått tillbaka 3,3 miljarder kronor från Skatteverket. Och med hjälp av en lucka i lagen har de ansett att de har kunnat behålla pengarna, i stället för att som brukligt i momsens nollsummespel skicka dem vidare till sina kunder.

Elanderskoncernens alla tryckerier har totalt fått tillbaka nästan 250 miljoner i moms av Skatteverket, enligt den lista DA publicerade i början av förra månaden. Av dessa har drygt 110 miljoner hamnat hos Elanders Sverige.

Saken har vuxit till en infekterad härva av krav och motkrav, som slår mot skattebetalarna men också mot två redan utsatta branscher. Här finns gott om förlorare och egentligen bara några säkra vinnare – advokater och skattekonsulter

Skatteverket fick med hjälp av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (HfD) för ett år sedan rätt att kräva tillbaka pengarna från tryckeriernas kunder – hittills finns det beslut på1,9 miljarder.

Kunderna har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Detta har lett till tusentals skatteprocesser mellan kunder och Skatteverket, som kunderna i regel har förlorat.

För att slippa betala momsen måste kunderna enligt HfD visa att det är ”omöjligt eller orimligt svårt” att få tillbaka pengarna från tryckerierna. Slutsatsen har blivit att det kräver en stämning, och det är detta som nu pågår i tingsrätter över hela landet.

Men en del småförlag har helt enkelt inte råd att stämma, riskerna är för stora, andra riskerar konkurs om de gör det. Det finns tryckerier som utan knot har betalat tillbaka till sina kunder, andra har förlikats strax före rättegång. Fast flera stora tryckerier vägrar, några av dem riskerar stora förluster om de förlorar, därmed riskeras också jobb.

Byggtjänsts ombud, Pia Janné Nyberg stödde sig i första hand på avtalsrättsliga principer i rättegången för en månad sedan, och tingsrätten går alltså på hennes linje. I andra hand hävdade hon principen om ”misstagsbetalning” och i tredje hand det som kallas ”obehörig vinst”.

Motpartens advokat Thomas Wetterlundh tolkar avtalet med Byggtjänst på ett helt annat sätt och underkänner också de andra yrkandena. I tingsrätten berörde han inte Elanders tidigare löften om att hålla kunderna skadeslösa om de förlorar i högsta skatteinstans. I stället sade han:

-Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten har satt i kläm.

Läs mer:

Marie Edholm Hans Strandberg

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

"Troligt med förlikningar"

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.