Industriarbetarnas tidning

Konkursbo gjorde momsklipp

12 maj, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

Tryckeriet Kungsbacka Graphic gick i konkurs och 185 anställda förlorade jobbet. När allt var över kunde ägarna plocka ut 47 miljoner kronor ur konkursboet. Skattebetalarna får stå för vinsten.

I mars 2010 begärde Kungsbacka Graphics vd och störste ägare Leif Axelsson bolaget i konkurs. Då hade företaget obetalda skulder på drygt 80 miljoner kronor.

Tre år senare, i juni 2013, var konkursen reglerad. Konkursboet hade kunnat betala alla skulder till banker, leverantörer och anställda – men visade ändå ett överskott på 47 miljoner. Det tillföll ägarna, 43 miljoner gick till Leif Axelssons eget aktiebolag.

Förklaringen stavas tryckerimoms. Kort innan företaget begärdes i konkurs i mars 2010 föll en dom i EU-domstolen, som innebar att Skatteverket retroaktivt sänkte momsen på tryck av tidningar och böcker från 25 till 6 procent.

Svenska tryckerier hade alltså i flera års tid lagt på för hög moms på sina fakturor till kunderna, som i sin tur hade betalat för mycket moms till tryckerierna som hade skickat den vidare till Skatteverket.

När momsen sänktes började tryckerier begära tillbaka pengarna – totalt mer än 5 miljarder kronor varav 3,35 miljarder har betalats ut. Skatteverket begärde sen in pengarna från kunderna, men i många fall har tryckerierna inte skickat momsen vidare till sina kunder. Följden har blivit många års juridiska processer och tvister, vilket Dagens Arbete tidigare har skrivit om i ett prisbelönt reportage.

Kungsbacka Graphics konkursbo krävde också tillbaka moms och fick drygt 132 miljoner kronor från Skatteverket. Det var med hjälp av dessa pengar som konkursboet kunde betala alla fakturor samt skulder till banker och anställda och sedan ändå ha 47 miljoner kronor kvar.

Leif Axelssons eget aktiebolag, som ägde majoriteten av aktierna i Kungsbacka Graphic, fick 43,5 miljoner kronor ur konkursboet när företaget likviderades och pengarna delades ut till Leif Axelsson.

– Jag har inga kommentarer, säger Leif Axelsson till Dagens Arbete.

Skatteverket har gjort bedömningen att de inte kunde neka att återbetala momsen till Kungsbacka Graphic eller till andra tryckerier, trots att det kunde vara troligt att tryckeriernas avsikt var att behålla pengarna. Dels saknades en bestämmelse i lagen, dels hade Skatteverket redan prövat rätten att neka återbetalning av moms i en liknande situation och fått en dom emot sig i Högsta Förvaltningsrätten. Det säger Claes Pedersen på Skatteverkets rättsavdelning till Dagens Arbete.

Eftersom Kungsbacka Graphic har gått i konkurs har Skatteverket avstått från att kräva företagets kunder på momsen. I slutändan är det skattebetalarna som står för överskottet i konkursboet.

Kungsbacka Graphics konkursförvaltare överklagade Skatteverkets beslut att i vissa fall neka till återbetalning av tryckerimoms till bolaget. Strax efter att likvidationen var klar dömde kammarrätten i Göteborg att Skatteverket ska betala ytterligare knappt 6 miljoner till Kungsbacka Graphic. Domen har dock överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

 

 

En kommentar till “Konkursbo gjorde momsklipp

  • 185 personer mådde dåligt på jobbet så länge Leif Axelsson agerade företagsledare på Kungsbacka Graphic AB. Genom det ena efter det andra felbeslutet, ur de anställdas synpunkt, styrde han mot konkurs, nu får han 43,5 miljoner som plåster på såren! Ren och skär skandal!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.