Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Lågprislandet

Nu vill vi se konkret vad Electrolux menar med ”fortsatt hållbar verksamhet i Mariestad”, säger Per Agne Andersson och Monica Annala från verkstadsklubben. Foto Harald Gatu
 I över femtio år har Electrolux tillverkat kyl- och frysskåp i Mariestad. En fabrik som för bara ett tiotal år sedan gav jobb åt 1600 metallarbetare, idag 250. Tillverkningen går med vinst men ska flytta till Ungern. Foto: Harald Gatu

Electroluxfacket: Vi vill se konkreta förslag

Electrolux flyttar tillverkningen från Mariestad men lovar ”en fortsatt hållbar verksamhet vid fabriken”. ”Ännu har vi inte sett något konkret”, säger facket.

Förhandlingarna om Mariestadsfabrikens framtid fortsätter. Produktionen av kyl- och frysskåp ska fasas ut och flyttas över till Electrolux i Ungern. 250 anställda berörs.

Företaget har lovat facket att ”satsa betydande resurser” på att någon form av verksamhet ska kunna fortsätta i de lokaler som för bara för ett tiotal år sedan gav jobb åt 1 600 metallarbetare.

– Vi har tragglat om det här i snart ett halvår nu utan att företaget visat upp något konkret, säger Monica Annala, verkstadsklubbens ordförande.

Facket vill att en del av produktionen stannar kvar i Mariestad som en övergångslösning innan en ny verksamhet är på plats.

– För att säkra kompetensen, säger Per-Agne Andersson, huvudskyddsombud.

– Det räcker med att ett antal nyckelpersoner drar härifrån så blir utgångsläget betydligt svårare för den som eventuellt vill ta över verksamheten.

Men klubben uppger att Electrolux inte vill gå med på det kravet. Allt ska flyttas så snart som möjligt.

– Då månar man heller inte om Mariestad som produktionsort och vår framtid, säger Monica Annala.

– Jag tycker Electrolux borde vårda sitt varumärke och eftermäle lite bättre. De har haft produktion här i Mariestad i över femtio år och den här fabriken har genererat en hel del vinst åt koncernen.

Mariestadsfabriken går fortfarande med vinst, enligt verkstadsklubben.

– Ja det är vad vi får höra. Vi går med vinst, men inte tillräckligt mycket.

Sedan en tid tillbaka har Mariestadsfabriken haft rollen som nischfabrik för de dyrare modellerna, främst avsedd för den nordiska marknaden. 75 miljoner investerades i tre nya monteringslinor.

– Men vi har aldrig riktigt fått chansen, säger Per-Agne Andersson. Företaget har hållit fast vid volymproduktion. Vi har aldrig fått bli den premiumfabrik som vi blev lovade.

Under fabrikens glansdagar tillverkade Mariestad över en halv miljon skåp per år. Idag tillverkar man 130 000 kylskåp om året mot 220 000 i den ungerska fabriken. Facket påstår att systerfabriken dras med kvalitets- och leveransproblem mycket på grund av den höga personalomsättningen. I Ungern slutar 16 procent av personalen inom ett år, i Mariestad 2 procent.

– Det är klart att det påverkar kvalitén och leveranssäkerheten även om alla verkligen vill göra sitt bästa. Det tar tid att lära sig, säger Monica Annala.

Nu hoppas facket att företaget ska leva upp till löftena om ”en fortsatt hållbar verksamhet i fabriken” som de anställda skriftligen lovades vid ett informationsmöte i höstas. Då presenterade Electrolux tre olika scenarior:

Tillverkning av nischade vitvaror av Electrolux eller av annan tillverkare. Tillverkning av komponenter av någon underleverantör. Eller en helt ny typ av produktion med nya ägare.

– Det låter visserligen fint, men det hjälper oss inte så länge vi inte får se något konkret, säger Monica Annala.

Electrolux har avböjt att kommentera med hänvisning till att förhandlingar pågår.

 

 

 

Läs mer:


hg@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetarna inväntar företagets hållbara lösning

AnalysI går kom beskedet att Electrolux stänger kylskåpstillverkningen i Mariestad. Samtidigt lovar företaget att hitta en ”hållbar lösning” för fabriken. Spåren efter nedläggningarna i Västervik och Motala förskräcker.

  EBBA OLSSON WIKDAHL

"Att dra ner här var betydligt smidigare"

Lågprislandet SverigeLönsamma, effektiva fabriker stängs i Sverige. I går Gislaved och Västervik. I dag Tranås och Långshyttan. Dagens Arbete kan berätta hur direktörerna resonerar.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Coronakrisen

Ferbe om uppdraget som coronasamordnare: Många är fortfarande i chock

DA MÖTERRegeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Stor rädsla för corona i skuggsamhället

PerspektivArbetsmiljöverket har stoppat all tillsyn. ”Vi åker inte ens ut på olyckor längre”, berättar en inspektör. Samtidigt fortsätter svartarbetet. Och människor i skuggsamhället är rädda, skriver Elinor Torp.

”Okej med korttidsarbete, bara lönetappet inte blir för stort”

EnkätMånga företag har infört korttidsarbete på grund av coronakrisen. DA frågade fyra industriarbetare: Är du beredd att gå ner i tid och inkomst för att säkra jobbet? 

ABB-facken till attack mot Wallenberg och Gardell

Facken på ABB tycker att beslutet att dela ut 18 miljarder till aktieägarna är provocerande. De varnar styrelsen ”för att dra ner företagets varumärke i smutsen genom att agera oetiskt.”

2

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall. ”Själva poängen är att företagen inte ska behöva säga upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

1

Höjda utdelningar – trots krisen

PERSPEKTIVDA:s Harald Gatu minns den bistra krisvåren 2009 då aktieutdelningarna frös inne. I dag slirar börsföretagen på hur det blir.

2

Facket på Scania vill ha korttidsavtal på plats innan helgen

Ingen lösning om korttidsarbete på plats ännu, när Scania meddelar att de stänger ner i Sverige. ”Allt händer så fort och vi har inte alla svar”, säger IF Metall-klubbens ordförande i Södertälje, Michael Lyngsie.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

Korttidsavtal klart på Scania

IF Metalls medlemmar skickas hem från jobbet mellan 25 mars och 13 april, samtidigt som lönerna minskas med 7,5 procent.

Industrin jobbar för att få fram material till vården

”Vi jobbar dygnet runt”, säger Kristina Bengtsson på ACE Protection, som gör andningsskydd.

Inför coronan är vi alla lika – men industriarbetare kan inte jobba hemifrån

PerspektivDA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

Corona – vilka regler gäller vid arbete och sjukdom?

DA reder utEn rad nya regler ska minska smittspridningen och göra det enklare att stanna hemma vid misstänkt sjukdom. Här har vi samlat de viktigaste förändringarna.

Hur har du det? Ge oss en bild!

EfterlysningNu i coronatider får vi på DA hitta andra arbetssätt, och vi behöver DIN hjälp! Berätta hur ni har det på ditt jobb − och skicka gärna ett foto.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

DA reder utKris i företaget men du får ändå behålla anställningen. Så här fungerar den nya korttidspermitteringen.

Från permittering till korttidsarbete

TidslinjeDet här med statligt stöd, minskad arbetstid och skyddad inkomst vid kriser är inget nytt. Häng med på resan från permittering till korttidsarbete.

IF Metall-kongressen kan bli digital

Det blir ingen IF Metall-kongress i maj – i alla fall inte i vanlig form. Exakt hur man ska göra ska förbundsstyrelsen besluta i veckan.

Ingen fara – toapapperet görs som vanligt

HAMSTRINGLåt dig inte stressas av pappersbristen i butikerna. Produktionen på bruken rullar på som vanligt.

Så får du lättast fyr på brasan

DA testar: TändstålEn specialslipad knivrygg är bäst när elden tänds med tändstål. Metallbrickorna som följer med håller inte måttet, enligt de sjöscouter som testat.

Ångesten tog över Tommys liv

LEVA MED DIAGNOSMänniskor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

1

DA GRANSKAR VUXENUTBILDNINGEN

Elever på Lernia: oroliga att vi skadas

VUXENUTBILDNINGSlipdamm, thinnerångor, dålig skyddsutrustning och nästan ingen teori alls. Så beskriver Alicia och andra elever sina skoldagar på Lernias fordonsutbildning i Växjö. Nu befarar Alicia att hon har fått skador för livet.

Lernia: Vi ser över detta och åtgärdar bristen

Lernias rektor i Växjö hänvisar DA till kommunikationschefen Katarina Devell i Stockholm. Här är hennes svar på frågorna om brister på Lernias vuxenutbildning i Växjö.

Foto: David Lundmark

Ett småskaligt hantverk

ÖgonblicketKlockan är 09.47 på Karlskrona lampfabrik.

EU-kommissionens nya ordförande Ursula von der Leyen. Foto: Ludovic Marin, AP

EU:s minimilön – ett hot mot svenska löner

DA reder utEU:s planer på att införa en lag om minimilön kan, i värsta fall, leda till kraftiga lönesänkningar i Sverige.

IF Metalls kongress skjuts fram

IF Metall skjuter upp sin kongress till sent i höst, beslutade förbundsstyrelsen på onsdagen.

Avtal 2020

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

Opo vill skjuta upp löneförhandlingarna

På grund av det osäkra läget i och med Coronakrisen har Opartiska ordföranden bett parterna att skjuta upp förhandlingarna om avtalen fram till den 1 oktober.

”Tre öre mer i timmen. Annars strejkar vi”

Kollektivavtalets dagGideon Hazard kunde knappast förutse vilken historisk betydelse han skulle spela när han krävde tre öre mer i timmen.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.