Industriarbetarnas tidning

Electrolux­facket: Vi vill se konkreta förslag

24 juni, 2015

Skrivet av

Electrolux flyttar tillverkningen från Mariestad men lovar ”en fortsatt hållbar verksamhet vid fabriken”. ”Ännu har vi inte sett något konkret”, säger facket.

Förhandlingarna om Mariestadsfabrikens framtid fortsätter. Produktionen av kyl- och frysskåp ska fasas ut och flyttas över till Electrolux i Ungern. 250 anställda berörs.

Företaget har lovat facket att ”satsa betydande resurser” på att någon form av verksamhet ska kunna fortsätta i de lokaler som för bara för ett tiotal år sedan gav jobb åt 1 600 metallarbetare.

– Vi har tragglat om det här i snart ett halvår nu utan att företaget visat upp något konkret, säger Monica Annala, verkstadsklubbens ordförande.

Facket vill att en del av produktionen stannar kvar i Mariestad som en övergångslösning innan en ny verksamhet är på plats.

– För att säkra kompetensen, säger Per-Agne Andersson, huvudskyddsombud.

– Det räcker med att ett antal nyckelpersoner drar härifrån så blir utgångsläget betydligt svårare för den som eventuellt vill ta över verksamheten.

Men klubben uppger att Electrolux inte vill gå med på det kravet. Allt ska flyttas så snart som möjligt.

– Då månar man heller inte om Mariestad som produktionsort och vår framtid, säger Monica Annala.

– Jag tycker Electrolux borde vårda sitt varumärke och eftermäle lite bättre. De har haft produktion här i Mariestad i över femtio år och den här fabriken har genererat en hel del vinst åt koncernen.

Mariestadsfabriken går fortfarande med vinst, enligt verkstadsklubben.

– Ja det är vad vi får höra. Vi går med vinst, men inte tillräckligt mycket.

Sedan en tid tillbaka har Mariestadsfabriken haft rollen som nischfabrik för de dyrare modellerna, främst avsedd för den nordiska marknaden. 75 miljoner investerades i tre nya monteringslinor.

– Men vi har aldrig riktigt fått chansen, säger Per-Agne Andersson. Företaget har hållit fast vid volymproduktion. Vi har aldrig fått bli den premiumfabrik som vi blev lovade.

Under fabrikens glansdagar tillverkade Mariestad över en halv miljon skåp per år. Idag tillverkar man 130 000 kylskåp om året mot 220 000 i den ungerska fabriken. Facket påstår att systerfabriken dras med kvalitets- och leveransproblem mycket på grund av den höga personalomsättningen. I Ungern slutar 16 procent av personalen inom ett år, i Mariestad 2 procent.

– Det är klart att det påverkar kvalitén och leveranssäkerheten även om alla verkligen vill göra sitt bästa. Det tar tid att lära sig, säger Monica Annala.

Nu hoppas facket att företaget ska leva upp till löftena om ”en fortsatt hållbar verksamhet i fabriken” som de anställda skriftligen lovades vid ett informationsmöte i höstas. Då presenterade Electrolux tre olika scenarior:

Tillverkning av nischade vitvaror av Electrolux eller av annan tillverkare. Tillverkning av komponenter av någon underleverantör. Eller en helt ny typ av produktion med nya ägare.

– Det låter visserligen fint, men det hjälper oss inte så länge vi inte får se något konkret, säger Monica Annala.

Electrolux har avböjt att kommentera med hänvisning till att förhandlingar pågår.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.