En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte
slår larm.
– Det är ett ansvar jag har som äldre säger tunnplåtslagaren.
Karlskrona, 2013. Varvsarbetarna äter smörgåstårta med det stora återvinningsbolaget Stena. Ett pressmeddelande har gått ut: Stena Recycling återvinner flaggskeppet HMS Visborg.
Fartyget ska efter nästan fyrtio år materialåtervinnas och Försvarsmakten har gett Stena uppdraget.
Ingvar Mattisson som var med och byggde flaggskeppet 1973 vet vilka gigantiska mängder asbest av värsta sorten som finns ombord. Därför letar han febrilt efter en uppgift om detta i pressmeddelandet.
Längst ner står det: Återvinningen sker i flera olika steg där det första är en miljö- inventering i syfte att förbereda och genomföra asbestsanering. Detta kräver bland annat giltiga tillstånd och välutbildad personal. Det har vi. Säkerhet är alltid i fokus för oss.
Lyssna på reportaget:
Det här är asbest
Asbest finns naturligt i berggrunden. Fibrerna tål hög värme, skyddar mot brand och dämpar buller.
Asbest finns inbyggt i branddörrar, stålkonstruktioner, rör, värmepannor, ventilationsanläggningar, golv, väggar, färger, plaster, fix och fog till kakel, i soprum, bakom elskåp, under fönsterbänkar. I fordonsindustrin användes asbest vid tillverkning av bromsar förr i tiden. Först när man river, borrar, kapar, slipar eller bearbetar materialet blir asbest farligt. Då frigörs fibrerna.
Här slår asbesten hårdast
Män: Rörmokare, byggnadsarbetare, elektriker, isolerare och murare
Kvinnor: Textilarbetare, sömmerskor, postarbetare, tryckare, packare och byggstäderskor
Smörgåstårtan fastnar i gommen. Frågorna är många. Ingenstans i pressmeddelandet står att jobbet lagts ut på en underentreprenör. Att några helt andra ska utföra det riskfyllda arbetet med att få bort asbesten. I Blekinge har på bara två år fler än ett dussin personer insjuknat i den ilskna lungsäckscancern mesoteliom. Vännen Kalle har precis fått diagnosen och Ingvar Mattisson kan inte hålla tyst:
– Nu är det jävlar i mig upp till er att sköta er ordentligt för så många här inne har fått cancer och avlidit.
Hjärtat bankar vilt i bröstet när han sätter sig ner vid smörgåstårtan igen. Den entreprenörsfirma som Stena Recycling anlitat finns också på plats i Karlskrona då informationsmötet äger rum. Man lovar och bedyrar. Asbestsaneringen ska gå rätt och riktigt till.
Dagar passerar, veckor. Ingvar Mattisson håller utkik.
Så dyker entreprenörsfirman upp med inhyrd personal från Polen. Arbetet med 92 meter långa och nästan 15 meter breda Visborg påbörjas.
Över 2 000 ton stål ska demonteras och återvinnas. Men det enda Ingvar Mattisson kan tänka på är fibern som nästan ingenting väger och nu ska släppas lös.
”Det enda jag tänker på är hur mycket fibrer som letat sig ner i gästarbetarnas lungor.”
Den 21 maj 2013 kommer en arbetsmiljöinspektör till rivningsfartyget. I stort sett allt som krävs för att sanera asbest saknas. Entreprenören har inte ens anmält jobbet. Chefen hävdar att en handläggare vid Arbetsmiljöverket gett dem felaktig information. Att det skett ett missförstånd. Att tillstånd inte skulle krävas för asbestrivning ombord på fartyg. Inspektören åker tillbaka till kontoret och skriver ner alla brister som måste åtgärdas.
Förutom anmälan saknas tydliga skyddsinstruktioner för rivningsarbetet. För att inte asbesten ska spridas måste det finnas en sluss på rätt ställe, skyltar, avgränsningar och inte minst en plan för hur de hälsofarliga fibrerna ska tas om hand efteråt.
Entreprenören måste också redogöra för vilket slags asbest det handlar om, särskilt om personalen utsätts för krokidolit, blå asbest, skriver inspektören.
Och så måste sanerarna ha utbildning för att riva asbest. Inte heller det kunde entreprenören styrka då inspektören kom till HMS Visborg.

Inspektionsprotokollet avslutas med att detta gäller även inhyrd polsk personal.
Dagen efter skickar arbetsgivaren in en anmälan om asbestrivning. Man försäkrar skriftligen till Arbetsmiljöverket att nu är alla åtgärder vidtagna och personalen kan sanera säkert.
70 år med asbest
1945
Efter andra världskriget används asbest överallt. Det är billigt och effektivt. Hus kläs i eternitplattor som står emot väder och vind. Eternit är krossad asbest som blandas med cement.
1965
Gruvarbetare i Sydafrika som jobbat med asbest dör i cancer. Forskarna får upp ögonen för riskerna.
1975
Asbestlarmet går (Aftonbladet 1975).
1977
Största arbets- miljöskandalen i svensk historia. Eternitfabriken i Lomma stänger efter 70 år. Hundratals
arbetare har blivit sjuka av asbest.
1982
Asbest totalförbjuds i Sverige.
2006
Sanktionsavgifter införs. Brott mot Arbetsmiljöverkets föreskrift om asbest kostar 50 000 kronor.
2013
Fler än hälften av de 134 arbetsgivare som Arbetsmiljöverket inspekterade brast i sin asbesthantering.
2014
Trots att många utsätts för asbest i sitt arbete fick endast 16 arbetsgivare betala sanktionsavgifter detta år.
2015
Asbest är förbjudet i drygt 40 av världens länder. I Kina, Indien, Ryssland och på många andra platser arbetar man fortfarande med de farliga fibrerna.
Inspektören godkänner svaret. Ärendet är därmed avslutat.
Arbetet kan fortsätta.
När Dagens Arbete nyligen kontaktade Stena Recycling svarar kommunikationschefen:
– Vi har inte personal som kan utföra den här typen av sanering och vi har inte de certifikat som krävs för att få lov att göra det. Därför anlitar vi en underleverantör som har tillstånd och stor erfarenhet så att arbetet utförs säkert.
– Med tanke på all den personliga skyddsutrustning som krävs för att riva fick arbetet ibland utföras i skift på natten då det var svalare och därmed bättre ur arbetsmiljösynpunkt, skriver Stena Recyclings kommunikationschef till DA.
Ingvar Mattisson skakar på huvudet.
– De rev så det yrde, ett helt gäng. Sedan tappade de en stor säck med asbest vid landgången. Först talades det inte om slarvet, men eftersom det var asbest ända uppe i gruset var det svårt att dölja. Varvet fick skyffla bort eländet och lägga på nytt grus. Det blev ett jädra liv. Båten försvann, berättar han.
Det sista Ingvar såg av Visborg, svenska marinens stolthet, var hur hon bogserades ut till havs.
– Någon sa att resten revs i Landskrona. Jag vet inte. Det enda jag bryr mig om och tänker på är hur mycket fibrer som letat sig ner i gästarbetarnas lungor.
Kyrkogården, 2014. Människorna försvinner. Träden står kvar. Stenarna. Blommorna i minneslunden. Ingvar. Han drar in den kyliga oktoberluften i lungorna och kan inte mota bort arbetskamraternas fråga som alltid svävar omkring en stund efteråt:
Vem står näst på tur?
Egentligen ingen fråga utan mer en fras de säger till varandra för att ha något att säga efter alla begravningar. Bosse, Roffe, Nisse, Stene, Affe, Erik, Lasse, Tompa, Bengan, Allan, Tore, Sigge, Åke, Yngve, Danne, Johansson, Nilsson, Torben, L-G och Janne.
Tjugo arbetskamrater, eller fler.
Borta.
Och nu Kalle.
Vännen som tog hand om honom när han kom till varvet som lärling, sexton år gammal. Kalle som en gång lärde honom yrket och som nu inte finns mer.
Ingvar Mattisson sätter sig i bilen och vet.
Fler kommer att dö.
Karlskrona, 1973. Fartygen ligger sida vid sida på varvet, torpedbåtar som precis fyllts med mirakelmaterialet asbest. Överallt i industrin, på pappersbruk, i hus, skolor och bilfabriker används den hyllade fibern. Asbest har en unik isolerande förmåga. Ett mineral som inte brinner!
I varvsindustrin isoleras Försvarsmaktens båtar med blå asbest, krokidolit, som sprayas eller pytsas ut från tuber.
Personalen breder ut asbest för hand med murslevar, packar till isoleringsmaterialet så att ytan ska bli jämn och fin. Ovanpå läggs en väv av glasfibrer. Väggarna målas och Ingvar Mattisson slår fast plåten, borrar sedan små hål.
Med borren följer de fina fibrerna ut i luften igen, virvlar omkring i timmar för att sedan snöa ner i ett glittrande skimmer över varvsarbetarna.
Asbest var ett vackert ord. Då, i början på 70-talet när ingen på varvet visste.
Rör isolerades med ännu mer asbest och i kabelgångarna uppe vid taket där allt damm samlats kröp elektrikerna omkring.
Ingvar jobbade med Kalle. Kalle var några år äldre, en mer erfaren tunnplåtslagare, som tjatade på honom om hjälm. Tunga grejer som kunde falla ner, farliga maskiner, vassa verktyg. Ingvar gjorde som Kalle och de andra varvsarbetarna. Han såg och lärde medan fibrerna letade sig ner i hans lungor.
Tolv år senare syns mörka fläckar på röntgenplåtarna, inkapslade fibrer som fastnat i hans lungvävnad. Först 2007 ska läkarna ge varvsarbetarnas fläckar ett namn. Ingvar Mattisson får veta att det mörka i hans lungor heter pleuraplack och att orsaken är asbest. Det ger honom rätt till en klumpsumma, 10 000 kronor från staten.
”Jag måste tala om riskerna. Det är ett ansvar jag har som äldre.”
Karlskrona, 1975. Ett huvudskyddsombud kommer in på varvet och säger:
– Var försiktiga. Det har kommit larmrapporter som säger att asbest kan vara farligt.
I flera år har forskarna vetat eller misstänkt att fibern dödar. Under samma tid har människor i arbetslivet andats in de nålvassa fibrerna.
Ingvar Mattisson står på knäna och nitar fast plåten. Han borrar och nitar medan fibrerna far omkring. Han har ännu inte fyllt tjugo år och lyssnar bara halvt på vad huvudskyddsombudet säger.
Arbetet med asbesten fortsätter.
Tolv torpedbåtar har Ingvar Mattisson varit med och byggt. Hälften innehåller asbest. Hälften fick isoleras med ett annat material.
Det visar sig i vår granskning att det var likadant med tvillingtornen i New York. Fyrtio våningar hann isoleras med asbest. Sedan kom förbudet. När skraporna rasade till marken och människor med sina bara händer grävde fram kropparna fick de i sig en överdos av asbest.
Redan efter några år hade en del av räddningsarbetarna utvecklat den 100 procent dödliga cancerformen mesoteliom.
Kyrkogården 2015. Med sjukhuset och avdelningen för lungmedicin som en kuliss i ryggen går Ingvar kors och tvärs mellan gravarna på Karlskronas största kyrkogård. Nu är det vår. Ett halvår efter Kalles död. Platsen är fridfull och himlen har just den här dagen spruckit upp och blivit blå.
Men allt tas om igen. För att riskerna glömts bort.
För att kunskapen försvunnit. För att myndigheterna inte längre mäter. För att okunnigheten är alarmerande stor, om var asbesten finns, och när den kan tänkas dyka upp.
Gamla byggnader renoveras. Båtar saneras. Golv rivs upp. Och fibern blir fri igen.
Ingvar Mattisson tänker fortsätta berätta. För alla som orkar lyssna:
– Asbest finns. I kakelfix, fogmassa, mattor, branddörrar, vid rörkrokar, i plattor och väggar. Jag måste tala om riskerna. Det är ett ansvar jag har som äldre.
Senast för en vecka sedan var Ingvar Mattisson uppe hos en hög chef på varvet som svarade bombsäkert: Vi jobbar inte med asbest mer.
– Man får höja rösten några decibel för att de ska förstå. De nya cheferna, de yngre medarbetarna. De som inte var med. De vill inget illa, de vet bara inte bättre. En kraftfull okunskap, väldigt beklagligt. Att man får slåss för den bistra sanningen.
År efter år har experterna på asbestsjukdomen mesoteliom väntat på att kurvan ska vända neråt. Att färre ska dö i den aggressiva tumörsjukdomen. Men siffrorna sjunker inte, snarare har antalet drabbade ökat något under senare år, vilket 2013 fick läkare vid lungmedicin i Karlskrona att slå larm.
Det året upptäcktes 137 nya fall av den dödliga arbetssjukdomen i Sverige. Nästan tre gånger så många som offren i arbets-olyckor. Ändå talas det så tyst om riskerna.
– Okunskapen är det största hotet, säger överläkaren Bengt Järvholm vid yrkesmedicin i Umeå medan docent Nils Plato vid Karolinska institutet konstaterar:
– Alla vi som var med på 70-talet går nu i pension. Jag var ute och mätte då. Vi hade koll. Det har vi inte i dag.
Till sommaren har Ingvar varit vid varvet i 44 år. Han har pleuraplack på bägge lungorna. Det i sig ökar inte risken för att utveckla mesoteliom, säger läkarna. Men ingen vet riktigt varför vissa drabbas och andra inte. Ingvar Mattisson har inte heller fördjupat sig i det. I stället fokuserar han på att förebygga nya cancerfall. Det går trögt. Inte många bryr sig om vad som händer med dem om trettio år. Att ha ett jobb är viktigare.
Ingvar Mattisson försöker ändå. Nyligen satte han sig ner med en kille som ännu inte fyllt tjugo. Det hade kunnat vara han själv när han började vid varvet. Han tittade killen djupt in i ögonen och sa:
– Vill du höra hur det var när jag kom hit?
Killen nickade och Ingvar Mattisson berättade om asbestskandalen och om alla vänner som nu dött.
– De påstår att asbest är historia. Att vi inte jobbar med asbest mer. Det är inte sant, så var försiktig.
Fotnot: Ingvar Mattissons vän hette Kalle. De andra namnen är fingerade. Men Ingvar känner minst tjugo varvsarbetare som gått bort i asbestsjukdomen mesoteliom.
Källaren i hyreshuset där jag bor asbestsanerades. Jättebra. Mindre bra var att vi hyresgäster ej meddelades innan, att saneringsfirman ej verkade vidta några säkerhetsåtgärder och ej heller städade efter sig. Det var asbestdamm överallt. Tycker nu inte att det så konstigt att folk fortfarande blir sjuka av detta otyg.
Hej! Från 1983 tom 2003 arbetade jag hos ett företag i Norge, där det visade sig, att lagrets väggar var klädda med 213 m2 obehandlade asbestplattor. En besökare gjorde oss uppmärksammade över detta. Arbetstillsynet tillkallades och en sanering beordrades. Denna sanering utfördes under skandalösa förhållanden och vi anställda beordrades att arbeta under saneringen. Asbestdamm fyllde vår arbetsplats då saneringsfirman inte använde tillräckligt undertryck i saneringsområdet (pumpeffekt 1/10 av rekommenderad). Vi har genom konstant asbestpåverkan utvecklat asbestos med pleuraplaque och har fått konstaterad arbetsskada och yrkessjukdom av myndigheterna i Norge. Firman var försäkrad mot arbetsskador hos If försäkringsbolag, men de vägrar med hjälp av sina advokater att ersätta oss för detta och menar att de ersätter då vi utvecklar cancer, men då är det ju inte intressant när vi ligger inför Döden.
När jag började arbeta i petrokemi industrin i början av 70-talet vill jag minnas att vi blev varnade för asbest med stor grad av allvar. En oexponerad hade risk 1. Om jag minns rätt gav asbestexponering dubbel risk – rökte du hade du 10 gånger högre risk och kombinationen asbest plus rökning en faktor 100. Så kolla gärna om mitt minne är ungefär rätt också med dagens kunskap och varna i så fall extra för rökning kopplat till asbestexponering.
Tar man hänsyn till hur gamla de som nu drabbas av cancer är? Kan det vara så att tiden för att utveckla denna cancer är ganska lång? Tar man hänsyn till annan bakgrund, om de som får cancer kanske kommer från en annan del av världen där det varit godkänt att ha asbest längre än vad det varit här? Tycker inte att artikeln var speciellt uttömmande.
Ja, artikeln visar bara absolut antal fall över alla åldersgrupper, och latenstiden är lång. Om man tittar på åldersspecifika incidenstal verkar de sedan 90-talet vara på nedåtgående bland män yngre än 65 år (som troligen exponerats mindre och haft bättre skydd än äldre generationer).Skrev en liten analys av detta: http://klpn.se/2015/06/15/farlig-fiber/
Folkhälsomyndigheten och Miljöförvaltningen måste ta asbestfrågan på större allvar när det gäller oskyddade människor som tvingas bo kvar under pågående renoveringsarbeten av badrum/kök från 1950/60-talet. Arbetare skyddas av Arbetsmiljöverket men boende skyddas inte av några myndigheter idag. Miljöförvaltningarna saknar kompetens och ta inte frågan på allvar – förlitar sig blint på egenkontroll – byggdamm blandas med asbestdamm och farliga o starkt allergiframkallande kemikalier (relining av avloppsrör). Även relining kan efter enstaka exponering ger allergi mot härdplaster. Enligt dagens SVT-nyheter räcker enstaka exponeringar för att få asbestrelaterade dödliga sjukdomar. Unga som aldrig arbetat med asbest dör enligt SVT. Varför reagerar inte Folkhälsomyndigheten och kräver att boende ska erbjudas tillfälliga boenden medans lägenheter PCB/asbetssaneras och relinas?
Ny asbest importerades till Sverige 2009
http://loblog.lo.se/arbetsmiljo/aven-ny-asbest-dodar/
Jag påpekade för min hyresvärd när man informerade om renovering/ombyggnation av fastighet att de var skyldiga att ge en tillfällig bostad under saneringen/renoveringen/ombyggnaden, men man brydde sig inte och svaret blev: Tror du att vi har så många lediga lägenheter!
Jag skrev då till Länsstyrelsen och påpekade igen att fastighetsägaren inte tänker följa lagen om tillfällig bostad under renoveringsarbetet, men nekande svar även därifrån. Betänk då att detta är ett verk som skall kunna detta här med hur lagar och regler skall följas..
Om man är osäker på hur man skall göra eller var det finns asbest så anlita en firma som tar asbestprover och utför asbestsaneringar dagligen.
http://www.ocab.se
Jag vill varna för oseriösa saneringsfirmor. Mitt badrum innehöll Antofyllit i fix och fog och sanerades av en firma. Omgående fick jag stora problem med luftvägar, smärta och andningsbesvär som nu ett år senare visat sig blivit bestående. Inskickade prover för analys bekräftade misstanken, asbest finns i 4 olika sorter i min villa. Arbetsmiljöverket gjorde ingenting efter anmälan. Nu får jag leva med mina luftvägssmärtor resten av livet och samtidigt oroa mig för cancer. Vilken tur jag insåg faran och höll mina 4 barn borta. Analyslaboratorierna visar ”ej asbest” om halterna understiger gränsvärden trots att asbest hittats. Dessutom samarbetar flera av företagen med Asbestsaneringsfirmorna. I detta fallet begärde jag ut deras anteckningar vid analysen och fick veta att asbest hittats. Vem kan man lita på?
En släkting till mig använde gamla eternitskivor till ett bastubygge tidigare
(som värmeskydd för träväggen bakom aggregatet) – sen stod han och sågade upp dom till rätt dimensioner, med vinkelslip.
Ioförsig utomhus. Men alla som sågat stenmaterial med vinkelslip, vet ju hur mycket det dammar.
Han stod i ett moln verkligen och inget andningsskydd. Jag själv gick inte ens i närheten medans han höll
på och ställde mig uppströms i vindriktningen.
Hade jag läst här innan, så hade jag nog inte ens använt bastun efteråt – för han stod ju även där inne
och borrade hål i skivorna och skruvade upp dom. Det gick som tur var några timmar innan vi skulle bada,
så det mesta dammet han väl lägga sig.
Han verkade inte märka av något då i alla fall och inte nu 12-13 år senare vad jag vet.
Men det är ju ändå ingen garanti för att han klarar sig undan eventuella otrevligheter.
Vissa verkar ju uppenbarligen ta ganska lätt på det där, även i nutid. Dom tänker väl bara det är som vanligt stendamm
– kan va farligt om man utsätts för stora mängder i arbetet under många år, men att en gång är ofarligt.
Men vad jag förstår, så är asbest mycket värre än så. Det var ju flera räddningsarbetare som fick cancer efter
Twin Tower rasade förut. En stor del av väggarna var isolerade med asbestmaterial som dammade upp vid raset och när dom grävde
i rasmassorna efteråt.
Då snackar man ju inte om nån stor mängd personer som exponerats under ett helt arbetsliv och bara ett fåtal drabbas.
En firma sanerar badrum i Bostadbolaget här i Göteborg från 50 talet. Personalen är noga att tejpa igen de två dörröppningarna i de två rummen med plast o tejp efter avslutad arbetsdag. Det känns okej samt att de haft en dammsugare igång i varje rum som suger in det negativa i luften. Blir lite orolig ändå då jag o sambon ska vistas i samma lägenhet när arbetet utförs har ingen annan stans att ta vägen.