”Vilka ges en röst och på vilkas bekostnad?”

Även om ryktet om demokratins död är kraftigt överdrivet är hoten i högsta grad hotfulla, skriver Alexandra Pascalidou.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

Protester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Så gick det sedan, sju avtalsrörelser senare

1 jan 1998 – 31 jan 2001
0,5 procent av lönen (där ej semesterersättning/övertid ingår) avsätts årligen till ett arbetstidskonto ATK, ledig tid, pension, kontant.

1 feb 2001 – 31 mar 2004
Avsättningen till kontona ökar med 0,5 procent per år. För 2001 avsätter arbetsgivaren 2,0 procent, 2002 avsätts 2,5 procent och 2003 3,0 procent. I tid motsvarar detta nästan sju dagar för en som jobbar dag och sex dagar för en skiftarbetare.

1 apr 2004 – 31 mar 2007
Arbetsgivarna ville strypa tillförseln till ATK. Kompromissen blev att pensionsvalet sockrades med ett extra påslag på 10 procent åren 2005 och 2006. Anledningen till att arbetsgivarna velat ändra är att allt fler väljer ledig tid. En ökning från 38 till 55 procent. Under 2006 tillfördes ATK-kontot ytterligare 0,5 procent (åtta timmar). Samtidigt blev det också fritt fram för den enskilde att kunna välja att stoppa in sin ATK i alla de tre alternativen. Avsättningen till ATK är nu uppe i 3,5 procent för den som väljer pengar eller kortare arbetstid, för den som väljer enbart pension är premien 4,2 procent.

1 apr 2007 – 31 mar 2010
Inga nya pengar till ATK.

1 apr 2010 – 31 jan 2012
Inga nya pengar till ATK.

1 feb 2012 – 31 mar 2013
Pappers kräver sänkt pensionsålder. En arbetsgrupp tillsätts som ska syna pensionsfrågan och ATK-kontot

1 apr 2013 – 31 mar 2016
Arbetet i arbetsgruppen fortsätter.

På hösten året innan hade Pappers förbundsmöte enats om att kräva 24 timmar kortare arbetstid. Förhoppningen var att på sikt korta arbetstiden med 100 timmar.

Nu blev det inte så.
De 24 timmarna blev 27 timmar på tre år i stället.
Och arbetstidskonto – vad var det för påhitt?

Arkitekterna bakom kontot var de två medlarna Rune Larsson och Lars-Gunnar Albåge. Mest Albåge.

De ritade och förklarade för fack och arbetsgivare, som till slut tog varandra i hand.
Dåvarande ordförande Sune Ekbåge har sagt att det enda felet med kontot var ”att det inte var jag och Lennart Olovsson” som kom på det.

Lennart Olovsson var avtalssekreterare på den här tiden.

Men alla var inte nöjda. Och minst nöjd var man i Gävle-Dala-distriktet.
Inför förbundsmötet i januari uppmanade ordförandena i distriktets avdelningar att säga nej till uppgörelsen och kräva medlemsomröstning.

Förbundsledamoten Lars-Göran Johansson hade dessförinnan vägrat att delta i beslutet att anta uppgörelsen.

Han kände att han bland annat ”inte kunde försvara detta med arbetstidsförkortningen inför medlemmarna”.

Ordförande Sune Ekbåge var å sin sida nöjd med att ha brutit arbetsgivarnas kompakta motstånd i arbetstidsfrågan.

I historiens backspegel fick Ekbåge rätt.
ATK:n har med åren utvecklats till något av det som medlemmarna gillar bäst och som arbetsgivarna ångrat mest.

I det följande avtalet, 2001, blev det trots arbetsgivarnas grymtande ytterligare påspädning på kontot. Men efter 2004 tog det roliga slut.

Arbetsgivarna uppmärksammade att fler och fler valde ledig tid och i avtalet 2004 gjordes ett första försök; arbetsgivarna gjorde pensionsvalet i ATK:n mer förmånligt.

Fler skulle förmås att välja pensionsalternativet.

Resultatet blev dock klent. I avtalsrörelserna 2007 och 2010 stängde arbetsgivarna resolut dörren för en ytterligare kortning av arbetstiden.

Pappers medlemmar fortsatte prioritera ledig tid (55 procent) och cash (33 procent) före pensionsalternativet (12 procent). Resten valde att sprida gracerna mellan alternativen.

I avtalsrörelsen 2012 – i samband med att Pappers ville förhandla om sänkt pensionsålder – passade arbetsgivarna på att lyfta in en förändring av ATK:n i diskussionen.

En arbetsgrupp tillsattes, som fick fortsätta jobba även efter att det nuvarande avtalet förhandlades fram 2013.

Ännu har ingenting konkret kommit ur arbetsgruppen – annat än att arbetsgivarna med näbbar och klor slåss för att begränsa valen i ATK:n till just pensionsalternativet.

Och hur gick det med kravet på 100 timmar kortad årsarbetstid?
Fortfarande en bit bort, ATK:ns värde motsvarar i dag 63 timmar per år för Pappersmedlemmen på dagtid och cirka 58 timmar för en skiftgående.

 


gw@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pension på deltid ett sätt att orka

Avtal 2016En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

Förslag om höjd ålder väntas före nästa val

PENSIONSSYSTEMETSka Sverige ha en allmän pension som går att leva på måste fler arbeta längre. Det slog den statliga pensionsåldersutredningen fast i slutrapporten 2013.

7
Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Matts Jutterström och Robert Schön. Foto: David Lundmark

Den hårda matchen om pensionerna

Avtal”Kortare arbetstid med bibehållen pensionsnivå för skiftarbetare”, säger Pappers, ”Skrota ATK:n och lägg allt på pension”, kontrar Industriarbetsgivarna.

1

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Läs mer från Dagens Arbete:

Ingen klaustrofobi. Varvs­arbetaren Johan Forsander är svetsare och perfektionist. Den här dagen jobbar han djupt inne i ångfartyget Bohusläns trånga ångpanna. Foto: Sören Håkanlind

Sista varvet

BildreportagetFotografen Sören Håkanlind skildrar verksamheten på Gotenius Varv. I dag är det enda varvet som finns kvar den gamla varvsstaden Göteborg.

1

Avtal 2020

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

AvtalsförsäkringarDet låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

1
Ordföranden för Facken inom industrin

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

Från filmen om märket.

Striden om märket

VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

1

Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

Pontus Georgsson

Pappers lämnar LO-samordningen

I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

Kommunal lämnar LO-samordningen

Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

2
Marcus Bolin

Han är ny avtalsansvarig på Pappers

Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

Människoexploatering prövas i rätten för första gången

PerspektivDen nya lagen om människoexploatering sätts på prov i ett aktuellt rättsfall. En fällande dom kan bli vägledande, skriver DA:s Elinor Torp, som bevakar den utbredda arbetslivskriminaliteten i Sverige.

Politikernas svar om skuggsamhället

SkuggsamhälletDA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Arbetsgivaren som ville vara laglig

ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

2

Bortstädad: Mannen som försvann

BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Tidslinje: Så har skuggsamhället vuxit fram

TidslinjeEn rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

Med satiren som livsstil

EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

Micke Holm

”Lite pirrigt känns det”

MusikJulen närmar sig och nu tändas alla julshower igen. En av dem har premiär i Göteborg på fredagskvällen – med industriarbetaren Micke Holm på scenen.

Illustration, person som källsorterar

Vad gör jag med korken till mjölken?

PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

Industrin och klimatet

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

GÄSTKRÖNIKASe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

3

Då och då blixtrar sorgen till

KRÖNIKASaknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

”Det är ungefär som att fiska”

PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

Ring of fire

ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

Kvinnornas löner ökar för sakta

KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Metoo-rörelsen gav skjuts åt föreskriften”

DA MÖTERUnder sina fem år på Arbetsmiljöverkets har Erna Zelmin-Ekenhem sett hur de psykosociala arbetsmiljöproblemen uppmärksammats allt mer.

Peder har full koll på papperen

BESKYDDARENHan har startat pappersbruk, jobbat för polisen och räddat mängder av saker till eftervärlden. Möt Peder Werner, papperskonservator.

Delpension

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

”Det är skönt att komma ifrån jobbet”

Sugen på att jobba mindre när du blir äldre? Möjligheten finns, men det är svårt för de flesta att få det att gå runt ekonomiskt. I stålindustrin, däremot, har man sparat extra till pensionen länge.

”Skulle gärna vara mer med barnbarnen”

På Svenska Fönster i Edsbyn är det inte ovanligt att gå ner i tid när pensionsåldern närmar sig. En riktig långhelg varannan vecka kan göra de sista yrkesåren lite lättare.

Läs allt om avtal 2020 här

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.