”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar Arbetstidskontot

Foto: TT

Från omstritt påhitt till ett älskat konto

Protester och avhopp. Det var stor dramatik när arbetstidskontot infördes i 1998 års avtalsrörelse.

Så gick det sedan, sju avtalsrörelser senare

1 jan 1998 – 31 jan 2001
0,5 procent av lönen (där ej semesterersättning/övertid ingår) avsätts årligen till ett arbetstidskonto ATK, ledig tid, pension, kontant.

1 feb 2001 – 31 mar 2004
Avsättningen till kontona ökar med 0,5 procent per år. För 2001 avsätter arbetsgivaren 2,0 procent, 2002 avsätts 2,5 procent och 2003 3,0 procent. I tid motsvarar detta nästan sju dagar för en som jobbar dag och sex dagar för en skiftarbetare.

1 apr 2004 – 31 mar 2007
Arbetsgivarna ville strypa tillförseln till ATK. Kompromissen blev att pensionsvalet sockrades med ett extra påslag på 10 procent åren 2005 och 2006. Anledningen till att arbetsgivarna velat ändra är att allt fler väljer ledig tid. En ökning från 38 till 55 procent. Under 2006 tillfördes ATK-kontot ytterligare 0,5 procent (åtta timmar). Samtidigt blev det också fritt fram för den enskilde att kunna välja att stoppa in sin ATK i alla de tre alternativen. Avsättningen till ATK är nu uppe i 3,5 procent för den som väljer pengar eller kortare arbetstid, för den som väljer enbart pension är premien 4,2 procent.

1 apr 2007 – 31 mar 2010
Inga nya pengar till ATK.

1 apr 2010 – 31 jan 2012
Inga nya pengar till ATK.

1 feb 2012 – 31 mar 2013
Pappers kräver sänkt pensionsålder. En arbetsgrupp tillsätts som ska syna pensionsfrågan och ATK-kontot

1 apr 2013 – 31 mar 2016
Arbetet i arbetsgruppen fortsätter.

På hösten året innan hade Pappers förbundsmöte enats om att kräva 24 timmar kortare arbetstid. Förhoppningen var att på sikt korta arbetstiden med 100 timmar.

Nu blev det inte så.
De 24 timmarna blev 27 timmar på tre år i stället.
Och arbetstidskonto – vad var det för påhitt?

Arkitekterna bakom kontot var de två medlarna Rune Larsson och Lars-Gunnar Albåge. Mest Albåge.

De ritade och förklarade för fack och arbetsgivare, som till slut tog varandra i hand.
Dåvarande ordförande Sune Ekbåge har sagt att det enda felet med kontot var ”att det inte var jag och Lennart Olovsson” som kom på det.

Lennart Olovsson var avtalssekreterare på den här tiden.

Men alla var inte nöjda. Och minst nöjd var man i Gävle-Dala-distriktet.
Inför förbundsmötet i januari uppmanade ordförandena i distriktets avdelningar att säga nej till uppgörelsen och kräva medlemsomröstning.

Förbundsledamoten Lars-Göran Johansson hade dessförinnan vägrat att delta i beslutet att anta uppgörelsen.

Han kände att han bland annat ”inte kunde försvara detta med arbetstidsförkortningen inför medlemmarna”.

Ordförande Sune Ekbåge var å sin sida nöjd med att ha brutit arbetsgivarnas kompakta motstånd i arbetstidsfrågan.

I historiens backspegel fick Ekbåge rätt.
ATK:n har med åren utvecklats till något av det som medlemmarna gillar bäst och som arbetsgivarna ångrat mest.

I det följande avtalet, 2001, blev det trots arbetsgivarnas grymtande ytterligare påspädning på kontot. Men efter 2004 tog det roliga slut.

Arbetsgivarna uppmärksammade att fler och fler valde ledig tid och i avtalet 2004 gjordes ett första försök; arbetsgivarna gjorde pensionsvalet i ATK:n mer förmånligt.

Fler skulle förmås att välja pensionsalternativet.

Resultatet blev dock klent. I avtalsrörelserna 2007 och 2010 stängde arbetsgivarna resolut dörren för en ytterligare kortning av arbetstiden.

Pappers medlemmar fortsatte prioritera ledig tid (55 procent) och cash (33 procent) före pensionsalternativet (12 procent). Resten valde att sprida gracerna mellan alternativen.

I avtalsrörelsen 2012 – i samband med att Pappers ville förhandla om sänkt pensionsålder – passade arbetsgivarna på att lyfta in en förändring av ATK:n i diskussionen.

En arbetsgrupp tillsattes, som fick fortsätta jobba även efter att det nuvarande avtalet förhandlades fram 2013.

Ännu har ingenting konkret kommit ur arbetsgruppen – annat än att arbetsgivarna med näbbar och klor slåss för att begränsa valen i ATK:n till just pensionsalternativet.

Och hur gick det med kravet på 100 timmar kortad årsarbetstid?
Fortfarande en bit bort, ATK:ns värde motsvarar i dag 63 timmar per år för Pappersmedlemmen på dagtid och cirka 58 timmar för en skiftgående.

 

Läs mer:


gw@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Pension på deltid ett sätt att orka

Avtal 2016En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

Förslag om höjd ålder väntas före nästa val

PENSIONSSYSTEMETSka Sverige ha en allmän pension som går att leva på måste fler arbeta längre. Det slog den statliga pensionsåldersutredningen fast i slutrapporten 2013.

7
Foto: David Lundmark

"Jag vill ha det bra i framtiden"

Unga om pensionenDet var första gången Lina Westberg beslutade om vad som skulle hända med pengarna på arbetstidskontot. Ändå var valet självklart och långsiktigt.

De sista ljuva åren

AnalysMöjligheten att välja mellan kontanter, ledig tid och en pensionspremie blir en parentes. Morgondagens pappersarbetare får med all säkerhet bara pensionspremie.

1

"Vi känner oss trygga med att kunna hålla en avkastning på 7 procent"

Folksam-LO Pension förvaltar i dag cirka 500 miljoner kronor som Pappersmedlemmarna avsatt som ATK-pension.

Tabell: Så mycket pension får du med ATK

Foto: David Lundmark

Kontot fullt av ledighet

PusslandeBägge jobbar ständigt skift, det är fullt blås där hemma med två små barn och massor av aktiviteter. För Camilla Johansson och Kim Fridén är arbetstidskontot ett sätt att få ihop livet.

Andreas är 24 år och har jobbat i mekverkstaden på SCA Munksund i fem år. Emanuel är 21 och har ett par år som fast anställd. Foto: Anders Westergren

Pension, tid eller pengar – det är frågan

Hotat valAtt få välja mellan tid, pengar och pension är populärt bland pappersarbetarna men nu hotas valfriheten.

Christer Berglund. Foto: Anders Westergren

Han får medlemmarna att satsa på pensionen

Tid eller pengarPå Munksund väljer de flesta pensionsalternativet på arbetstidskontot och orsaken till detta stavas Christer Berglund.

Matts Jutterström och Robert Schön. Foto: David Lundmark

Den hårda matchen om pensionerna

Avtal”Kortare arbetstid med bibehållen pensionsnivå för skiftarbetare”, säger Pappers, ”Skrota ATK:n och lägg allt på pension”, kontrar Industriarbetsgivarna.

1

En ekvation som inte håller

LedareHelle Klein, chefredatör.

Läs mer från Dagens Arbete:

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

1

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

Arbetsrätten

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Krisstöd

Stora aktieutdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

1

Efter coronan

Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Coronakrisen

Jesper Johansson är tjugosex år och har varit huvudskyddsombud i mer än två år. Foto: Åke Ericson

Sätter stopp för smittan

Nya risker.Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Här jobbar ­skiftarbetarna 40 procent

KORTTIDSAVTALPå Skåpafors händer inte mycket. Först stoppade man produktionen, sedan fick alla skiftarbetare gå hem. Men Pappersavdelningens ordförande Ulrik Jörback är ändå optimistisk. – Vi brukar klara oss även i lite sämre tider.

1

Coronakrisen – dag för dag

TidslinjeAllt hände så fort. Här kan du följa utvecklingen när det nya coronaviruset spreds över världen. Vilka konsekvenser det fick, och fortfarande får, med ett särskilt fokus på svensk industri.

Regionala skyddsombud

Ingen utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud

TillträdesrättRegeringens förslag om att ge regionala skyddsombud rätt att komma in på arbetsplatser där facket inte har några medlemmar kommer att röstas ner. Flera partier går i dag samman för att stoppa förslaget.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.