Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Vi måste gå en rond för själen”

30 september, 2015

Foto: Privat.
Foto: Privat.

För att säkerställa att alla har det bra på jobbet räcker det inte att säkra kroppens arbetsmiljö. Psykosocial skyddsrond kan verka svårt, men det behöver det inte vara. Så här går den till.

Om skribenten

Camilla Falk är ett av sex huvudskyddsombud på SSAB I Oxelösund. Utbildar i psykosocial arbetsmiljö för IF Metall. Hon bor i en villa i Oxelösund med man, tre barn, katter, höns och en Volvo.

När jag packar min väska för att gå till jobbet lägger jag ner sånt jag behöver för att klara dagen. En macka till förmiddagsfikat och en lunchlåda med spagetti o köttfärssås från gårdagens middag. I min ryggsäck ligger redan livserfarenheter, kunskap, känslor och dagsform. Vare sig jag vill eller inte.

Oavsett vad du packar ner för matlåda i din ryggsäck så packar du i övrigt ner precis samma saker som jag. Livserfarenhet, kunskap, känslor och dagsform. Vi kan inte välja bort det.

För en del är den ryggsäcken fjäderlätt och för en del är ryggsäcken tung som bly.

Hur vi mår på jobbet påverkar allt. Både inom oss och runt omkring oss. Mer än vad vi anar. Att våga ställa frågan när vi ser att någon mår dåligt kan vara det bästa vi gör den dagen. Att sträcka ut en hjälpande hand.

Men om man ser att en eller flera i sitt arbetslag mår dåligt, och det inte räcker med en hjälpande hand, vad gör man då?

Jag menar att det då krävs en psykosocial skyddsrond.

En psykosocial skyddsrond fungerar som en kompass för arbetsgivare och arbetstagare och kan ge en bra uppfattning om hur arbetslaget mår. Det ger en fingervisning om vad vi är bra på och vad vi kan bli bättre på. När man genomför en psykosocial skyddsrond är det extremt viktigt att man löper linan ut. Att man i tur och ordning

  • Undersöker
  • Riskbedömer
  • Åtgärdar
  • Kontrollerar.

Det är lätt att stanna efter riskbedömningen, att bara konstatera vad som är fel men aldrig åtgärda. Det riskerar att ge motsatt effekt, att det till och med bli värre än vad det var innan eftersom det skapas förväntningar. Förväntningar på förändringar.

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ronden genomförs, men det ska vara tillsammans med skyddsombud och anställda. Det är tillsammans gör man skillnad och det är den enda vägen om det ska bli riktigt bra.

Men hur gör man? Jo, till skillnad från en fysisk rond då man går runt på arbetsplatsen och synar arbetsmiljön i sömmarna så blir detta en individuell rond då man svarar på ett antal frågor för att ta reda på hur alla mår på jobbet. Alla ska ha fått information i god tid innan ronden genomförs så att man har möjlighet att förbereda sig. Man ska ha god tid på sig att besvara frågorna och ronden ska vara anonym. Relevanta frågor kan t.ex vara:

  • Känns det som att den egna insatsen är viktigt?
  • Är det lagom mycket att göra?
  • Kan arbetstakten varieras?
  • Är chefen lätt att nå?
  • Upplever du stress på jobbet?

Färdiga förslag på mallar finns på bland annat på Prevent.

Efter genomförd rond samlar chefen in svaren och går tillsammans med skyddsombudet igenom det gemensamma resultatet. Utifrån det måste man sen bestämma hur man går vidare.

Kanske hade man på känn vilket resultat det skulle bli? Kanske dök det upp saker som chefen inte hade en aning om?

Och nu kommer det viktigaste av allt. Återkoppling. När resultatet är klart måste chefen berätta hur utfallet blev och ge förslag på hur man går vidare. Alltså hur man tillsammans ska åtgärda problemen. Åtgärderna kan se lite olika ut beroende på resultat. Här kan det vara bra att ta hjälp av företagshälsovården.

När man sen har bestämt sig för vilka åtgärder man ska vidta ska man bestämma ett slutdatum för när dessa ska vara färdiga och när man ska utvärdera resultatet. För att säkerställa att ronden har haft effekt gör man en ny rond ett halvår senare. Då kan man lätt jämföra det gamla resultat med det nya. Förhoppningsvis har åtgärderna gett effekt..

Denna rond ska genomföres kontinuerligt för att skapa en god arbetsmiljö, för att säkerställa att personalen mår bra. Och förhoppningsvis har några bytt ut bly mot fjädrar i sina ryggsäckar och det blir lättare att gå till jobbet.

Camilla Falk
Huvudskyddsombud
SSAB Oxelösund

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.