Facken måste bli folkbildare och diskutera samhällsfrågor. Inte bara vart fjärde år.Helle Klein, chefredaktör

”Den enda vägen ut är att släppa funderingarna och gå vidare.”Stefan Eriksson, krönikör.

”Vi måste gå en rond för själen”

Foto: Privat.

Foto: Privat.

För att säkerställa att alla har det bra på jobbet räcker det inte att säkra kroppens arbetsmiljö. Psykosocial skyddsrond kan verka svårt, men det behöver det inte vara. Så här går den till.

Om skribenten

Camilla falk är ett av sex huvudskyddsombud på SSAB I Oxelösund. Utbildar i psykosocial arbetsmiljö för IF Metall. Hon bor i en villa i Oxelösund med man, tre barn, katter, höns och en Volvo.

När jag packar min väska för att gå till jobbet lägger jag ner sånt jag behöver för att klara dagen. En macka till förmiddagsfikat och en lunchlåda med spagetti o köttfärssås från gårdagens middag. I min ryggsäck ligger redan livserfarenheter, kunskap, känslor och dagsform. Vare sig jag vill eller inte.

Oavsett vad du packar ner för matlåda i din ryggsäck så packar du i övrigt ner precis samma saker som jag. Livserfarenhet, kunskap, känslor och dagsform. Vi kan inte välja bort det.

För en del är den ryggsäcken fjäderlätt och för en del är ryggsäcken tung som bly.

Hur vi mår på jobbet påverkar allt. Både inom oss och runt omkring oss. Mer än vad vi anar. Att våga ställa frågan när vi ser att någon mår dåligt kan vara det bästa vi gör den dagen. Att sträcka ut en hjälpande hand.

Men om man ser att en eller flera i sitt arbetslag mår dåligt, och det inte räcker med en hjälpande hand, vad gör man då?

Jag menar att det då krävs en psykosocial skyddsrond.

En psykosocial skyddsrond fungerar som en kompass för arbetsgivare och arbetstagare och kan ge en bra uppfattning om hur arbetslaget mår. Det ger en fingervisning om vad vi är bra på och vad vi kan bli bättre på. När man genomför en psykosocial skyddsrond är det extremt viktigt att man löper linan ut. Att man i tur och ordning

  • Undersöker
  • Riskbedömer
  • Åtgärdar
  • Kontrollerar.

Det är lätt att stanna efter riskbedömningen, att bara konstatera vad som är fel men aldrig åtgärda. Det riskerar att ge motsatt effekt, att det till och med bli värre än vad det var innan eftersom det skapas förväntningar. Förväntningar på förändringar.

Det är arbetsgivarens ansvar att se till att ronden genomförs, men det ska vara tillsammans med skyddsombud och anställda. Det är tillsammans gör man skillnad och det är den enda vägen om det ska bli riktigt bra.

Men hur gör man? Jo, till skillnad från en fysisk rond då man går runt på arbetsplatsen och synar arbetsmiljön i sömmarna så blir detta en individuell rond då man svarar på ett antal frågor för att ta reda på hur alla mår på jobbet. Alla ska ha fått information i god tid innan ronden genomförs så att man har möjlighet att förbereda sig. Man ska ha god tid på sig att besvara frågorna och ronden ska vara anonym. Relevanta frågor kan t.ex vara:

  • Känns det som att den egna insatsen är viktigt?
  • Är det lagom mycket att göra?
  • Kan arbetstakten varieras?
  • Är chefen lätt att nå?
  • Upplever du stress på jobbet?

Färdiga förslag på mallar finns på bland annat på Prevent.

Efter genomförd rond samlar chefen in svaren och går tillsammans med skyddsombudet igenom det gemensamma resultatet. Utifrån det måste man sen bestämma hur man går vidare.

Kanske hade man på känn vilket resultat det skulle bli? Kanske dök det upp saker som chefen inte hade en aning om?

Och nu kommer det viktigaste av allt. Återkoppling. När resultatet är klart måste chefen berätta hur utfallet blev och ge förslag på hur man går vidare. Alltså hur man tillsammans ska åtgärda problemen. Åtgärderna kan se lite olika ut beroende på resultat. Här kan det vara bra att ta hjälp av företagshälsovården.

När man sen har bestämt sig för vilka åtgärder man ska vidta ska man bestämma ett slutdatum för när dessa ska vara färdiga och när man ska utvärdera resultatet. För att säkerställa att ronden har haft effekt gör man en ny rond ett halvår senare. Då kan man lätt jämföra det gamla resultat med det nya. Förhoppningsvis har åtgärderna gett effekt..

Denna rond ska genomföres kontinuerligt för att skapa en god arbetsmiljö, för att säkerställa att personalen mår bra. Och förhoppningsvis har några bytt ut bly mot fjädrar i sina ryggsäckar och det blir lättare att gå till jobbet.

Camilla Falk
Huvudskyddsombud
SSAB Oxelösund

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Strejkledaren som blev president

Han besökte gruvorna i norra Sverige för att hämta fackligt stöd mot apartheidregimen, han skulle efterträda Mandela men blev i stället en omstridd miljardär. Harald Gatu berättar om Cyril Ramaphosas väg från kåkstaden till presidentpalatset.

2
Illustration: JENS MAGNUSSON

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

DA granskar Afa Försäkring

"Försäkringen har blivit en återvändsgränd"

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

"Vi latar oss för lite"

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

"Förr eller senare brister det"

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Huvudskyddsombuden larmar i DA:s enkät

Röster från golvet”Människor går på knäna – det är en tickande bomb.”

Ta tempen på ditt jobb

BildspelVi har listat faktorer som avgör om jobbet ska fungera för alla - och gjort ett bildspel om stress och mobbning.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

Läsarnas egna berättelser

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12

"Stoppa i tid!"

KrönikaDu är skyddsombud men vad kan du göra när arbetsplatsen skadar en anställds själshälsa? Facket får helt enkelt börja testa sig fram, skriver DA:s Elinor Torp.

Skitsnack fungerar som pysfunktion för anställda som känner sig missgynnade, säger arbetsmiljöexperten Sten Gellerstedt. Bilden är arrangerad. Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

När skitsnacket är i gång

ArbetsmiljöHur får ni stopp på skitsnacket? Så här säger experterna.

För Göran Andersson betydde det mycket att komma tillbaka till jobbet. Alla rutiner hjälpte honom att hantera sorgen. Här med truckföraren Berne Cederholm. Foto: Maria Steén

Att finnas där när någon krisar

KamratstödjareNär livet tyngs av oro, sorg eller annat svårt – då finns Göran Andersson där. Han är kamratstödjare på Swegon i Kvänum och har själv varit nere i det djupaste svarta.

Tony Fridh

Bloggen ger Tony ny kraft

TILLBAKA FRÅN UTBRÄNDHETTony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Napo stressar runt

FilmKolla in den tecknade filmen om den sönderstressade Napo, som används i EU:s arbetsmiljöbyrås kampanj för mer humana arbetsplatser.

Ny föreskrift

"Kommer den att hjälpa eller förvirra?"

ANALYSKommer den nya föreskriften om psykosocial arbetsmiljö att hjälpa eller förvirra när det gäller mobbning, undrar DA:s Elinor Torp. Hon hänvisar bland annat till en norsk professor som säger att de nya svenska reglerna är alldeles för vaga.

2

Föreskrift om stress och mobbning klubbad

ArbetsmiljöIdag kom beskedet från Arbetsmiljöverket: Det blir en ny föreskrift om psykosocial arbetsmiljö, den träder i kraft i mars nästa år.

10

"Det svåraste har varit att hålla distansen"

IntervjuMöt Dagens Arbetes Elinor Torp, vars nya bok om Lasse lanserades på bokmässan. Hans självmord satte nytt fokus på den psykosociala arbetsmiljön.

12
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.