Skäms inte för att själen är trasig

På arbetet måste vi kunna tala lika öppet om den psykiska ohälsan som att kroppen värker, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi behöver påminna oss om att de som hörs mest i sociala medier inte är flest”

Krönika, Alexandra Pascalidou. 

Plastarbetaren Tony Fridh i Mellerud slogs ut av stressen, nu bloggar han för att hantera själens kaos. Foto: Sacharias Källdén
Emballator är på många sätt en förstående arbetsgivare, tycker arbetskamraterna. ”Högst tryck har vi på våren, och då gäller det att hålla koll på stressen”, säger Mikael Persson. Tobias Kraft nickar från trucken. Foto: Sacharias Källdén
”Jag kom fram till att antingen får jag gå till jobbet nu, eller så kommer jag aldrig att ta mig tillbaka.” Foto: Sacharias Källdén
Foto: Sacharias Källdén
Tony Fridh. Foto: Sacharias Källdén
Foto: Sacharias Källdén

Bloggen ger Tony ny kraft

tony-5

Tillbaka från utbrändhet Tony Fridh i Mellerud är en av många som slagits ut av stressen. Han hittade ett verktyg för att hantera själens kaos: att skriva.

Gillar gitarr och fiske

Namn: Tony Fridh.

Ålder: 42 år.

Jobbar: Emballator i Mellerud, plastfabrik som bland annat tillverkar sportdryckflaskor.

Familj: Fru, dotter och son. Intressen: Gitarr, munspel, fiske och skrivande.

Om att skriva blogginlägg:
”Efteråt känns det som efter ett gympapass. Hjärnan har dragits ut som ett gummiband, man är liksom förlöst.” Om internet: ”Är som en hammare. Ett bra verktyg som också kan ställa till stor skada. Jag har gjort misstaget att dyka in där och glömma den verkliga världen. Då kan verkligheten förvandlas till ett problem som knackar dig på axeln och vill ha skjuts till skolan.”

Läs Tonys blogg på metallskallen.tumblr.com

Hej! I dag sitter jag i min soffa.
Sjukanmäld och trött. Har ingen
energi kvar.
Skriver av mig på min blogg. ”Fridhfullt”.

Mannen bakom mejlet heter Tony Fridh, är 42 år och jobbar på en plastfabrik i Mellerud. Han berättar hur han drabbades av utmattningssyndrom efter tolv år som skiftarbetare. Att hans fru har gjort samma resa, fast hon jobbade i vårdsektorn. Och att skrivandet som så småningom resulterade i en blogg – har blivit ”en säkerhetsventil för själen.”

Den som knappar in adressen till Fridhfullt möts av signaturen Metallskallen.

”Blicken nedfälld. Hoppas ingen säger nåt. Önskar kontakt, men tål den inte.”

Metallskallen skriver om hur det är när orken tar slut. Vardagens krav. Kontroll, robotar och forsande mediaflöden. Inom industrin jagas tid. Tekniken och människorna cirklar runt varandra, de är som två planeter med var sitt gravitationsfält. Ändras det ena påverkas det andra.

”Ibland får människan en skjuts av tekniken som ingen hade kunnat ana. Ibland krockar dom med förödande konsekvenser.”

Han skriver också om behovet av mellanrum.

”Det är när alla har lagt sig, och mörkret sakta faller, som tystnaden föder tanken. Man tittar utåt och lyssnar inåt. Lyssnar efter ekot av dom där tankarna man inte tänker färdigt under dagen.”

Det är vid de stunderna Tony Fridh sätter sig vid datorn i kvällsljusets långa skuggor. Ett knäpp, ett surr, en skärm som blinkar igång. Fingrarna som smattrar mot tangenterna. Det är då han blir Metallskallen.

Ett löpande band av kläder

När Tony gick ut elprogrammet 1992 fanns inga jobb för elektriker. Under ett halvår satt han vid en flod av frusna gröna ärtor, petade ut de felfärgade med en stekspade och försökte hålla sig vaken. Till slut fick han jobb som montör på Saab.

Han och tjejen hade hållit ihop sedan tonåren och när första barnet kom började han lägga ut morgondagens kläder på rad i hallen om kvällarna. Resan till Trollhättan tog en och en halv timme enkel väg, förmiddagsskiftet började 06. I nattmörkret hade han inte kraft att göra mer än att fumlande trä detta löpande band av tyg på kroppen och fara iväg.

Att limma rutorna på Saab 9-3 skulle ta tre minuter och tjugosju sekunder. En stor klocka räknade ner mot noll. Han tänkte att det var precis som i den där Charlie Chaplin-filmen, Moderna tider.

– När jag kom på mig själv med att ha jobbat hela skift med lurarna i öronen utan att ha pratat med en enda människa, då tänkte jag att det här gå inte. Jag kan inte ha det så här.

En dag ringde hustrun och bad honom hämta henne. Han minns att han var ledig, hemma den dagen. Och att det var där någonstans tillvaron började vackla.

Hon fortsatte att vara den planerande och strukturerade. Men hon var som tappad på kraft.
Han sökte jobb på ortens stora arbetsgivare, plastfabriken Emballator i Mellerud, och han hade tur. Bilrutorna byttes ut mot sportdrycksflaskor och saftdunkar.

Han gick 5-skift och de fick ännu ett barn, en dotter. Dagarna fylldes, och de slet. Han var ju den noggranna typen, en sån som lätt koncentrerar sig djupt, men har svårt med många bollar. ”Du ska ge fan i att vara så ambitiös”, sa en chef till honom. Han blev rejält förbannad.

– Men den chefen hade rätt, det har jag insett. Viljan tar en bara så långt. Sen har den en nota som den skickar in. Den jäveln!

När hustrun kraschade för andra gången försvann grundtryggheten. Djupet och stupet kom framryckandes. Tony försökte agera stötdämpare åt sin nu svårt sjuka livskamrat. Han var uppvarvad på kvällarna, kunde inte sova. Tankarna snurrade, varje uppgift blev stor, varje utmaning farlig och minsta detalj mycket allvarlig.

– Vi förlorade alla proportioner. Ett tvättberg framstod som en katastrof. Och det blev lika viktigt att tvätta händerna som att hämta barnen från skolan.

Det var när hustrun till slut började må bättre som Tony sjönk. Då framstod de lugna stunderna som de värsta. Han var inställd på att kämpa och han behövde en fara, inbillad eller verklig. Den perioden är svårast att minnas, flyter ihop, kommer ut som ordbilder. ”Fritt fall.” ”Svart tid.”

Han blev kallad till fabrikschefen. ”Jag ser att du inte mår bra. Jag vill att du går och pratar med en terapeut hos företagshälsovården.” Det blev början till insikt. Tony var både utbränd och deprimerad.

Han fick medicin, han sjukskrevs en period, han började sova. Dagar i sträck. Och han satt och stirrade på sin kanske största sorg – den vita skärmen.

Från mellanstadiet och framåt hade orden varit följeslagare och vänner, de skapade världar som förut inte funnits, de gav möjligheter. Skrivandet hade Tony alltid haft. Först som fantasibyggare, senare som övertrycksventil. Men nu. Ingenting. Tankarna snurrade för fort, de trasslade och gick inte att formulera. Dokumentet förblev vitt. Markören blinkade som ett obarmhärtigt klockverk och tangenterna var tysta.

Tala blev också svårt. Han behövde förklara för familjen hur han mådde. Mer och mer kändes det som att de försökte umgås genom is. En tjock skiva som gjorde att man bara hörde ett mummel när den andra pratade, att man inte såg skarpt. Det var smärtsamt.

Fånga dagen, I love you

I Tonys kontor på jobbet och över sängen hemma sitter färggrant målade lappar, de flesta gjorda av hans dotter. De ser ut som små skyddande talismaner. ”Fånga dagen, I love you”, ”Sweet dreams”, ”Det är viktigt att du kommer ihåg vem du är”.

– Vi är lite lika hon och jag.

Vi befinner oss på plastfabriken Emballator och går in i Tonys lilla rum på lagret. Här jobbar han oftast ensam. Ordrarna kommer till datorn från säljkontoret. Ibland skriver de något fint, då sätter han upp det på väggen. ”May the force be with you”, har en av damerna på sälj avslutat.

Han var sjukskriven i ungefär en månad och sedan fick han en uppenbarelse, säger han.
– Jag kom fram till att antingen får jag gå till jobbet nu, eller så kommer jag aldrig att ta mig tillbaka. Jag såg mig själv försvinna. Att jag skulle fly verkligheten totalt.

Chefen var lite undrande, var det inte för tidigt? Men han lät Tony sitta och skruva kapsyler på flaskor, ett jobb där man inte behövde tänka utan bara dyka upp.

Efter några månader kom de fram till att han skulle prova en tjänst på lagret, där kunde han jobba dagtid.

– Jag har bra dagar och mindre bra dagar. Men det fungerar, jag är tillbaka.

Skrivandet då? En sen kväll i februari år 2012 satte han sig vid datorn. Alla sov. Han tog tangenterna och gav helt upp tanken på att formulera meningar. Måste förklara för familjen hur det såg ut i huvudet.

”Fortare. Ensam. Hotad. Fel.”
Han skrev i ett rasande tempo, ett ord i taget, försökte hålla samma takt som tankarna dök upp.

”Sjuk. Tröstlös. Trött.”

Sidan fylldes av text och Tony tömdes på kraft. Det kändes bra. Han hade sorterat frustrationen. Den slutade snurra, blev mer begriplig.

Nästa dag visade han texten för sin fru. Hon stod med pappret i hand. Såg upp och sa att hon förstod. För henne var det likadant.

Bloggen som han startade för ett år sedan har gett många reaktioner. Folk hör av sig, känner igen sig, vill dela sina egna berättelser.

Det är inte så att skrivandet löser problemen, säger Tony. Men det ger perspektiv. Öppnar ett avstånd till hjärnans kaos, gör det lättare att resa sig och samla kraft.

I Metallskallens senaste blogginlägg står det:

Jag minns det som i går. När terapeuten uppgivet tog av sig läsglasögonen och lutade sig fram över sitt skrivbord.
”Ingen kan stoppa IN stress i dig.”

Han säger att de orden så småningom fick honom att inse något. Åren som pendlande småbarnsförälder var slitiga, men inte grunden till utmattningen.

– Den där nedräkningen på linan på Saab hjälpte ju inte. Men grunden var en annan. Jag ville räcka till, omgiven av andra som också ville räcka till.

Han tycker att den moderna industriarbetaren liksom många andra yrkesgrupper lever i en utmanande tid. Kraven är många och höga. Då är det viktigt att hjälpa sig själv, och att göra det innan man sjunker så djupt ner att den möjligheten helt försvinner.

– Att gå från att göra allt som förväntas av dig till att välja att inte göra det, är svårt. Du är beroende av många människor, din arbetsgivare till exempel. Du kanske måste ifrågasätta dina grundvärderingar väldigt hårt. ”Ska jag verkligen vara så här lat i dag? Ja, för då orkar jag i morgon också.”

– Du har ett eget ansvar för din hälsa, och det är bra. För med ansvar kommer makt. Och makt kan hjälpa dig.

Läs mer: Stress/mobbning


at@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Så hittar du ditt inre lugn

FRÅGA OM JOBBET | ÅTERHÄMTNINGAtt alltid känna sig stressad och inte gå ner i varv är farligt för hälsan. DA:s expert, psykologen Jonas Mosskin, ger sina bästa tips för att inte stressen ska ta överhand.

Skyddsombuden sågar arbetet mot stress

För mer än hälften av IF Metalls skyddsombud är viktigaste frågan att motverka stress och för hög arbetsbelastning. Men många av dem säger att den psykosociala arbetsmiljön på jobbet fortfarande är dålig.

Illustration: JENS MAGNUSSON

Får chefen vägra visa anställningsbevis?

Fråga DAFackklubben på vår kollektivanslutna arbetsplats får inte tillgång till de anställdas anställningsbevis. Klubben hävdar MBL, arbetsgivaren hänvisar till PUL. Vad kan vi göra?

DET NYA SAMHALL

Minister mötte LO-fack om Samhall

Facken framförde hård kritik mot Samhall när näringsminister Mikael Damberg på torsdagen tog emot sex LO-förbund för att informera sig i frågan, efter Dagens Arbetes granskning i december.

2

Bosse sa nej till stressen

DA GRANSKAR.Samhall ska öka de anställdas effektivitet, färre ska göra samma jobb. Samtidigt ökar sjukskrivningarna bland arbetarna. Bosse blev ett offer för det uppdrivna tempot och stressen. Ekonomin rasade när han felaktigt skickades hem utan lön.

7

Samhall vill ha effektivare medarbetare

Nästan en person mindre på varje uppdrag, i snitt. Så ska Samhall komma tillrätta med den pressade ekonomiska situationen.

11

Arbetsmiljöveckan

De lyfter frågan om stress och mobbing

Gilla jobbetI dag anordnar organisationen Gilla jobbet en heldag i Stockholm på temat "Den hållbara arbetsplatsen". Bland ämnena finns mobbing, stress och konflikter på jobbet.

1

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn Åkerstedtt, en ledande expert när det gäller hur skiftarbete påverkar hälsan.

1

Stress växande orsak till arbetsskador

ArbetsmiljöAllt fler GS-medlemmar skadas på grund av stress och bristande ledarskap och bara hälften tror att de klarar att jobba till pension, enligt GS nya arbetsmiljörapport.

Fick arbetsskada godkänd efter 40 år

Mannen utsattes för höga halter lösningsmedel i jobbet på 70-talet. Försäkringskassan ville inte godkänna hans besvär som en arbetsskada, men kammarrätten ger mannen rätt.

3

Ökat tryck på själslig skyddsrond

ArbetsmiljöDen psykosociala arbetsmiljön har inte prioriterats på Bonniers stora tryckeri i Akalla. Men nu ska själen få sin egen skyddsrond.

Striden om tiden

”Långa ledigheter anses väldigt värdefullt”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

2

Föreskriften om psykosocial arbetsmiljö

"Det krävs friska arbetsplatser för att nya jobb ska skapas"

DebattVåra arbetsplatser måste ”stress-saneras” för att nya jobb ska kunna skapas. Och arbetsmiljöverkets föreskrift kan bli ett viktigt hjälpmedel i detta arbete. Det skriver elva forskare i ett debattinlägg.

5
"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen

För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO tagit fram en vägledning för hur skyddsombud ska jobba enligt föreskrifterna.

1

"Det lönar sig att göra något åt problemen"

Forskaren Malin Lohela Karlsson arbetar med att få arbetsgivarna att inse att stress och mobbning jobbet också kostar pengar för företagen.

Workers Memorial Day

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

1

DA granskar Afa Försäkring

"Försäkringen har blivit en återvändsgränd"

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Låt den inte ligga och samla damm"

DebattFöreskriften mot psykisk ohälsa hade kanske inte behövts om arbetsgivarna redan idag arbetat enligt Arbetsmiljölagen. Nu uppmanar jag fack och anställda att arbeta enligt den – för hälsans skull, skriver konsulten Lennart Steen.

1

Nu får själen sin egen skyddsrond

ArbetsmiljöPå SSAB i Borlänge klarar man sedan tidigare av buller och ryggont - nu ska man ta sig an stressen och mobbingen på allvar.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

"Vi latar oss för lite"

KrönikaHjärnforskaren Agneta Sandström om att att utbrändheten ökar i vårt supereffektiva samhälle: "Schemalägg inaktivitet i ditt liv!"

89

När hjärnan tar stryk

"Förr eller senare brister det"

Sjuk av stressenDagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

9

Ta tempen på ditt jobb

BildspelVi har listat faktorer som avgör om jobbet ska fungera för alla - och gjort ett bildspel om stress och mobbning.

 20 år av tystnad – lång väg till skydd för själen

TidslinjeSå har de psykosociala arbetsmiljöfrågorna hanterats sedan 1994, då Sverige som första land i Europa införde regler på området.

Så gör Norge – steg för steg

UtblickI motsats till Sverige har Norge tydliga gränser för vad man får stå ut med och inte på en arbetsplats.

2

När olyckan dröjer sig kvar

DilemmatSaad Fares lurade döden på jobbet - men han fick ärr i själen, fick utbrott och hade svårt att sova. Doktorn sade post-traumatiskt stress (PTSD), men inte försäkringsbolaget. DA:s experter berättar vad PTSD är och hur man kan bota den.

Har du slangrat på sistone?

DA-läsarnas egna ordHjärnforskaren Agneta Sandströms uppmaning om att ”lappstirra” tog minst sagt skruv. Läsarna svarade med en hel ordlista.

2

Läsarnas egna berättelser

Bilder av stress, oro och mobbning på arbetsplatsern.

”Jag blev den tysta musen”

Sofias berättelseSofia blev mobbad och utfryst, Clas blev utbränd, Christer sätter ned foten efter flera larm. Efter reportaget ”Förr eller senare brister det” samlar vi nu läsarnas berättelser om när den psykosociala arbetsmiljön fördärvar.  Vill du också berätta? Hör av dig till oss. 

1

”Jag vill göra någonting bra av det hemska”

Minnas egen historia handlar om sexuella trakasserier, hot och utfrysning. Nu vill hon omvandla såren till kraft. Läs Minnas och andras berättelser här.

"De kränkta måste kunna få skadestånd"

DebattArbetsgivare måste kunna krävas på skadestånd om de inte följer reglerna för att förebygga mobbning på arbetsplatsen. Dessutom måste facket kunna driva ärendet centralt om det lokala facket inte gör något. Det skriver Maria Steinberg på Örebro universitet.

12
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.