Industriarbetarnas tidning

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

9 oktober, 2015

Skrivet av

IF Metall räds inte robotar. Det oroande är snarare att inte mer investeringar görs i ny teknik, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Så förändrar roboten den svenska modellen var rubriken för debatten mellan Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, Åke Svensson, vd för arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Anders Ferbe betecknar sig som teknikoptimist, men med viss reservation.

– Det finns en betydande risk att många hamnar längst ner på dåligt avlönade  jobb. Jag räds gammal teknik. Men jag räds också attackerna på de lägsta lönerna.

Roboten är i sig inget hot. Ny teknik är sig ganska neutralt, enligt Anders Ferbe.

– En robot gör vad vi programmerat den att göra. Det vi är vi människor som skapar förutsättningarna för hur människan kan utvecklas tillsammans med maskinen.

Det är i dåliga arbetsorgansationer som människan förvandlas till slav under roboten. Och då riskerar man en dålig psykosocial arbetsmiljö med mycket stress, enligt Ferbe.

Att robotar flyttar in på verkstadsgolvet är i sig inget hot. Hotet är snarare bristen på investeringar i ny teknik.

– Vi har för lite investeringar i smart teknik för att klara företagens konkurrenskraft på sikt. Våra medlemmar ser det.

Åke Svensson, vd för Teknikföretagen anser att ”vi står inför en av de största förändringarna på svensk arbetsmarknaden någonsin”.

– Risken finns att man inte ser följderna när man står mitt i skeendet.  Utvecklingen ställer helt nya krav på hur vi jobbar på arbetsplatserna. Att man hela tiden är beredd att lär sig nytt, att är med i flödet och att man kanske också byter jobb.

Utvecklingen medför att ökade krav på omställnings- och trygghetssystem. Och på utbildningen av personalen.

– Vi har stort ansvar för utbildningen på arbetsplatsen. Vi måste hitta fler och bättre system för utbildningssatsningar, sa Åke Svensson.

Men Anders Ferbe tycker att arbetsgivarna i praktiken saknar vilja att utveckla personalen.

– Vi måste gå från ord till handling och verkligen fylla på med kunskap. Men tyvärr tar inte arbetsgivarna ansvar för komputvecklingen. Våra medlemmar får lika mycket kompetensutveckling idag som för tjugo år sedan. Knappt någonting.

Satsningen på kompetensutveckling måste göras ihop med utbildningssystemet, inte minst för att stötta alla småföretag. De har inte de resurser som de större förretaen har, säger Ferbe

Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, är optimistisk inför framtiden.

– Nu står jag här inför industrin där robotiseringen pågått länge. Det nya är att robotarna nu har kommit in i många andra sektorer som inte är vana vid den här tekniska utvecklingen.

– Vi har bejakat förändring och vi är duktiga på att hantera omställning. Det är faktiskt inte många som slås ut av den tekniska utvecklingen.

Irene Wennemo ser en teknisk utveckling som skapar helt nya möjligheter.

– Välståndet ökar. Många varor och tjänster blir billigare. Vi får mer pengar över. Vad vill vi göra med dem? Jag tror ju att nya tjänster kommer att efterfrågas.

Den tekniska utvecklingen kommer att föra tjänstemännens och arbetarnas arbetsuppgifter närmare. Det får konsekvenser även för den fackliga organiseringen, tror Anders Ferbe.

– Ett nytt gemensamt fack för både arbetare och tjänstemän tar lite tid, men det kommer.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.