Industriarbetarnas tidning

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

6 oktober, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg David Lundmark

Mer än 3 miljarder i momsåterbäring har gett konstgjord andning åt den krisdrabbade tryckeribranschen men också skapat osämja med kunderna, som fått ta en stor del av notan.

Dagens Arbete har under ett år granskat tryckerimomshärvan i tidning och på webben. Nu förklarar vi den på ännu ett sätt – med en animerad film.

2 kommentarer till “Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

 • I slutet av filmen nämns att fallet kanske kommer att tas upp av högsta domstolen. Finns det någon mer info om det någonstans?

 • Svar till Christer: Vi säger nog i filmen, och i själva reportaget, att det redan är klart att tryckerimomsen ska behandlas av HD. Ärendet kommer preliminärt att föredras i HD i början av december, sedan tar en tid innan beslutet kommer./Hans Strandberg på DA

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 2 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

De kan ta över Sörmlands Grafiska

21 januari, 2016

Skrivet av

I morgon fredag går tiden ut för att lämna anbud på Sörmlands Grafiska. Tryckerierna V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset hör till intressenterna.

Hoppet lever om att nya ägare ska gå in och driva tryckeriet Sörmlands Grafiska i Katrineholm vidare. Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger till Dagens Arbete att de för en dialog med fyra väldigt seriösa intressenter.

Dagens Arbete erfar att tre tryckerier hör till de intresserade – svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset. Den fjärde intressenten bedriver enligt uppgift inte någon tryckeriverksamhet i dag.

V-Tab är Sveriges största tryckerikoncern med verksamhet i bland annat Göteborg, Södertälje, Vimmerby och Västerås. V-Tab ingår i mediekoncernen Stampen Media Group.

Stibo Graphic hör till den danska koncernen Stibo som finns representerade i stora delar av världen och har tre tryckerier i Danmark.

Ålgård Offset är ett norskt tryckeri som etablerade sig på den svenska marknaden för snart ett år sedan, då de gick in som huvudägare i Helsingborgstryckeriet Printagon.

– Det stämmer att vi är intresserade av Sörmlands Grafiska, säger Ålgård Offsets vd Paul Bjarte Løyning till Dagens Arbete.

– Det skulle vara en möjlighet att utveckla vår verksamhet i Sverige.

Om Ålgård Offset lämnar in ett anbud på Sörmlands Grafiska är det med intentionen att driva verksamheten vidare i Katrineholm, uppger Paul Bjarte Løyning.

Enligt konkursförvaltaren Mikael Kubu hade inga anbud lämnats in under onsdagen.  Tidsfristen går ut i morgon fredag. Därefter väntar förhandlingar med alla intressenter under nästa vecka. Målsättningen är att en ny ägare ska tillträda i februari.

En kommentar till “De kan ta över Sörmlands Grafiska

 • Jag håller tummarna för personalen att det inte blir V-tab, För då är personalens dagar tyvärr räknade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 3 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Den stora momsdopningen

6 oktober, 2015

Skrivet av Marie Edholm och Hans Strandberg

Staten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Det var konstgjord andning som sköt upp det oundvikliga – utslagningen väntar nu istället. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder som tvingats in i ett juridiskt kaos.

SÅ FUNGERAR MOMSEN

Så här snurrar momsen runt i vanliga fall:

1. Tryckeriet skickar en faktura på 100 000 kronor plus 6 000 kronor i moms (6 procent)till sin kund.

2. Kunden betalar 106 000 kronor till tryckeriet.

3. Tryckeriet redovisar att de har fått in 6 000 kronor i moms och betalar in summan till Skatteverket.

4. Kunden redovisar att de har betalat 6 000 kronor i moms och får tillbaka summan från Skatteverket. Så långt är momsen ett nollsummespel. 5. När konsumenten köper tidningen
i butik för 50 kronor, varav cirka 3 kronor är moms, redovisar butiken att de har fått in

3 kronor i moms och betalar in till Skatte-verket. Konsumenten kan inte begära att få tillbaka momsen, som går in i statskassan.

Tryckerierna bröt kedjan

När tryckerierna fick tillbaka moms utan att skicka den vidare till kunderna bröt de den vanliga kedjan. Det fanns en lucka i lagstiftningen som gjorde det möjligt för tryckerierna att få
tillbaka moms utan att behöva bevisa att de skickade den vidare. Däremot kan de ha brutit mot andra lagar, vilket nu prövas rättsligt då kunder har stämt sina tryckerier. I höst kan Högsta domstolen avgöra frågan, då två ärenden prövas.

”Det kändes fel och underligt”

Carl-Johan Holmquist pekar på maskin efter maskin i lokalen ett stenkast från Frihamnen i Stockholm.

– Det är till de här som momspengarna har gått. Utan dem hade vi inte funnits i dag, säger han.

Stjärntryck AB, grundat 1898 av Carl-Johans farfars far, sysslar med offset och digitaltryck i små serier. Det är snabba puckar – vi träffar honom en eftermiddag och telefonen ringer. En mäklare vill ha 200 lägenhetsprospekt, helst före klockan 17 samma dag.

De senaste åren har varit tuffa. Bolaget har sparat på alla fronter och är två man färre än vid samma tid i fjol, men de tror på plusresultat i år.

Tillbaka till momspengarna som gjorde den snabba digitalsatsningen möjlig. Var kom de ifrån?

Carl-Johan minns ett besök på sin revisionsbyrå under hösten 2010, då han hamnade i samtal med en av deras skattekonsulter. Ämnet var tryckerimoms.

– Jag fick höra att de kunde hjälpa oss att få tillbaka pengar efter en EU-dom som hade sänkt momsen för tryckeriproduktion, att det fanns stora möjligheter och att kunderna inte skulle drabbas. De ville ha 15 procent i provision av pengarna vi fick in.

Carl-Johan var kallsinnig.

– Det kändes fel och väldigt underligt. Moms ska ju vara ett nollsummespel, inget man tjänar pengar på, resonerade han.

Men så kom signalerna om att konkurrenter fick pengar och det handlade om stora summor. Många miljoner.

– Ekonomiskt instabila tryckerier som egentligen inte borde ha överlevt använde pengarna till att pressa priserna. Jag kallar det momsdopning. Konkurrensen sattes ur spel.

”Om det ligger en miljon på gatan så låter man den ju inte vara.”

Till slut kände han sig tvungen att följa konsulternas råd. Han lyckades förhandla ner deras provision en aning och begärde tillbaka moms för ett år. Det fungerade, beloppet fanns snart på bolagets skattekonto och konsulterna fick sina pengar, men Carl-Johan tvekade ändå:

– Jag vågade inte riktigt tro på att vi skulle få behålla pengarna, så vi väntade över ett bokslut innan vi använde dem.

Han ville egentligen stoppa där, men nästa år accelererade allt och det var omöjligt att stå emot när alla andra fick tillbaka moms. Totalt fick Stjärntryck tillbaka närmare 3,8 miljoner kronor.

– Så här ska det ju inte fungera med moms, det är moraliskt felaktigt. Men om det ligger en miljon på gatan så låter man den ju inte vara.

Det skulle snart visa sig att konsulterna hade lovat för mycket.

Cirkeln som bröts

Tryckerimomshärvan har pågått i fem år nu, har orsakat tusentals rättsliga processer och lett till osämja mellan två redan utsatta branscher – tryckerier respektive tidningar och förlag.

Hur blev det så här?

Efter en EU-dom 2010 konstaterade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker varit för hög under flera år, den borde ha varit 6 procent i stället för 25.

Snart började tryckerier – rådgivna av skattekonsulter – att begära tillbaka mellanskillnaden. Skatteverket betalade, men förutsatte att pengarna skulle komma tillbaka till staten från tryckeriernas kunder. Hela momskedjan skulle alltså vändas och köras baklänges.

Därför skickade Skatteverket ut kravbrev till kunderna, som förvånat vände sig till sina tryckerier och undrade vad det var frågan om. Vissa tryckerier betalade, andra erbjöd sina kunder hjälp att överklaga Skatteverkets krav.

Tidigt 2014, efter flera års rättsliga processer sade Högsta förvaltningsdomstolen att Skatteverket hade rätt att kräva kunderna på pengarna. Tidningar och förlag satt plötsligt med momsskulder, trots att de redan hade betalat momsen. Samtidigt vägrade flera tryckerier fortfarande att skicka momsen vidare till sina allt mer desperata kunder.

Dyra råd – men var de goda?

Tillbaka till Frihamnen i Stockholm, där Carl-Johan Holmquists misstänksamhet mot momsupplägget visade sig vara rätt. När Stjärntrycks kunder hörde av sig med frågor om Skatteverkets krav vände han sig till sin revisionsbyrå igen, som redan tagit provision på pengarna som han fått in. Nu erbjöd de sig att hjälpa Stjärntrycks kunder – men varje brev som kunderna behövde för att överklaga Skatteverkets beslut kostade 25 000 kronor.

Där någonstans, med Carl-Johan Holmquists egna ord, ”lackade han ur” på konsulterna. Han kände sig tvungen att köpa två brev för att hjälpa sina kunder. När han så begärde tillbaka moms för ett år till struntade han i att betala mer provision.

– Det gillade de väl inte riktigt, där skar det sig mellan oss. Men det var ju ändå vi som gjorde hela jobbet med fakturakopior och underlag och skickade in alla papper.

Hösten 2015: Förvaltningsdomstolarna har gång på gång slagit fast att tryckerikunderna måste betala. De dyra breven som Carl-Johan Holmquist köpt från konsulterna var inte till någon hjälp. Han valde att betala sina trogna kunder.
Många gjorde likadant, men en del tryckerier menar att det inte finns något i lagen som tvingar dem att skicka pengarna vidare till sina kunder. Det har satt kunderna i en juridisk rävsax som tvingar dem att stämma sina tryckerier.

Lönsamt  kryphål

Momshärvan
Carl-Johan Holmquist på Stjärntryck i Stockholm: ”Ekonomiskt instabila tryckerier använde pengarna till att pressa priserna. Jag kallar det momsdopning.” Foto: David Lundmark

Allt snurrar runt en lucka i lagen, som revisionsbyråer och skattekonsulter var snabba att visa för tryckerierna: De kunde begära tillbaka moms för tiden 2004–2007, utan att skicka motsvarande belopp vidare till kunderna. Först 2008 kom nämligen den lag som ger Skatteverket rätt att neka återbetalning av moms.
Fram till dess kunde företagen alltså bryta momscirkeln och behålla pengarna. Det är den här juridiska luckan som jurister och tryckerier lutar sig mot när de anser att de har rätt att behålla pengarna.

Nu 2015, när tiden har gått ut för att få tillbaka mer moms, kan vi summera: Tryckerierna har fått 3,3 miljarder kronor. Skatteverket har samtidigt krävt kunderna på 1,9 miljarder. Mer än så kan man inte begära in för tidsfristen har gått ut. Mellanskillnaden ligger nu alltså tryggt hos tryckerierna – de har fått minst 1,4 miljarder kronor netto av staten.

Slumpens skördar

När tryckeri efter tryckeri fick nya friska pengar kände sig alla tvingade att ge sig in i momskarusellen trots att de tyckte det var både vansinnigt och fel. Skvaller och rykten spreds:

– Man har ju hört om tryckerier som använt pengarna till utdelning, om glädjefester där champagnekorkarna har smällt, berättar Carl-Johan Holmquist på Stjärntryck.

Snart började det också talas om Skatteverkets oförutsägbara hantering. DA har ringt runt till ett stort antal tryckerier och situationen beskrivs som slumpmässig och att det rått total brist på konsekvens. Vissa kunder fick krav från myndigheten, andra lämnades i fred.

– Första året skulle jag uppskatta att vi betalade ut ungefär hälften av det vi fick tillbaka. Året därpå var det inte en enda kund som hörde av sig, minns Carl-Johan Holmquist.

Bland tryckerier har det vuxit fram olika teorier om vad det beror på: Att handläggarna varit olika noggranna, att Skatteverket inte har brytt sig om att skicka krav under ett visst belopp eller att det varit skillnad beroende på var i landet ärendet har handlagts.

Skatteverket kan inte svara på varför hanteringen har varierat.

– Troligtvis rör det sig om flera olika faktorer. Vi kan inte heller uttala oss om hur Skatteverket prioriterar och utför kontrollverksamheten, svarar Jens Widén, verksamhetsutvecklare inom momsområdet på Skatteverket.

Pest och kolera 1

moms7
Inge Persson-Carleson, chefredaktör på motorcykeltidningen MCM. Foto:David Lundmark.

Vissa kunder har haft dubbel otur. Dels har de fått krav från Skatteverket, dels var de kunder hos tryckerier som inte ville betala.

Högsta Förvaltningsdomstolen gav Skatteverket rätt att kräva kunderna på momsen. Men i domen skrev man också att det kan vara oskäligt att göra det, om det är ”orimligt svårt eller omöjligt” för kunden att få betalt av tryckeriet. Men det räcker inte att tryckeriet vägrar att betala. För att visa att det är omöjligt att få pengarna måste kunden stämma sitt tryckeri.

”Det bara kan inte vara så att vi ska behöva betala momsen två gånger.”

För Inge Persson-Carleson, chefredaktör på motorcykeltidningen MCM, känns det helt absurt.

– Ska vi – ett litet förlag på två personer – behöva ge oss in i en rättsprocess mot en av Europas stora tryckerikoncerner, och riskera både vår verksamhet och kanske hela vår privata existens?

Men precis så är det. MCM och många andra kunder ställdes inför ett val: Att ge upp, ta kostnaden och betala momsen till Skatteverket och därmed låta tryckeriet behålla pengarna. Eller – att stämma tryckeriet. De som stämde fick en förlängd tidsfrist från Skatteverket och behöver inte betala in momsen förrän domstolen avgjort om kunden eller tryckeriet har rätt.

– Det var inget lätt beslut, men vi har inte 600 000 kronor som ligger och skvalpar. Samtidigt vet vi att vi riskerar att förlora i rätten och kanske stå med lika stora rättegångskostnader att betala. Till slut blev det ett känslomässigt beslut. Det bara kan inte vara så att vi ska behöva betala momsen två gånger, säger Inge Persson-Carleson.

De valde att stämma sitt tryckeri Sörmlands Grafiska, något som han aldrig hade trott skulle behövas. Tryckeriets vd Seppo Rantala hade ju lovat – i ett undertecknat brev – att de skulle betala momsen till MCM om Skatteverket skulle vinna i förvaltningsrätten. Nu hade verkligheten ändrats.

– Hans löfte var inte ens värt papperet det var skrivet på. Vad hände med affärsetiken?

Dagens Arbete har sökt Seppo Rantala, vd på Sörmlands Grafiska, utan framgång. Vid vår senaste intervju, för snart ett år sedan, sa han att Sörmlands Grafiska har följt lagen och att de inte har någon juridisk skyldighet att betala. Han tyckte inte att det fanns något moraliskt problem.

Oavsett hur det går i rätten så kommer MCM att vara förlorare, menar Inge.

– Vår försäkring har ett tak för hur stor ersättning vi kan få för advokatkostnader. Det kommer inte att räcka till. Förlorar vi i rätten ska vi dessutom betala tryckeriets rättegångskostnader.

Då överlever inte tidningen, utan tvingas lägga ner, konstaterar han.
Skulle de vinna och lyckas få momsen från tryckeriet ska pengarna betalas vidare till Skatteverket. Inga pengar stannar hos kunderna.

Pest och kolera 2

När de första domarna föll i Nyköpings tingsrätt tidigare i år vann tryckerisidan. Eftersom kunderna hade fått anstånd med att betala momsen till Skatteverket hade de inte lidit någon ekonomisk skada än, menade domstolen. Därför var tryckeriet inte skyldigt att betala.

Så vad händer nu? Lägger Skatteverket ner sina krav, kan kunderna andas ut? Nej, rättsläget anses fortfarande vara oklart och ärendena vandrar vidare till hovrätt och Högsta domstolen.

Enligt de första domarna verkar chansen för kunderna att vinna vara större om de inte begär anstånd utan i stället betalar momsskulden. Men:

– Det är ju inte säkert att vi vinner även om vi har betalat in momsen. Vi kan lika gärna riskera alla pengar, förklarar Inge.

MCM har begärt och fått anstånd, mycket annat kan de inte göra. Inge och hans kompanjon har räknat och letat efter pengar att skrapa ihop till momsen – det går inte.

Ännu mer stressad blir han av nyheten från augusti: Sörmlands Grafiska har flyttat över verksamheten till ett nytt företag. Så vad händer om det gamla bolaget – som kunderna har stämt – slutligen förlorar i rätten och döms att betala både moms och rättegångskostnader?

– Begär de sig själva i konkurs då? Kommer vi få några pengar? Och hur långt kommer Skatteverket fortsätta att driva sina krav mot oss? När tar det här slut?

Inför rätta

De flesta tryckerier som Dagens Arbete har pratat med säger samma sak: De visste att momsen egentligen inte var deras pengar och därför har de betalat. Flera av dem har dessutom fått nya kunder från tryckerier som inte har betalat.

– Det här var manna från himlen för branschen, något annat kan man inte säga. Vi sökte också och fick tillbaka moms, men vi har betalat ut varenda krona till varenda kund som har fått ett krav från Skatteverket. Självklart. Det var inte våra pengar, säger Henry Lundbäck, ekonomi-chef på Eskils Tryckeri.

Sörmlands Grafiska, som fått 197 miljoner, är ett av de tryckerier som vägrat betala tillbaka. Pengarna har man använt i rörelsen, utan dem hade det blivit flera år av förluster. Totalt 28 rättsprocesser på drygt 60 miljoner kronor har inletts mot tryckeriet.

Sörmlands Grafiska har sällskap av tryckerier som V-tab, Mediarummet, Mediaplant, Mittmedia och C-tryck som också är stämda. Här finns även tryckerijätten Elanders, som fått tillbaka 249 miljoner av Skatteverket. Företaget lovade skriftligen sina kunder att de skulle hållas skadeslösa, men när det blev allvar vägrade man att gå med på deras krav. I tingsrättsförhandlingarna mot en av kunderna sade tryckeriets advokat:

– Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten har satt i kläm.

Det argumentet bet dock inte, domstolen dömde Elanders att betala. Tvärt emot domarna i Nyköping menar Göteborgs tingsrätt att det inte spelar någon roll om kunden har betalat in momsen till Skatteverket eller inte.

Inget är som sagt enkelt när det gäller tryckerimomsjuridik. Elanders har överklagat domen.

Konsulterna och ansvaret

Momshärvan
Vitt Grafiska i Stockholm har använt momspengarna till att köpa andra tryckerier, har betalt flera av sina kunder men hamnat i bråk med en av dem – det fallet ligger nu i Högsta Domstolen:
”Om vi vred klockan tillbaka? Då skulle jag säga nej till pengarna, då finge jag väl skita i att köpa företag eller låna till det. Detta har sått sådan split, det är kontraproduktivt för branschen”, säger vd Dag Wassberg. Foto: David Lundmark

Dagens Arbete har pratat med ett stort antal tryckerier som berättar att de tidigt kontaktades av rådgivare som ville hjälpa till med momsåterbäringen. Några har begärt provision på såväl 10 som 15 procent, andra har tagit betalt per timme, per dokument eller överklagande.

På direkt fråga vägrar konsulterna att uppge hur mycket de har dragit in på momsrådgivningen. BDO och PWC har sålt tjänsten men betonat att det alltid finns en risk. Deloitte och KPMG säger att de har rådgivit ett fåtal kunder som har vänt sig till dem. Grant Thornton säger att man varit aktivt med att hjälpa tryckerierna att följa de regler som gäller.

– Det blir märkligt om skatterådgivare klandras för den uppkomna situationen, svarar informationschef Lisbeth Larsson.

Ansvaret är statens, menar hon, och pekar på luckan i lagen. Hur tryckerierna har använt pengarna – behållit dem eller betalat sina kunder – har Grant Thorntons konsulter inte lagt sig i, svarar Lisbeth Larsson.

Det finns en byrå som verkar ha gått mot strömmen – Ernst & Young.

– När vi har pratat tryckerimoms med våra kunder har vi sagt att de bör skicka vidare pengarna. Tryckerierna ska inte bli orättmätigt berikade, säger bolagets momschef Royne Schiess.

Hur kom ni fram till det?

– Det var slutsatsen av diskussioner vi hade, det är oetiskt att hjälpa tryckerierna att återfå momspengar som i slutändan inte har varit en kostnad för någon. Många av oss har ett förflutet inom Skatteverket och är vana att betona moral. Vi har i princip inte gett sådana råd.

I princip?

– Det kan mycket väl ha förekommit, men vi arbetar efter samma riktlinjer på alla våra kontor i landet. Det måste i så fall vara ett fåtal kunder. Och vi har inte använt procentbetalning.

När staten dopar förlustbolag

För en utomstående ter sig hela momshärvan svår att begripa sig på. Som när Trosa Tryckeri gick från ekonomiskt elände till framtidstro från ett år till ett annat.

Dess tidigare ägare ställde in betalningarna i augusti 2010 och gjorde sig av med anställda. Året därpå fick de tillbaka 25 miljoner kronor i moms och vände från rejäl förlust till stor vinst. Därefter talar årsredovisningarna om nyanställningar och investeringar.

Än mer obegriplig är utgången efter Kungsbacka Graphics konkurs för fem år sedan då 185 anställda miste jobbet. Trots att bolaget hade stora obetalda skulder kunde konkursboet betala varenda krona de var skyldiga banker, leverantörer och anställda.

Då fanns det fortfarande pengar kvar och ägarna kunde plocka ut 47 miljoner kronor. Staten gjorde det möjligt genom att betala ut tryckerimoms på 132 miljoner kronor till konkursboet.

”Det har stört verksamheten.”

Momsåterbäringen sägs ha rubbat ordningen i en bransch i kris efter många år med sjunkande efterfrågan och överetablering. Ordet prisdumpning återkommer ofta i samtalen vi har fört med tryckeriägare och vd:ar.

Kaj Flick, ansvarig för branschföreningarna på Grafiska Företagens Förbund (GFF) kallar det för en svår störning.

– Mer eller mindre slumpmässigt återbetalda pengar har förskjutit hela strukturomvandlingen. Aktörer som eventuellt skulle ha slagits ut fick stora summor tillbaka och kunde fortsätta bedriva en verksamhet som egentligen inte bar sig. Det har stört verksamheten i andra tryckerier.

Utslagningen kommer att ske nu i stället, menar han.

– Förhoppningsvis är det samma företag som skulle ha slagits ut då, när momsen betalades ut. Men vi kan inte veta om det är andra som har slagits ut på vägen.

Aktiv passivitet

Tryckerimomsen har ritat om en hel bransch, därför undrar en lång rad företag som DA talat med varför den egna branschorganisationen GFF har hållit så låg profil, rent av varit passiv.

– Jo, jag vet att många har tyckt så, men orsaken är att råden vi själva fick gick åt så många håll, säger styrelseordföranden Göran Gustafsson.

Han fortsätter:

– De stora revisionsbyråerna hade helt olika uppfattning om hur man skulle göra, vi fick inte klara besked från varken Skatteverket eller finansdepartementet. Därför blev vårt råd till medlemmarna: Ni måste luta er mot den expertis som ni själva har – revisorer och andra.

De bolag som i dag representeras i GFF:s egen styrelse har totalt fått tillbaka 226 miljoner kronor. Av dessa gick drygt 28 miljoner till Strokirk-Landströms, där Göran Gustafsson är majoritetsägare. Han säger till DA att hans tryckeri inte har fått ett enda krav från någon kund, momspengarna har gått in i rörelsen.

Vad fick du själv för råd?

– Helt olika. Dels från vår revisionsbyrå Ernst & Young, som sade nej, dels från andra experter som sade ja.

Varför följde du inte dina egna revisorers råd?

– Jag vet inte varför. Jag fick göra ett övervägande, det fick bli det råd som stämde mest med vad jag själv ansåg vara bäst.

Branschen kommer minst att kunna behålla drygt 1,4 miljarder kronor. Är det ett rimligt statsstöd?

– Det är inget stöd, lagstiftningen har gjort dessa pengar tillgängliga. Det är inte skattebetalarnas pengar, det är tryckeriernas. Om man kommer in på moralfrågor kommer man långt utanför saken.

Het höst

Tryckerimomshärvan har berikat vissa, gjort andras vardag till elände – och gett gott om uppdrag åt landets advokater. Men just nu tar målen paus, i väntan på att Högsta domstolen (HD) ska komma med ett facit.

HD har sagt ja till en ”hissning”. Det betyder att man lyfter ett mål förbi tingsrätt och hovrätt och direkt bedömer alla de argument som nu läggs fram i flera likadana rättsfall.

Men frågan drivs även på andra sätt.

Sveriges grafiska medieförening (SGM), har stämt staten för att ha orsakat tryckerikunderna skada genom att inte täppa till den lucka i lagen som gjorde hela momshärvan möjlig. Om SGM får rätt kan kunderna slippa att betala Skatteverket och tryckerierna kan behålla sina pengar. Då hamnar notan hos skattebetalarna.

Branschföreningen Sveriges Tidskrifter planerar att testa en tidigare nästan oanvänd paragraf i skatteförfarandelagen, som säger att man kan få ”befrielse från skatt” om det finns ”synnerliga skäl”. Pilotfallet kan bli Situation Sthlm, en ideell förening som ger ut gatutidningen för hemlösa med samma namn, och som stämt Sörmlands Grafiska på cirka 600 000 kronor.

Om det blir nej hos Skatteverket kan man överklaga till regeringen. I så fall blir tryckerimomsfrågan på nytt aktuell för finansminister Magdalena Andersson. Hon var överdirektör på Skatteverket 2010 då det utlösande beslutet att ändra momsen togs.

Fingrarna i syltburken

I Frihamnen i Stockholm visar Carl-Johan Holmquist engagerat upp flera nya produktidéer. Han vill vidare, han vill utveckla och suckar på vår fråga om hur mycket tid han lagt på momshärvan.

– Alldeles för mycket. Jag är ju tryckare, ska stå där ute med skitiga händer.

Det finns ju tryckerier som vägrar betala sina kunder. Du verkar ju i alla fall använda någon slags affärsetik?

– Nä, nä, jag har också varit där med mina fingrar. Jag ska inte förhäva mig. Men vi har tvingats till detta. Konkurrensen sattes ur spel. Och allt kom i en tid av stark teknikomvandling och en nedåtgående marknad.

Hur hade ni klarat er utan momsen?

– Bättre, om ingen hade fått tillbaka pengar. Vi hade inte kunnat investera lika mycket, men samtidigt hade utvecklingen inte blivit så hetsig.

Fotnot: DA trycks hos VTAB, men betalar som medlemstidning inte moms på tryckeritjänster.

5 kommentarer till “Den stora momsdopningen

 • Bra att ni ta i den här frågan när ingen annan gör det. Jag för en annan enmanskamp mot en korkad skatt: trafikförsäkringsskatten, en riktig skvader!

 • Det är direkt stötande att DA lägger sin tryckning hos V-TAB. Skulle vara intressant och få höra nåt vettigt av DA :s ledning någon gång i denna fråga om moral etc.

 • Hej Arne, vari ligger det stötande? V-tab är ett bra och seriöst tryckeri som passar vår tidningsproduktion. Vi tryckte tidigare på JMS i Helsingborg som gick i konkurs sommaren 2013. För oss är det självklart att trycka på svenskt tryckeri med svenskt papper, något som V-tab lever upp till. Tyvärr finns snart inte så många svenska tryckerier att välja på. /Helle Klein, chefredaktör/VD

 • Bra reportage som belyser hela härvan och de faktiska konsekvenserna. Finns det några signaler om när ”hissningen” till högsta domstolen kommer avgöras?

Kommentera artikeln här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 4 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Sörmlands Grafiska i konkurs

7 januari, 2016

Skrivet av

Efter momsdomen i Högsta domstolen har Sörmlands Grafiska begärts i konkurs.
– Det är en konsekvens av den tidigare ledningens agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Några dagar före jul kom domen i det tryckerimomsmål som lyfts till Högsta Domstolen. Domen är tydlig med att tryckeriet i fråga är skyldigt att betala momsen – som de fått tillbaka från Skatteverket – vidare till sina kunder.

Sörmlands Grafiska i Katrineholm hör till de tryckerier som har fått mest moms tillbaka, närmare 200 miljoner kronor. Tryckeriet har valt att inte betala momsen vidare till sina kunder, trots att Skatteverket har krävt kunderna på pengar.

Domen från Högsta Domstolen ledde till att Sörmlands Grafiska begärde sig själv i konkurs i tisdags, och därmed tvingades även det nybildade Sörmlands Printing att lämna in en konkursansökan. Närmare 200 personer riskerar att förlora sina jobb.

– Att Sörmlands Grafiska skulle gå i konkurs det visste nog alla. Man trodde att man hade säkrat upp själva verksamheten genom att lägga den i ett nytt bolag, men det gick inte, säger Camilla Lundh, ordförande för GS-facket på tryckeriet.

Under dagen finns konkursförvaltaren på tryckeriet och Camilla Lundh hoppas att få någon form av besked.

– Vi fortsätter att trycka de uppdrag vi har, men vi måste få besked rätt snabbt om vi ska köra vidare eller inte.

Tryckerimomsen har varit en fråga för branschen ända sedan 2010 då de första pengarna betalades ut från Skatteverket. Totalt har svenska tryckerier fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Skatteverket menar att momsen skulle ha betalats vidare till kunderna, som skulle betala in den till Skatteverket igen. Därför har tryckerikunderna fått kravbrev från Skatteverket. Många tryckerier har betalat sina kunder, medan bland andra Sörmlands Grafiska har hävdat att de har rätt att behålla pengarna.

Sörmlands Grafiska har stämts av närmare 30 kunder på sammanlagt drygt 60 miljoner kronor. Nyköpings tingsrätt har avgjort ett fåtal mål till tryckeriets fördel, medan Göteborgs tingsrätt i stället gav kunden rätt i ett mål mot tryckerikoncernen Elanders.

I december slog alltså Högsta Domstolen fast att tryckeriet i det mål som prövades var skyldigt att betala och domen ger nu vägledning för alla mål som pågår i lägre instans.

– Det är synd att det har tagit så lång tid med tryckerimomsen. Vi har en god beläggning så det vore synd om det här skulle fälla oss nu. Det är en konsekvens av tidigare lednings agerande. Prislappen kommer nu, säger Camilla Lundh.

– Får vi en lösning snabbt innan kunderna flyr borde det gå att rädda verksamheten.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu säger till Dagens Arbete att tryckeriets verksamhet kommer att drivas vidare inom ramen för konkursboet under en till två månader. Nu letar konkursboet efter köpare.

– Det finns intressenter, men det hänger också på om kunderna stannar kvar med en ny ägare, säger Mikael Kubu.

Att Sörmlands Grafiska har flera pågående momsmål i rätten påverkar inte en försäljning.

– En ny ägare köper bara tillgångarna. Skulderna ligger kvar i konkursboet

En kommentar till “Sörmlands Grafiska i konkurs

 • Det hjälpte visst inte med att tryckeriet flyttade över sin produktion till det nybildade bolaget Sörmlands printing. Enligt uppgifter ska detta varit ett sätt för ledningen att försöka komma undan kraven från flera kunder på miljonbelopp. Är någon förvånad!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 5 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Skatte­verket: nu måste kunderna betala momsskulden

15 januari, 2016

Skrivet av Marie Edholm och Hans Strandberg

Efter tryckerimomsdomen i Högsta domstolen upphäver nu Skatteverket det anstånd man beviljat tryckerikunderna. Den som inte betalar får Kronofogden på sig.

Tryckerimomshärvan på 2 minuter

Skatteverket gav förra våren ett generellt anstånd med betalningen för de tryckerikunder som inte har fått den så kallade tryckerimomsen från sina tryckerier. Detta i väntan på att det juridiska läget skulle klarna. Det har det nu gjort, efter Högsta Domstolens beslut strax före jul att tryckerierna är skyldiga att betala. Därför har Skatteverket beslutat att ta bort anståndet, och följden blir enligt dagens beslut:

”Om en tryckerikund inte betalar skatteskulden kommer Skatteverket att överlämna skulden till Kronofogden för indrivning inom knappa två månader från den kommande förfallodagen”.

Det dröjer ett par veckor innan anstånden går ut och därefter kommer kunderna få cirka tre månader på sig att betala momsskulden till Skatteverket. Är skulden obetald två månader efter förfallodagen går den alltså vidare till Kronofogden.

Under vissa omständigheter ger dock Skatteverket kunderna möjlighet att söka förlängt anstånd samt att få sin skuld omprövad. Kunder som trots HD:s beslut inte får betalt från sitt tryckeri kan få förlängt anstånd, men bara om de stämmer tryckeriet eller begär det i konkurs. Kunder vars tryckeri redan befinner sig i konkurs bör redan i dag lämna in en ansökan om anstånd, skriver Skatteverket.

Skatteverket kan i vissa fall ompröva sitt beslut, alltså skriva ner eller helt dra tillbaka sitt krav mot en kund. Men det kan bara ske om tryckeriet gått i konkurs eller rekonstruerats och en konkursförvaltare eller rekonstruktör slutligen har klargjort hur mycket pengar kunden får.

Förra veckan gick Sörmlands Grafiska och nybildade Sörmlands Printing i konkurs. Sörmlands Grafiska är ett av de tryckerier som har stämts av kunder med anledning av tryckerimomsen. Kunderna kan nu begära nytt anstånd hos Skatteverket, som troligtvis också kommer att ompröva sina krav på kunderna när konkursen väl är avslutad.

Tre större nordiska tryckerier har visat intresse för att köpa Sörmlands Grafiska. Anbuden ska lämnas senast fredag den 22 januari.

Dagens Arbete har i sina prisbelönta granskningar visat hur Skatteverket har betalat ut mer än 3 miljarder kronor till svenska tryckerier. Det gav olönsamma företag nytt liv och rubbade konkurrensen. Slumpen skapade vinnare och förlorare, skriftliga löften bröts och kunderna tvingades in i ett juridiskt kaos.

Det började 2010. Efter en dom i EU-domstolen konstaterade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker varit för hög. I stället för 25 procent borde den varit 6 procent.

Tryckerier begärde tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket och har fått tillbaka drygt 3,3 miljarder kronor. Rådgivna av skattekonsulter höll många tryckerier dock inne pengarna i stället för att skicka dem vidare till kunderna, eftersom det fanns en lucka i lagstiftningen.

Skatteverket har ändå krävt tillbaka momsen, totalt 1,9 miljarder från tryckeriernas kunder, och fick rätt att göra så i Högsta förvaltningsdomstolen tidigt 2014.

Flera tryckerikunder har stämt sina tryckerier i tingsrätten för att få tillbaka momsen. Utslagen i tingsrätterna har varit olika, vilket har ökat förvirringen. Strax före årsskiftet gav dock Högsta domstolen kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala momsen vidare.

 

2 kommentarer till “Skatte­verket: nu måste kunderna betala momsskulden

 • Det skulle vara intressant och få reda på vilka tre större tryckerier som är intresserade, eller två, för v-tab måste ju vara en av dem. Köra vidare ett tag sen lägga ner anläggningen i Katrineholm och flytta över verksamheten till Vimmerby. All personal sägs då upp. Oddset för detta står i 1.01 ggr. Undrar var chefredaktör Helle Klein skall säga då. (DA trycks på V-tab i Vimmerby).

 • Det hade varit intressant med en uppföljning kring tryckeriernas skattekonsulter. Revisorer har t.ex. vid flera tillfällen åkt på stora skadestånd, tex PWC & Prosolvia. Tar juristerna sitt ansvar i detta fall? Kommer de ersätta tryckerierna för tveksamma råd? Hur mycket täcker ansvarsförsäkringen? Det blåser på toppen har jag hört…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 6 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

22 december, 2015

Skrivet av

Kunderna får rätt i tryckerimomshärvan. Högsta domstolen skriver i sin dom i dag att tryckeriet är skyldigt att betala ut momsen till sin kund.

Film: SÅ FUNGERAR MOMSEN (2 min)

Målet som Högsta Domstolen har prövat gäller den så kallade tryckerimomsen. Efter en dom i EU-domstolen 2010 konstaterade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker varit för hög. I stället för 25 procent borde den varit 6 procent.

Tryckerier begärde tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket och har fått tillbaka drygt 3,3 miljarder kronor. Rådgivna av skattekonsulter höll många dock inne pengarna i stället för att skicka dem vidare till kunderna, eftersom det fanns en lucka i lagstiftningen. Skatteverket har ändå krävt tillbaka momsen från tryckeriernas kunder, och fick rätt att göra så i Högsta förvaltningsdomstolen tidigt 2014.

Sedan dess har flera tryckerikunder stämt sina tryckerier i tingsrätten för att få tillbaka momsen. Utslagen i tingsrätterna har varit olika och i somras beslutade Högsta domstolen att pröva frågan.

Nu får alltså kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala momsen vidare till sina kunder. Högsta domstolen skriver i sin dom att kunden har betalat en för hög momssats till tryckeriet i tron att det var rätt momssats, vilket det var vid tidpunkten. Betalningen har dock skett utan rättsgrund, eftersom momssatsen var fel, och därför ska tryckeriet betala tillbaka momsen till sin kund, skriver Högsta domstolen.

4 kommentarer till “Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

 • HD:s dom visar att vi som är kunder i branschen gjort rätt tolkning från början. Trist att det behövde gå så långt som till stämningar och dåliga relationer mellan kunder och leverantörer. DA:s reportageserie har visat på orättvisorna och sannolikt bidragit till förståelse för kundernas situation. Bra jobbat!

 • Som tryckeriägare har jag hela tiden förfasats och förargats över att kollegor i branschen kunnat ha en inställning att dessa pengar på något vis skulle tillhöra tryckerierna. En sak har hela tiden varit klar för alla med något uns av förnuft: en justerad moms, som i detta fall i efterhand, SKA vara ett nollsummespel för staten och alla inblandade parter. Att staten gjort en fruktansvärt dålig bedömning av HUR detta skulle korrigeras är ingen ursäkt för de som trott att någon part i detta skulle vara vinnare. Det är korkat och tyder på en mycket tveksam moral. Skönt att detta nu en gång för alla får värka ut.

 • Tycker det visar åter igen vilken pajasinstans tingsrätten är. Ska man få någon form av förtroende för den instansen ska alla vara skolade i juridik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 7 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

”Troligt med förlikningar”

22 december, 2015

Skrivet av

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Film: SÅ FUNGERAR MOMSEN (2 min)

Efter domen i Högsta domstolen har tryckerierna nu en uppförsbacke, konstaterar professorn i civilrätt, Mårten Schultz.

– Det finns fortfarande utrymme för bedömningar i andra mål som ligger i underrätterna. Tryckerierna kan till exempel fortfarande hävda att de varit i god tro och att HD:s dom inte förändrar det. Men de kommer att ha svårt att hävda det.

Det är tydligt att HD har velat peka med hela handen i den här frågan. Det är ovanligt med en så tydlig markering, men bra gjort av HD att försöka lösa frågan, anser Mårten Schultz.

– Jag tror att man kommer ta intryck av den här domen och att vi kommer att få se många förlikningar nu. Då kan tryckerikunderna få tugga i sig att de inte får ut full ersättning eftersom det i vissa fall kan innebära att tryckerierna går i konkurs.

Pia Janné Nyberg är den enda advokat som hittills har vunnit ett tryckerimomsmål i tingsrätten för en tryckerikunds räkning. Det var Göteborgs Tingsrätt som dömde tryckerikoncernen Elanders att betala 350 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader till sin tidigare kund Svensk Byggtjänst.

– Högsta domstolens dom är självklar och rimlig, men det har varit en lång väg att komma dit och det är inte över än, säger Pia Janné Nyberg.

Domen i dag är ett förhandsbesked och nu ska alla mål som har varit vilande i tingsrätt och kammarrätt tas upp igen.

– Varje enskild process är unik, men jag kan inte se att domstolarna ska ge något annat utslag om kunderna har åberopat condictio indebiti i målen.

Det är principen om condictio indebiti som Högsta domstolen har fattat sitt beslut efter. Principen säger att om någon har betalat en skuld som inte fanns eller ett för stort belopp, i felaktig tro om att det var rätt, så ska beloppet betalas tillbaka. Domstolen har bedömt att just det har skett när kunderna betalade den för högt satta momsen till tryckerierna. I efterhand saknade betalningen rättslig grund och varken tiden som gått eller några andra förutsättningar gör att tryckeriet skulle ha rätt att behålla momsen som de har begärt tillbaka från Skatteverket.

Nu frågar sig många vad som händer om tryckerierna inte kan betala.

– Det är ett fortsatt problem. Det finns tryckerier som inte kommer kunna betala och det finns risk att tryckerier går i konkurs. Då är svenska staten skyldig att se till att det finns en lag som ger tryckerikunderna rätt att få tillbaka pengarna av staten i stället, säger Pia Janné Nyberg.

Problemet som många jurister har lyft fram är att det saknas en sådan lag i Sverige.

– Jag skulle önska att Skatteverket fortsatte att ge kunderna anstånd till dess att det finns ett sånt rättsligt instrument på plats, säger Pia Janné Nyberg.

Skatteverkets rättsliga specialist Kristian Zeman kan inte svara på hur myndigheten kommer att agera efter domen. De ska först analysera domen och ett beslut kommer först efter årsskiftet. Innan dess kommer de inte att dra tillbaka några anstånd.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 8 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Prisade på nytt för momsgranskning

14 december, 2015

Skrivet av

momsprisFör andra gången i år har Dagens Arbete prisats för sin intensiva granskning av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får i dag Näringslivets skattedelegations mediapris på 100 000 kronor.

De får priset för att i två längre reportage och i ett stort antal artiklar på webben ha granskat följderna av en ändrad momssats.

– Det är förstås jättekul, priser kan man aldrig få nog av. Och den här juryn kan ju verkligen skatter och betonar kvalitet och begriplighet, så priset blir ett nytt bevis på att vi har gjort något bra, säger Hans Strandberg.

Sänkningen av den så kallade tryckerimomsen har lett till att svenska tryckerier har fått tillbaka över tre miljarder kronor. Uppmuntrade av skattekonsulter som pekade på en lucka i lagen kunde tryckerierna behålla pengarna. Samtidigt krävde Skatteverket pengar från tryckeriernas kunder, som redan betalt momsen en gång. Snart sex år efter sänkningen pågår fortfarande rättsprocesser och det är ännu inte avgjort vem som har rätt (se våra artiklar här intill).

Hur kom ni på att granska tryckerimomsen?

– Ända sedan de första notiserna om momsåterbetalningar kom i slutet av 2010 har vi tänkt att något inte står rätt till – moms ska inte vara en intäkt utan bara gå igenom företagen. Till slut kände vi att detta måste vi reda ut. Det handlar om så pass mycket pengar och två krisdrabbade branscher som står mot varandra. En del av våra läsare jobbar på tryckerier som har fått tillbaka stora belopp, säger Marie Edholm.

DA:s granskning har visat hur miljardrullningen rubbat konkurrensen i branschen, hur slumpen skapat vinnare och förlorare, och hur brutna löften tvingat tryckerikunder in i ett juridiskt kaos. Prisjuryn säger bland annat att reportrarna ”på djupet analyserat och pedagogiskt förklarat en mycket komplicerad skattefråga för en bredare målgrupp.”

– Vi har lagt ner väldigt mycket jobb ­– begärt ut stora mängder dokument, plöjt komplicerad juridik och gjort ett otal intervjuer. Det känns mycket bra att jobba på en tidning där man fortfarande har tillgång till det kanske viktigaste journalistiska verktyget – tid, säger Hans.

Detta är andra gången i år som Dagens Arbete belönas för granskningen av tryckerimomsen. I våras tilldelades tidningen priset ”bästa förklarande text” på Fackförbundspressens Dag.

– Jag är glad och stolt över att få leda en tidning med så fantastiska medarbetare. De här priserna inspirerar oss alla på redaktionen att fortsätta vår grävande, granskande och engagerande journalistik, kommenterar Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Näringslivets skattedelegations mediapris delas ut för sjunde året. Syftet är att ”inspirera till kvalitetsinriktad bevakning av skattefrågor och göra frågor om skatter mer begripliga och intresseväckande.”

–Att allsidigt och pedagogiskt lyckas förklara alla turer kring den s k tryckerimomsen för en bredare läsekrets är onekligen en unik bedrift som verkligen tjänar som förebild, säger Staffan Bohman, ordförande i Näringslivets skattedelegation.

Tycker du det är krångligt att förstå hur momsen fungerar finns det hjälp. Se vår animerade film:

Tryckerimomsen på två minuter.

 

En kommentar till “Prisade på nytt för momsgranskning

 • Grattis!
  Tänk om man kunde klona dessa journalister!
  Det är väl bra att Helle Klein får sola sig lite också!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 9 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

31 augusti, 2015

Skrivet av Hans Strandberg Marie Edholm

Sörmlands Grafiska, med drygt 160 kollektivanställda, flyttar nu över sin produktion till ett nybildat bolag. Kunder och jurister befarar att detta är ett sätt för företaget att komma undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan.

Dagens Arbete har i lång rad artiklar granskat den så kallade tryckerimomshärvan, där svenska tryckerier har fått tillbaka drygt 3, 3 miljarder kronor från staten, som i sin tur krävt en lång rad tryckerikunder på betalningen. Detta har lett till först tusentals skatteprocesser och sedan en lång rad stämningar i landets tingsrätter.

Sörmlands Grafiska sticker ut på flera sätt.

Dels har tryckeriet fått mycket pengar från Skatteverket, närmare 200 miljoner kronor. De har gått rakt in i verksamheten, utan dem skulle bolaget ha gjort förlust under flera år.

Dels har man konsekvent vägrat att skicka momsen vidare till sina kunder – därför finns det för närvarande 28 stämningar mot tryckeriet på drygt 60 miljoner.

Men från och med i morgon kommer tryckeriverksamheten att drivas i ett nystartat bolag, Sörmlands Printing, som köper tryckpressar och andra maskiner av Sörmlands Grafiska. Det nya bolaget har samma ägare- CirclePrinters-gruppen – och samma vd, Seppo Rantala.

–Vi fick beskedet före sommaren, alla maskiner och kollektivanställda ska vara i det här bolaget, säljarna och fastigheten stannar i det gamla. Alla har fått erbjudande om att följa med och tar med sin anställningstid och lön. Tre har valt att tacka nej, men de ligger väldigt nära pension, säger Camilla Lundh, ordförande i GS-klubben.

Varför gör man det här?

– En kvalificerad gissning är att det har med momspengarna att göra, om vi skulle förlora. För att säkra upp produktionen.

Advokat Bertil Hübinette på advokatfirman Janné Nyberg & Hübinette driver han processer åt tryckerikunder och har flera mål mot Sörmlands Grafiska.

–Man kan bara konstatera att om det inte finns några tillgångar i det bolag som mina klienter har stämt minskar chanserna att få tillbaka pengar dramatiskt, säger han.

De konkursexperter DA talar med säger att det i allmänhet är svårt för den som stämmer att skydda sig i en sådan här situation. Även om tryckerikunden skulle vinna i domstolen, riskerar man att inte ens få sina rättegångskostnader betalda. En väg är att begära något som heter kvarstad, det betyder att domstolen förbjuder flytten av tillgångar.

Bertil Hübinette befarar att överflyttningen till det nya bolaget så småningom leder till en konkurs för Sörmlands Grafiska.

–Då måste man bevaka sina fordringar, men kundernas krav kommer långt ner i prioritet.

Det var ett utslag i Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) i fjol som gav Skatteverket rätt att efterbeskatta tryckerikunderna. HFD förutsatte samtidigt att kunderna skulle få pengarna från tryckerierna. Om detta visade sig ”omöjligt” eller ”orimligt svårt” skulle man kunna slippa betala skatten. En konkurs är troligen en tillräcklig anledning.

I vintras beslutade Skatteverket om att tills vidare ge anstånd med skatten, eftersom olika tingsrätter har dömt olika och rättsläget därför är osäkert.

–Den som redan har betalt in pengar kan få tillbaka dem i väntan på slutligt besked. Begär man inte det finns det i dag inget som juridiskt tvingar Skatteverket att betala tillbaka vid en konkurs. Ett sådant instrument har andra länder och det försöker vi få regeringen att införa, säger Bertil Hübinette.

Dagens Arbete har ställt en rad frågor till Sörmlands Grafiska vd Seppo Rantala. Han svarar ”inga kommentarer” på de flesta, bekräftar dock att det finns ett nytt bolag och säger:

–Nej, det är ingen konkurs.

2 kommentarer till “Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

 • Samma konkursupplägg har redan med framgång använts av tryckeriet JMS i Malmö. Smarta konsulter ligger som vanligt bakom.

 • Ett tydligt exempel på usel moral och en idiotisk tro att dessa pengar någonsin skulle ha tillhört tryckeriet. Det är som att hävda att pengar som felaktigt betalats in till ens egna konto skulle vara ens egna pengar.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 10 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Konkursbo gjorde momsklipp

12 maj, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

Tryckeriet Kungsbacka Graphic gick i konkurs och 185 anställda förlorade jobbet. När allt var över kunde ägarna plocka ut 47 miljoner kronor ur konkursboet. Skattebetalarna får stå för vinsten.

I mars 2010 begärde Kungsbacka Graphics vd och störste ägare Leif Axelsson bolaget i konkurs. Då hade företaget obetalda skulder på drygt 80 miljoner kronor.

Tre år senare, i juni 2013, var konkursen reglerad. Konkursboet hade kunnat betala alla skulder till banker, leverantörer och anställda – men visade ändå ett överskott på 47 miljoner. Det tillföll ägarna, 43 miljoner gick till Leif Axelssons eget aktiebolag.

Förklaringen stavas tryckerimoms. Kort innan företaget begärdes i konkurs i mars 2010 föll en dom i EU-domstolen, som innebar att Skatteverket retroaktivt sänkte momsen på tryck av tidningar och böcker från 25 till 6 procent.

Svenska tryckerier hade alltså i flera års tid lagt på för hög moms på sina fakturor till kunderna, som i sin tur hade betalat för mycket moms till tryckerierna som hade skickat den vidare till Skatteverket.

När momsen sänktes började tryckerier begära tillbaka pengarna – totalt mer än 5 miljarder kronor varav 3,35 miljarder har betalats ut. Skatteverket begärde sen in pengarna från kunderna, men i många fall har tryckerierna inte skickat momsen vidare till sina kunder. Följden har blivit många års juridiska processer och tvister, vilket Dagens Arbete tidigare har skrivit om i ett prisbelönt reportage.

Kungsbacka Graphics konkursbo krävde också tillbaka moms och fick drygt 132 miljoner kronor från Skatteverket. Det var med hjälp av dessa pengar som konkursboet kunde betala alla fakturor samt skulder till banker och anställda och sedan ändå ha 47 miljoner kronor kvar.

Leif Axelssons eget aktiebolag, som ägde majoriteten av aktierna i Kungsbacka Graphic, fick 43,5 miljoner kronor ur konkursboet när företaget likviderades och pengarna delades ut till Leif Axelsson.

– Jag har inga kommentarer, säger Leif Axelsson till Dagens Arbete.

Skatteverket har gjort bedömningen att de inte kunde neka att återbetala momsen till Kungsbacka Graphic eller till andra tryckerier, trots att det kunde vara troligt att tryckeriernas avsikt var att behålla pengarna. Dels saknades en bestämmelse i lagen, dels hade Skatteverket redan prövat rätten att neka återbetalning av moms i en liknande situation och fått en dom emot sig i Högsta Förvaltningsrätten. Det säger Claes Pedersen på Skatteverkets rättsavdelning till Dagens Arbete.

Eftersom Kungsbacka Graphic har gått i konkurs har Skatteverket avstått från att kräva företagets kunder på momsen. I slutändan är det skattebetalarna som står för överskottet i konkursboet.

Kungsbacka Graphics konkursförvaltare överklagade Skatteverkets beslut att i vissa fall neka till återbetalning av tryckerimoms till bolaget. Strax efter att likvidationen var klar dömde kammarrätten i Göteborg att Skatteverket ska betala ytterligare knappt 6 miljoner till Kungsbacka Graphic. Domen har dock överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

 

 

En kommentar till “Konkursbo gjorde momsklipp

 • 185 personer mådde dåligt på jobbet så länge Leif Axelsson agerade företagsledare på Kungsbacka Graphic AB. Genom det ena efter det andra felbeslutet, ur de anställdas synpunkt, styrde han mot konkurs, nu får han 43,5 miljoner som plåster på såren! Ren och skär skandal!

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 11 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

2 februari, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

Hela listan

Uppdaterad 12 maj 2015

Tryckerimomsen har vuxit till en härva som hotar både tryckerier och deras kunder. Dagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

DETTA HAR HÄNT

 • Efter en dom i EU-domstolen 2010 beslutade Skatteverket att momsen på tryck av tidningar och böcker ska vara 6 procent i stället för 25 procent. Det betyder att svenska tryckerier under flera år har lag på för hög moms på fakturorna till sina kunder.
 • Många tryckerier lämnar in rättelser för åren 2004-2007 och begär att få tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket.
 • Skatteverket har betalat tillbaka totalt 3,35 miljarder kronor.
 • Efter flera års juridiska processer får Skatteverket rätt att kräva pengarna från tryckeriernas kunder i stället.

SÅ SNURRAR MOMSEN RUNT I VANLIGA FALL

 • Tryckeriet skickar en faktura på 100 000 kronor plus 6 000 kronor i moms (6 procent)till sin kund.
 • Kunden betalar 106 000 kronor till tryckeriet.
 • Tryckeriet redovisar att de har fått in 6 000 kronor i moms och betalar in summan till Skatteverket.
 • Kunden redovisar att de har betalat 6 000 kronor i moms och får tillbaka summan från Skatteverket. Så långt är momsen ett nollsummespel.
 • När konsumenten köper tidningen i butik för 50 kronor, varav cirka 3 kronor är moms, redovisar butiken att de har fått in 3 kronor i moms och betalar in till Skatteverket. Konsumenten kan inte begära att få tillbaka momsen, som går in i statskassan.

TRYCKERIERNA BRÖT KEDJAN

 • När tryckerierna fick tillbaka moms utan att skicka den vidare till kunden bröt de den vanliga kedjan.
 • Det fanns en lucka i skattelagstiftningen som gjorde det juridiskt möjligt för tryckerierna att inte skicka momsen vidare.
 • Däremot kan de ha brutit mot andra lagar, till exempel avtalslagen eller ha gjort sig skyldiga till obehörigt berikande. Det prövas nu rättsligt när flera
  kunder stämmer sina tryckerier.

Dagens Arbete har i ett tidigare reportage berättat om hur tryckerimomsen har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, efter råd från skattekonsulter och revisionsbolag, begärt och fått totalt 3,35 miljarder kronor från Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av en dom i EU-domstolen 2010 samt sena ändringar av svensk lagstiftning skapade ett glapp i lagen. Den luckan gjorde det möjligt för tryckerierna att begära tillbaka moms utan att betala den vidare till sina kunder, menade rådgivarna.

Moms ska aldrig kunna bli en intäkt (se faktaruta), men det var just vad momsen blev för tryckerierna. För ett år sedan hände det som både branschen och deras kunder har försökt kämpa emot – Högsta förvaltningsdomstolen gav Skatteverket rätt att kräva tillbaka pengarna från tryckeriernas kunder.

Kunderna har begärt att få pengarna från sina tryckerier, som i många fall vägrar att betala. Det räcker dock inte för att Skatteverket ska slopa sina krav, vilket har lett till att kunder ser sig tvingade att stämma sina tryckerier. Än så länge är rättsläget oklart. Ingen vet om tryckerierna till slut kommer att bli skyldiga att betala.

Det har inte funnit någon statistik över hur mycket de olika tryckerierna har fått tillbaka, och de är själva långt ifrån tydliga i sina årsredovisningar. Därför har Dagens Arbete begärt ut uppgifter från Skatteverket, bolag för bolag, och sammanställt de tio tryckerier som har fått mest pengar. Tillsammans har de fått drygt 1,8 miljarder kronor – mer än hälften av de 3,35 miljarder som Skatteverket har betalat ut.

Mest av alla har V-Tab-koncernen fått, totalt 661 miljoner kronor.

Pengarna har hanterats olika av bolagen. Några har reserverat hela beloppet, vilket betyder att deras resultat inte påverkas om de tvingas betala ut momsen till sina kunder. Skulle de däremot få rätt att behålla pengarna blir det ett plus för resultatet. Så har till exempel Pressgrannnar, Sydostpressarna och Mittmedia gjort enligt information i deras årsredovisningar.

Sörmlands Grafiska har redovisat allt som en intäkt utan att sätta undan någon reserv. V-Tab skriver att de har satt undan största delen som en reserv, Elanders uppger att man varit ”försiktig med intäktsföringen” medan uppgifterna från Bold Printing Group är otydliga.  Aller Tryck (ej aktivt längre), Edita och Arkitektkopia nämner ingenting om hur tryckerimomsen har hanterats. Kungsbacka Graphic har gått i konkurs och momsen användes till att betala konkursboets skulder och gav därefter ägarna en vinst på 47 miljoner kronor.

Så mycket har tryckerikoncernerna fått

 • V-Tab: 661 miljoner
  (V-Tab AB, V-Tab Västerås, Landvetter, Örebro, Norrtälje, Vimmerby och Falkenberg.)
 • Elanders: 249 miljoner
  (Elanders Sverige AB, Elanders Berlings, Gummessons, Gotab och Tofters.)
 • Sörmlands Grafiska:197 miljoner
 • Aller Tryck AB: 168 miljoner
 • Kungsbacka Graphic: 132 miljoner *
 • Pressgrannar AB: 103 miljoner
 • Sydostpressarna: 84 miljoner
 • Arkitektkopia: 73 miljoner
 • Edita: 71 miljoner
  (Edita Bobergs, Edita Västra Aros)
 • Bold Printing Group: 69 miljoner
  (Bold Printing Group AB, Bold Printing Stockholm och Malmö samt Borås tidnings tryckeri.)

* Listan är uppdaterad 12 maj 2015, då Kungsbacka Graphic fördes in.

Beloppen är avrundade till hela miljoner kronor och avser beslut om utbetalningar till och med december 2014.

Dagens Arbete har begärt ut uppgifter om de största tryckerierna i Sverige. Vi reserverar oss för att vi kan ha missat något bolag eller beslut hos Skatteverket.

Av besluten från Skatteverket framgår det inte om tryckerierna har betalat någon moms vidare till sina kunder. En sådan transaktion behöver inte alltid leda till ett ”beslut” på Skatteverket.

En kommentar till “Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

 • Jag saknar STC i eran lista!. Dom gick i konkurs 2009 men det talades om att över 100 miljoner skulle dom få tillbaka.

Kommentera artikeln här

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 12 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

”Det finns många förlorare”

29 april, 2015

Skrivet av Hans Strandberg Marie Edholm

Finansminister Magdalena Andersson säger att återbetald tryckerimoms givetvis bör gå vidare till kunderna. Men:

– Det är emellertid en fråga mellan tryckerierna och deras kunder. Det finns inga politiska beslut att fatta i det här läget.

 

Svaret kom i en debatt i riksdagen på tisdagskvällen, efter att Anette Åkesson (M) frågat vad finansministern tänker göra åt den så kallade tryckerimomshärvan. Hon skriver så här i sin interpellation:

”Till följd av hanteringen har många små och större företag tvingats in i rättsprocesser som stjäl nerver, kostar mycket pengar men även tar upp samhällets resurser. Vissa företag riskerar även konkurs, och därmed hotas även arbetsplatser. Det finns många förlorare.”

Bakgrunden till frågan är en fem år gammal dom i EU-domstolen som har lett till att svenska tryckerier har begärt tillbaka moms från Skatteverket och fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Samtidigt har Skatteverket krävt tryckeriernas kunder, som redan betalt sin moms en gång, på pengarna – hittills 1,89 miljarder kronor.

Många tryckerier har valt att behålla pengarna, vägledda av skattekonsulter som hittat en lucka i lagstiftningen, vilket DA avslöjat i sin prisbelönta granskning. Anette Åkesson formulerade sig så här i gårdagens debatt:

-Tryckerierna vet att man generellt inte tjänar pengar på moms, men man fick informationen att Skatteverket i sin tur inte kunde kräva deras kunder på några pengar. Det lät som ett riskfritt sätt att få in mer pengar utan att det drabbar någon annan än staten.

Finansministern, som var Skatteverkets näst högsta chef när momsbeslutet togs, höll med om att situationen är ”olycklig”, att den ”drabbar många företag” och att ”det finns många förlorare”. Hon tillade:

-För det fall staten återbetalar moms bör givetvis de kunder som betalat denna också kunna få tillbaka den. Det är emellertid en fråga mellan tryckerierna och deras kunder om tryckeriet ska betala tillbaka den moms kunden betalat för mycket.

Magdalena Andersson påpekade också att luckan i lagen nu är tilltäppt, därför bör denna situation inte uppkomma igen:

-Från Finansdepartementet ser vi inte att det finns några politiska beslut att fatta i det här läget för att försöka lösa situationen, sade hon utan att kommentera Anette Åkessons vädjan om en utredning av tryckerimomshärvan.

Detta är andra gången tryckerimomsen debatteras i riksdagen, men för ett år sedan var det omvända roller. Då var Anette Åkessons parti i regeringen, och finansminister Anders Borg (M) svarade så här på en interpellation från miljöpartisten Mats Pertoft.

”Det är ingen som har gjort fel i processen. Alla olika institutioner har uppfyllt sin plikt i enlighet med svensk grundlag och EU-författningen. Då hamnar vi tyvärr i den här sitsen.”

Den så kallade tryckerimomshärvan har lett till tusentals skatteprocesser, och i dag pågår en rad processer i landets tingsrätter, där tryckerikunder har stämt sina tryckerier. Eftersom utfallen har skiljt sig mellan domstolarna beslutade Skatteverket i förra månaden ge anstånd med betalning av momsen. Anståndet ska gälla ”till dess att det civilrättsliga läget.” Om det blir så att kunderna inte kan få betalt av tryckerierna kommer Skatteverket att ”se över” hur man kan ”hantera situationen”.

Magdalena Andersson sade i gårdagens debatt att både politiker och byråkrater måste lära sig av tryckerimomshärvan:

-Det är väl också en erfarenhet som vi får utgå från att Skatteverket har med sig in i framtida momsdomar.

 

 

Du läser nu artikel 13 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Skatte­verket: ”Vi trodde inte att det skulle bli så stort”

27 november, 2014

Skrivet av Marie Edholm och Hans Strandberg

På Skatteverket är man väl medveten om att deras hantering riskerar att slå hårt mot tryckeriernas kunder. – Samtidigt har vi vårt uppdrag att driva in skatt, säger Susanne Malmborg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av EU-domen gör att kunder som inte har gjort fel krävs på den moms som tryckerierna har fått tillbaka.

– Vi har förståelse för att folk undrar varför vi driver frågan så hårt, säger Susanne Malmborg

Varför gör ni det?

– Samtidigt är det vårt uppdrag att driva in skatt, och efter beslutet om att betala tillbaka till tryckerierna så blev följden att vi måste få in skatten från annat håll.

Ni kunde ha nekat tryckerierna?

– Nej, det kunde vi inte efter att ha tolkat EU-domen som att tryckerierna framställer varor och inte tjänster, och därmed ska de ha den lägre momssatsen.

Enligt en skattejurist som jobbade på Skatteverket när EU-domen kom, var det flera anställda som kämpade starkt emot att pengarna skulle betalas ut till tryckerierna, de ansåg att det gick att hävda att det handlar om ”obehörig vinst”.

– Obehörig vinst finns inte som begrepp i skattelagstiftningen och kan inte användas. Momsen har diskuterats mycket här, eftersom frågan engagerar är det inte konstigt att det finns olika syn på saken, svarar Susanne Malmborg.

Hade ni räknat med att det skulle bli så här stort?

– Nej.

Har ni någon gång tänkt att följderna för kunderna blir för stora och att ni bör strunta i kraven?

– Det är klart vi har fört sådana diskussioner och det kan framstå som hårt, det slår oerhört. Men skatten ska bli rätt, och därför är det viktigt att saken prövas i domstol.

När förstod ni att tryckerierna skulle behålla pengarna?

– Jag vet inte om det kan sättas ett datum för detta, men jag vet att Skatteverket i ett pressmeddelande tidigt 2011 skrev att pengarna ska vidare till kunderna.

Skatteverket har betalat ut totalt 3,35 miljarder kronor, medan tryckerierna har krävt 5,2 miljarder. Kunderna har hittills krävts på 1,9 miljarder. Var slutsummorna hamnar kan Susanne Malmborg inte svara på.

Hur mycket har betalats in?

– Vi har inga sådana uppgifter, en del har ju också fått anstånd.

Men hur har ni koll på att pengarna kommer in?

– Systemet känner av det automatiskt. Om till exempel anståndet går ut och det inte blir betalt går det ut en påminnelse, till slut restförs skulden hos kronofogden.

Uppdaterad den 25 mars 2015.

Kommentera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du läser nu artikel 14 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Momsen till debatt i riksdagen igen

20 mars, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

För andra gången lyfts nu den infekterade frågan om tryckerimomsen upp i riksdagen.

Vad tänker finansminister Magdalena Andersson göra för att säkerställa att företag inte tvingas i konkurs på grund av Skatteverkets hantering av tryckerimomsen? Den frågan har riksdagsledamoten Anette Åkesson (M) ställt i en interpellation till finansminister Magdalena Andersson (S).

Bakgrunden till frågan är en fem år gammal dom i EU-domstolen som har lett till att svenska tryckerier har begärt tillbaka moms från Skatteverket och fått tillbaka 3,35 miljarder kronor. Samtidigt har Skatteverket krävt tryckeriernas kunder på pengarna – hittills 1,89 miljarder kronor.

Många tryckerier har valt att behålla pengarna, vilket gör att deras kunder får krav på pengar som de aldrig har fått och som de har svårt att betala.

”Till följd av hanteringen har många små och större företag tvingats in i rättsprocesser som stjäl nerver, kostar mycket pengar men även tar upp samhällets resurser. Vissa företag riskerar även konkurs, och därmed hotas även arbetsplatser. Det finns många förlorare.” Så skriver Anette Åkesson i sin interpellation.

För ett år sedan skrev Mats Pertoft (MP) en interpellation i samma fråga till dåvarande finansminister Anders Borg (M). Under debatten i riksdagen svarade Anders Borg att situationen var beklagansvärd, men att det inte var en fråga för riksdag eller regering. Han hänvisade bland annat till att lagen ändrats så att situationen inte längre kan uppstå. Läget är inte heller rättsosäkert, menade han:

”Det är ingen som har gjort fel i processen. Alla olika institutioner har uppfyllt sin plikt i enlighet med svensk grundlag och EU-författningen. Då hamnar vi tyvärr i den här sitsen.”

Mats Pertoft vidhöll ändå att regeringen hade ett ansvar för att lösa situationen:
”Det här är inte en ansvarsfull hantering. Det är en katastrofal hantering. Regelboken krockar med verkligheten. Alla har gjort rätt på detta sätt. Ändå tvingas vi se att jobb hotas och företag slås i spillror.”

Det återstår att se vad nuvarande finansminister Magdalena Andersson kan ge för svar. Senast om en vecka ska Anette Åkessons interpellation vara besvarad. I slutet av april ska den debatteras i riksdagen.

Magdalena Andersson borde vara insatt i ämnet, då hon var överdirektör på Skatteverket när EU-domen kom och myndigheten gjorde tolkningen att momsen skulle sänkas.

Du läser nu artikel 15 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Elanders förlorade om tryckerimomsen

20 mars, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

Elanders Sverige förlorade det uppmärksammade tryckerimomsmålet i Göteborgs tingsrätt.Tryckerijätten ska betala 350 000 kronor plus ränta till Svensk Byggtjänst.

Det innebär att det nu står 1-1 i bråket mellan flera stora svenska tryckerier och dess kunder. Nyköpings tingsrätt gick i början av mars på Sörmlands Grafiskas linje när man underkände Mediabolaget EWE:s samtliga yrkanden.

Göteborgs tingsrätt skriver att det som kallas tryckerimomshärvan har inneburit att tryckerierna har fått pengar av Skatteverket medan deras kunder tvingas betala moms två gånger. En gång till Elanders och nu en andra gång till Skatteverket.

Rätten skriver: ”Denna uppenbara obalans i parternas prestationer, som inte förutsågs av någon av parterna är ett förhållande som bör medföra jämkning”.

Domstolen hänvisar till den så kallade lojalitetsplikt som finns i avtalslagen, som innebär att en plikt att begränsa eventuella skador som avtalet kan orsaka. Göteborgs tingsrätt dömer Elanders att betala 351 499 kronor i momsersättning plus ränta samt rättegångskostnader på 172 300 kronor.

Efter att på olika sätt försökt få tillbaka pengar från tryckeriet stämde Svensk Byggtjänst i fjol Elanders Sverige i en tvist som gäller moms för åren 2005 till 2007.

Under de åren var momsen för tryckeritjänster 25 procent, allt var frid och fröjd. Men sommaren 2010 beslutade Skatteverket efter en EU-dom att sänka momsen till 6 procent.

Därigenom har svenska tryckerier fram till i dag fått tillbaka 3,3 miljarder kronor från Skatteverket. Och med hjälp av en lucka i lagen har de ansett att de har kunnat behålla pengarna, i stället för att som brukligt i momsens nollsummespel skicka dem vidare till sina kunder.

Elanderskoncernens alla tryckerier har totalt fått tillbaka nästan 250 miljoner i moms av Skatteverket, enligt den lista DA publicerade i början av förra månaden. Av dessa har drygt 110 miljoner hamnat hos Elanders Sverige.

Saken har vuxit till en infekterad härva av krav och motkrav, som slår mot skattebetalarna men också mot två redan utsatta branscher. Här finns gott om förlorare och egentligen bara några säkra vinnare – advokater och skattekonsulter

Skatteverket fick med hjälp av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (HfD) för ett år sedan rätt att kräva tillbaka pengarna från tryckeriernas kunder – hittills finns det beslut på1,9 miljarder.

Kunderna har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Detta har lett till tusentals skatteprocesser mellan kunder och Skatteverket, som kunderna i regel har förlorat.

För att slippa betala momsen måste kunderna enligt HfD visa att det är ”omöjligt eller orimligt svårt” att få tillbaka pengarna från tryckerierna. Slutsatsen har blivit att det kräver en stämning, och det är detta som nu pågår i tingsrätter över hela landet.

Men en del småförlag har helt enkelt inte råd att stämma, riskerna är för stora, andra riskerar konkurs om de gör det. Det finns tryckerier som utan knot har betalat tillbaka till sina kunder, andra har förlikats strax före rättegång. Fast flera stora tryckerier vägrar, några av dem riskerar stora förluster om de förlorar, därmed riskeras också jobb.

Byggtjänsts ombud, Pia Janné Nyberg stödde sig i första hand på avtalsrättsliga principer i rättegången för en månad sedan, och tingsrätten går alltså på hennes linje. I andra hand hävdade hon principen om ”misstagsbetalning” och i tredje hand det som kallas ”obehörig vinst”.

Motpartens advokat Thomas Wetterlundh tolkar avtalet med Byggtjänst på ett helt annat sätt och underkänner också de andra yrkandena. I tingsrätten berörde han inte Elanders tidigare löften om att hålla kunderna skadeslösa om de förlorar i högsta skatteinstans. I stället sade han:

-Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten har satt i kläm.

Du läser nu artikel 16 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

3 mars, 2015

Skrivet av Hans Strandberg Marie Edholm

tryckmoms-grafik-nyI dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Tryckeriet vann mot Mediabolaget EWE, en av hittills 28 kunder som stämt tryckeriet på totalt drygt 60 miljoner kronor.

SÅ FUNGERAR MOMSEN

Så här snurrar momsen runt i vanliga fall:

 • 1. Tryckeriet skickar en faktura på 100 000 kronor plus 6 000 kronor i moms (6 procent)till sin kund.
 • 2. Kunden betalar 106 000 kronor till tryckeriet.
 • 3. Tryckeriet redovisar att de har fått in 6 000 kronor i moms och betalar in summan till Skatteverket.
 • 4. Kunden redovisar att de har betalat 6 000 kronor i moms och får tillbaka summan från Skatteverket. Så långt är momsen ett nollsummespel.
 • 5. När konsumenten köper tidningen i butik för 50 kronor, varav cirka 3 kronor är moms, redovisar butiken att de har fått in 3 kronor i moms och betalar in till Skatteverket. Konsumenten kan inte begära att få tillbaka momsen, som går in i statskassan.
TRYCKERIERNA BRÖT KEDJAN
 • När tryckerierna fick tillbaka moms utan att skicka den vidare till kunden bröt de den vanliga kedjan.
 • Det fanns en lucka i skattelagstiftningen som gjorde det juridiskt möjligt för tryckerierna att inte skicka momsen vidare.
 • Däremot kan de ha brutit mot andra lagar, till exempel avtalslagen eller ha gjort sig skyldiga till obehörigt berikande. Det prövas nu rättsligt när flera kunder stämmer sina tryckerier.

Mediabolaget EWE, som gör tidningar, filmer och böcker har krävt Sörmlands Grafiska på 532 123 kronor, eftersom man själv har krävts på den summan av Skatteverket. Företaget hävdar sammanfattningsvis att den summa som tryckeriet har fått tillbaka rätteligen ska skickas vidare till kunden.

Men Nyköpings tingsrätt går på Sörmlands Grafiska linje och ogillar alla de grunder som Mediabolaget fört fram – bland annat avtalet parterna emellan, obehörig vinst och så kallad misstagsbetalning. Detta innebär samtidigt att Mediabolaget ska betala tryckeriets rättegångskostnad på drygt 357 000 kronor.

Domen kommer rimligen som en kalldusch för andra kunder som har stämt sina tryckerier. Tingsrätten skriver också att ”prövningen i målet har betydelse för åtskilliga snarlika krav mot Sörmlands Grafiska”.

Dagens Arbete har i en rad artiklar granskat den så kallade tryckerimomshärvan, som handlar om skattebetalarnas pengar men som gjort att två krisbranscher är i luven på varandra – tryckerier mot bok- och tidningsförlag.

Efter en EU-dom beslutade Skatteverket 2010 att i efterhand ändra momsen på tryckeritjänster – från 25 till 6 procent. Tryckerierna begärde tillbaka moms för åren 2004-2007 från Skatteverket och kunde sedan behålla dem – genom en lucka i lagen. Normalt är momsen ett nollsummespel, där skattepengar passerar genom företagen och hamnar hos staten.

Totalt har tryckerierna fått tillbaka 3,1 miljarder kronor, och Skatteverket har efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen (HfD) fått rätt att kräva tillbaka pengarna från tryckeriernas kunder – hittills 1,6 miljarder.

En del småförlag har helt enkelt inte råd att stämma, riskerna är för stora. Det finns tryckerier som utan knot har betalat tillbaka till sina kunder, andra har förlikats strax före rättegång. Men flera stora tryckerier vägrar, några av dem riskerar stora förluster om de förlorar, därmed kan också jobb vara i fara.

Detta har lett till tusentals skatteprocesser mellan kunder och Skatteverket, som kunderna i regel har förlorat. Orsaken är att de inte har kunnat bevisa att det är ”omöjligt eller orimligt svårt”, som HfD säger, att få tillbaka pengarna från tryckerierna.

Slutsatsen har blivit är att det krävs en stämning för detta – och här är fallet Sörmlands Grafiska är intressant av flera skäl:

 • Tryckeriet har fått tillbaka cirka 200 miljoner kronor, men har inte reserverat dem som en skuld har utan använt dem i sin löpande rörelse och har på så sätt kunnat undvika förluster. Ett nederlag i domstol skulle kunna få stora konsekvenser för ekonomin och jobben.
 • Sörmlands Grafiska har stämts av ett stort antal kunder, till och med i går 28 stycken. Här finns krav på allt från 74 000 till 17 miljoner kronor, totalt handlar det om mer än 60 miljoner.
 • Man har haft en konsekvent hård linje mot sina kunder, och bestritt alla krav. ”Vi har ingen juridisk skyldighet att betala”, sade vd Seppo Rantala till DA i höstas.

På den sista punkten ger nu Nyköpings tingsrätt alltså honom rätt. Domstolen säger att visserligen att Mediabolaget med dagens regel betalade för mycket i moms under den aktuella perioden, men att företaget då kompenserades genom att dra av 25 procent i sin momsredovisning. Av detta kan man inte dra slutsatsen att det som nu tryckeriet har fått tillbaka ska betalas vidare.

När det gäller obehörig vinst och misstagsbetalning konstaterar rätten att Mediabolaget visserligen förlorat i skatteprocessen mot Skatteverket i Kammarrätten, men att den domen inte vunnit laga kraft än. Och, skriver domstolen, eftersom Mediabolaget ännu inte betalat till Skatteverket har det inte skett någon ”förmögenhetsförskjutning från Mediabolaget till Sörmlands Grafiska, låt vara att slutresultatet är att Sörmlands Grafiska har berikats.”

Om tingsrättsdomen domen inte överklagas återstår det att se om Mediabolagets nederlag räcker för att nu hävda att det är ”omöjligt eller orimligt svårt” att få tillbaka pengar från Sörmlands Grafiska. Om så är fallet, kommer Skatteverket troligen att efterskänka skatteskulden – medan Sörmlands Grafiska får behålla sina pengar.

Du läser nu artikel 17 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

”Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm”

20 februari, 2015

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. Idag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

GÖTEBORG. Tingsrätten, ett stenkast från Ullevi, har i dag fall som rör grov misshandel, narkotikabrott, grovt rån, brott mot knivlagen, grov misshandel, köp av sexuella tjänster.

Och så– tryckerimoms. Det är väl ett i sammanhanget tämligen ospännande ämne – men hela den svenska tryckeri- och förlagsbranschen tittar bildlikt talat på.

Det är en härva med skattepengar som för en vanlig dödlig kan tyckas helt obegriplig: svenska tryckerier har fått  miljarder till skänks från staten, deras kunder ska stå för notan.

Miljön i sal 22 är diskret. Fondväggen rakt fram är återhållsamt blå, ena långsidans väggar är grå med perforerade kvadrater utstansade i ett återkommande mönster. På ena sidan av en sidodörr hänger en mycket flerfärgad tavla utan signatur, på den andra ett rött fodral med en brandfilt.

På podiet fem blåa stolar, i den i mitten med högst ryggstöd sitter chefsrådman Jörgen Nilsson, som säger:

– Jag finner inget hinder för huvudförhandling.

Förlaget Svensk Byggtjänst har stämt Elanders Sverige på 351 449 kronor jämte ränta i en tvist som gäller moms för åren 2005 till 2007. Då var momsen för tryckeritjänster 25 procent, allt var frid och fröjd.

Men sommaren 2010 beslutade Skattverket efter en EU-dom att sänka momsen till 6 procent, och tryckerierna fick tillbaka totalt 3,1 miljarder som de på grund av en lucka i lagen, enligt deras rådgivare, inte behövde betala vidare till sina kunder.

Det har vuxit till en infekterad härva av krav och motkrav, som slår mot skattebetalarna men också mot två redan utsatta branscher. Här finns gott om förlorare och egentligen bara några säkra vinnare – advokater och skattekonsulter

momsharva-advokatEfter att ha förlorat sina skattetvister återstår nu bara för kunderna att stämma sina tryckerier. Byggtjänsts ombud, Pia Janné Nyberg (bilden) på advokatbyrån Skarp Stockholm, använder i första hand avtalsrättliga argument, i andra hand principen om ”misstagsbetalning” och i tredje hand det som kallas ”obehörig vinst”:

– Vi hävdar att avtalen mellan Elanders och Byggtjänst innebär att Elanders ska betala tillbaka pengar om momssatsen i efterhand justeras nedåt. Vi menar också att det är oskäligt att Elanders får behålla de återbetalade momspengarna, dem har man fått utan ansträngning.

Elanders advokat, Thomas Wetterlund från Vinges advokatbyrå, stack emellan med en fråga:

– Kan du visa mig vad det är i avtalen som du syftar på, som gör att Elanders ska betala. Jag måste ju förstå vad detta handlar om, eftersom vi ska prata om det hela dagen.

– Nu argumenterar du, det kommer vi till sedan. Rätten har förstått vad det handlar om, kan vi fortsätta nu? avbröt chefsrådmannen.

Elanders har motstämt Byggtjänst på 283 262 kronor för en obetald faktura från i fjol. Byggtjänst har kvittat den skulden mot sin momsfordran, som annars skulle ha varit mer än 600 000 kronor. Elanders bestrider alla yrkanden:

– Sett med Elanders ögon handlar detta om en enda sak: har Byggtjänst rätt att få tillbaka pengar som man betalade för så många år sedan? Enligt oss så har de inte det, eftersom den gällande momsen då var 25 procent.

Han fortsatte:

– Detta är ett udda mål. Parterna är eniga om de flesta sakförhållandena, det finns inga vittnen, inga bevis att lägga fram, så det handlar om ren och skär juridik.

En del utanför Sveriges rättssalar menar att det handlar om en dos moral också – tryckerierna har fått tillbaka stora belopp, som nu deras kunder åläggs betala. Är det verkligen rimligt?

En del småförlag har helt enkelt inte råd att stämma, riskerna är för stora, andra riskerar konkurs om de gör det. Det finns tryckerier som utan knot har betalat tillbaka till sina kunder, andra har förlikats strax före rättegång. Men flera stora tryckerier vägrar, några av dem riskerar stora förluster om de förlorar, därmed riskeras också jobb.

Före sin slutplädering lämnade Pia Janné Nyberg över Dagens Arbetes stora granskning om tryckerimomshärvan till rättens tre rådmän, för att visa vilka konsekvenser den fått och försökte sedan få ihop juridiken med etiken:

– Jag vill påminna om att Elanders flera gånger försäkrat Byggtjänst att de ska stå för kostnaderna om det är så att förlaget förlorar i högsta instans, vilket ju har skett. Kunderna är i underläge, de kan inte göra något åt detta, det kan tryckerierna och vi önskar att tingsrätten täpper till detta hål.

Hon tillade:

– Tryckerierna har fått 3,1 miljarder av staten, kunderna har krävts på cirka 1,6 miljarder. Skillnaden däremellan innebär ju i vilket fall en ganska bra vinst för tryckerierna.

Advokat Wetterlundh kommenterade över huvud taget inte gamla löften, han poängterade i stället att det dröjt mellan sju och nio år mellan de aktuella momsåret 2005–2007 och Byggtjänsts krav från i fjol. Sedan blev det – ren juridik.

– Om man granskar alla yrkandena, om allt från obehörig vinst till lojalitetsplikt mellan parterna, så för de enligt vår mening till ”misstagsbetalning”, att Byggtjänst alltså betalade fel moms en gång i tiden. Vi kan gå med på att det kan röra sig om det, men kravet faller på att Elanders, som juridiken säger, inrättat sig efter den gamla momssatsen och att det har gått så lång tid.

Han sade vidare att det inte finns ”en enda princip” som säger att det var fel av Elanders att begära tillbaka moms från staten och att det inte ”finns en enda regel” som tvingade Skatteverket att efterbeskatta tryckerikunderna.

– Skatteverket kunde ha tagit ansvar för att man, som det visade sig, hade tolkat momsreglerna för tryckeritjänsterna fel. Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten har satt i kläm, sade Thomas Wetterlundh.

Dom faller om fyra veckor.

Du läser nu artikel 18 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

19 februari, 2015

Skrivet av Marie Edholm Hans Strandberg

Tryckerijätten Elanders har tidigare lovat sina kunder att de inte skulle drabbas i den så kallade tryckerimomshärvan. Nu vägrar man betala och stäms därför av flera kunder. På fredag börjar den första rättegången.

Dagens Arbete har i flera artiklar visat hur tryckerimomsen har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, efter råd från skattekonsulter och revisionsbolag, begärt och fått totalt 3,1 miljarder kronor från Skatteverket.

Skatteverkets tolkning av en dom i EU-domstolen 2010 – som sänkte tryckerimomsen från 25 till 6 procent – samt sena ändringar av svensk lagstiftning skapade ett glapp i lagen. Den luckan gjorde det möjligt för tryckerierna att begära tillbaka moms utan att betala den vidare till sina kunder, menade rådgivarna.

De stora förlorarna blev istället tryckerikunderna. De har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Efter att först ha försökt överklaga skattebesluten drar nu allt fler av dem sina tryckerier inför rätta.
Därför blir utgången av morgondagens rättegång i Göteborgs tingsrätt intressant, den första mot ett stort tryckeriföretag: Förlaget Svensk Byggtjänst kräver 350 000 av sitt gamla tryckeri Elanders Sverige.

Elanderskoncernens alla tryckerier har totalt fått tillbaka nästan 250 miljoner i moms av Skatteverket, enligt den lista DAs publicerade häromveckan .Av dessa har drygt 110 miljoner hamnat hos Elanders Sverige.

-I avtalet mellan parterna framgår att man ska betala gällande moms, och i och med EU-domen så var ju den gällande momsen 6 procent under den aktuella perioden. Elanders har fått tillbaka moms från Skatteverket och då hävdar vi att de i sin tur ska kompensera Byggtjänst som betalat för mycket, säger dess ombud Pia Janné Nyberg hos advokatbyrån Skarp Stockholm.

Hon driver i första hand en avtalsrättslig linje, i andra hand hävdar hon det som på juridiska kallas condictio indebiti, en betalning av misstag, och i tredje hand att Elanders gjort en ”obehörig vinst”.

Elanders, som också har stämts av tidningsförlaget Conventus och Konsumentverkets tidning Råd & Rön, avvisar alla yrkanden från Byggtjänst. Tryckeriet tolkar leveransavtalet på ett helt annat sätt och hävdar att de andra kraven inte är ”tillämpliga i förevarande fall”.

Tryckeriföretagets vägran att betala skiljer sig från den hållning man hade innan det slogs fast att Skatteverket fick begära tillbaka pengar från kunderna. I en information till den egna säljorganisationen 2011 lovade Elanders att ”ersätta kunden för moms och kostnadsränta” om Skatteverket skulle få rätt i högsta instans.

Dagens Arbete har sökt Elanders för att ställa frågor om hur man ser på tryckerimomsfrågan – dock utan framgång.

 

Du läser nu artikel 19 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Nu stämmer förlagen tryckerierna

19 december, 2014

Skrivet av Hans Strandberg Marie Edholm

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Dagens Arbete publicerade för några veckor sedan ett långt reportage om det som har utvecklats till ett slagsmål mellan två redan utsatta branscher. Svenska tryckerier har, med hjälp av revisionsbolag och skattekonsulter, fått ut totalt 3,1 miljarder från Skatteverket.

De stora förlorarna är i stället deras kunder, som får stå för notan. De har efterbeskattats av Skatteverket trots att de har agerat helt enligt regelboken. Nu försöker de i stället i ökande grad dra sina tryckerier inför domstol.

Tidigare i år har bland andra Råd och Rön, Conventus Media House och Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders, i förra månaden stämdes Mittmedia Print av Dagens Samhälle.

Men den riktiga anstormningen under hösten har gällt Sörmlands Grafiska, som fått nära 200 miljoner tillbaka från Skatteverket. Utan dessa pengar hade tryckeriet gått med förlust de senaste tre åren. Till och med i går hade 21 stämningar lämnats in mot tryckeriet vid Nyköpings tingsrätt.

Totalt krävs Sörmlands Grafiska på 40 miljoner kronor plus ränta av tidigare kunder. Här finns mångmiljonkrav från bland annat Aller Media, Egmont Publishing och First Publishing Group, men också krav från tidningen Vi, de hemlösas tidning Situation Sthlm – och telekomjätten Ericsson. Senast i raden att stämma, denna vecka, är Fitness Media.

Bakgrunden till den stora tryckerimomshärvan är en EU-dom, som Skatteverket tolkade som att tryckerierna tillhandahåller en vara (6 procents moms) och inte en tjänst (25 procent).  Tryckerierna har begärt tillbaka moms för åren 2004-2007 och med hjälp av en lucka i lagen har de kunnat behålla pengarna. I vanliga fall ska sådana momsintäkter skickas vidare till kunderna.

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) gav i vintras, efter år av processande, Skatteverket rätt att kompensera sina utbetalningar till tryckerierna genom att efterbeskatta kunderna. HFD ansåg samtidigt att kunderna i första hand skulle kräva tryckerierna på pengar.

Men, om det är oskäligt eller orimligt svårt, att få tillbaka pengarna den vägen kan tryckerikunderna få slippa betala till Skatteverket. Fast det räcker inte att kunden skickar en faktura och en påminnelse som tryckeriet vägrar betala. Slutsatsen av ett antal nya domar blir att kunderna måste stämma tryckerierna i tingsrätten.

-Det verkar svårt att vinna själva skatteprocessen genom att argumentera om oskälighet eller orimlighet, åtminstone i Kammarrätten i Stockholm. Det är ännu ett skäl till att vi uppmanar alla våra kunder att stämma sina tryckerier, säger Mattias Fri på skatterådgivningsbyrån Svalner, som företräder runt 40 kunder.

Du läser nu artikel 20 av 20 på temat Tryckeriernas momshärva

Fullt slagsmål om miljarderna

27 november, 2014

Skrivet av Marie Edholm och Hans Strandberg

Emil Hellström krävs på 150 000 kronor av Skatteverket, eftersom verket har betalat ut pengar till Sörmlands Grafiska. "Jag tycker att det här är omoraliskt från flera håll. Tryckerierna har tagit pengar som inte är deras, men Skatteverket hanterar också det här extremt kallt. Iskallt." Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL
Emil Hellström krävs på 150 000 kronor av Skatteverket, eftersom verket har betalat ut pengar till Sörmlands Grafiska. ”Jag tycker att det här är omoraliskt från flera håll. Tryckerierna har tagit pengar som inte är deras, men Skatteverket hanterar också det här extremt kallt. Iskallt.” Foto: EBBA OLSSON WIKDAHL

Skatteverket har betalat tillbaka mer än 3 miljarder i moms till svenska tryckerier, som med skattekonsulters hjälp har utnyttjat en lucka i lagen. Nu krävs i stället tryckerikunderna på momsen och det råder fullt slagsmål om pengarna. Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och deras kunder att gå i konkurs.

DETTA HAR HÄNT

1. Efter en dom i EU-domstolen 2010 beslutar Skatteverket att momsen på tryck av till exempel tidningar ska vara 6 procent i stället för 25 procent. Det betyder att svenska tryckerier under flera år har lagt på för hög moms på fakturorna till sina kunder.

2. Många tryckerier lämnar in rättelser för åren 2004–2007 och begär att få tillbaka mellanskillnaden från Skatteverket.

3. Skatteverket har hittills betalat 3,35 miljarder kronor till tryckerierna.

4. Skatteverket kräver därefter att tryckeriernas kunder ska betala in momsen till Skatteverket, hittills 1,9 miljarder kronor.

5. Kunderna överklagar eftersom tryckerierna behållit pengarna i stället för att skicka dem vidare till kunderna. Till slut får Skatteverket dock rätt i Högsta förvaltningsdomstolen.

6. Flera kunder stämmer sina tryckerier i ett försök att få ut momsen.

 

SÅ FUNGERAR MOMSEN

Så här snurrar momsen runt i vanliga fall:

 • 1. Tryckeriet skickar en faktura på 100 000 kronor plus 6 000 kronor i moms (6 procent)till sin kund.
 • 2. Kunden betalar 106 000 kronor till tryckeriet.
 • 3. Tryckeriet redovisar att de har fått in 6 000 kronor i moms och betalar in summan till Skatteverket.
 • 4. Kunden redovisar att de har betalat 6 000 kronor i moms och får tillbaka summan från Skatteverket. Så långt är momsen ett nollsummespel.
 • 5. När konsumenten köper tidningen i butik för 50 kronor, varav cirka 3 kronor är moms, redovisar butiken att de har fått in 3 kronor i moms och betalar in till Skatteverket. Konsumenten kan inte begära att få tillbaka momsen, som går in i statskassan.
TRYCKERIERNA BRÖT KEDJAN
 • När tryckerierna fick tillbaka moms utan att skicka den vidare till kunden bröt de den vanliga kedjan.
 • Det fanns en lucka i skattelagstiftningen som gjorde det juridiskt möjligt för tryckerierna att inte skicka momsen vidare.
 • Däremot kan de ha brutit mot andra lagar, till exempel avtalslagen eller ha gjort sig skyldiga till obehörigt berikande. Det prövas nu rättsligt när flera kunder stämmer sina tryckerier.

Brevet till Emil Hellström

Strax före jul 2012 fick Emil Hellström ett brev från Skatteverket. Där stod att myndigheten övervägde att kräva honom på pengar som den hade betalat tillbaka till Sörmlands Grafiska. Han hade nämligen sju år tidigare låtit trycka sin filmtidskrift Ingmar på det tryckeriet.

– Jag var övertygad om att det var ett misstag, och att det skulle redas ut. Jag hade ju sålt tidningen för flera år sedan men hade innan dess betalt min moms enligt fakturorna, säger han.

Nu två år senare är högen med handlingar från Skatteverket, domstolar, jurister och tryckeriet en decimeter tjock. Emil krävs nu på närmare 150 000 kronor av Skatteverket. Pengar som Sörmlands Grafiska har begärt från Skatteverket, och sedan behållit.

Han är långt ifrån ensam om att vara offer för en processhärva som bara växer, och där grundfakta är följande: Skatteverket betalar miljarder till tryckerierna, men kräver samtidigt tillbaka dem från tryckerikunderna.

Pengakranen slogs på

Och det handlar om mycket pengar. Till och med augusti hade tryckerierna fått tillbaka 3,1 miljarder kronor av Skatteverket, skattepengar som normalt passerar rätt igenom företagen och kommer tillbaka till staten (se faktaruta). Summan skulle mer än väl kunna finansiera förslaget om höjt tak i a-kassan under ett år, driva Arbetsmiljöverket i fem år med årets budget eller ge ett års lön för drygt 9 000 grundskollärare.

Men pengarna stannade hos tryckerierna i stället, och därför är nu två krisbranscher i luven på varandra – tryckerier mot bok- och tidskriftsförlag.

Kryphålet

Efter en dom i EU-domstolen beslutade Skatteverket att tryckerierna tillhandahöll en vara (6 procents moms) och inte en tjänst (25 procent). Här öppnades plötsligt en möjlighet för tryckerierna att tjäna rejält med pengar.

Tricket var att utnyttja en lucka i lagen. Tryckerierna kunde begära tillbaka den för högt inbetalda momsen för åren 2004–2007 från Skatteverket, utan att skicka vidare samma belopp till sina kunder. Det fanns nämligen inget lagkrav på det förrän 2008. De bröt alltså den normala momsrundgången och behöll pengarna själva i stället för att låta dem gå vidare till kunderna.

Och finns det kryphål finns det experter och rådgivare som gärna hjälper till.

Konsulterna

Folk i tryckeribranschen minns att konsulter och större revisionsbyråer uppvaktade dem intensivt när domen hade kommit 2010, budskapet var ungefär: ”Här finns pengar att hämta, låt oss dela.”

– Vi brukar alltid vara snabbt ute, momsfrågorna är inget undantag.  Skatteverket gick efter EU-domstolens avgörande av tryckerimomsen ut med en skrivelse. Det var med den i hand som Grant Thornton började agera för tryckeriernas räkning. Vi har jobbat mot provisionsbaserad ersättning, säger revisionsbolagets informationschef Lisbeth Larsson.

Hittills har tryckerierna fått tillbaka 3,35 miljarder, men det är omöjligt att veta hur mycket som gått till konsulter, eftersom de inte vill avslöja sina taxor.

– Vi har sålt tjänsten att återhämta moms, och det finns ju alltid en risk med det, vilket vi alltid betonar. Det kan nog ha förekommit provisionsbetalning, men tryckerimomsen har inte varit någon stor sak för oss, säger Carl-Johan Kjellman, vd på BDO Sverige.

Var det bra råd ni gav?

– Det vet vi inte än, saken är ju ännu inte färdigprövad. Men som förutsättningarna var när rådgivningen gavs så tycker vi det var bra rådgivning.

Ulf Hedström är partner på revisionsjätten PWC och en av Sveriges främsta momsexperter. Han har i olika sammanhang skrivit om hur frågan om tryckerimomsen utvecklats.

– Det olyckliga är ju att det har drabbat tredje man, det känns inte bra. Här handlar det om efterbeskattning, då ska det råda hög rättssäkerhet. Nu blir tryckerikunderna krävda på skatt åtskilliga år senare utan att ha agerat klandervärt, säger han.

Men samtidigt har PWC också i fyra år agerat rådgivare åt tryckerier som vill ha tillbaka momspengar.

– Vi har inte jobbat med försäljningsarbete och inte mot provision utan bara med löpande rådgivning.

Hur löd era råd?

– För den som frågat har min uppfattning varit att ja, det går att begära tillbaka pengar men nej, deras kunder kan inte på laglig grund krävas på pengar. Men som i alla sammanhang har vi inte garanterat utgången, säger Ulf Hedström.

Många processer, många förlorare

Problemet är att just det som rådgivarna inte trodde skulle hända nu har hänt. Efter flera års processande fick Skatteverket i vintras rätt av Högsta förvaltningsdomstolen att kräva tillbaka pengarna från tryckerikunderna. Den domen ska nu tolkas i varje enskilt fall. Ingen vet säkert, men enligt jurister DA pratat med handlar det om minst
1 000 olika skatteprocesser.

Ett ord står i centrum för allt: Oskäligt. Kan det vara oskäligt av Skatteverket att kräva pengarna av kunderna? Ja, menar Högsta förvaltningsdomstolen – om det är orimligt svårt eller omöjligt för kunderna att få pengarna från sina tryckerier. Men det räcker inte att kunden skickar en faktura och en påminnelse som tryckeriet vägrar betala. För att det ska betraktas som orimligt svårt måste kunden troligen först stämma och förlora mot tryckeriet i domstol.

Där befinner vi oss nu. Flera tryckerier stäms av sina kunder, men rättsläget är oklart. Vinner kunderna måste tryckerierna betala till kunderna, som då kan betala in momsen till Skatteverket. Förlorar kunderna slipper de visserligen att betala till Skatteverket, men får å andra sidan stå för både sina egna och för tryckeriets rättegångskostnader.

Många bokförlag och tidskrifter kan få  svårt att betala beloppen som Skatteverket kräver av dem, om de inte först får pengarna från sina tryckerier. Och om tryckerierna måste betala ut pengarna till sina kunder kan det bli tufft, vissa kanske till och med går i konkurs.

Skatteverkets beslut sommaren 2010 har vuxit till en infekterad härva av krav och motkrav. Den slår mot skattebetalarna men också mot två redan utsatta branscher. Här finns gott om förlorare och egentligen bara några säkra vinnare – advokater och skattekonsulter.

Vd:n och moralen 1

Ett av tryckerierna som blivit stämda är ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska, som fått tillbaka nära 200 miljoner av Skatteverket. Utan dessa extra pengar skulle bolaget ha gått med förlust de tre senaste åren.

Vd Seppo Rantala säger att det hela är en juridisk fråga och att företaget bara har följt lagen. Han anser att lagstiftarna har ett ansvar för situationen som uppstått eftersom de inte täppte till luckan som fanns i lagen, trots att den varit känd och påtalad under många år.

Men det finns väl en moralisk aspekt i det hela?

– Vilken är den moraliska frågan?

I normala fall går momsen bara rätt igenom ert bolag. Ni ska inte behålla den. Varför är det rätt att behålla den i det här fallet?

– Jag tycker inte att det finns något moraliskt fel i det. Vi bad om att få göra rättelse av momsen som blivit felrapporterad. Det är hanterat enligt svensk lag.

Kunder till er – små förlag och enskilda företagare – som krävs på pengar av Skatteverket har vädjat till er att ni ska betala.

– Jag tycker väldigt synd om de kunder som har hamnat i den här sitsen av orsaker som de inte styr över. Men vi har ingen juridisk skyldighet att betala.

Du pratar om juridik. Att ni får 200 miljoner och era kunder måste betala, finns det ingen moralisk aspekt?

– Det är en rättsprocess det handlar om.

På golvet

På Sörmlands Grafiska i Katrineholm vet personalen inte mycket mer än att deras tryckeri hör till dem som har fått tillbaka pengar och att de nu stäms av flera kunder.
På Sörmlands Grafiska i Katrineholm vet personalen inte mycket mer än att deras tryckeri hör till dem som har fått tillbaka pengar och att de nu stäms av flera kunder.

De som trycker tidningarna på Sörmlands Grafiska i Katrineholm är inte särskilt insatta i tryckerimomsen. Någon har läst i tidningen om att kunder har stämt tryckeriet, men mycket mer än så vet de inte. De flesta anar ändå vad det skulle innebära om tryckerierna måste betala.

– Det kommer att bli kris, många kommer att få lägga ner, säger tryckaren Kjell Berglund.

Med snart 40 år i branschen kan han vittna om att pressen har hårdnat betydligt och att det gäller för företagen att hålla i pengarna. Kollegan Lille Dahlberg instämmer.

– Det känns som att vi har dragit ner allt vi kan här.

Kjell Berglund, som tycker att det är väldigt märkligt att momsen kunde sänkas bakåt i tiden, konstaterar dock att det lär dröja innan sista ordet är sagt i den här frågan.

– Det är så utdraget, det har hållit på i flera år. Och nu blir det bara mer och mer. Det här är inget som det blir något slut på än på många år.

Hur gick det med löftet?

Sörmlands Grafiska har använt momspengarna till sin löpande verksamhet. Andra, som Pressgrannar, har valt att stoppa undan miljonerna för att ”rättsläget är oklart”.

Några har gjort både och. Till exempel jätten V-tab, med kunder som Göteborgs-Posten, Aftonbladet och Dagens Arbete. Koncernen hade till och med i fjol fått tillbaka 589 miljoner.  En del av detta har hanterats som en intäkt, men det mesta har satts av som en skuld – ”i avvaktan på klargörande”.

– Jag har inga kommentarer utöver det som står i årsredovisningen. Vi har följt rekommendationerna från våra rådgivare, säger vd Peder Schumacher.

Tidningen Situation Sthlm säljs av hemlösa, här Stefan Wikberg. Föreningen med samma namn försöker stödja försäljarnas väg tillbaka till samhället. Skatteverket kräver nu 600 000 kronor av Situation Sthlm, som har beslutat att stämma sitt tidigare tryckeri Sörmlands Grafiska.
Tidningen Situation Sthlm säljs av hemlösa, här Stefan Wikberg. Föreningen med samma namn försöker stödja försäljarnas väg tillbaka till samhället. Skatteverket kräver nu 600 000 kronor av Situation Sthlm, som har beslutat att stämma sitt tidigare tryckeri Sörmlands Grafiska.

Är det tänkt att momspengarna ska gå tillbaka till era kunder?

– Har inga kommentarer på det, inte med den situation vi har. Det är för många oklarheter, vi får vänta till dess bilden har klarnat.

Strålfors, ägt av statliga Postnord, lovade i en artikel i Dagens Media för två år sedan att betala tillbaka alla momspengar till sina kunder. Tryckeriet sade att det var en självklarhet eftersom detta var en skattefråga ”som har blivit fel”. Då uppskattade bolaget att det handlade om 50–100 miljoner kronor.

När DA nu vill följa upp löftet får vi inga entydiga svar.  Vi vill veta hur mycket som har betalats tillbaka och varför inte alla har fått pengar. Vd Per Samuelson skriver i ett mejl att momsfrågan prövas rättsligt och fortsätter:

– Vi följer detta och agerar självklart efter vad domstolarna kommer fram till. Vad gäller dina frågor så kan jag inte svara på dessa då vi inte kommenterar vad vi gör till kunder eller leverantörer.

Vd:n och moralen 2

600 000 kronor. Det är ganska exakt så mycket det kostar att driva caféverksamheten för Stockholms hemlösa i 1,5 år. En plats där de kan kliva in för att värma sig och vila en stund, få sällskap, en kopp kaffe och en macka, läsa dagstidningar och använda en dator. Pia Stolt är ordförande för den ideella föreningen Situation Sthlm och vd för tidningen med samma namn. Hon sitter med ett krav på just 600 000 kronor från Skatteverket.

– Hela situationen är befängd och orimlig. Vi har massor av annat att lägga pengarna på än att subventionera tryckeribranschen.

Emil Hellström vågar inte stämma tryckeriet för att få pengarna. Skulle han förlora måste han betala tryckeriets rättegångskostnader.
Emil Hellström vågar inte stämma tryckeriet för att få pengarna. Skulle han förlora måste han betala tryckeriets rättegångskostnader.

Hon har begärt att deras tidigare tryckeri Sörmlands Grafiska ska betala ut pengarna, men har fått ett skriftligt nej till svar.

– Nu måste vi stämma dem, vi har ingen annan möjlighet.

Gatutidningen Faktum, som säljs av hemlösa och andra i socialt utanförskap i bland annat Göteborg, hoppas dock kunna klara sig från att betala de 140 000 som Skatteverket krävt.

– Vi har hjälp av jurister som jobbar för våra tidigare tryckerier. Om vi inte får rätt mot Skatteverket har tryckerierna lovat att betala, säger chefredaktör Aaron Israelson.

Men Emil Hellström då?

Han skickade en faktura till tryckeriet som de inte betalade.

– Jag lät den gå till kronofogden, men Sörmlands Grafiska hänvisade till rättsosäkert läge, så kronofogden skickade ärendet till tingsrätten. Där fick jag betala 2 500 kronor för att de skulle ta upp målet. Jag betalade, men bestämde mig sedan för att dra mig ur.

Emil har inte råd att ta risken det innebär att driva in pengarna eller bevisa för Skatteverket att det är orimligt svårt att få pengarna. Han har vädjat till Sörmlands Grafiska, förgäves förklarat att familjens privatekonomi fullkomligt raseras av det här. Vd Seppo Rantala skriver i ett brev att ”det inte föreligger någon rättslig skyldighet för Sörmlands Grafiska att betala kravbeloppet till er”.

Emil Hellström är oerhört besviken, själv försökte han vara reko när han sålde sin tidning.

– Då var jag skyldig tryckeriet 300 000 kronor. Mitt företag hade noll i tillgångar. Jag fick rådet att gå i konkurs, men jag ville inte det. Jag tog ett personligt banklån för att kunna betala fakturorna från Sörmlands Grafiska. Och nu behandlar de mig så här.

Fotnot: DA betalar som medlemstidning inte moms på tryckeritjänster.

Texten är uppdaterad den 25 mars 2015.