Industriarbetarnas tidning

Lär känna Yumi

9 oktober, 2015

Det här är Yumi, ABB:s första samarbetande robot.

Den är byggd för att likna människokroppen och väger 38 kilo. Varje arm har sju axlar.

Till skillnad från de flesta andra robotar jobbar Yumi sida vid sida med människor utan säkerhetsstaket. Det är möjligt eftersom den har inbyggda sensorer som gör att den stannar snabbt ifall den kommer åt något och den har även vadderade armar.

Här skruvar Yumi på ett lock efter att Shakira Tholin, som monterat en packning, gett Yumi en klapp. Det är signalen för att den ska börja.

Varje arm har en räckvidd på 559 millimeter och kan lyfta cirka 300 gram.

Yumi är främst tänkt att användas för monteringsjobb inom elektronikindustrin, men köparna som än så länge är hemliga finns även inom läkemedels- och fordonsindustrin.

Yumi ska vara enkel att instruera, och för att till exempel få den att gå till ett visst ställe tar man den i armen, drar den dit och markerar punkten på en pekskärm.

Priset ligger mellan 300 000 och 400 000 kronor och beror på tillval, såsom inbyggda kameror, gripdon eller transportband. Namnet är en ordlek med engelskans ”you” och ”me”.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.