Industriarbetarnas tidning

”Troligt med förlikningar”

22 december, 2015

Skrivet av

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Film: SÅ FUNGERAR MOMSEN (2 min)

Efter domen i Högsta domstolen har tryckerierna nu en uppförsbacke, konstaterar professorn i civilrätt, Mårten Schultz.

– Det finns fortfarande utrymme för bedömningar i andra mål som ligger i underrätterna. Tryckerierna kan till exempel fortfarande hävda att de varit i god tro och att HD:s dom inte förändrar det. Men de kommer att ha svårt att hävda det.

Det är tydligt att HD har velat peka med hela handen i den här frågan. Det är ovanligt med en så tydlig markering, men bra gjort av HD att försöka lösa frågan, anser Mårten Schultz.

– Jag tror att man kommer ta intryck av den här domen och att vi kommer att få se många förlikningar nu. Då kan tryckerikunderna få tugga i sig att de inte får ut full ersättning eftersom det i vissa fall kan innebära att tryckerierna går i konkurs.

Pia Janné Nyberg är den enda advokat som hittills har vunnit ett tryckerimomsmål i tingsrätten för en tryckerikunds räkning. Det var Göteborgs Tingsrätt som dömde tryckerikoncernen Elanders att betala 350 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader till sin tidigare kund Svensk Byggtjänst.

– Högsta domstolens dom är självklar och rimlig, men det har varit en lång väg att komma dit och det är inte över än, säger Pia Janné Nyberg.

Domen i dag är ett förhandsbesked och nu ska alla mål som har varit vilande i tingsrätt och kammarrätt tas upp igen.

– Varje enskild process är unik, men jag kan inte se att domstolarna ska ge något annat utslag om kunderna har åberopat condictio indebiti i målen.

Det är principen om condictio indebiti som Högsta domstolen har fattat sitt beslut efter. Principen säger att om någon har betalat en skuld som inte fanns eller ett för stort belopp, i felaktig tro om att det var rätt, så ska beloppet betalas tillbaka. Domstolen har bedömt att just det har skett när kunderna betalade den för högt satta momsen till tryckerierna. I efterhand saknade betalningen rättslig grund och varken tiden som gått eller några andra förutsättningar gör att tryckeriet skulle ha rätt att behålla momsen som de har begärt tillbaka från Skatteverket.

Nu frågar sig många vad som händer om tryckerierna inte kan betala.

– Det är ett fortsatt problem. Det finns tryckerier som inte kommer kunna betala och det finns risk att tryckerier går i konkurs. Då är svenska staten skyldig att se till att det finns en lag som ger tryckerikunderna rätt att få tillbaka pengarna av staten i stället, säger Pia Janné Nyberg.

Problemet som många jurister har lyft fram är att det saknas en sådan lag i Sverige.

– Jag skulle önska att Skatteverket fortsatte att ge kunderna anstånd till dess att det finns ett sånt rättsligt instrument på plats, säger Pia Janné Nyberg.

Skatteverkets rättsliga specialist Kristian Zeman kan inte svara på hur myndigheten kommer att agera efter domen. De ska först analysera domen och ett beslut kommer först efter årsskiftet. Innan dess kommer de inte att dra tillbaka några anstånd.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.