”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Tryckeriernas momshärva

”Troligt med förlikningar”

En ovanligt tydlig markering från HD som troligtvis kommer leda till många förlikningar. Det tror Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Film: SÅ FUNGERAR MOMSEN (2 min)

Efter domen i Högsta domstolen har tryckerierna nu en uppförsbacke, konstaterar professorn i civilrätt, Mårten Schultz.

– Det finns fortfarande utrymme för bedömningar i andra mål som ligger i underrätterna. Tryckerierna kan till exempel fortfarande hävda att de varit i god tro och att HD:s dom inte förändrar det. Men de kommer att ha svårt att hävda det.

Det är tydligt att HD har velat peka med hela handen i den här frågan. Det är ovanligt med en så tydlig markering, men bra gjort av HD att försöka lösa frågan, anser Mårten Schultz.

– Jag tror att man kommer ta intryck av den här domen och att vi kommer att få se många förlikningar nu. Då kan tryckerikunderna få tugga i sig att de inte får ut full ersättning eftersom det i vissa fall kan innebära att tryckerierna går i konkurs.

Pia Janné Nyberg är den enda advokat som hittills har vunnit ett tryckerimomsmål i tingsrätten för en tryckerikunds räkning. Det var Göteborgs Tingsrätt som dömde tryckerikoncernen Elanders att betala 350 000 kronor plus ränta och rättegångskostnader till sin tidigare kund Svensk Byggtjänst.

– Högsta domstolens dom är självklar och rimlig, men det har varit en lång väg att komma dit och det är inte över än, säger Pia Janné Nyberg.

Domen i dag är ett förhandsbesked och nu ska alla mål som har varit vilande i tingsrätt och kammarrätt tas upp igen.

– Varje enskild process är unik, men jag kan inte se att domstolarna ska ge något annat utslag om kunderna har åberopat condictio indebiti i målen.

Det är principen om condictio indebiti som Högsta domstolen har fattat sitt beslut efter. Principen säger att om någon har betalat en skuld som inte fanns eller ett för stort belopp, i felaktig tro om att det var rätt, så ska beloppet betalas tillbaka. Domstolen har bedömt att just det har skett när kunderna betalade den för högt satta momsen till tryckerierna. I efterhand saknade betalningen rättslig grund och varken tiden som gått eller några andra förutsättningar gör att tryckeriet skulle ha rätt att behålla momsen som de har begärt tillbaka från Skatteverket.

Nu frågar sig många vad som händer om tryckerierna inte kan betala.

– Det är ett fortsatt problem. Det finns tryckerier som inte kommer kunna betala och det finns risk att tryckerier går i konkurs. Då är svenska staten skyldig att se till att det finns en lag som ger tryckerikunderna rätt att få tillbaka pengarna av staten i stället, säger Pia Janné Nyberg.

Problemet som många jurister har lyft fram är att det saknas en sådan lag i Sverige.

– Jag skulle önska att Skatteverket fortsatte att ge kunderna anstånd till dess att det finns ett sånt rättsligt instrument på plats, säger Pia Janné Nyberg.

Skatteverkets rättsliga specialist Kristian Zeman kan inte svara på hur myndigheten kommer att agera efter domen. De ska först analysera domen och ett beslut kommer först efter årsskiftet. Innan dess kommer de inte att dra tillbaka några anstånd.

 

Läs mer:


me@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

De kan ta över Sörmlands Grafiska

Svenska V-Tab, danska Stibo Graphic och norska Ålgård Offset är intresserade av Sörmlands Grafiska, erfar Dagens Arbete. I morgon går anbudstiden ut.

1

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Sörmlands Grafiska i konkurs

Sörmlands Grafiska har begärts i konkurs efter Högsta domstolens besked att momsen ska betalas ut till tryckerikunderna.

1

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2

Skatteverket: nu måste kunderna betala momsskulden

Skatteverket gav förra året anstånd med betalningen till de kunder som drabbats av tryckerimomshärvan. Nu upphävs anståndet - den som inte betalar sätts under indrivning.

2

Högsta Domstolen: Tryckerierna ska betala

Högsta domstolen ger kunderna rätt – tryckerierna är skyldiga att betala ut den så kallade tryckerimomsen.

4

Prisade på nytt för momsgranskning

Dagens Arbete har återigen belönats för sina granskningar av tryckerimomsen. Marie Edholm och Hans Strandberg får ett prestigefullt pris av Näringslivets skattedelegation.

1

Sörmlands Grafiska flyttar produktionen till nytt bolag

Sörmlands Grafiska flyttar hela produktionen till ett nybildat bolag. Detta ökar företagets chanser att slippa undan mångmiljonkraven i tryckerimomshärvan. Alla anställda får flytta med.

2

Konkursbo gjorde momsklipp

När Kungsbacka Graphic gick i konkurs fattades 80 miljoner kronor och 185 personer förlorade jobbet. Konkursen blev ändå en vinstlott värd 43 miljoner för ägaren - tack vare tryckerimomsen.

1

Tryckerierna som fått mest moms tillbaka

Hela listanDagens Arbete har tagit fram en unik lista över de tryckerier som har fått mest pengar från Skatteverket. V-Tab toppar med 661 miljoner.

1

"Det finns många förlorare"

Finansminister Magdalena Andersson sade i en riksdagsdebatt i går att tryckerimomshärvan blivit en "olycklig situation", men att den inte går att lösa politiskt.

Skatteverket: "Vi trodde inte att det skulle bli så stort"

Momsen till debatt i riksdagen igen

Nu är det finansminister Magdalena Anderssons tur att svara på vilket ansvar regeringen har för att rädda drabbade tryckerikunder från konkurs.

Elanders förlorade om tryckerimomsen

Elanders Sverige förlorade tryckerimomsmålet i tingsrätten idag. Därmed står det 1-1 i den infekterade kampen mellan stora tryckerier och deras kunder.

Sörmlands Grafiska vann i momsrättegång

I dag föll den första domen mot Sörmlands Grafiska om återbetalning av tryckerimoms. Enligt tingsrätten kan det ha betydelse för dem som har snarlika krav mot tryckeriet.

"Det är inte Elanders plikt att ta hand om en kund som staten satt i kläm"

Tryckerimomsbråket handlar om juridik, moral, konkurshot och arbetstillfällen. I dag skrevs ett nytt kapitel i Göteborgs tingsrätt. Dagens Arbete var på plats – och användes i förhandlingen.

Lovade pengarna tillbaka – nu ställs Elanders inför rätta

Nu höjs temperaturen i tryckerimomshärvan. På fredag hålls rättegång i Göteborg, där förlaget Svensk Byggtjänst stämt tryckerijätten Elanders Sverige.

Nu stämmer förlagen tryckerierna

Det är dags för en ny rond i den stora tryckerimomshärvan. Efter att ha förlorat sina skatteprocesser väljer nu allt fler förlag och tidskrifter att dra tryckerierna inför rätta. Ekonomiskt pressade Sörmlands Grafiska har hittills drabbats av 21 stämningar.

Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Minst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.