”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

DA granskar Afa Försäkring

Hans Gidhagen, Svenskt Näringsliv(t.v.): ”LO har inte gett uttryck för att vilja genomföra någon betydande förändring i försäkringen sedan  2013.” Torbjörn Johansson, LO (t.h.): ”Arbetsgivarna var mer benägna att gå med på föräldraförsäkringen.”

LO: Försäkringen inte värd att gå i konflikt för

Arbetsgivarna vill inte betala för de arbetssjuka och LO vill inte strida för dem. Här svarar facket och Svenskt Näringsliv på kritiken.

Förenklat kan man säga att arbetssjuka är den grupp som slitits ut eller skadats av arbetsmiljön på jobbet, fysiskt eller psykiskt. Villkoren i fackets och arbetsgivarnas försäkring hos Afa säger (med få undantag) att om du inte får en arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan, så kan du inte få pengar från Afa heller. Allt färre har fått sin arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan. Det har gjort den fackliga försäkringen billigare för arbetsgivarna.

Det finns förslag som skulle betyda att facket och arbetsgivarna såg till att fler arbetssjuka fick mer hjälp. Men enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger Svenskt Näringsliv hellre upp försäkringen än går med på såna förändringar. Och i så fall måste LO:s medlemsförbund tycka att det är värt att gå i konflikt.

Svenskt Näringsliv håller inte med om bilden. Hans Gidhagen, förhandlare och försäkringsexpert, tycker att om LO varit angelägna borde de ha kallat till förhandling.

– LO har inte har gett uttryck för att vilja genomföra någon betydande förändring i försäkringen sedan 2013, säger han.

Då gjordes förändringar i olycksfallsdelen. Samtidigt plockades försäkringarna, på förslag av Svenskt Näringsliv, åt sidan och skildes från de övriga avtalsförhandlingarna.

Något kritiker säger försvagar fackets chanser att genomföra förbättringar avsevärt. Varför gick LO med på detta?

– Det var väldigt många som irriterade sig på att förhandlingar om försäkringarna låste och blockerade själva avtalsförhandlingarna. Både bland förbund och arbetsgivare, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

Förstår du kritiken mot beslutet?

– Ja, den kan jag förstå. Men styrelsen valde det ändå. Det var ingen stor diskussion.

På Svenskt Näringsliv förklarar Hans Gidhagen att förslaget hade sin grund i att man ville ”slippa känna sig pressad att träffa uppgörelser om försäkringar när man inte hade utrett effekterna”.

– Det var ju lätt att blockera uppgörelser, eller tvinga fram uppgörelser om försäkringen, för att få igenom ett avtal på ett branschområde.

Det som också hände 2013, var att LO träffade en uppgörelse om en helt ny försäkring; en utfyllnad i den statliga föräldraförsäkringen. Medlemmar som är barnlediga kan ansöka om extra ersättning. Och till den nya försäkringen har arbetsgivarna hittills inte behövt betala in någon premie, för den betalas med pengar ur Afa Sjukförsäkring. Pengar som var tänkta för sjuka, har alltså gått till föräldralediga.

Sverige har redan en väldigt bra föräldraförsäkring. Varför satsade ni inte på de arbetssjuka?

– Man kan ju alltid lägga fram det så, men vi bytte ju inte det ena mot det andra, säger Torbjörn Johansson.

– Vi hade flera krav och vi hade inte rangordnat dem. Men arbetsgivarna var mer benägna att gå med på föräldraförsäkringen.

I övrigt understryker LO att man försöker påverka politikerna att förbättra den statliga försäkringen, för då skulle de egna villkoren automatiskt kunna bli bättre. Något som ännu inte lyckats.

– Svenskt Näringsliv har ju haft politiken i ryggen under åtta borgerliga år. Man får inte glömma det, säger Torbjörn Johansson.

Men är inte det väldigt lojt, att bara hänvisa till politiken? Ni har ju ett utrymme att göra saker själva. Ni har massor med pengar i ett försäkringsbolag.

– För att få igenom stora förbättringar med Svenskt Näringsliv måste vi vara beredda att säga upp försäkringen. Ska vi på allvar göra någonting åt det här så måste vi vara villiga att ta den risken. Och vi, tillsammans med förbunden, har inte kommit till det beslutet ännu.

Den här gruppen av utslitna, som är besvikna, som säger ”jag trodde att jag var försäkrad, och så är jag inte det. Min kropp är trasig, mitt liv är förstört.” Vad kan facket göra för dem?

– Vi måste hitta ett system där folk inte ramlar mellan stolarna. Och det måste man jobba långsiktigt för. Och det kommer vi att göra politiskt, och vi kommer att jobba för ett system där vi kommer åt de här frågorna. Vi måste få en majoritet av fackförbunden att tycka att det är värt att gå i konflikt, för arbetsgivarna säger nej tills de ser att vi är beredda att slåss för detta, säger Torbjörn Johansson.

På Svenskt Näringsliv säger Catharina Bäck, också förhandlare och försäkringsexpert, att statliga regelförändringar ”får genomslag” i den avtalade försäkringen.

Men när staten har klivit tillbaka och tar mindre ansvar för arbetssjuka, borde inte facken och arbetsgivarna ta ett större ansvar, eftersom det är på jobbet man skadat sig?

– Vi tar ett stort ansvar genom försäkringen. Dessutom finansierar vi den allmänna försäkringen genom arbetsgivaravgiften.

40 miljarder har betalats tillbaka från Afa till arbetsgivarna. Samtidigt är premierna historisk låga och Afas penningreserv bara växer. Borde det inte finnas utrymme för reformer för de arbetssjuka?

– Vi har betalat in för höga premier och de har justerats. Afa är ett väldigt välskött och välkonsoliderat bolag. Det bygger på inbetalda premier och på att man väldigt framgångsrikt har kunnat kapitalförvalta premierna.  Det behövs mycket pengar i systemet.

Läs mer:


at@da.se

7Kommentarer

David Herrgård:

Ja det var väldigt svagt av LO. Eftersom Alliansen kunde ändra i Försäkringskassan så kan politiker inverka på en arbetsskadeförsäkring. Hur är det möjligt överhuvudtaget i en avtalsförsäkring? Modern forskning och vetenskap skall väl ändå vara rättesnöret. Har man fått en arbetskada typ ryggproblem blir man väl omplacerad till en sämre lönesättning, lägre betalt. Och det är väl motiverat för en försäkrings del.

Har sätt dessa utlåtande från Försäkringskassans s.k. rådgivande läkare, deras uttalanden är hårresande, mot alla odds av utredningar av speciallister bl.a. Och cancersjuka som skall uppge dödsdatum för att fortsätta vara sjukskrivna.

Nej en försäkring skall vara funktionell och inte en låtsaspapper dito. Sätt nu genast i gång med arbetet att koppla in en försäkring som politiker inte kan skruva om som de vill. Och sluta tramsa med detta förlöjligande av er själva. Det är väl för medlemmarna man har LO och fackföreningarna, inte för svaga tjänstemän som är rädda för allt!

Per-Olof:

Hej, jag hade en arbetsskada, ischias o fotskada godkänd.
Blev sedan opererad för diskbråck, fick inte det godkänt o sammankopplat med skadan. Lämnade in för överklagan hos facket. Handels. Min far gick bort i samma veva, dom lämnade överklagan på hyllan så det blev inget med det.
En på försäkringskassan sa att det lika gärna kunde ha hänt i min ungdom fast jag vet när det hände. Jag lyfte upp en läm på en järnvägsvagn, det small till i rycken o jag föll ihop.
I dag när jag går i pension så får jag ca 12000 i månaden bara för att dom rika ska bli rikare. Har även ett par förtroendeläkare som skrev att min skada går att härleda till olycksfall på 70-80 talet, jag var med om ett par stycken då.

så nog tycker jag att det är förhjävligt att man inte får någon nytta av en försäkring som man har rätt till.

LB:

Detta är åt hel…
För det första är det nästan omöjligt att få en skada godkänd som arbetsskada och sen går försäkringen med ett otroligt överskott.
Se nu till att pengarna hamnar där dom ska.

Gretchen Meyer:

Kan man bygga upp en buffert på 198 miljarder och nästan konstant neka till utbetalningar till de drabbade är det något som är fel med hela systemet. LO borde göra en kraftansträning för att ändra på detta och göra om försäkringen med ett seriöst bolag. När man går med i facken pratas det om hur bra det är att vara med, bl.a lovordas hur bra försäkringarna är. Nu har det visat sig vara ”bullshit” och det är alltid löntagarna som drar kortaste strået. Något att tänka på om man väljer att gå med i facket, inte konstigt att så många går ur. AFA:as vinster på 198 miljarder motsvarar statens utgifter på försvar,a-kassa, sjukpenning,universitet och skolor. Det är mycket pengar vi talar om!

Dan Andersson IF Metall:

LO gör vad dess medlemmar tycker d.v.s
förbunden. För att få tryck i sådana här frågor måste LO sköta avtalsrörelsen. Men det vill inte SN för då skulle man få möta en enig motpart.
Men jag tror ändå att den här avtalsrörelsen kommer att visa att dit får vi gå.

Tobias:

LO säger detta: Försäkringen inte värd att gå i konflikt för.

Men då måste det vara värt att gå i konflikt för alla som skadats på arbetet, annars är detta ett förakt av stora mått mot arbetsskadade.
Det som oroar mest är LO.s arroganta inställning: vi skiter i dom som skadats i jobbet. Man trodde i sin enfald att man skulle få hjälp. Inte att bli kastad till vargar.
Så mycket var alltså försäkringen värd? Arbetsskadeförsäkringen. Ett sådant avtal skulle aldrig gjorts, som försämrar individens möjlighet till oberoende och opartisk utredning och beslut. När de facto dom flesta har skadats när arbetskamrater och chefer har varit närvarande.

Visslare:

Om inte försäkringen fungerar måste den upphöra så de skadade kan kräva skadestånd av arbetsgivaren direkt . Denna möjlighet har LO tagit bort när de ingick avtal om arbetsskadeförsäkringen. Man kan alltså inte anmäla arbetsgivaren efter som det stoppas av fackets försäkring som visat sig inte gälla. Hur kan fackföreningen håna medlemmarna på detta grymma sätt.

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Facket och arbetsgivarna startade försäkringsbolag för att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt skulle få ersättning. I dag har bolaget blivit en jätte som betalar tillbaka miljarder till arbetsgivarna samtidigt som färre utslitna får del av pengarna. Dagens Arbete och Kommunalarbetaren har granskat sveket mot de arbetssjuka.

8

Kampen för att få hjälp

Fast i byråkratinAfa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

6

"Hela tiden nya hinder"

Läsarberättelser"Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt." Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

5

"Alla som har rätt till ersättning ska få det"

Replik"Vi har ett tydligt uppdrag från våra ägare, arbetsmarknadens parter. Varje kund som har rätt till ersättning ska få det. Det är utifrån den devisen vi arbetar varje dag", skriver Anders Moberg, VD för Afa Försäkring, angående vår granskning.

7

"Pinsam tondövhet, Afa Försäkring"

Ledare"Statistiken talar sitt tydliga språk. Medan Afa Försäkring samlar miljarder på hög och till och med ger tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna nekas allt fler arbetssjuka ersättning" skriver Helle Klein i ett ledare angående repliken från Afa Försäkring.

7

"Dags att reformera arbetsskadeförsäkringen"

DebattDet finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

2

”Försäkringen har blivit en återvändsgränd”

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Det är få som behöver vänta"

Lea Skånberg på IF Metall är oroad över handläggningstiderna på Afa och kommer att kräva åtgärder. Men försäkringsbolagets verksamhetschef, Eva Eriksson, ser inga problem. De som behöver vänta länge på svar är få, enligt henne.

4

"Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka"

Debatt"Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman i Metall. Han har reagerat på DA:s granskning av AFA, som får en fortsättning i nästa vecka.

10

Läsarna berättar själva om sina skador

Läsarberättelser Mats skuldror värker efter två olyckor och nu råder moment 22 med Försäkringskassan och Afa. Bertil skadade ryggen på jobbet 2010, men Afa sade att den var ärftlig. Tomas arbetsskada godkändes först men sedan kom beskedet att den ”inte längre föreligger”. Läs DA-läsarnas egna berättelser om kampen för att få sina jobbskador bekräftade.

6

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Vår granskning visar att näringslivet de senaste fem åren fått tillbaka 40 miljarder från Afa. Varför var det deras pengar? DA har frågat LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var med och tog besluten.

4

"Hur blev en vältränad 50-plussare en 'gamling'?"

Debatt"Det är en skrämmande tanke att Afa kan förvandla våra slitskador till ”åldersrelaterade” skador och på det viset komma undan sitt ekonomiska ansvar", skriver före detta skyddsombudet Lars i ett debattinlägg.

2

Så svarar Afas ägare på kritiken

LO och Svenskt Näringsliv svararVår granskning visar att det är trångt i porten för arbetssjuka som vill ha ersättning från Afa. Här svarar bolagets ägare på kritiken.

6

"Skydda de arbetssjuka"

LedareFöretagen är vinnare medan de arbetssjuka är förlorare i dagens arbetsliv. Arbetsgivarna och facket har svikit de mest utsatta.

6

Läs mer från Dagens Arbete:

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.