Nu ska arbetsgivaren ha koll på jobbstressen
23 mars, 2016
Skrivet av Elinor Torp
Förebygg mobbning
Obehagligt. Olustigt. Obegripligt. Orättvist.
De fyra O:na beskriver hur det känns att bli mobbad på jobbet. Arbetsmiljöverkets psykolog Ulrich Stoetzer har i många år forskat kring kränkande särbehandling. Nu åker han runt i landet för att informera om den nya föreskriften.
Enligt den måste arbetsgivare nu ha rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras:
· vem som tar emot information
· vad som händer med informationen
· vad mottagaren ska göra
· hur de som är utsatta snabbt kan få hjälp
Så kan vi bli sjuka i själen:
· Höga krav och små möjligheter att påverka
· Bristande medmänskligt stöd i arbetsmiljön
· Konflikter och mobbning
· Nattarbete
· Långa arbetsveckor
· Skiftarbete
· Liten belöning för stor ansträngning
· Osäkerhet i anställningen
· Orättvisor
Källa: SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering)
Oroande siffror
Arbetsmiljöverket frågade 1 000 arbetsgivare och 2 000 arbetstagare:
55 procent av arbetsgivarna känner någon som är i riskzonen för att bli sjuk på grund av stress på jobbet. 36 procent av dem känner någon som blir eller har blivit mobbad eller kränkt på jobbet.
Bland arbetstagarna var siffrorna 72 respektive 44 procent.
Läs reglerna, se filmen!
(Uppdaterad 21/4). Arbetsmiljöverkets nya föreskrift har trätt i kraft. För första gången måste arbetsgivarna ha koll på hela arbetsmiljön. Nu har LO har tagit fram en vägledning för skyddsombud för att jobba enligt de nya föreskrifterna.
Jobbskadorna på själen har rakat i höjden. På bara fem år har antalet anmälda arbetssjukdomar med orsaker som stress och mobbning ökat med över 70 procent. Det kostar. För företagen. Individerna. Samhället.
– Ohälsan visar sig hos individerna, men orsakerna finns främst i hur arbetsgivaren organiserar arbetet och i det sociala samspelet på jobbet, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i samband med att föreskrifterna träder i kraft veckan efter påsk.
Tydligast illustreras ansvaret med en våg. I ena vågskålen finns kraven. I andra vågskålen resurserna. De bägge skålarna måste väga jämt. Annars riskerar de anställda att bli sjuka.
Arbetsgivare ansvarar i och med den nya föreskriften för att chefer och arbetsledare har kunskaper om:
- hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning
- hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling (mobbning)
- Det måste också finnas förutsättningar för att omsätta kunskaperna i praktiken. Även detta ansvarar arbetsgivaren för. Med det nya regelverket blir den psykosociala arbetsmiljön lika viktig som den fysiska. Arbetsgivare blir helt enkelt skyldiga att förebygga även jobbskadorna på själen.
– Att jobba med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön är en viktig ledarskapsfråga. Det är avgörande att det finns en dialog på arbetsplatsen mellan chefer, anställda och skyddsorganisationen som exempelvis skyddsombud, säger generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.
Uppdatering: Nu har LO har tagit fram en vägledning för skyddsombud för att jobba enligt de nya föreskrifterna mot stress och mobbning.
Här kan du se arbetsmiljöverkets film Utmaningen:
Så länge man inte erkänner att empatiskadade och direkt olämpliga arbetsgivare/chefer är en stor källa till mobbning, psykisk misshandel, utfrysning osv. betyder nya föreskrifter INGENTING.
Eller en töntig film om dumma människor som stressar för mycket.
Det sker svåra BROTT på arbetsplatserna – och de ska fortfarande lösas med ”samtal” (omöjligt), utbildning av och stöd till förövarna (meningslöst OCH farligt).
Fack, skyddsombud, HR, företagshälsovård – de är alla köpta av arbetsgivaren eller på goda grunder rädda om sitt eget skinn.
Och vilka sanktioner finns det?
Och vem skall anmäla?
Vart skall den anmäla?
Och vad händer då?
Det FINNS INGET SKYDDSNÄT!!!
Du står helt ensam som utsatt och skadad.
Kom gärna med motargument.