Industriarbetarnas tidning

Pension på deltid ett sätt att orka

7 mars, 2016

Skrivet av

Hur man än vänder och vrider på det lär det bli upp till var och en att själv sköta det där med pensionen, tror Fredrik Hellberg. Foto: Sanna Källdén
Hur man än vänder och vrider på det lär det bli upp till var och en att själv sköta det där med pensionen, tror Fredrik Hellberg. Foto: Sanna Källdén

Avtal 2016. En höjning av pensionsåldern rycker allt närmare. Svenska fönster i Edsbyn skiljer sig inte från andra arbetsplatser – några går så tidigt de kan, andra stannar så länge de får.

ORKA MER MED DELTID?

Deltid efter 60 ska göra att fler orkar till 65 eller ännu längre. Bland LO-förbunden har GS, IF Metall och Livs avtal om deltidspension.

Det saknas undersökningar som visar att de som går ner i tid faktiskt stannar längre i arbetslivet. En undersökning från AMF visar att de flesta tror att de skulle arbeta längre om de kunde styra sin arbetstid i slutet av arbetslivet.

Regeringen vill fatta beslut om höjd pensionsålder redan före nästa val och det verkar som att partierna inom pensionsgruppen är överens om att det är nödvändigt att vi jobbar längre än till 65.

– Om man orkar? Det beror på vad man jobbar med. Men på en industri … nej, då vet jag inte, säger Fredrik Hellberg.

Han jobbar vid inkapningen på Svenska fönster i Edsbyn och svetten pärlar i pannan.

– För tio år sedan var min tanke att jag skulle jobba till 61, men nu vet jag
inte. Fortsätter jag att stå här lär jag få ta sjukpension för axlarna, skojar han.

Det är den typen av kritik mot höjd pensionsålder som hörs från fackligt håll: Många som har fysiskt tunga yrken orkar inte ens till 65 i dag. Därför måste något göras åt arbetsvillkoren innan pensionsåldern höjs, menar facken.

På Svenska fönster har pensionsåldern varierat mellan individer, berättar förhandlingsombudet Peter Mångs. Det finns de som stannar till 67, medan andra går så tidigt de kan.

Ett sätt att orka längre är att gå ner i tid under de sista åren i arbetslivet, resonerar bland andra GS-facket och IF Metall. Därför förhandlade de fram en deltidspension för tre år sedan.

Den ger dels rätt att gå ner i tid efter 60, dels betalar arbetsgivaren in extra premier till avtalspensionen under hela arbetslivet. På så sätt ska den som går ner i tid kunna använda en del av sin avtalspension för att fylla ut lönen.

Kostnaden för premien drabbar inte arbetsgivaren – den har bekostats genom att en del av löneökningarna har bytts ut mot pensionspremier.

I dag är den 0,5 procent av lönen, men GS-facket vill höja nivån genom att ta en del av den kommande lönehöjningen till detta.

Pensionen känns rätt avlägsen, tycker Marie Danielsson och Jesper Olsson.

– Det är väl frivilligt att gå ner i tid? Om man inte går ner i tid får man väl mer pengar sen när man går i pension, undrar Jesper.

Just så ser överenskommelsen ut. De vi träffar på Svenska fönster vet inte så mycket om deltidspensionen, men tycker att den låter okej. Ingen är särskilt förvånad över att det är de själva som bekostar deltidspensionen och har inget emot att premierna höjs på det sättet.

Däremot blir reaktionerna starka på frågan om de kan tänka sig att byta ut timmarna i arbetstidskontot mot höjda pensionspremier.

– Nej, ATK:n får de inte röra, säger Marie Danielsson.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.