Industriarbetarnas tidning

De sockrockar mot fördomar

17 mars, 2016

Skrivet av

Det handlar om alla människors lika värde, säger facket på Flexit i Töcksfors som uppmärksammar Rock the socks-dagen den 21 mars. Klubben bjuder alla på företaget på hembakt fika.

Kritstina Axelsson, montör på Flexit i Töcksfors. Foto: David Lundmark
Kritstina Axelsson, montör på Flexit i Töcksfors. Foto: David Lundmark

Rock the socks-dagen uppmärksammar dem av oss som har Downs syndrom. Man gör det lämpligast genom att då ta på sig två olika strumpor, helst färgglada.

– Jättebra initiativ, tycker montören Kristina Axelsson. Alla människor är olika men vi har självklart lika värde.

På jobbet är hon känd för sin konstnärliga färdigheter. Därför fick hon också uppdraget att göra fackklubbens affisch inför Rock the socks-dagen.

– Bara kul. Jag målar en hel del på min fritid, så ofta jag hinner. Mest stilleben i akvarell eller akryl.

Den konstnärliga ådran finns i släkten. Kristina Axelsson har haft utställning tillsammans med två morbröder och en kusin.

I nio år har hon arbetat som montör på Flexit. Innan dess jobbade hon i 17 år på Arvika-företaget Lundins som tillverkar plastkassar.

Hennes affisch pryder nu väggarna på ventilationsföretaget Flexit. Initiativet kommer från IF Metalls verkstadsklubb där Susanne Jonasson är ordförande.

– Vi tycker att det är viktigt att påminna om människors lika värde, oavsett vilka vi är. Det spelar ingen roll vilken hudfärg, religion eller sexuell läggning vi har. Eller om vi råkar ha ett handikapp. Vi är lika mycket värda, säger hon.

Klubben uppmärksammar dagen med att bjuda alla anställda – ett 100-tal – på hembakt fikabröd i matsalen.

– Vi gjorde det förra året och det blev mycket uppskattat. Företaget tyckte att det var en bra idé och därför gör vi det i år igen, säger Susanne Jonasson.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Hon startar en minnesfond för anhöriga

Christina Anderssons son Robin fastnade i en maskin och dog på jobbet. Nu startar hon en minnesfond för att hedra sonen och hjälpa andra anhöriga ekonomiskt.

”Det behövs mer pengar till rättsväsendet”

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

”Arbets­platserna ser inte ut som när lagarna skrevs”

Lagstiftaren och domstolarna behöver lära sig om den förändring som skett på arbetsmarknaden, skriver åklagaren Christer B Jarlås.

Så löser Norge brotten på halva tiden

Norge har klart kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott än Sverige. Hur vi jobbar kan kanske därför ses som förslag på förbättringar hos er, skriver norska domaren Rune Bård Hansen.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Las-uppgörelsen

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.