Industriarbetarnas tidning

De sockrockar mot fördomar

17 mars, 2016

Skrivet av

Det handlar om alla människors lika värde, säger facket på Flexit i Töcksfors som uppmärksammar Rock the socks-dagen den 21 mars. Klubben bjuder alla på företaget på hembakt fika.

Kritstina Axelsson, montör på Flexit i Töcksfors. Foto: David Lundmark
Kritstina Axelsson, montör på Flexit i Töcksfors. Foto: David Lundmark

Rock the socks-dagen uppmärksammar dem av oss som har Downs syndrom. Man gör det lämpligast genom att då ta på sig två olika strumpor, helst färgglada.

– Jättebra initiativ, tycker montören Kristina Axelsson. Alla människor är olika men vi har självklart lika värde.

På jobbet är hon känd för sin konstnärliga färdigheter. Därför fick hon också uppdraget att göra fackklubbens affisch inför Rock the socks-dagen.

– Bara kul. Jag målar en hel del på min fritid, så ofta jag hinner. Mest stilleben i akvarell eller akryl.

Den konstnärliga ådran finns i släkten. Kristina Axelsson har haft utställning tillsammans med två morbröder och en kusin.

I nio år har hon arbetat som montör på Flexit. Innan dess jobbade hon i 17 år på Arvika-företaget Lundins som tillverkar plastkassar.

Hennes affisch pryder nu väggarna på ventilationsföretaget Flexit. Initiativet kommer från IF Metalls verkstadsklubb där Susanne Jonasson är ordförande.

– Vi tycker att det är viktigt att påminna om människors lika värde, oavsett vilka vi är. Det spelar ingen roll vilken hudfärg, religion eller sexuell läggning vi har. Eller om vi råkar ha ett handikapp. Vi är lika mycket värda, säger hon.

Klubben uppmärksammar dagen med att bjuda alla anställda – ett 100-tal – på hembakt fikabröd i matsalen.

– Vi gjorde det förra året och det blev mycket uppskattat. Företaget tyckte att det var en bra idé och därför gör vi det i år igen, säger Susanne Jonasson.

 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.