Industriarbetarnas tidning

Här bloggar Dagens Arbetes chefredaktör, Helle Klein, om alltifrån möten med fackliga medlemmar runtom i Sverige till debatter med makthavare i samhälls- och arbetslivet. Här blandas högt och lågt, allvar och roligheter, det politiska med det mer personliga.

Torsdag i Almedalen

7 juli, 2016

Skrivet av

Nu börjar mitt Almedalsprogram lida mot sitt slut. I eftermiddags gjorde jag mitt sista ”gig” och talade om ”politikens Zlatan” i SVT Forum.

I morse ledde jag det sista frukostsamtalet för i år med Anders Ferbe. Gäst var denna gång RFSL:s nya ordförande Frida Sandegård. Det blev ett fint samtal om vikten av att reflektera över det språk och de begrepp man använder på arbetsplatserna – är det inkluderande eller exkluderande, bygger det på fördomar och heteronormativitet eller öppnar det upp för att alla ska känna att de blir sedda som de är?

Här kan du lyssna på detta samtal.

Jag har också ägnat dagen åt studiebesök i verkligheten – det vill säga lämnat Almedalsbubblan och besökt kalkindustrin på Norra Gotland. Det var mycket intressant och jag kommer med all säkerhet komma åter i en krönika om detta efter semestern. En sak är säker – striden om kalkindustrins framtid rör inte bara de klassiska frågorna om miljö och jobben utan ställer frågan om den demokratiska processen i centrum. Politisk demokrati är till för att lösa intresse- och värderingskonflikter så att alla känner sig lyssnade på och delaktiga. I stället för att krig ska bryta ut. Den infekterade striden på Gotland är i den meningen ett demokratiskt misslyckande.

I kväll struntar jag i SD-ledarens brölande i Almedalen och njuter istället hav och frid i vackra Katthammarsvik. Sen är det så klart fotboll som gäller – heja Frankrike!

 

 

En kommentar till “Torsdag i Almedalen

  • Helle Klein är och har länge varit en för mig mycket läsvärd och klok rättvis människa som vågar uttrycka sig och gör det på ett rakt och vettigt sätt. en påläst politiker och seriös och trevlig person. Tack! tror att Helle Klein skulle passa perfekt som Utrikes- eller Stats- minister, men än så länge har vi ju Stephan Löfven och han stiger i min aktning för varje framträdande och han behöver kloka rådgivare, Hanne har säkert en bra dialog med honom.
    på återhörande,
    barbro Ergetie, före detta S, som hoppade över till Liberalerna när de stöttade oss i Bokens Stad i Mellösa när vi efter 15år var tvungna att pga sjukdom avsluta vårt framgångsrika antikvariat med c:a 50 000 böcker men nu är vi friska och på gång igen. Läkaren Sven Britton är en av våra två beskyddare för Sörmländska bokmässan och konceptet att främja bokläaning för framtiden.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.